Da oportunitetni trosak je ovjde znacajan. I to trebamo imati u mislima kad se investira jer na kraju dana LRH i LRHC su nelikvidne dionice. Pitanje sta ce biti nakon 5 godina kad ce razvoj dostici neku platformu koja ce omoguciti ili distribuciju novcanog toka ili bolju priliku za prodaju. Naime nece ni Ostoja imati to samo kao investiciju. Kad tad ce se nesto i monetizirati. I samo je pitanje da li mozete kao mali dionicar to sacekat ili ne? Jer najverovatnije ce to biti putem dividende. Tada ce porasti i cijena dionice. Ali naravno nismo jos sada tamo. Ali mozemo vidjeti i kod lrhc i prospekta da s oko dividende cak i razmisljalo (kad bude).
Meni je LRH ok dionica jer znam da sam “zakljucan” unutra i tako me stedi pogresnih trejderskih poteza. A znam da je uprava na pravi nacin motivirana da gradi dobro poduzece. To sto cijena dionice ne prati brzo…jbt ga to je cijena koju se ovdje placuje.
Oko prodaje dionica za svaku cijenu – pa pitanje? Treba to tada kad dođe ponuda razmislit.
Ako je istina da ostoja sve radi promišljeno i planski, a je, onda izlist i prebacivanje fokusa na lrhc ne može nikako govoriti protiv finalizacije dila oko lrh, nego samo za. Ne znam misli li tko ili može misliti da su dobre stvari koje se dogadaju oko lrhc, znace lose stvati za lrh, to po meni ne može biti.
kolega
koje su to ….”dobre stvari koje se događaju oko lrhc”…?? nakon više od g dana oni izrade prospekt i dadu ga na odobrenje!!?? i g dana niti glasa iz tvrtke?? to su dobre stvari!!??
i zašto gotovo svi mislite da konačno skoro izlistavanje lrhc ima ikakve veze sa finalizacijom prodaje lrh? ja ne vidim niti jedan jedini logičan razlog. ili je to kao idemo prodati majku, pa podižemo nejaku dječicu. meni nema smisla.
kolega
koje su to …."dobre stvari koje se događaju oko lrhc"…?? nakon više od g dana oni izrade prospekt i dadu ga na odobrenje!!?? i g dana niti glasa iz tvrtke?? to su dobre stvari!!??
i zašto gotovo svi mislite da konačno skoro izlistavanje lrhc ima ikakve veze sa finalizacijom prodaje lrh? ja ne vidim niti jedan jedini logičan razlog. ili je to kao idemo prodati majku, pa podižemo nejaku dječicu. meni nema smisla.
1. do kraja jeseca lrhc ide na buru. objavio ostoja u jutarnjem listu. voli on to, objavi, pa se smije ljudima koji u to povjeruju. čekanje 1 godinu je loša stvar, a dočekati izlist d krajs mjeseca to nije dobra stvar, to je još gora stvar od čekanja.
2. lrh se prodaje, to znamo. hoće li se i kada prodati, ne znam. veči dio tog novca ide ostoji, manji kseniji. ili će njih dvoje uložiti u nešto taj novac ili će ga staviti u banku, okružiti se unucima i uživati u zlatnom dobu svog života. da ostoja ne misli dalje ulagati u lrhc, ne bi dao izaditi prospekt od 300 str. i ne bi najavio ulaganja od 85 miulja, od vlastitih sredstava. a osim novca kao takvog, što još ostoja posjeduje što se da brzo unovčiti. pogadajte dvaput.
kolega
ok, i ja sam istrpio delist tnpl i priča je imala dobar završetak nakon godinu i nekoliko mj., ali nisam želio ponavljanje priče. zar nisi i ti bio unutra?
konačno ide listing, i to je ok. prodaje se lrh, i to je ok, samo ne znamo kada i sa kojom premijom.ali da ostoji treba 85 milja za ulaganja iz prodaje lrh, to mi nije ok. pa nije on neki siromah da mu je to njemu ili firmama problem. i da, lrhc mi je trenutno puno interesantnija priča od lrh prije g i nešto dana. možda se i vratim.
ne mogu ništa tvrditi, samo logično izvesti da ostojin istup u vidu lrhca više govori za istup iz lrha, nego li za ostanak lrha. pa i u lrh prospektu se govori o prodaji, i tamo ostoja ne misli ostariti nego nakon odradenog cilusa prodati, a kamoli ne lrh gdje je i on sam objavio urbi i orbi da je na prodaju.
nažalost, osim ako netko nije iz opatije ili ima dobre veze s tamošnjom zajednicom i samoupravom, doznat ćemo tek kad puška grune. prije ne.
Znam da se mnogima ne sviđa sadašnja situacija. Kod LRH se puno priča o prodaji pa su se dionice počele vrednovati na drugi način. Više se nije toliko gledalo poslovanje, imovina i potencijal rasta nego je fokus skrenuo na špekulaciju o prodaji i eventualnom preuzimanju.
Iz tog razloga dionica je imala jedan rast koji nije bio temeljen na rezutatima tvrtke nego na špekulaciji, pa je sad s vremenom kako je dionica stagnirala poslovanje dostiglo taj jedan špekulacijski uzlet.
Osim toga imali smo i razdvajanje pa je i to malo zakopliciralo stvari, no treba voditi računa o tome da dionice LRHC i niste do sada mogli kupiti osim preko LRH. Ako uzmemo da je neka cijena pred razdvajanje bila 4500-4600 kuna to znači da smo LRHC manje više svi kupovali za nekih 600-700 kuna. Vidjet ćemo kako će se trgovati sa novom dionicom ali ja sam dao neke podatke o poslovanju i brojkama koje bi iz toga trebale proizaći. Iako je matica stagnirala dioničari bi po mojoj procijeni ipak mogli ostvariti lijep prinos ako to promatramo zajednički.
Kao što sam rekao ja od LRH očekujem da će uskoro pokrenuti novi investicijski ciklus. Dali će to biti sa novim vlasnicima ili starim, ili u nekoj kombinaciji meni osobno i nije previše važno. Ja imam raspisane bilance do 2020. Nema tu nekog vračanja, samo čista matematika koja proizlazi iz njihovog dosadašnjeg poslovanja. Ako ulažu zarađeno i to prema kriterijima kojim su do sada ulagali meni dionica nudi više nego zadovoljavajući povrat.
Na LRHC kako sada stvari izgledaju i ako si za nabavnu cijenu uzmem nominalu čini mi se da ću ovu godinu vrlo vjerovatno završiti sa 100% prinosa, a i tu najavljena ulaganja sugeriraju da bi u 2-3 godine mogli imati i više nego solidan prinos.
Dali je bilo i boljih prilika? Vjerovatno i jeste, ali meni nisu bile baš tako očite.
Meni se ovdje jako sviđa što je sve vrlo predvidljivo sada. Velika ulaganja, brzi povrati, snažan rast tvrtke, i više nego motivirana uprava. Većinski žele “brzo” uvećati vrijednost svoje imovine i zaradu traže u prodaji. Meni to odgovara. Ovo “brzo” je u navodnicima jer ne radi se o mjesecima nego godinama, ali meni to odgovara.
Dali je bilo i boljih prilika? Vjerovatno i jeste, ali meni nisu bile baš tako očite.
Je, boljih prilika kad gledaju unazad. Naravno, onda lako bit pametan. Al ovo sto ti iznosis, sve cinjenice i brojke to je stup sigurnosti. Nije to lutrija pa eto, da se nesto bolje ubolo bilo bi bolje…
Meni se ovdje jako sviđa što je sve vrlo predvidljivo sada. Velika ulaganja, brzi povrati, snažan rast tvrtke, i više nego motivirana uprava. Većinski žele "brzo" uvećati vrijednost svoje imovine i zaradu traže u prodaji. Meni to odgovara. Ovo "brzo" je u navodnicima jer ne radi se o mjesecima nego godinama, ali meni to odgovara.
Vidjeti čemo ako ostvare dobru zaradu na LRH onda nema razloga da sa njima odradimo još jedan takav posao na LRHC, jer je i tu cilj u konačnici to dobro prodati…
Whiterhose, iako je oko većine u pravu, nije rekao ništa novo. Svakome tko je malo duže u dionici sve je to odavno jasno i poznato, dionica/cijena je postala talac prodaje i nitko ne obraća pozornost na poslovanje i razvoj potencijala.
Ono što se definitivno ne bi složio je skroz pogrešan kontekst LRHC-a u ovoj priči. Kao što Dalibor kaže treba uzeti u obzir kada se gleda cijena i LRHC, odnosno razina od 4500-4600 prije razdvajanja. Dalje vezano za LRHC, ne znam zašto prevladava mišljenje da svi jedva čekaju uvrštenje kako bi istresli dionice po bidu, osobno sam svašta probao zadnjih mjeseci da ih nabavim mimo burze i nisam imao ni blizu uspjeha koliko sam htio, nadam se da ću kod uvrštenja. A zbog spomenute predvidljivosti i velikog potencijala (kod obje kompanije) nema puno dionica koje su ovako dobra prilika za idućih par godina.
Što se tiče prodaje LRH-a ne bi se složio da je ona neophodna za LRHC, barem ne za financiranje potrebno za podizanje postojećih kapaciteta na 4 zvijezdice i Remisens standard koji će osigurati marže LRH-a. Druga priča je ako se razvije nešto iz udjela u Istrabenzu, ali to je na dugačkom štapu. Osobno vjerujem da će doći do prodaje, ali došlo ili ne bilo bi dobro da se to što prije razjasni kako bi prestao ovaj status quo, jer to se ne odnosi samo na dionicu već i na samu kompnaniju.
I za kraj, ako se već prati Ostoju, biti samo u LRH je jako velika greška. Ne zato što LRH ne valja već se na ostalima da naći puno više potencijala/diskonta.
Mali podsjetnik na Istrabenz i ako ima možda netko kakve novosti oko ove priče..
Kao što sam rekao ja od LRH očekujem da će uskoro pokrenuti novi investicijski ciklus. Dali će to biti sa novim vlasnicima ili starim, ili u nekoj kombinaciji meni osobno i nije previše važno.
Pa to je u biti danas pitanje, jer investicije za jesen 2017 odnosno za 2018 još nisu definirane…jer se čeka novu strategiju odnosno ja bih rekao, da se čak i špekulira na želje novih vlasnica u koju smjer želi potegnut razvoj LRH – naime LRH može birat u šta če investirat: od dizanja zvezdica do aktiviranja nekretnina izvan funkcije.