Slabo čitaš političare. Ovo je očita priprema javnosti za prodaju. Gradonačelnik je vrlo jasno rekao tko se krije iza ponude i da im ta ponuda odgovara. Da ranije, njegov glavni konkurent je rekao da će ga podržati ako mu da pare. Sve je to politički vrlo jasno rečeno, samo ako nemate političke naočale, nemoguće je to pročitati.
Ostoja ne bi istrčao na ovakav način da mu ruke nisu vezane. On ne odlučuje samostalno o prodaji i to je fakat. Vidi se da ga nikad nisi upoznao ni radio s njime.
Ponuda ako je bude vjerojatno bi mogla biti atraktivna. Al ponuda očito ima bitan element na koji Ostoja ne može izravno utjecati.
Sam kontrolni paket i nije neko ograničenje novom vlasniku, no ako se radi o onima o kojima ja mislim da se radi, oni žele 100%. Ne zanima ih da imaju bilo kakve suvlasnike.
Nadam se samo da su to onda i spremni dobro platiti.
Mislim da političari neće propustiti ovaku priliku da napune proračune pa da mogu graditi vrtiće, dvorane, muzeje, kulturne centre, luke i ostalo. Koliko je to izvođača, natječaja, izranih pogodbi itd itd. Tako što ne događa se često, i ne znam tko bi to propustio.
Ima li kakve opcije za vlastitu / unutarnju kupnju dionica ?
Pa credita za takvo sto imamo , pa onda prodamo za koju godinu , dvije !
Lp
Kontrolni paket je ograničenje vlasniku i moze se zaključiti ovako iz daljine da ponuda ako je bude da će biti uvjetovana njegovom kupnjom. Dakle, ponuda bi za uspjeh mogla imati formalnu klauzulu vise od 75% skupštinskih glasova. Politika vaze cijeli posao.
I da se ne radi o ovome kupcu, valjda bi svaki poduzetnik želio da ne bude suvlasnikom u društvu gdje mu četvrtinu firme drži politika koja nerijetko ima neke druge interese koji ne moraju biti u suglasju s biznisom.
Dobro nitko ne komentira iznos koji Grad Opatija misli dobiti za svoj dio u paketu.
U tekstu se kalkulira sa 300 mil kuna za Grad Opatiju koja polaže pravo na 71,7% od paketa koje zajednički za općine i grad drži Nova Liburnija d.o.o. Lovranu pripada 23,3%.
Po toj kalkulaciji oni očekuju 5.500 kuna po dionici.
Spominju oni i 1 do 2 proračuna pa je to onda ako veliki raspon a tih 300 mil kuna je negdje na pola. Naravno to su neke njihove računice i pitanje je dali se to odnosi na njihov dio paketa, cijeli paket, ili ono što će dobiti u proračun nakon poreza.
S druge strane 5.500 kuna je po meni neki minimum koji očekujem i to je 12,5 EV/EBITDA (17)
;ožda nekome to izgleda puno, ali kad znamo kolika će EBITDA biti ove godine to već pada negdje na 11,5 EV/EBITDA (18).
To koliko Grad Opatija točno ima vlasništva očito nije bio interes pisca ovog članka. Moguće je da se misli i na udjel cijelog društva koje drži 25% vlasništva u LRH. A mislim da nije korektno izvlačiti zaključke o cijeni temeljem udjela u društvu suvlasniku. To bi otprilike bilo kao da je Adris kupnjom HUPZ-a preko Expertusa kupio 40-i nešto posto društva HUPZ. On je kupio 58,6% jer kupnjom Expertusa ostvaruje pravo nad kontrolom tih dionica u potpunosti, osim ako kupoprodajnim ugovorom to nije drugačije ugovoreno.
Ne znam dali bi se veselio ili mi je žao. Novi renomirani vlasnik mogao bi sada cijelu destinacju snažno pomaknuti naprijed. Sve ono što je bilo loše brzo će se promijeniti i za par godina će se Opatija vratiti na staru slavu. Cijene će otići gore, dolaziti će “bolji” gosti, pa će se i ostala ponuda u gradu prilagođavati. Jedino što ja više neću imati veze sa tim i to mi je žao. Uvijek sam razmišljao da ću jednog dana u mirovini od dividende otići u Opatiju na 15 dana u rano proljeće ili kasnu jesen. Stalno razmišljam na koji način bi ostao dio te priče, jer sam uvjeren da nije još dala svoj maksimum.
I meni će s jedne strane biti žao ako dođe do prodaje. Većina smo ovdje već 10-ak godina i silom prilika postali smo “predugoročni” investitori. Meni osobno dala je već sad odličan prinos. Biti će drugih prilika, istina sve ih je manje na ZSE. Osobno već ozbiljno bacam oko na RIVP koju imam, ali ne dovoljno i na Adris. Neki rok od sljedećih 5 god mogao bi tu dati odlične prinose, a i lakše je izaći u slučaju nekih kriza. Ipak su turisti hit i biti će još bar 5 godina, neke strane destinacije oporavljat će se na žalost godinama. Svi su u značajnim investicijama koji će godinama donositi profit.
A ja ću vam reći da to nisu brojke pisca ovog članka nego cifra kojoj govore opatijski lokalni političari da očekuju da će dobiti baš u proračun grada Opatije. Naravno to su samo njihova očekivanja, ali isto tako su baš oni prije cca 2 mjeseca na gradskom vijeću “provalili” da postoji novi ozbiljan kupac o kojem mi na formu nismo imali pojma. Mali je to gradić sve se brzo sazna i pročuje. Dobro su oni informirani, bolje nego mi ovdje sigurno.
… evo izvatka iz V.lista (Leko komentira prodaju!) – možda em Morgan em Stanley potraže drugo utočište…