LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Kako udara prema dolje bumo mi sretni i sa.4

http://www.seebiz.eu/potraznja-za-luksuznim-nekretninama-u-istri-dvostruko-veca-od-ponude/ar-175152/

Kako udara prema dolje bumo mi sretni i sa.4

Pokazalo se puno puta da cijena na burzi nema previše veze sa cijenom u preuzimanjima. Nebi tome davao previše značenja. Znamo tko radi pritisak na prodaju, i to nema nikakve veze sa preuzimanjem ili nekim “inside” informacijama. Ovo je samo dobra prilika za kupnju jer velika većina koja je ovdje zauzela pozicje neće izlaiti do prodaje tako da se nebi tu imalo što kupiti po ovim cijenama da nema CERPa.

Naravno da ni je nemam pojma dali će i kada će do prodaje konačno doći, niti koja će biti cijena.
Sve što napišem je samo neki model izračuna, a ne mojih prognoza ili nagađanja.
Ja jesam uvjeren da je prodaja blizu jer potezi koje uprava vuče u zadnje vrijeme se po meni jedino tako mogu objasniti. Naravno dozvoljavam da je i prodaja “propala” pa se sada vuku potezi da se sve presloži prema onome što se vidjelo da kupci traže, no to mi je malo nelogično, jer jednog kupca možda zanima upscale portfelj, a neki drugi bi razvijali kamp i mid range hotele.

Ono što ja mislim da nije previše bitno u prodajnom procesu je forsiranje zarade i profitabilnosti. Jer ako su kupci iz branše oni ionako već znaju po svojim standardima što se tu može napraviti, s kolikim maržama i slično. Njima je važna destinacija, mogućnost da to razviju u ono što ih zanima i koliko će ih koštati da to uklope u svoj sustav. Dodatno ako je kupac fond, ne znači da će sutra cijela LRH biti isti brend. Lako je moguće je da bude i više specijaliziranih “upravitelja” tim hotelima. Npr nekada je bio plan da Kempinski preuzme upravljanje Kvarnerom i Imperialom, a Ambasador je trebao ići pod jedan drugi brend. Oni su već tada postavili uvjete dogradnje kata na Kvarneru. Dolazak takvih brendova u Opatiju preporodio bi cijelu destinaciju, i to su već davno neki konzultanti sugerirali da bi bio dobar dugoročni potez. Sad si zamislite što sve kupac-fond mora ispregovarati prije nego zaključi kupnju. Neće oni kupiti pa onda razmišljati što će sa tim.
Dodatno treba vidjeti što sa lokalcima, i tu su puštene neke informacije da se vidi kako će reagirati javnost. Političari neće donijeti odluku protivnu mišljenju javnosti jer im ne treba negativan publicitet. A ovdje je to posebno nezgodno jer se radi o 4 općine, gdje čak na vlasti nisu ni iste stranke. No mislim da je taj test dobro prošao i da se pokazalo da nitko nije protiv prodaje, a da javnost nije loše reagirala na prodaju.
Sve se polako posložilo ali sad još samo da vidimo hoće li kupci konačno staviti novac na stol.

Moj je horizont ulaganja od početka bio dugoročan i svi koji prate ovaj forum znaju da nisam u LRH od jučer pa da sada pumpam neku špekulaciju o preuzimanju. Naravno da želim preuzimanje ali ako će ponuditi dobru premiju. Još sretniji bi bio da dođe do zamjene većinskog vlasnika te da neki strani fond preuzme 51%, a da ostatak strukture ostane isti no da se krene u još agresivnije investicije i razvoj tvrtke, uz ulazak par hotela pod neke međunarodne brendove. Postojeći kapaciteti LRH mogu dati možda i dvostruko veće prihode nego što ih nose sada. A na kraju da sve ostane i kako je, sa ovakvim povratima i godišnjim investicijama na razini 1-1,5 EBITDA uz vrlo niski dug to opet donosi dvoznamenkasti rast vrijednosti tvrtke što bi svakog dugoročnog ulagača trebalo zadovoljiti.

Nemoj misliti na m2!

Dalibore slažem se s tobom, dogovori oko preuzimanja, naročito kada so malo kompleksne naravi traju i mjesece duže od prvog predviđanja. Po reakcijama politike je bilo jasno kada su postali temeljitiji, a po reakciji uprave kada so došli do završne faze. A sada od završne faze do potpisa uvijek so mogu naći prepreke ili sređivanja dokumenta ili dogovori oko vrednotenje imovine izvan upotrebe ili nešto treće, što još produži trajanje prije potpisa. Naravno uvijek postoji mogućnost, da do prodaje ne dođe ali dalje što pregovori odmaknu, ta mogućnost se smanjuje, a sada so po mom mišljenju, imajući u vidu to što si napisao, pregovori u završnoj fazi….

Moje je misljenje da je opatijska rivijera ogroman potencijal za cjelogodisnji turizam ali za to trebaju doci pravi igraci.

vremenske prilike su u Opatiji OK od 4.-10. mjeseca, a opatija osim mora i sunca nema gotovo nikakve dodatne ponude koja bi izvan glavne sezone i donekle posezone, u većem broju privlačila goste tako da od ozbiljnijeg cjelogodišnjeg turizma ovdje još dugo neće biti ništa bez obzira koji “pravi igrači” došli

Vremenske prilike u Opatiji su fantastične tijekom čitave godine, a ne samo od 4. do 10. mjeseca. Hoteli visoke kategorije imaju vlastite sadržaje, dovoljna ti je wellness zona i gastro ponuda da hotel radi tijekom čitave godine. Nemojte omalovažavati turizam, pogotovo ne Opatiju.

U opatiju je najljepse u proljece i jesen. Zato tu sezona i traje dulje.
Kako komentirati Borg ekipu i prodaju nase lrh? Pa ni jedan ozbiljni stranac nece ulagat lovu u hrvatsku. Ove informacije ce obici svijet.

Ako uzmemo kolovoz 2017 za osnovicu, u ožujku ove godine ostvareno je noćenja u %

Opatija 29%
Dubrovnik 12%
Split 8%
Zadar 7%
Rovinj 5%

Od svih destinacija Opatija ima najrazvijeniji vansezonski turizam i posezonu
Ako kolovoz tretiramo kao punu popunjenost onda na godišnjoj razini Opatija ima popunjenost od 40,3% svih kapaciteta.
To je znači jako dobro, no nije da nema i prostora za napredak.

Nemoj misliti na m2!

Ekipa s hupz-a dobiva 21.6. isplatu. Mozda se dio njih prebaci u lrh, slicne su price.

Dobio sam pitanje u inbox kako predviđam dvoznamenkasti rast.
Opet ponavljam ja ne predviđam nego računam 🙂

Trenutna cijena= 4.160 kn
EV/EBITDA = 9,48 (17)

Za ovu godinu bugetiran je EBITDA od 138,5 mil (iako sam ja uvjeren da će plan biti prebačen)
Investira se 104 mil u Ambasador, i ja računam na 14% povrata na investicije (tako je bilo do sada). Vjerojatno Ambasador neće odmah sam u prvoj godini dati tih 14 mil EBITDA novih ali u 2019 će se osjetiti puni efekti ovogodišnjih investicija, pogotovo u Imperial. Ono što je uprava stavila u plan za 2020 ja kalkuliram da će se realizirati već u 2019.

EBITDA u 2019: 138,5 + 14,5 = 153
Od 138,5 investirao je 104, a onda 34,5 umanjuje dug

153 x 9,48 = 1450,5 – (12,5 netto dug) = 1438 / 302641 = 4.752 kn

Rast na cijenu od 4.160 do 4.752 je 14,23 %

Recimo da se novac zarađen u 2019 i 2020 ne investira i da prihodi i u 2020 ostanu na istim razinama (prema planu)

2020
Prhod 360
EBITDA 154
Na računu i ostalo blizu 300 mil
9,48 x 154 + 300 = 1.754 / 302641 = 5.796 kn

To je rast od skoro 40% na sadašnju cijenu na 2,5 godine što je skoro 15% prinosa godišnje

Sad vam je jasno zašto ja nisam siguran da želim da se to proda sada.

Nemoj misliti na m2!

Ja bih da se proda sada ako odmah možemo do tih 5500-5700

[b][/b]You never count your money when you're sittin' at the table

Ok sokole ali to je onda druga valuacija.
5500 je skoro 12,5 EV/EBITDA

Ako bi se prodaja odgodila do 2020 i tada netko platio tih 12,5 EV/EBITDA onda bi to po ovoj računici bilo bar 7300 kuna. To je onda prinos od preko 26% godišnje.

Naravno da sam i ja nestrpljiv.
Tko je ulazio 2012-2013 do sada ima prinos od oko 22-23% godišnje.
Sa premijom o kojoj govorite to se diže na 26-27%

Ovo pod uvjetom da niste preslagivali portfelj pri podjeli tvrtke. Tko je presložio malo u korist LRHC do sada je imao i bolji prinos, ali bi pri preuzimanju toliko onda mogao izgubiti pa se to poravnava.

Nemoj misliti na m2!

New Report

Close