To je nekakav financijski model valuacije, a može se to gledati na više načina.
Ja bi za primjer uzeo hotel Place-Bellevue koji će od slijedeće godine biti Remisens Premium Grand Hotel Palace.
Sigurno je da samo gledano kao a nekretnina u kakvom god da je stanju zbog veličine i pozicije vrijedi ne male novce.Radi se o cca 16,000 m2 (hoteli bez vile) NGP je oko 12.500 m2, BV 57.000 m3
Kako god to da vrednuješ nije malo. U privatiziaciji su ta 2 hotela bez zemljišta vrednovini 17 mil DEM.
U hotel je uloženo prvo 55 mil kuna, a onda ove godine ide još 14,5 mil s tim da se u kompleks uključuje i vila, a rade se konačno i sobe u potkrovlju. Ne znam točno koliko će soba u konačnici taj hotel sada imati ali recimo da bi ih moglo biti oko 220, s tim da bi apartmani u vili trebali biti neki vrhunac ponude.
E sada koliko vrijedi taj hotel?
Ako gledamo nekom statičkom metodom radi se o velikom kompleksu na vrhunskoj lokaciji. Zgrade jesu stare ali time su možda i vrednije no sve je to obnovljeno, uloženo je recimo 10 mil EUR.
Ako vrednujemo nekom zamjenskom metodom to se po ovim standardima uređenja teško može računati da bi se sagradilo po cijeni kao Giorgio. Ispod 100.000 EUR po sobi teško i kad dodamo još zemljište penje se to na tih 120-130.000 EUR po sobi.
Vrijedi li to toliko?
E tu sad dolazimo opet do profitabilnosti poslovanja, no samo prije par godina taj hotel je imao popunjenost ispod 50% i teško da je prihodovao više od 30-35 EUR po noćenju u prosjeku.
To nas dovodi do nekih maksimalno 13.000 EUR prihoda po sobi godišnje. Tu marža na tom prihodu ne može biti veća od 35% (i to je puno) pa znači da je soba zarađivala nekih 4.000 EUR max.
Znači taj hotel po modelu 10-11 EBITDA vrijedio je manje od 10 mil EUR.
No znamo da je bilo neke priče o prodaji Imperiala koji je duplo manji i za njega je navodno traženo 11 mil EUR prije nekih 2 godine. Ok to je bilo u oglasu ali priča se da su imali ponudu od 7 i nisu prodali.
Znači uprava je tražila 100.000 EUR po sobi za nerenovirani hotel ili recimo 25 EBITDA !
Ok sad vidimo da se u Imperial ulaže 46 mil (60.000 EUR po sobi) a nešto malo manje je uloženo u Palace. Pa koliko onda sad to vrednuju nakon ulaganja Ako su prije tražili 100.000 EUR po sobi logika bi bila da sad to onda vrijedi 160.000 EUR ili za Place 150.000.
Ima li to smisla i tko bi to platio?
No moramo znati da je prema planu (a vjerujem da je to i realizirano) nakon renoviranja za Palace predvđena popunjenost od 79%, a ako je cijena po noćenju otišla gore za samo 10-15 EUR to znači da soba ne prhoduje vše godišnje 13.000 eur nego 26 – 29.000 eur i ima EBITDA od cca 12-13.000 EUR.
Znači nije tako čudno da netko to onda plati 150.000 EUR po sobi jer to je 11-12 godišnjih zarada.
Mislim da je došlo vrijeme da se LRH vrednuje bar 100.000 EUR po sobi jer to po više metoda valuacije je opravdana vrijednost po sobi. E sad nek kupac da još neku sitnu premiju od 15-20% na to, pa možemo razgovarati. Iskreno nisam sretan sa 6.000 kn po dionici ali s obzirom na stanje kod nas mislim da možemo s time biti zadovoljni, a ostaje nam za utjehu LRHC.
Znači Matej podudaramo se sa očekivanjima?
6000 bi bila jako lijepa brojka. No ako se za 3 god moze dobiti 9000-10000kn, ne znam kako oni planiraju bolje oploditi te novce? Po meni treba zavrsiti i investicijski ciklus do kraja. Taman ce se sve ostalo na jadranu rasprodat i stanje u drzavi konsolidirat.
Staro je pravilo kad Ostoja prodaje treba prodavati
Pa svima će nam biti na izbor da ostanemo suvlasnici sa novim gazdom. On uz preuzimanje mora objaviti i nakakav poslovni plan pa možda to bude i agresivniji rast i investiranje nego je do sada. Naravno kad se u preuzimanju plati neka premija onda obično nakon toga na burzi cijena nešto padne pa ti je to teško gledati i misliš trebao sam prodati u peruzimanju. No kako nakon preuzimanja sa dobrom premijom nakon toga se smanjuje broj slobodnih dionica može se dogoditi da potražnja bude veća od ponude pa da ni ne dođe da takove korekcije.
Tko zna možda ostanem dioničar LRH i nakon svega. Sad mi je drago što su razdvojili firmu iako mi se to nije previše sviđalo u startu. Tu je naravno najbolje prošao Ostoja jer mu je grad jeftino prodao svoj dio, ali nisam ni ja loše prošao. Kupovao sam dodatno LRHC samo malo skuplje od Ostoje i pokazalo se što neki kolege ovdje govore: kupuj kad on kupuje, prodaj kad on prodaje.
Naravno ja se nisam vodio time nego sam koliko sam god uspio čeprkao podatke o poslovanju nove tvrtke, a nije baš bilo lako. Tek objavom prospekta došao mogla se napraviti malo bolja analiza i kupovati LRHC po 1000 kuna bio je pravi potez. Naravno tu je kod mene vladala mala rezerva oko planova većinskog jer u LRHC je ipak sasvim drugačija situacija što se tiče vlasništva. Nadalje za LRH znamo od početka da je ideja ušminkavanje i prodaja tvrtke, a za LRHC nisu do sada tako nešto jasno najavili.
No prodaja LRH sigurno će biti dodatni vjetar u leđa za LRHC. Mislim da će tu krenuti također u smjeru da to prošire, eventualno nešto akviziraju i ubrzaju rast. A sa druge strane ovo sa LRH bit će dobra reklama za LRHC pa tu očekujem malo bolje valuacije nego su sada.
LRHC trenutno je među najjeftinijima na tržištu. 8,71 EV/EBITDA !!!
A prema objavljenim poslovnim planovima imamo rast EBITDA od 46% do 2020, i tvrtka praktično neće imati dug. To znači povećanje vrijednosti tvrtke za 84% a da valuacija i dalje ostane na 8,7 EV/EBITDA!!
Zato na eventualnu objavu prodaje LRH očekujem da ipak valuacija LRHC ode prema primjerenijih 10-11 EV/EBITDA i da se ne spušta više ispod 2000 kuna po dionici. No i po toj valuaciji mislim da će se isplatiti onda prelazak sa LRH na LRHC jer do sada su nam pokazali da se uspjevali ostvariti bolje rezultate nego su postavljali ciljeve u planovima, pa ne vjerujem da će to biti tako i dalje. Prostora za investicije ima i u LRHC i to dosta, a upravaće se tada koncentrirati samo na LRHC.
6000 bi bila jako lijepa brojka. No ako se za 3 god moze dobiti 9000-10000kn, ne znam kako oni planiraju bolje oploditi te novce? Po meni treba zavrsiti i investicijski ciklus do kraja. Taman ce se sve ostalo na jadranu rasprodat i stanje u drzavi konsolidirat.
Ovo je i moje mišljenje. Tada će biti drugačija situacija, odnosno, povoljnija za nas. Ne znam zašto bih išao sad odavde.
Terorizam je nešto na što se svi u svijetu sada nažalost moraju naviknuti, pa čak bi rekao da već i jesu.
Žalosno ali ludi su već oguglali na to i vrlo brzo nakon nekog incidenta nastavljaju živjeti kao da se ništa nije dogodilo. U konačnici Europa kako god ranjiva bila, ipak je puno sigurnija destinacija od većine ostalih, pa shodno tome bilježi veće stope rasta, a brojke koje se predviđaju su i dalje jako optimistične.
U prilog tome možete vidjeti podatke iz Turske gdje je u rekordnoj 2015 u srpnju bilo 5,6 mil dolazaka, u 2016 je to palo na 3,5 mil da bi ove godine ponovo prešli 5 mil i skoro se vratii na 2014. Dp 2014 su imali ispod 5 mil dlazaka u srpnju. S obzirom na promjenu strukture gostiju čak su financijski rezultati bolji od fizičkih pokazatelja.
Malo usporedbe za 3Q2017
Sad bi se mogao vratiti i onaj nalog na prodaju od 1200 kom….valjda se nije poplašio.
Je li ono bio na 4000…😂😂
Ako znas tko je to onda je jasno sto je na stvari.
Po meni sada prodati je najludja stvar koju mozete.
Ovo je i moje mišljenje. Tada će biti drugačija situacija, odnosno, povoljnija za nas. Ne znam zašto bih išao sad odavde.
[/quote]
evo ja vam dam 200kom na 5250 može na privatnu poruku
Opatijo bajna https://poduckun.net/ekskluzivno-stize-prvi-svjetski-brend-polurusevni-hotel-belvedere-postaje-sheraton-opatija/
Stvari idu u pravom smjeru. Odavno su konzultanti govorili da Opatija mora privući par hotela svjetskih brendova da bi se ozbiljnije pozicionirala na turističkoj karti. Čak nebi bilo loše da LRH jedan od svojih hotela gurne pod neki brend. Iako se na tome onda nešto manje zarađuje, ukupan efekt bi sigurno na duži rok bio pozitivan.