LRH je za strpljive.
Ali mozemo bas danas u NL procitati da zbog sirjenje Luke treba Opatiji novac. Sto je meni signal da vec se trazi neko suglasnost za prodaju LRH cak i sa strane Nove Liburnie…
Strašna je to keš mašina. I baš je lijepo vidjeti kako se bilanca čisti (ove godine manje izvanrednih troškova i bitno manje duga). Investicije su u zadnje dvije godine oko 100 mio kuna što je u biti razina amortizacija plus jedan dio dobiti. Znaći zaista se novac stavlja u na pravo mjesto (IRR značajno iznad 10%)
Jeli je dovoljno da to sada valuiramo kao 12 ili 13 ebidta?
Nadam se da ima Ostoja u mislima brojku koja je puno iznad prosjeka.
I opet zašto mirovinci to prate od daleka??
Da, prihod je viši za 12,44% !!
Ovaj puta je prihod naoko rastao brže od zarade ali to samo tako izgleda.
U 2016 imalo smo pozitivnu, a ove godine negativnu razliku u izvanrednim prihodima i rashodima.
Ako korigiramo izvješća onda je rast EBITDA 20,5% !!
Znači tvrtki je vrijednost narasla za 20% po tim osnovama, a onda moramo dodati da je i za 54,8 mil smanjen dug bankama. Dug je sa 1,2 EBITDA pao na samo 0,7 EBITDA
Kada to stavimo u izračune je podiglo tvrtki vrijednost za 20%, s osnove rasta zarade i 5,7% na ime smanjenja duga. Po meni tvrtka nam vrijedi i 30% više nego prošle godine.
Naravno cijena na burzi je nešto drugo.
Za razliku od LRHC ovdje već ove godine očekujem rezultate ovozimskih ulaganja.
Mislim da je uprava bila prekonzervativna.
Ja očekujem da će u 2019 EBITDA biti veća od 140 mil tj bliže 145 mil kuna jer nešto bi mogla narasti i marža i prihod po stopama većim nego su najavili.
Stvarno bi mi bilo jako čudno da Ostoja svoj paket proda ispod 12-13 EBITDA
Ja vjerujem da bi se da je tražio niže od toga kupac već davno uhvatio za navčanik.
A i ti ga stalno navlačiš. Svake godine digneš valuaciju barem 10%. Vidi se iz aviona da će se trend rasta usporiti i da se interna efikasnost znatno poboljšala, al sve je manje prostora za daljnja unaprijednjenja bez ozbiljnih investicija. A onda opet, sto će ti toliki smještajni kapaciteti u jednom mjestu. Ta lokacijska zakljucanost i vezanost je po mojem laičkom sudu velika prepreka za investitore. Da je netko spreman platiti to toliko već bi se odavno prodalo.
Evo, imam i ja jednu opravdanu i fundamentalnu kritiku. Kad sam bio u Opatiji, nisam pronašao parking. Propast će!
Ma neće propast. Firma se dobro vodi no nekog ekstenzivnog rasta kao do sada vise neće biti, a mislim da nema investitora koji bi je platili 13 Ebitda. Vidimo da se sve transakcije vrte unutar domaćeg investitorskog miljea i da se stranci odlučuju uglavnom za ulaganja u pojedinacne hotele. Po mojem sudu uprava je dobro odradila posao, ali destinacija nije i zato ne očekujem natprosječno vrednovanje.
Pogriješio sam u mom postu. Th minimalnih 145 mil EBITDA je moje očekivanje za 2018, a ne 2019.
Uz to dug će se dodatno smanjiti za nekih 15ak mil kuna.
Naravno da se prostor za povećanje interne efikasnosti svake godine smanjuje, ali ima tu još jako puno prostora. LRH po sobi prosječno prihoduje oko 20.000 EUR, i to sigurno može ići još dosta gore.
Dio hotela koji se ove zime obnavljaju imao je popunjenost ispod 50%, a prihod po sobi je bio znatno ispod prosjeka tvrtke pa je taj prosjek znatno i spuštao. Imperial je imao popunjenost od 47,5%, Istra 39,1%, Rezidenz 30%..
Sada će te iste sobe značajno rasti i po popunjenosti i po cijeni.
Ok soba neće biti ista jer će u nju uložiti 50.000 EUR kao u Imperialu, ali popunjenost nakon investicije se diže na preko 75%, a prihod po obi raste i do 3 puta. Taj hotel će sada nositi zaradu po sobi veću nego je do prije renoviranja imao prihod po toj istoj sobi !!!
E sada koliko to vrijedi?
Sjećate li se priče o prodaji Imperiala?
Navodno su tražili 11,5 mil EUR tj 90.000 EUR. Ja sam čuo da su imali ponudu od 7-8 tj 55-63.000 ali ta je dolazila iz nehotelske branše. Uloženo će biti 50.000 EUR i sad će ta soba nositi pod pretpostavkom popunjenosti od 75% i ADR od 110 EUR REVPAR od 30.000 EUR i GOP od 14.000 i EBITDA od 13.000
Stvarni podaci bi mogli biti i dosta bolji od moje pretpostavke jer po nekim procjenama ta popunjenost bi mogal ići i do 85%, a i cijene bi mogle dodatno narasti u nadolazećem periodu.
Investicija se definitvno isplati i po ovim mojim konzervativnijim brojkama i daje povrat uloženog u manje od 7 godina.
Znači samo od Imperiala možemo očekivati rast prihoda od 18-20 mil kuna, a pola od toga bit će rast zarade. Kad dodam i ostale investicije računam da će EBITDA rasti više od u planu najavljenih 7 mil kuna. Ok, možda neće to moći ostvariti odmah u prvoj godini, ali do sada su pokazali da to mogu.
Pogledajte koliki je rast u ovoj godini donio Giorgio II, a otvoren je tek krajem lipnja.
Matematika je ovdje jasna. Zarađeno se ulaže. Uloženo se vraća po stopi od 15% tj za manje od 7 godina, a burza to vrednuje nekih 9-10 EBITDA. Ja očekujem godišnji rast od minimalno 15% na temelju rasta poslovanja i investicija. Dodatno očekujem porast poslovanja i cijena na temelju pojačanja potražnje, a nadam se i laganom porastu valuacija. To je bilo i do sada. Kada sam prije 5 godina pisao o cijeni hotela od 100.000 EUR po sobi to nam je bilo nezamislivo. Sada ako soba zarađuje 14-15.000 EUR mislim da nije nerealno istu vrednovati bar 140-160.000 EUR.
Kome je to previše neka kupi zemljište i gradi sam i za 3-4 godine ima hotel koji će vratiti uloženo onda za narednih 15-20 godina. (pogledajte računicu za Falkensteiner koju sam postao)
Futures sink as CPI data raises inflation fears https://t.co/opQ4SXLxUa
Maznut cu jednu tableticu !
LRH je za strpljive.
Ali mozemo bas danas u NL procitati da zbog sirjenje Luke treba Opatiji novac. Sto je meni signal da vec se trazi neko suglasnost za prodaju LRH cak i sa strane Nove Liburnie…
Svaka čast.
Treba se dokopati tiskanog izdanja.
Molio bih ako je netko u mogućnosti nek slika mobitelom i uploada 🙂