jest mali promet, ali je lijepo vidjeti ove razine 🙂
sekto sretna nova godina, dobro je počela!
jest mali promet, ali je lijepo vidjeti ove razine 🙂
sekto sretna nova godina, dobro je počela!
da bude svaki dan takav promet onda smo dobri. i naravno ovi poslovi su u biti ocekivanja oko prodaje…
Ljudi moji da ste ovako dizali prosle godine, bio bi prvi sa portfeljem na mojedionice.
Jel ovo skidaju neki sto znaju, neki sto cuju ili spekulantski?
Nečija novogodišnja odluka je bila da kupi dionice LRH. Netko se odluči na mršavljenje, netko će prestat pit, netko varat ženu, a netko bit dioničar LRH. 😀
Ako se ove godine ne dogodi neka glupost u svijetu, uz ove trendove bez problema prelazimo 5.000 kn, a i lrhc nije za baciti,mogla bi na 2 000+. E to bi nas sigurno sve veselilo, 10 godina živciranja dolazi polako na naplatu. Stvarno je i vrijeme.
Ako ostanemo bez vlade cijela zse raste 10%. Ocekivanja od njih su bila malo veca, a ispalo je nista. Mozda nagodinu cjelokupan pdv smanje, kad ne mogu onaj u turizmu.
Mozda smo kupili Crikvenicu??
10 godina živciranja dolazi polako na naplatu. Stvarno je i vrijeme.
trebalo bi sada 10 godina uzivancije…
Ako LRH odradi svoje, većina nas ima i LRHC koja bi mogla postati zlatna koka. Imaju velikog potencijala za organski rast, što uskoro i kreće gradnjom Albatros 2, a mogli bi nas iznenaditi i nekom akvizicijom. Slatke brige za sada.
Sve to kroz neko vrijeme dođe na svoje. Ne vidim razloga da LRH pretjerano zaostaje po pokazateljima za ostalima u branši. Evo zato sada u zadnjih mjesec dana polako dolazi do manje korekcije na nekim tvrtkama kojima cijena polako klizi dolje, a LRH raste pa se razlike u vrednovanjima smanjuju.
No još uvijek HUPZ, RIVP i ARNT se trguju na 10, 11 i 12 EV/EBITDA dok je na današnjoj cijeni LRH na 9,46.
Interesantno je da su EBITDA marže obrnuto proporcionalne pa redom iznose: 37%, 35% i 30% dok je to kod LRH 43% !! Ispada da LRH koja je najprofitabilnija je najmanje vrednovana.
No ta matematika ima neko svoj objašnjenje. Naime ako uzmemo u obzir aktivu firme koja je “temelj” na kojem se radi posao i ostvaruje određeni prihod onda tvrtke koje su profitabilnije mogu ispasti “preskupe” u odnosu na vrijednost imovine.
Npr LRH radi 23.000 EUR po sobi sa 44% marže pa to ispada da se soba vrednuje na 10,5 Ev/EBITDA
23.000 x 44% = 10.120 x 10,5 = 106.260 EUR
Neka druga tvrtka radi nešto manji prihod i sa manjom maržom 35%:
20.000 x 35% = 7.000 x 10,5 = 73.500 EUR
Znači da soba LRH vrijedi skoro 50% više nego soba ove druge tvrtke ??
Mislim da to malo limitira cijenu LRH iako realno i cijena od 100.000 i 73.500 EUR po sobi nebi smjela biti problem. Napisao sam vam koliko je koštala soba u Punta Scali, a da ne govorim da kad netko krene od nule to treba prvo sagraditi a onda i uhodati. To traži i neko vrijeme i naravno nosi neke rizike. Tu su onda troškovi financiranja takvog projekta i nekoliko godina ulaganja i rada dok investicija ne krene vraćati novac. S druge strane ovo je uhodan biznis. Stvarno bi se iznenadio da netko to ne plati sada najmanje 12-13 Ev/EBITDA. Uz to izgledno je da ne mora kupiti cijelu tvrtku jer Opatija teško da će prodati svoj dio, pa će novi vlasnik uz investiciju od cca 160-170 mil EUR voditi tvrtku vrijednu 250 mil EUR. Naravno da će onda matica naplaćivati menagment, prodaja će ići kroz vlastite kanale lanca i veliki dio zarade će se “transferirati” u maticu. Za novog vlasnika to može biti jako profitabilno. Tvrtka će se dodatno zadužiti, a vjerovatno je da bi onda se isplaćivala i dividenda, što će Opatiji odgovarati jer 10ak mil kuna godišnje(za 25%) što jedna ovakva tvrtka može bez problema generirati će za lokalce biti “jackpot”.
No naravno to su samo moja razmišljanja, kako bi se stvari mogle odvijati ako do prodaje dođe.
Bit će mi malo žao prodati, ali možda je vrijeme da se rastanemo i krenemo dalje.