Potpuno je bespredmetno uspoređivati i vrednovati položajnu rentu u Dubrovniku sa Opatijom. Inače bi se za Opatiju odavno potukli.
Očito postoji sve jasnija diferencijacija medju samim destinacijama.
Nebi se previše koncentrirao na EBITDA. HMST je meni bolje gledati to po sobi. Česi su HMST kupili za cca 65.000 EUR po sobi zajedno sa svim potencijalnim problemima, velikim dugom, troškom restrukturiranja kroz par godina i potrebom za veliko ulaganje. Sezona 2018 je izgubljena, znači neki efekti ulaganje i kakvog takvog konsolidiranja tek negdje u 2020 ili 2021.
Ako sam ambiciozan i kažem da će u 2020-21 raditi 8.000 EUR EBITDA sobi, a da će ulaganje biti u konačnici od bar 120-130.000 EUR po sobi to znači da je kupac spreman uložiti od 16 do 18 budućih EBITDA (2020 / 2021)
Znači Matej trebaš gledati ono što LRH projecira za 2020 i to množiti sa recimo 15 godišnjih zarada i onda čekati da ti netko već danas plati 😉
istina. u biti nama idu takve transakcije na roku jer sada imaju barem neki benchmark.
ali svejedno interesantan je omjer izmjedu broja ulagaca (koji su izkazali zanimanje) te broja obvezujocih ponuda. Vec Ostoja je kazao da samo 5% odluci napraviti korak naprijed….
Stari moj tako se pisalo i za Maestrale. Da nemaju vrijednost Dubrovnika, da su na sporednom putu. I da to sve ne vrijedi nista. Pa eto Maestrali odradili od 80kn do 320kn. Realno Opatija je top lokacija. Nije toliko kupalisna, ni mladenacka. Ali sve ostalo je tamo top i ne znam koji joj grad u tome moze konkurirati. Dubrovnik je izvan stare jezgre nista drugo nego obicni neplansko izgradjeni zaselak.
Opatija očekuje navalu turista, za najluđu noć čak tri dočeka na otvorenom
Vaš link …
Znači Matej trebaš gledati ono što LRH projecira za 2020 i to množiti sa recimo 15 godišnjih zarada i onda čekati da ti netko već danas plati 😉
to je samo jedna velika zelja i masta. realnost ce na zalost biti sasvim drugacija. ne bi me cudilo da LRH ide za neki novac koji cemo mi vidjeti kao jeftino.
vidjet cemo.
Sve dosad osim Imperijala je bilo jeftino pa se nebi iznenadio da nekom dosadi prodavati godinama ,tim vise sto kupaca nema previse i nitko bas nije odusevljen sa gradom imati dnevne kosultacije
nemam lrh nego nesto sitno izvedenica ali ovdje se ne mislim obogatiti
Naravno da mi ne možemo znati što će zadovoljiti Ostoju. Tj možda da je Ostoja sam u toj priči bi bila jedna očekivanja, a ovako želja da se konačno razdvoje možda je toliko velika da su spremni nešto i izgubiti u prodaji. Tko zna.
Ipak vjerujem da ono što postignu će biti maksimum koji se sad može dobiti.
Moramo znati da su oni jako dobro ušminkali mladu za prodaju pa mi ovdje ni ne vidimo neke mane koje sigurno postoje, dok kupac ipak ima sada pristup svim podacima pa to sve puno detaljnije analizira.
Na kraju krajeva doći će kupac, objaviti će svoje planove i očekivanja pri preuzimanju, uprava će se očitovati pa ćemo imati dovoljno informacija da ili nastavljamo sa novim vlasnikom ili prodajemo.
Novi vlasnik će možda to odvesti na nove razine na koje ovi dosadašnji to nisu mogli. Ulaskom u neki veliki međunarodni lanac nešto će pasti marže ali će sigurno značajno rasti prihod.
Evo vam malo analize poslovanja Falkenstainer Punta Scala da vidite kako to izgleda:
U resort je uloženo preko 160 mil eur a radi se o 2 hotela i apartmanima (prodaja i dugoročni najam)
Iadera 5* 210 soba
Diadora 4* 250 soba
Ako iz investicije izbacimo apartmane i ubacimo 2/3 investicija u infrastrukru to ispada da je to koštalo oko 115 mil EUR tj oko 250.000 eur po smještajnoj jedinici !!
U 2016 su navedeni hoteli prihodovali 132 mil kuna tj 38.000 eur po sobi
“Službena” EBITDA marža je 28% i to iz ukupnog poslovanja. No tu treba uzeti u obzir da je tu prihod od prodaje apartmana, ali uključen je menagement matice pa kad to izbacim ispadne negdje oko 35%. Možda tu još ima nekih transfera kroz marketing i provizije te razne usluge iz grupe ali kako god teško da rade s značajnije većom maržom od tih 36 pa do max 40%. Prije je bliže tom donjem rasponu.
To znači da m soba zarađuje negdje između 13.700 i 15.200 EUR u prosjeku.
Uvjeren sam da bi jedna takva grupacija u 1-2 godine samo svojim imenom digla prihod za 20-30%
Naravno trebalo bi tu uložiti i nešto novca da to postave na svoje standarde, no puno toga je već i napravljeno pa sam uvjeren da sada netko takav plati LRH recimo 130.000 po sobi (260 mil EUR) i da onda još loži 40 mil EUR da to dovede na svoje standarde još uvijek je jako daleko od tih 250.000 EUR po sobi. S tim da Opatija kao destinacija na duži rok po meni ima puno bolji potencijal za cjelogodišnji rad nego jedna Punta Scala.
jednostavno nakon prodaje Lrh doi ce do preljevanja dijelom i u Lrhc.Pitanje zasto a odgovor je svi zele zaraditi