Austrijanci su za Opatiju zanimljiviji gosti. Troše više na godišnji od nijemaca, a i bliži su ovoj destinaciji, što je pogodno za kraće izlete izvan sezone. To je ono što si je uprava i postavila kao ciljano tržište kada su osmišljavali brend Remisens.
Danas su prodani i hoteli u Crikvenici. Opet jedna ponuda, a 550 zainteresiranih. Cijena kupcima ne može biti skupa, dakle boje se rejtinga države. Zanimljivo događa se ono što je Matej stalno govorio, kako se fondovima isplati ući u ovu priču. Čak bi rekao da bi im trebala biti zanimljivija lrh kao jedna dobro posložena firma, nego Jadran Crikvenica s kojom će se morati itekako baviti. A pitanje je dali imaju kadra? I koliko to sve na kraju košta.
Ono što je dobro je da više nema državnih hotela na prodaju. Svi su otišli na bubanj i svi će uskoro biti dignuti na višu razinu. Gdje će se sada ulagati?
Hotelu Jadran ( JDRN ) sljedi jos jedna TRAGEDIJA ako u kratko vrijeme ne dobiju ozbiljnog partnera , managera . Fondovi empiricno , nisu dobri upravitelji/rukivodje imovine .
Lp
INVESTICIJE LRH Preuređuju se dva poznata opatijska hotela, evo kada bi mogli zasjati novim sjajem
Imperijal gotov u svibnju, Istra već za Uskrs, mašala!
Ove zime imamo ozbiljne investicije koje možda i nisu toliko financijski velike ali radi se čak na 7 objekata
News for the season 2018
Imperial od derutnog hotela postaje Remisens Premium. Do sada je ostvarivao oko 40.000 noćenja što je popunjenost od 47%. Sada sigurno ide preko 70%. Vjerujem da će uz to i kavana i terasa vratiti staru slavu i ponovo postati mjesto gdje će su uvijek tražiti stol više. Radi se o investiciji koja je sa prvotnih 40.000 eur po sobi sada dignuta na blizu 50.000 pa očekujem i takve povrate. Svaka ova soba mora vratiti nazad bar 7000 EUR godišnje što znači da Imperial treba podići EBITDA za bar 6,5-7,5 mil kuna i prihod za 14-15 mil.
Istra je također bio loš hotel iako je imao poziciju i sadržaje koji su mogli dati puno više. Nije baš da mi se previše sviđaju vizualizacije ali vjerujem upravi da kao i obično jako dobro zna što radi. S dosadašnjih 130 soba radio je ispod 35.000 noćenja što je popunjenost od ispod 40%. Tu mislim da treba ići i druga faza investicije kada će se renovirati i ostatak soba. Za sada ovi novi kapaciteti će sigurno biti iznad Smart Selection kategrije, pa i tu očekujem znatno dizanje rezultata. Po novoj sobi se ulaže 63.000 eur ali ovo je puno više od novih soba, to je skoro pa novi hotel jer ide nova rececpcija, restoran itd. Vidim da je tu i očekivani povrat veći. 2,5-3 mil kuna EBITDA i 6-7 mil kuna prihoda
Rezidenz – Hotel Lungomare zbog ograničenih kapaciteta nemože pucati na više kategrije ali takav manji starinski i dobro uređeni hotel mogao bi imati svoju publiku. Ni Agava nije nešto bolja, a sobe se prodaju po značajno višim cijenama, s tim da Rezidenz ima lijepu pozicijiu i pogled iz soba. To je objekt koji je imao popunjenost na razini 30%.Investira se 25.000 eur po sobi ali i moja i očekivanja uprave su ovdje veća. Tu bi moglo ići i do 1,5 mil kuna novog EBITDA i prihod od 3,5 mil kuna
Vila Abbazia – Slatina je pokušaj da LRH ponudi visku razinu smještaja. Ako gledamo visinu investicije po jedinici to je jako puno no takva soba tj apartman mora nositi bar 35.000 EUR prihoda godišnje. 3-3,5 mil kuna novog prihoda sa visokom maržom jer objekt se naslanja na postojeći hotel
Hotel Marina, Admiral i vila Belvedere nisu velike investicije ali svaka zapravo pojačava ono u prema čemu su ti objekti bili usmjereni i ovim uprava potvrđuje da su dosadašnje odluke bile dobre.
U svakom slučaju ove godine uvjeren sam u rast prihoda veći od 23 mil kuna koji je projecirala uprava, a svakako ne očekujem ni pad marže (GOP raste i prema planu)
Naravno sad je samo pitanje dali ćemo u 10 mjesecu kada se pokažu prvi rezultati ovih investicija mi još biti dioničari. Ja sam siguran da neću sve prodati novom vlasniku. Kakvu god premiju ponudi želim ostati dio ove priče.
Obnova Imperijala svakako bi trebala dobiti jako puno mjesta u medijima, bez obzira na rat Uprave i Novog lista, jer je medijski atraktivna priča, s obzirom da je riječ o drugom najstarijem hotelu u kraljici turizma. LRH će kao brend profitirati od toga i što se samih, uvijeh namrgođenih i antiinvestitorski raspoloženih Opatijaca tiče.
Plus, dok se sjetim koliko je kasnila izgradnja Lekinih hotela, a ovdje se jedan takav financijski i konzervatorski zahtjevan posao odrađuje izvan sezone, s planiranim otvorenjem u svibnju, odmah mi dođe milo.
2016 su navodno bile neke ponude od 4500kn na stolu. Sada smo odradili 2017 god i skoro zakoracili u predsezonu.
teško da je prodana nema kupnje ni od korova makar je darko tu maher budemo čekali i čekali i čekali haha