Vidim da je sve otišlo u krivom smjeru. Vi se palite samo na sitne provokacije, a razmišljate samo kako Vam drugi serviraju. Pa da Vam nacrtam. Da se promijeni način knjigovodstvene politike (što će vam dalibor objasniti) bilo bi dovoljno ove godine za ovu dividendu, a druge za duplo veću. Što se tiče vođenja firme upravi,tj većinskom kapa dolje, odlično zato i jesam u ovoj dionici. Kada bi dobili dividendu mnogi od nas bi išli u dokup i samim time doprinjeli podizanju cijene dionice sa ovih sramotno niskih razina. Ovo je moj zadnji post.
Kako je to moguce da fiirma s takvim prihodima nema mogucnosti, po zavrsetku sezone, isplatiti 200 kuna po dionici dividende ? Sto nema mogucnosti knjigovodstvene ? Ako skupstina odluci imala bi.
200 kuna po dionici je 60 mil kuna. Nema toliko dobiti da se to isplati. Morala bi se prepoloviti amortizacija pa onda na to platiti porez na dobit. Realno smanjili bi vrijednost tvrtke za vise nego bi dobili van odmah. Nadalje ti se novci nebi investirali pa tvrtka nebi rasla, nebi rasli prihodi i zarada pa bi logicno dionica stagnirala. Ovako ocekujemo rast svih pokazatelja pa shodno tome i cijene dionice.
Po meni ovako na duzi rok se dobije vise, no dobro je rekao drazenni. Onaj tko ocekuje dividendu ulozio je u krivu tvrtku jer prije 4 godine je jasno receno da se nece ici na dividendu.
Kakve ” kosture iz ormara ” spominje kolega carlos ?
Ipak se moze isplatiti dobit. Zar ne ? Za sada u ovoj fazi rasta mozda nije racionalno. Ali jednom ce postati racionalno. Kada sazrije firma i firma dodje u peak poslovanja. A sigurno bi smanjivanje silne amortizacije i prikazivanje orave dobiti uz dividendu bio boost za rast cijene dionice. Mi ne ulazemo u firmu nego u dionice. Nas zanima cijena dionice i kapitalna dobit prvensteveno.
Nego, kakvi kosturi iz ormara ?
Forecast PE 86x
Competitors 20x
BRIEF: For the three months ended 31 March 2017, Liburnia Riviera Hoteli d.d. revenues increased 5% to HRK19.1M. Net loss increased 6% to HRK32.2M. Revenues reflect Other Operating Revenue increase from HRK934K to HRK2.7M. Higher net loss reflects Other Expenses increase of 37% to HRK5.2M (expens…
Dakle,u odnosu na druge slicne firme iz “branse” dionica je vrlo skupa i precjenjena!
Vidim da je sve otišlo u krivom smjeru. Vi se palite samo na sitne provokacije, a razmišljate samo kako Vam drugi serviraju. Pa da Vam nacrtam. Da se promijeni način knjigovodstvene politike (što će vam dalibor objasniti) bilo bi dovoljno ove godine za ovu dividendu, a druge za duplo veću. Što se tiče vođenja firme upravi,tj većinskom kapa dolje, odlično zato i jesam u ovoj dionici. Kada bi dobili dividendu mnogi od nas bi išli u dokup i samim time doprinjeli podizanju cijene dionice sa ovih sramotno niskih razina. Ovo je moj zadnji post.
Ne bi bilo dovoljno jer za isplatu dividende treba imati zadržanu dobit kao knjigovodstvenu kategoriju koju potvrđuje revizor i glavna skupština društva odobravanjem financijskih izvješća i izvjesca o poslovanju. To sto društvo ima dostatnu likvidnost ne znaci da smije isplatiti dividendu.
Prvo se uputite i naučite, pa onda iznosite prijedloge na skupštini jer je očito da ne znate i ispadate smiješni.
A i ovo razmišljanje o dokupu zorno pokazuje kako ne znate i ne razumijete. Barem ne vise od ovdašnjeg prosjeka.
Ja osobno kod razmišljanja dividenda ili ne vodim se idejom kao da je tvrtka samo moja.
Znači ako investiram i širim tvrtku treba mi novac pa mi nije opcija da si isplatim dividendu, a da tvrtka onda za investicije diže kredite. Siguran sam da bi i moja odluka bila maksimalna amortizacija kao porezni štit, onda taj novac koji sam zaradio i ne moram nikome platiti investiram pa na njemu dodatno zarađujem. Matematika kaže da taj model donosi viši rast vrijednosti tvrtke pa bi se to trebalo prenijeti i na cijenu dionice.
Matematički gledano pošto nema zaduživanja i plaćanja poreza dioničari bi na ovaj način ako tržište “ispravno” valorizira rast fundamenata dioničar je na dobitku.
Kako ovdje većinski svoju zaradu traži u prodaji tvrtke oni misle tu kapitalizirati ove godine rasta i razvoja, i u konačnici zaraditi više nago da su si isplaćivali dividendu.
ALI !!!
Kao prvo tržište naravno ne mora “ispravno” valorizirati ovakvu politiku tvrtke.
Istina je ovo što kolega kaže oko isplate dividende jer iako bi vrijednost tvrtke nakon nekog period bila manja,a dugovi veći, nego da se dividenda ne isplaćuje, tržište bi trebalo više plaćati dionicu koja ima atraktivnu dividendu. No tu opet dolazimo do našeg žalosnog tržišta gdje je sve to dosta upitno.
Kada bi LRH donijela odluku da smanji amortizaciju za 50% (što je realna amortizacija) bilo bi prostora za isplatu dividende u visini cca 4-5% u odnosu na tržišnu cijenu na 10,5 EV/EBITDA.
To bi vjerovatno diglo cijenu možda i na 12-13 EV/EBITDA i spustilo dividendni prinos na 3%.
Ali od tog trenutka na dalje (osim valova koji bi događali zbog isplate dividende) rast bi bio nešto manji. No dugoročno tvrtka bi ili manje investirala pa bi sporije rasla ili bi se jako zadužila što povećava rizike.
Naravno da bi za nas bilo super da se donese odluka da se ide u tom smjeru ali nisam siguran da se za sada male uopće nešto pita, a velikima nije baš previše bitno kolika je cijena na burzi.
To je naravno velika šteta jer naši većinski (ne samo u LRH) nikako da shvate potencijal tržišta kapitala. Zamislite da je Gazda umjesto što se financirao sa 10% godišnje, kapital prikupljao na pametniji način dijeleći svoj rast i zaradu sa drugima. Danas možda nebi imao ove postotke koje formalno ima u svim tim tvrtkama, ali bi ti manji postoci vrijedili puno više nego sada (što i nije neki problem jer i 1 kuna je više od 0 kuna)
Od pisanja posta za postom nema koristi, LRH ima nesređenu vlasničku strukturu i to unazađuje firmu i to je glavni problem a mi na to ne možemo utjecati več samo čekati kao što smo čekali i prodaju pa ništa od toga na kraju…
očit primjer je LRHC gdje upravlja ista Uprav, ali se zna tko je gazda i razvojna politika je jako ekspanzivna a LRH je na leru…
a kad i kako če se presložiti vlasništvo u LRH to se ne zna ali da se to sutra riješi dionica bi odmah bila na 5.000 kn…a ovako se čeka a nitko ne zna šta se čeka…
Ajmo malo i o rizicima, potaknulo me ovo moguće izdvajanje nekretnina. Ovdje su isključivo mogući negativni efekti.
Očito je bilo da su te nekretnine van funkcije problem kod prodaje, po meni čak i presudni uz 25% općina ali ne znam kako bi se oni ponašali i po kojoj cijeni pristali prodati taj paket pa u taj dio ne ulazim.
Ono što je sigurno, tko god je (bio) zainteresiran za kupnju LRH želi se baviti isključivo hotelima i razvojem core biznisa, ne zanima ga još unutar toga agencija za prodaju nekretnina. Kako zna Ostoja da to vrijedi, kako znamo mi da to vrijedi tako zna i potencijalni kupac, ali da se ne držimo wishful thinkinga nego realnosti, jasno je da nitko neće platiti ne samo ono što se može dobiti na tržištu nego čak niti tu vrijednost sa značajnim diskontom. Uprava je dala svoj plan investicija i razvoja, s obzirom na dosadašnji track record uopće ne sumnjam u realizaciju, ali dok to provedu i dignu vrijednost prije nekog novog pokušaja prodaje ili nečije samoinicijativne ponude moraju riješiti i ovaj problem.
Za pretpostaviti je da bi isto kao i kod LRHC-a dobili nove dionice 1 za 1 i recimo da na tu novu tvrtku (LRHN – nekretnine) idu sve te nekretnine plus 1-2 milijuna kuna za troškove, ako bi uopće i toliko bilo potrebno. Izdvajanjem se u LRH automatski umanjuje vrijednost, iako ne puno jer smo kod dosadašnjih prodaja vidjeli da je knjigovodstvena vrijednost bila 10-20% realiziranih transakcija (odnosno 200-300 eur po kvadratu u knjigama), dok je puno važnije pitanje što se dobiva u LRHN. Ako se ne varam njihove procjene su 20-25 mil eur za sve skupa (dva nova hotela?), po meni možda malo previše jer se većina ili treba rušiti ili zahtjeva velike troškove restauracije/ulaganja.
Uopće nije bitno da li će se prebaciti imovina s tim cijenama ili će prije toga ići revalorizacija koja će dignuti vrijednost barem za duplo, i dalje će ostati značajan diskont. Ključno pitanje je da li će se nakon izdvajanja ići u monetizaciju i dalje ovim tempom ili će se ubrzati, prije bi rekao da neće jer ako žele ubrzati i prodati ispod cijene mogu to i u LRH? Drugo, kada se i proda nešto, što s novcima? Jer treba biti svjestan da te nekretnine nisu u funkciji i nemaju nikakav cashflow pa će ta monetizacija biti jedini prihod?
Ako će ići kao kod recimo SLPF isplata dioničarima po realizaciji nekog projekta, odnosno u ovom slučaju prodaje nekretnine, ok. Ali ako će to ostajati pasivno unutra ne vidim razliku između takve dionice i recimo FMPS, Breza i sl. Jedini plus ovdje bi bio što nitko ne naplaćuje naknadu za upravljanje. Također, imamo i PCTS koji je također pod Ostojom, a tržište ga vrednuje tako da nakon prodaje Aiolos d.o.o. ima više casha i državnih obveznica od MCAP-a, a praktički bez kune obveza. Pitanje je da li nekome to treba?
Ovdje je i popis imovine koja je na prodaju…Vaš link …
Ne vidim potrebu za razdvajanje dok se za lrh ne nađe kupac i pod uvjetom da on ne želi tu imovinu. Ovako razdvojit, pa prodati, mi mali nećemo dobiti ništa jer će se oni međusobno raskusuravati, a i grad bi opet zadržao 1 dionicu.
Razdvajalo bi se samo zato što kupci to ne žele platiti. Ništa neobično jer nije to malo novaca, a ako se netko bavi turizmom ne zanimaju ga nekretnine koje ne može koristiti u te svrhe.
Pitanje je dali bi ovdje Opatija bila prodavač ili kupac jer radi se o nekretninama koje bi i njoj mogle biti zanimljive. Imate tu vila koje pripadaju LRH, dok zemljište je npr u vlasništvu lokalne uprave. Bez vile im ne vrijedi skoro ništa, a ovako bi možda nešto i mogli napraviti sa time. Obrnuto gledano vila vrijedi i bez okolnog zemljišta nešto, ali sa zemljištem vrijedi više. Sjetite se ruskinje koju su tako nasankali i koja je platila najskuplji m2 ikada plaćen u našoj zemlji.
Ja bi pozdravio izdvajanje svega što nema veze sa core businessom.