Hoce li ova dionica ove godine uspjeti ostvariti 10% rasta ili ce nam rasti samo potencijali kao prosle godine ? Ako cijena u 2018 ostane na 4000kn, potencijal do kraja godine je 60-70% u slucaju prodaje i 30% u slucaju da zse ne propadne 😀
With 33% of the participants saying “they feel perfectly safe in this country
http://www.balkaneu.com/croatia-is-a-top-german-destination/
With 33% of the participants saying "they feel perfectly safe in this country
http://www.balkaneu.com/croatia-is-a-top-german-destination/
Anketa je toliko neobjektivna i mozda najvise nekomparabilna da je to nevjerajatno.
NAslov jedno, sredina drugo …bez zaokruzene cjeline misli …zasto tako misle…svastara i kupusana.
A pitajte se sto je i tko financira “Independent Balkan News Agency…sto ona predstavlja i koju tezinu ima u danasnjem oppinion makingu….
Strasno dokle to ide … a ljudi to jos i prenose kao cinjenicu
ove godine puno je bilo kalkulacija…te prognoza. a evo jos jedne one praznicne:
302.641(broj dionica) x 2018 (godina) = 610,729.538
svim zelim sve dobro. puno sunca i puno smijeha.
Iako Gorana Marića ne mogu smislit jer mislim da je teška komunjara, ili ajde da budem pristojan, etatist, ovdje mislim da je napravio jako dobar posao. Uspio je prodati državnu imovinu, čak i po relativno dobroj cijeni. Ovako odokativno, HMST su sad na 19 EV/EBITDA ( po današnjoj cijeni trgovanja, a ona je moguće i viša od prodajne), što govori o dosta velikoj premiji na lokaciju. Imat će Česi sigurno malo muke da poslože taj socijalistički biser na način da počne nešto i zarađivati. Bilo bi najbolje da upravljanje prepuste Šehanoviću, ali nisu oni toliko pametni. Opatija je, ako se ne varam, po cijenama nekretnina odmah iza Dubrovnika, pa i to valjda nešto znači.
Na HMAM-u je čak došlo i do sitnog fajta između Pivaca i RIVP-a gdje je potonji pobijedio, a sad opet da ne ulazim u detalje, po današnjoj cijeni to je 13 EV/EBITDA.
I dalje čekamo ulazak nekog jačeg igrača, ali očito je da je turizam seksi grana.
ove godine puno je bilo kalkulacija…te prognoza. a evo jos jedne one praznicne:
302.641(broj dionica) x 2018 (godina) = 610,729.538
svim zelim sve dobro. puno sunca i puno smijeha.
Druže, vjerojatno si mislio na € i meni se ponekad omakne u GBP ili $.
Na kraju ti to na isto dođe. Strpljen – spašen!
Sve najbolje, puno sunčanih dana u 2018, ma gdjegod bili!
Cudi me uopce da je hmst prodan i to za velikih 19 ev ebitda, dok su za hmam dobili solidnu cijenu od 13 ev ebitda. Hmam ima zemljiste za jos jedan hotel koji je u planu vec 5 god. A problemi u Maestralima su vec svima poznati. Kako god u ove dvije firme slijedi restrukturiranje i to ce trajati barem dvije godine. Slijedi i ulaganje kroz dokapitalizaciju, renoviranje. Cesi ce imati i pozicioniranje na trzistu.
Veliki dio toga je lrh odradila, a i ona je na prodaju. Trenutno njemci pregovaraju oko cijene i neckaju se. Naravno na kraju ce im biti zao kad 2019 god ovo pokupi Valamar u suradnji sa mirovincima (koji ce se nakon todeksa konacno opametit).
Sada je pitanje kako ce ove nove transakcije utjecati na trziste. 13 – 19 puta ev/ebidta.
iduce godine lrh ce imati po planu 138,5 mio kuna ebidta.
13 x 138,5 = 1800 =》 cca 5961 kuna/dionica
Nebi se previše koncentrirao na EBITDA. HMST je meni bolje gledati to po sobi. Česi su HMST kupili za cca 65.000 EUR po sobi zajedno sa svim potencijalnim problemima, velikim dugom, troškom restrukturiranja kroz par godina i potrebom za veliko ulaganje. Sezona 2018 je izgubljena, znači neki efekti ulaganje i kakvog takvog konsolidiranja tek negdje u 2020 ili 2021.
Ako sam ambiciozan i kažem da će u 2020-21 raditi 8.000 EUR EBITDA sobi, a da će ulaganje biti u konačnici od bar 120-130.000 EUR po sobi to znači da je kupac spreman uložiti od 16 do 18 budućih EBITDA (2020 / 2021)
Znači Matej trebaš gledati ono što LRH projecira za 2020 i to množiti sa recimo 15 godišnjih zarada i onda čekati da ti netko već danas plati 😉