Nastavak…
Za lokalni turistički rast nemam pojma, niti me zanima pretjerano.
Znam recimo da se sobe u Rapcu i Poreču po novome grade u dužinu tako da sve imaju pogled na more. Rast takvih soba me zanima 🙂
Po meni su nekretnine problem samo ako su na razini 2*. Sve ostalo je dobro jer nam služi kao kolateral za brži razvoj dugom, a ako se pojavi kakva dobra ponuda ili stiska, može se prodati.
Tako je i Valamar prodao ona 3 hotela na ulazu u RAbac da bi mogao financirati ostatak. Sada to više nije potrebno, ali dobro je znati da se može.
Vi naravno imate pravo na svoje gledanje i prognoze. Ja gledam underlying business i za sada mi je ok. Teško je naći firme koje tako dobro zarađuju, a da ih se može kupiti. S te strane se smatram sretnim. E sad, da li će to biti ok u smislu prinosa, vidjet ćemo.
Vjerojatno bi u nekom trenutku trebalo reći da je LRH jedina tvrtka na ZSE (barem po mojim saznanjima) koja ima javno dostupna poslovna očekivanja – prihode, investicije i EBITDA. Temeljem tih procjena, lakše je procijeniti vrijednost tvrtke.
Koje su to firme u RH u koje bi ti ulagao u prehrambenoj industriji i telekomunikacijama?
Šta se farmacije tiče pogledaj si Teva-u i naš najveći OMF.
Pa one koje sam i prethodno spomenuo. Te firme imaju svoju vrijednost i vjerojatno će odmakom vremena same postati predmet interesa nekih drugih investitora. Ne znam zašto je AZ ulagao u Tevu, vjerojatno radi toga što je Teva preuzela Plivu u konačnici, al ne može se reći da farmacutski biznis nije unosan i da ne postoje prilike za ulaganje u nj.
Što se tiče ovih prehrambenih firmi, mogu vam samo reći da niste u pravu. Niti je ATGR kapitalno deficitarna, niti je obična trgovina. Firma je dosta dobro vođena i njezina uprava zna stvoriti vrijednost. Možda je cijena tamo gdje je bila kod IPO-a, al ne zaboravite da je firma radi rasta i širenja dokapitalizirana i da broj dionica nije isti. Podravka je zapravo velika prilika jer to što država upravlja jest nedostatak, ali i veliki potencijal ako i kad se situacija jednom promijeni. A Kraš, vidite, to je zapravo zanimljivo, teško je naći konditora ispod 15 ili čak 20 EV/Ebitda. Konditori su dosta specifičan biznis i tu je jako bitna tradicija i kvaliteta proizvoda, vjernost kupaca. Pored svega ostalog što je bitno za vrednovanje. Ja vam osobno mislim da svaka od ovih firmi vrijedi najmanje godišnje prihode od prodaje i da su sve baš zbog specifičnosti vlasništva i trenutne potisnute vrijednosti na pozamašnom diskontu od neke fer vrijednosti. Vrijeme i jaka konkurencija čine svoje i te firme su prisiljene mijenjati se, što zapravo znači dosta vjerojatno preuzimanje ili prodaju, ako se neće dovoljno brzo mijenjati. A to će se dogoditi i Valamaru kada dođe u zrelu fazu poslovanja. Ipak su sve te firme lokalnog karaktera. U tom smislu one (ATGR, PODR i KRAS) nose veći potencijal rasta cijene trenutno od Valamara.
Compaudirajte rast cijena od 3-4% sa povećanjem popunjenosti od 3-4% na rok od 3-5 godina pa da vidimo što ćete dobiti? Bojim se da vam to što dobijete neće biti ni izbliza dovoljno za rezultate koje vi očekujete. Ja mislim da su cijene smještaja u nekim našim hotelskim kućama na nekim lokacijama na “pragu boli”, zato mi nije baš vjerojatno da će cijene nastaviti rasti dosadašnjim tempom. To bi značilo da će noćenje u 4* stajati između 300 i 350 eura, što mi se ipak čini pretjeranim. Mislim da bi jači ponder rastu trebalo dati produljenje sezone, no produljenje sezone ne nosi iste vršne cijene, a nosi tek marginalno manje troškove pa je adekvatno i tome zarada skromnija. Tako da bi da se ostvare vaše projekcije rasta, i popunjenost, ali i cijene trebale rasti višim stopama.
Inače, na kraju 5 godine nemate duplo, već 61% više…. al sitnice, sitnice… 😉
Konditori su dosta specifičan biznis i tu je jako bitna tradicija i kvaliteta proizvoda, vjernost kupaca.
Kad već uspoređujemo turizam i konditore kao sektore, možemo li usporediti investicije. Recimo, da uzmemo koliko su bile velike investicije u konditorski sektor u posljednjih pet godina, a koliko u turistički?
A sto je to turistički sektor?
Možeš to definirati?
Polako kreče investicijski ciklus 2018. Više manje dizanje zvezdica…a to znaći veća cijena noćenja. Planirano je dizanje prihoda za skoro 9%, EBIDTA za 12,5%, a investirano će biti oko 92 mio kuna (LRH).
Polako a sigurno. A dionica je svaki dan na toj cijeni kako god okrenes sve jeftina. Do tada kada vise nece biti 🙂
Polako kreče investicijski ciklus 2018. Više manje dizanje zvezdica…a to znaći veća cijena noćenja. Planirano je dizanje prihoda za skoro 9%, EBIDTA za 12,5%, a investirano će biti oko 92 mio kuna (LRH).
Polako a sigurno. A dionica je svaki dan na toj cijeni kako god okrenes sve jeftina. Do tada kada vise nece biti 🙂
Sjajno. Ne mora sve biti novi kapacitet, može se i ažurirati. Ovo bogami izgleda jako dobro, radovi su dugotrajni, pretpostavljam i dosta vrijedni, a ima ih dosta.
Vjerujem da će nam Dalibor rastumačiti, tj. staviti u kontekst što sve ovo znači.
Nadam se da se je sada ova 3800 cijena stabilizirala i da vise nema dolje. Iako to smatram uspjehom, imati ovako uspjesnu dionicu ispod 4200 je sramota. To najbolje znaju mali dionicari koji su na nuli vec godinu i pol dana zahvaljujuci drzavi i ponajvise vecinskima koji shemom “ne talasaj” skupljaju stotine dionica.