LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ostoja je prilično jasno rekao da sumnja da će kupac dati cijenu koju on (Ostoja) traži. Mislim da se njemu (Ostoji) ne žuri.

E sad, ako se drugom partneru žuri, onda to isto ima svoju cijenu. Ali, onda bi to trebalo imati i svog posebnog kupca.

Kad si prodavač onda baš nećeš komunicirati da ti je previše stalo da prodaš. Ne želiš ostaviti dojam da ti se žuri. Zar ne? Tako da je tu Ostojinu izjavu nebi previše uzimao u obzir i i nje izvlačio neke velike zaključke. Ni Ostoja ni kupac ako su sada u fazi pregovora ne znaju još kako će to završiti, a od kuda bi onda netko drugi to mogao to znati. Kupac će dati ponudu, Ostoja i ekipa će se sastati i odlučiti.

Jedno je sigurno. Cijena nije mala jer već bi to netko i prije kupio. 100.000 EUR po sobi koliko se očekuje nije malo. Tu ima i neke nefunkcionalne imovine, zapravo meni je micanje dijela nekretnina iz popisa za prodaju nekakav signal da se tu nešto događa. Ili će se ići na izdvajanje tog dijela imovine u zasebnu tvrtku koju bi se time onda bavila, ili će se ta imovina prodati prije same prodaje LRH. Uprava je rekla da oni za svu tu imovinu imaju interesa ali nisu zadovoljni cijenom. Mislim da im je sada bez obzira na cijenu to isplativije sada onda prodati, a kupac će im novac na računu sigurno isplatiti kroz cijenu kupoprodaju tvrtke, dok ako je to u nekretninama pitanje je kako se to vrednuje.

Rasplet je sigurno blizu ( u investicjskom smislu godinu dana je kratak rok), a ne zaboravimo ova sezona ide sa novim kapacitetma i novim kategorjama. Investicije nisu male i na rezultatu po 3Q će biti vidljive. Ja očekuem bar 15 mil kuna nove zarade, a to znači da tvrtka na 10 EBITDA vrijedi 150 mil kuna tj 20 mil EUR više što je nekih 500 kn po dionici.

Iz tog razloga ja se nebi previše žurio s prodajom, može se iz ovoga još puno izvući. Da u 3 godine investiraju samo zarađeno i da se riješe nefunkcionalne imovine rast vrijednosti tvrtke bi bio dosta veći nego da nam sada odmah netko plati 12 EBITDA. Pa kad bi onda na to ubrali još neku premju u 2020 zarada bi bila sigurno na razini preko 25% godišnje. Meni bi se to više sviđalo.

Nemoj misliti na m2!

Meni će biti žao.
Ne zbog love, nego zbog toga gdje dalje?
Ovo je bio no brainer.

Facebook…pozuri jos nije kasno!
[/quote]

Ha? Dionice Facebooka?

Dalibore 100000eur po sobi to je ispod 5000 Kn po dionici, misliš da bi Ostoja pristao na to?

[b][/b]You never count your money when you're sittin' at the table

Dalibore 100000eur po sobi to je ispod 5000 Kn po dionici, misliš da bi Ostoja pristao na to?

Ja sam ciljao 5500 koliko je “prognozirao” Matejt. Nisam baš radio egzaktnu računicu ali računao sam da ima nešto i tih nefunkcionalnih soba, a i dodao ove koje će biti sagrađene za ovu sezonu.
2200 x 100.000 = 5.500 kn po dionici

Ja osobno mislim da s obzirom na poslovanje tvrtka vrijedi više i da bi sobu koja zarađuje 9-10.000 EUR tebalo prodati za više. Bar 20-30% više. Ok možda je to onda skupo kad gledamo po sobi, ali kao posao ne vidim zašto bi se podcijenjivalo.

Mislim da se kod LRH može još puno toga napraviti. Ovo 9-10.000 EUR je 20 mil eur EBITDA podjeljeno na 2000-2200 soba što znači da tu ima soba koje ne arađuju ništa i soba koje zarađuju i 15.000 EUR.
Očito prostora za rast ima još dosta, kako kroz nove kapacitete, tako i kroz rast kvalitete, cijena i zarade.

Kalkulirajmo da LRH u arednih 5 godina sve što zaradi investira i to kako su nas do sada navikli (14% povrat), i uz to da godišnje se riješe nefunkionalne imovine u vrijednosti od 10 mil kuna. Dodajmo još rast cijena od 3% godišnje, a marža raste postupno prema 44% kako je u planu.

Kada to stavite u excel onda ispadne da za 5 godina tvrtka udvostručuje EBITDA !!!
Po toj računici 2022 tvrtka i imala prihod od 670 mil i EBITDA od 300 mil

Sada to zvuči nevjerovatno ali isto tako je prije 5 godina bilo nezamislivo da tvrtka koja imala prihod od 216 mil kuna i EBITDA od 42 mil dođe do danas (LRH+LRHC) na 490 mil kuna prihoda (rast 128%) i EBITDA od 216 mil (rast 415% !!!!)

To su razlozi zašto bi ja osbno volio ostati dio ove priče. Jer rast od 15-20% na godišnjoj razini uz eventualnu premiju u nekom preuzmanju kasnije meni bi se više svidjelo nego da mi danas netko plati 30% na sadašnju cijenu.

Nemoj misliti na m2!

Sutra istjeće rok za kupnju hotela Maestral .
Da barem vidimo cijenu .
Lp

Opatija je u minuloj godini srušila svoje turističke rekorde

Nemoj misliti na m2!

Prodavaca imamo a kupca ?

Bilo bi super kad bi se ovaj stokilas prosuo sve do 3500……

Jedan od najvećih francuskih turoperatora stiže u Hrvatsku: Prvi avioni slijeću u travnju
HRVATSKA11.1.2018.11:04

Prepreka još brojnijim dolascima Francuza u proteklim godinama bile su nedostatne zračne linije, no uskoro će i ovaj nedostatak biti otklonjen.
Iako su već sada vrlo visoko na ljestvici ukupnih dolazaka, posebno u Rijeci, Francuzi bi od travnja trebali dolaziti u još značajnijem broju na Kvarner. Svoj dolazak u Hrvatsku najavljuje jedan od najznačajnijih francuskih organizatora putovanja u segmentu SPA, wellness i zdravstevnih programa Thalasso N°1. Prvi charter za Krk najavljen je za 13. travnja, a letovi bi trebali trajati sve do listopada, piše Novi list.

Thalasso N°1 razvio je osobito bogatu produkciju na Kanarskim otocima, Italiji, Grčkoj, Tunisu, Maroku…, a od ove godine bit će prisutni i na Kvarneru, za početak na Lošinju i objektima grupacije Jadranka. Vijest dobiva na težini uzme li se u obzir činjenica da je Thalasso N°1 jedan od rijetkih francuskih visokokvalitetnih turoperatora koji još uvijek nema razvijenu produkciju u Hrvatskoj, a vlasnici koji su ujedno vlasnici i jakog branda Ovoyages, nakon Kvarnera u sljedećim godinama najavljuju i daljnje širenje na ostale hrvatske regije.

Prepreka još brojnijim dolascima Francuza u proteklim godinama bile su nedostatne zračne linije, no uskoro će i ovaj nedostatak biti otklonjen.

Kako Novi list doznaje od direktorice HTZ-a Francuske Danijele Mihalić Đurica, uz charter letove Ovoyagesa i Thalassa Thalasso N°1 koji će preko Zračne luke Rijeka od sredine travnja do listopada vlastitim charterima dovoditi goste iz Francuske, u najavi su i novi redovni letovi iz Francuske.

Osim uvođenja novih letova za Split i Dubrovnik, tradicionalno najpopularnijih regija francuskih gostiju u Hrvatskoj, od svibnja se uvodi i nova redovna zračna linija iz Nantesa za Pulu što će zasigurno u sljedećim godinama uz već postojeće linije označiti daljnji porast dolazaka francuskih gostiju i u Istru, Kvarner, odnosno na sjever i kontinent zemlje.

– Dolaskom Ovoyagesa i Thalasso N°1 u regiju Kvarner definitivno se otvaraju nove mogućnosti za dolaske s potentnog francuskog tržišta koje je posljednjih godina u stalnom porastu. U 2017. u Hrvatskoj je ostvareno više od 540.000 dolazaka francuskih turista, što predstavlja porast od 9 posto te rekordnih 2,1 milijuna noćenja što je porast od 5 posto u odnosu na 2016. godinu.

www.lociraj-popust.com

Vidim danas meni osobno jednu vrlo zanimljivu novost: novi us veleposlanik u hrvatskoj je nekretninski magnat (bez ikakvog iskustva u diplomaciji, frisko zaposlen)

Ako ameri postanu aktivniji na nasoj obali, cijene idu gore i to dosta – nevezano samo za lrh

I kako cujem stiglo je tridesetak ponuda za imovinu heta-e tako da bi se nekretninski trziste moglo dobrano trgnuti u slijedecih par godina

A losa stvar je sto ce jadni hrvati ostati bez cijele obale…

www.lociraj-popust.com

Sad se moramo zabrinut da nam Ostoja ne utopi lrh posto san se rejting digao.

Broj noćenja Austrijanaca u 2017 god. rastao skoro 7%, ove godine također bilježimo rast s tim da se oni sve više zanimaju za pred i posezonu. Ovo je jako lijepo, jer su u sezoni hoteli i tako puni.

Rane rezervacije povećane su za gotovo 25 posto u odnosu na prošlu godinu, što je naznaka za dobru turističku godinu, ocjenjuju tour operatori.

https://lider.media/aktualno/biznis-i-politika/hrvatska/turisticki-sajam-u-becu-hrvatska-je-ove-godine-u-trendu/

New Report

Close