Nema ni Dalibora da nas malo umiri
Cujte ja sam samo iznio moguce opcije svojevremeno sjecam se Ilirije kad ju je Az kupovao po 835 kn premda firma nija bila prezaduzena i neide to preko noci to moze biti sutra ili za mjesec dva ali po kretanju cijene LRH vrlo moguca opcija a sto se samoga LRHC tice ako jos malo ode dolje ozbiljo mislim diverzificirati dio portfelja.L.P
Pa nije da ne pišem ništa ali ja ne volim špekulirati o takvim stvarima. Tko je iz kojih razloga kada nešto kupio ili prodao? To mi teško možemo znati, ali na kraju krajeva netko je upravo platio ozbiljan novac za dionice LRH i to me može samo radovati.
Jedino što ja znam da je Delta tj ICF je u većinskom vlasništvu R.Bajakića i tu je KJB suvlasnik samo indirektno kroz tri BETA-??? d.o.o-a. u kojima sa Bajakićem zajedno imaju tek 12%. Bajakić samostalno kontrolira blizu 60% glasačkih prava.
Što se tiče priče o mirovincima bolje informiranima je poznato da se i prije podjele društva i bilo kakvih konkretnih najava prodaje pričalo da su mirovinci obilazili LRH i tada se špekuliralo da su isti trebali “pomoći” Ostoji da isplati suprotnu stranu. No s obzirom na cijenu ja se nebi kladio u to, iako vidimo npr na Areni po koliko su tamo pustili mirovinca, a kolika je nakon toga cijena na burzi?
No mene bi veselilo i konsolidiranje vlasništva jer ako je kupio Ostoja to mi najviše govori o vrijednosti tvrtke.
Kako god kad netko kupi ovakav broj dionica i za ovoliki iznos to je po meni dobar pokazatelj. Naravno netko je istovremeno i prodao svoje dionice.
Da, istina, ali mi ne znamo razlog zašto je netko prodao, no znamo da onaj tko je kupio vjeruje da to vrijedi više. Njegov razlog znamo: želi zaraditi na tim dionicama.
Cijena na burzi uvijek je rezultat ocekivanja. Kod LRH vecinski vlasnici uvijek su kazali da nema dividende. A isto su kazali da samo kretanje cijene na burzi jih takođe nezanima.
Zato je naravno da je bilo toliko ocekivanja oko prodaje jer se spekuliralo da ce se udkljucati vrijednost. Ali se to jos nije desilo.
Ova transakcija juce mozda da je mala promjena strategije. Budemo vidjeli. Meni osobno bi bilo jako fino da iskomunicirajo: jos par godina fokus na upgrade te investicije a onda znatan dio novcanog toka u dividende (ili prodaja).
Ova transakcija, kao i podjela i dosadašnje razmijene dionica služile su samo jednom: raskusuravanju partnera u SNHO. Među istima vlada potpuno nepovjerenje i sve se odvija u etapama da nebi druga strana iskoristila situaciju. To se najbolje vidjelo i kod podijele LRH. Većinski uopće nisu glasali !!! A postoja je veliki strah da nebi druga strana preko malih pokušala opstruirati skupštinu i podjelu. Pogledajte samo u koliko se etapa tvrtka dijeli. Osnovano je valjda 50ak tvrtki preko kojih se prebacuju udijeli i jako se pazi da netko ne ostvari ni na trenutak koji glas više jer taj bi odmah sazvao skupštinu i iskoristio to na štetu druge strane. Znaju oni jako dobro s kim imaju posla :))
Ispada da je ovim potezom Bajakić izašao iz svega ali nekako mi ne štima da je to došlo pod kontrolu Ostoje jer onda bi on imao previše u odnosu na KJB. No vidjet će se sve za par dana.
Meni se jako sviđa kako se kompanija vodi od strane uprave, a ako se konsolidira vlasništvo to je samo plus. Dovoljno je što je grad unutra i ponekad komplicira, a ako se konačno posvađani suvlasnici raziđu to je za kompaniju jako dobro. Ipak će se odluke donositi puno brže i jednostavnije jer znamo da je bilo par slučajeva kada NO nije prihvatio prijedloge uprave.
Ja sam svoja očekivanja iznio već prije mjesec dana i uskoro očekujem da se objavi nešto u tom smislu.
To je meni palo na pamet ako je Ostoja kupio ovih skoro 8% on moze doci i do 50% naravno ako ima novaca za to i KJB je onda ispala iz kombinacije…
Složio bi se Dalibor da je ovo definitivno nastavak njihovog međusobnog raspetaljavanja i sviđa mi se da se priča sve više ubrzava, iako mi se s druge strane ne sviđa što nije izašla zajednička obavijest kupac/prodavatelj s obzirom na pomake naprijed koje smo vidjeli na LRHC u zadnje vrijeme po pitanju transparentnosti. Ali kupca ćemo vidjeti sutra, pa će odmah biti smanjen i broj kombinacija.
Ako je Ostoja, porasti će njegov udio ali i dalje Ksenija ima dovoljno da ne može ništa bez nje odlučiti. S druge strane iako su Ksenija i Bajakić u ok odnosima (za razliku od njih dvoje i Ostoje) očito je da su se i oni podijelili na Lux i Delt, dok će na kraju Ostoja s Marićem i Doličkim imati daleko više nego što se u početku mislilo. Svakim novim otvaranjem karata to je sve jasnije, a osobno mi je i draže jer znam da će Ostoja razvijati biznis i ostaviti dioničare da rastu s njim. Za Bajakića i Kseniju se ne bi baš kladio na taj ishod na duži rok.
Ako ste svoje ulaganje izvršili na temelju vrijednosti kao dalibor onda nemate brige. Vrijednost je tu. Špekulacije o prodaji bile su samo dodatan plus. Ako je cijena zbog toga i rasla nekad, evo sada se stagnacijom to “iskorigiralo” i LRH je povoljan turist koji dobro posluje. Ne budite frustrirani što se špekulacije (MOŽDA) nisu ostvarile…
Iako, vidimo da nas LRH i alfabeti stalno iznenađuju. Pa zašto ne bi i dalje.. 🙂
ne sviđa što nije izašla zajednička obavijest kupac/prodavatelj s obzirom na pomake naprijed koje smo vidjeli na LRHC u zadnje vrijeme po pitanju transparentnosti.
To je do kupca, nema veze s transparentnošću firme. To što je prodavatelj ekspresno obavijestio to je njegov plus, to nije trebao tako brzo…