LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

točno, ja mislim da će hoteli podignuti cijene tih proizovda/usluga za razliku pdv-a (možda i malo više), a prosječan gost to neće niti osjetiti…

www.lociraj-popust.com

@fahro, @homer,
pa jel vi cujete sebe sto pricate?
ovako jeftino drukanje nisam vec dugo vidio.

sto se opterecujete tim najavama. Kod nas vlade traju po 3mj, a kamoli nekakvi zakoni.

@Fahrudin

Nisam nigdje rekao da je LRH novi Valamar, niti mislim da će biti (valamar je spomenuo kolega na kojeg sam se nadovezao). Rekao sam da će se LRHC u slijedećoj fazi više otvoriti prema investitorima i da će razrješenje cijele priče nakon prodaje LRH i preko alfabeta donijeti otključavanje kao kod Valamara.
Ali stojim iza svega što sam gore naveo za Valamar i kao što kažete prošlost je i nema smisla sada o tome previše raspravljati, ali treba napomenuti jer to je dio netransparentosti i priče oko otključavanja cijene nakon što su po tom pitanju promijenili kurs za 180 stupnjeva.
Naravno, treba uzeti u obzir kontekst veličine gdje se ipak ne mogu uspoređivati s Valamarom (niti će se ikada moći) i gdje se većini ljudi zamuti ta paralela.

Što se poreza tiče slažem se s vama, daleko veći problem će to biti za klasične kafiće i restorane nego za hotelijere, pogotovo za ove najveće na burzi u koje ulažemo gdje je ionako udio stranaca 85% i više. Ali normalna je i sva ova pobuna, neki ne razumiju a neki žele sačuvati svoju poziciju. Glavno da se zakon ustali i da se za dvije godine ponovno ne mijenja.
Morat ćemo izvući iz bilješki segmentaciju gdje su podaci dostupni pa vidjeti koliki će to imati utjecaj.

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

value, dapače, povijest je važna jer iz nje ućimo. ako vam se da, kad imate vremena, dati historijat valamara i svega onoga što se vi nadate da ce na lrhc ipak biti drukčije.

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

@fahro, @homer,
pa jel vi cujete sebe sto pricate?
ovako jeftino drukanje nisam vec dugo vidio.

Kakvo jeftino drukanje? Imaš nekih problema?

Kakvo jeftino drukanje? Imaš nekih problema?

Ajde da ti poboldam pa da mozda shvatis:
Ja u povećanju PDV na usluge hrane i pića ne vidim nikakav problem za turizam.
Pa neka ga onda dignu na 50%.
Vladi super a turizmu nikakav problem…barem po tebi fahrudine

Pa tko plaća PDV, firma ili potrošač?

Jel uvode i visi PDV na pružanje usluga smještaja?

Vladi je super jer ce ovom mjerom najviše povećati prihode od rezidenta koji troše svakodnevno na usluge prehrane i pića, a neće značajnije utjecati na potrošnju turista po istim uslugama. Nama rezidentima to nije super, al meni je to logična mjera jer se ne zeli poticati ugostiteljstvo vec ostali sektori gospodarstva koji nisu toliko konkurentni. Sad je donekle država fiskalizacijom unjela reda u taj sektor, a sad ce to dodatno i naplatiti.

Za turističke firme to bi trebao biti marginalan kratkoročan udarac na likvidnost, a ne i na dugoročne troškove poslovanja. Osim ako ce iste povecanje cijena nastojati amortizirati na teret vlastitog poslovanja. U sto onak, laički sumnjam.

Na temu PDV-a ali uz napomenu da sam našao podatak od SUNH dok sam gledao izvještaj, kod ostalih nisam posebno odvojeno pa su brojke za SUNH, ali bitna je poanta.

Također, točan izračun je moguć samo uz bruto bilancu i detaljne analitičke izvještaje, ovo je površno… Recimo, žestoka pića su već sada na 25%, ne znamo što će biti sa trošarinama…

Prihodi hrana i piće 54.600.000,00 (ukupni prihodi 180,4 milijuna kuna, udio 30,27%)
PDV 13%
PDV 7.098.000,00
Sa PDV-om 61.698.000,00

Početno s PDV-om 25% 61.698.000,00
Bez PDV-a 49.358.400,00

Razlika 5.241.600,00

Neto dobit 20% 63.057.886,20
Neto dobit 18% 64.634.333,36
Razlika 1.576.447,16

Smanjenje dobiti 3.665.152,85 5,81%

Ovo je razlika u slučaju da ugostitelj/hotel prebacuje kompletan trošak na sebe odnosno worst case scenarij koji se neće dogoditi, uvijek to bude negdje između (a i mislim da je kod SUNH ovo znatno iznad prosjeka). Također, nitko ne spominje što kompanije dobivaju s druge strane:
– troškovi automobila i reprezentacije
– povećanje priznavanja porezno priznatih rashoda troškova reprezentacije s 30% na 50%
– priznavanje vrijednosnog usklađenja te poreznog rashoda za nenaplaćena potraživanja

Svi su se naravno uzbudili na prvu ali nitko ne gleda kompletnu sliku. Naveo sam samo tri stavke koje se i odnose na velike kompanije i imaju značajan udio na troškove i konačni rezultat.

Jedan od ciljeva reforme je upravo prebaciti dio poreznog opterećenja s rezidenata na nerezidente. U sadašnjem sustavu na 100 kuna izdataka za osobnu potrošnju nerezidenti plaćaju 15,45 kuna, a građani RH od 15,70 do 16,58 kuna PDV-a (ovisno o dohodovnom razredu). U sadašnjem sustavu na 100 kuna izdataka za osobnu potrošnju nerezidenti plaćaju 15,45 kuna, a građani RH od 15,70 do 16,58 kuna PDV-a (ovisno o dohodovnom razredu).

Veliki dio portfelja mi je u turistima i ne sviđa mi se ovo naravno, ali isto tako nije riječ o nikakvoj katastrofi. Neka se samo riješi Zakon o turističkom zemljištu i siguran sam da se nitko iz velikih kompanija neće buniti na ovo

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

Na temu PDV-a ali uz napomenu da sam našao podatak od SUNH dok sam gledao izvještaj, kod ostalih nisam posebno odvojeno pa su brojke za SUNH, ali bitna je poanta.

Također, točan izračun je moguć samo uz bruto bilancu i detaljne analitičke izvještaje, ovo je površno… Recimo, žestoka pića su već sada na 25%, ne znamo što će biti sa trošarinama…

Prihodi hrana i piće 54.600.000,00 (ukupni prihodi 180,4 milijuna kuna, udio 30,27%)
PDV 13%
PDV 7.098.000,00
Sa PDV-om 61.698.000,00

Početno s PDV-om 25% 61.698.000,00
Bez PDV-a 49.358.400,00

Razlika 5.241.600,00

Neto dobit 20% 63.057.886,20
Neto dobit 18% 64.634.333,36
Razlika 1.576.447,16

Smanjenje dobiti 3.665.152,85 5,81%

Ovo je razlika u slučaju da ugostitelj/hotel prebacuje kompletan trošak na sebe odnosno worst case scenarij koji se neće dogoditi, uvijek to bude negdje između (a i mislim da je kod SUNH ovo znatno iznad prosjeka). Također, nitko ne spominje što kompanije dobivaju s druge strane:
– troškovi automobila i reprezentacije
– povećanje priznavanja porezno priznatih rashoda troškova reprezentacije s 30% na 50%
– priznavanje vrijednosnog usklađenja te poreznog rashoda za nenaplaćena potraživanja

Svi su se naravno uzbudili na prvu ali nitko ne gleda kompletnu sliku. Naveo sam samo tri stavke koje se i odnose na velike kompanije i imaju značajan udio na troškove i konačni rezultat.

Jedan od ciljeva reforme je upravo prebaciti dio poreznog opterećenja s rezidenata na nerezidente. U sadašnjem sustavu na 100 kuna izdataka za osobnu potrošnju nerezidenti plaćaju 15,45 kuna, a građani RH od 15,70 do 16,58 kuna PDV-a (ovisno o dohodovnom razredu). U sadašnjem sustavu na 100 kuna izdataka za osobnu potrošnju nerezidenti plaćaju 15,45 kuna, a građani RH od 15,70 do 16,58 kuna PDV-a (ovisno o dohodovnom razredu).

Veliki dio portfelja mi je u turistima i ne sviđa mi se ovo naravno, ali isto tako nije riječ o nikakvoj katastrofi. Neka se samo riješi Zakon o turističkom zemljištu i siguran sam da se nitko iz velikih kompanija neće buniti na ovo

još jedna ogromna stavka – manji pdv na struju. zamišljen naravno kao socijalna mjera, ali kada plaćate 25 posto na milijune kwh kao hoteli, onda snižavanje na 13 posto ima itekakav učinak.

ovi tropoškovi reprezantacije i voznog parka su mi vijek bili mutni. ima li tko kakvoo iskustvo iz prve ruke – mna koji način tvrtka štedi na porezima časteći poslovne parnere ručkovima i kupujući nova vozila.

Ne radi se o štednji na porezima. To su stvarni troškovi poslovanja ali nisu 100% priznati porezni rashodi i ne umanjuju poreznu osnovicu. Neće ni sada biti 100% ali će se povećati dio koji se priznaje.

Iz prezentacije o poreznoj reformi:
—povećanje priznavanja porezno priznatih rashoda troškova reprezentacije s 30% na 50%
—omogućavanje odbitka pretporeza za poduzetnike za troškove nabave automobila za osobni prijevoz i povezanih ostalih zavisnih troškova u iznosu od 50%

tvrtka upriliči okrugli stol, pozove partnere, za sve potroši 100 000 kn – prostor, režije, ljudstvo, iće i piće itd.

na kraju godine, 50 posto toga tvrtka knjiži kao poreznu olakšicu i umanjuje si poreznu osnovicu za 50 000 kn. jesam li dobro shvatio.

New Report

Close