LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

tata bloger je ocijenio kako ev ebitda 12 predstavlja održivo i fer vrednovano poslovanje kod rivp, a kako još nismo tamo, dakle implicite slijedi. … imperijal je kupljen po 13, prije toga hoteli baska voda. e sad, ako u preuzimanju neka tvrtka vrijedi 13 ebitda, vrijedi li u normalnom životu, dakle bez preuzimanja, 12 ebitda.

glede duga, neki jakini hoteli su vrlo umjereno zaduženi, hupz takoder. hupz ima visoke ev ebitda evaluacije, ali s niskim dugom kao protutežom, a upravo to nije nevažno kako lijepo gore piše.

5200 kn po lrh dionici upareno s poslovanjem zaključno s 31 12 2016 – gdje nas to vodi u smislu ev ebitda evaluacije. svi rade ev ebitda evaluacije s q3, lijpo je, nije li realnije radite i tu i sve evaluacije sa 31 12 . i uopće, neki pod prethodno razdoblje stave isti lanjski kvartal, neki 31 12 lanjske godine – što je ispravno tu.

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Bilo bi ok, uvijek gledati 12 mjeseci unazad što znači kada gledamo 3q uzeti i zadnji iz prethodne godine.
No prenelikvidno smo mi tržište da bi bilo jako bitno raditi stalno izračune i ne ide to tako linearno.

Što se tiče preuzimanja HIMR to su ipak kupili mirovinci, a cijena je blizu 14 EV/EBITDA. Za naše dosadašnje cijene koje su se plaćale u preuzimanjima to je značajno više, ali tko zna možda na kraju to bude i jeftino.

Kod LRH ta cijena od 5200 je također dosta iznad dosadašnjih prosjeka preuzimanja no ne smije se zaboraviti da postoji značajna vrijednost u nefunkcionalnoj imovini što je skoro pa cash. (uprava je rekla da za sve imaju kupce ali nisu još zadovoljni cijenama)

Ako računamo da bi LRH trebala imati EBITDA ove godine od 115-120 mil na 11 EV/EBITDA to je 4200-4400 po dionici. Ako imovina vrijedi još 800-100 kuna eto nas na tih 5200. 11 EV/EBITDA s obzirom da tvrtka nema dugova je neki minimum koji očekujem.

Ali kupac sigurno ne gleda trenutni EV/EBITDA kao meki parametar.

Nemoj misliti na m2!

Ponovio bih da Valamar nije preuzeo HIMR po 13-14 jer kao što znate ljeto je prošlo, skupilo se love i u HIMR, EV je sigurno pao, EBITDA vjerojatno porasla tako da je to preuzimanje vjerojatno po oko 11.

himr ima odlično poslovanje za 2016 zato rivp i raste a rast će i dalje u 2017 zbog odličnih akvizicija
tako da boca zaslužuje 5 za svoje analize

Nemojte puno hvalit jer cu poceti nadokupljivati

htio sam reći – jedno je preuzimanje, drugo redovno trgovanje – evo himr – bez obzira na sjajno poslovanje unatrag puno godina, bez preuzimanja, mislim da ne bismo bili ni na 500 kn.

kupovati na 13 ili 14 ebitda samo radi poslovanja – to po meni znači preskupo platiti. kupovati po 7 ili 8, to je već dobar posao. takvih je još malo, ali ima, dalibor nam je neke predstavio , razne odvjetke i ogranke ostojinog carstva.

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Prije ljeta sam spominjao da bi bilo dobro da se prodaja dogodi tek na jesen kada se može u cijenu uračunati još jedna uspješna turistička sezona i kada kreče gradnja novog hotela u Ičićima, i sada po svemu čini mi se da je ona spominjana cijena od 5.290 kn ili ti 700 eura po kojoj cijeni su se Ostoja i Ksenija raskusuravali minimum po kojoj bi se LRH trebala prodati, Valamar je na burzi 11 EV/EBITDA, Imperijal je prošao po puno višoj cijeni nego ga je burza vrednovala, jednostavno cijene su otišle prema gore…

Dobra valuacija gore ili dole. Cijena na burzi jedino je prava slika i ta danas govori da nema bas nekakvog interesa za staru damu.

Naravno da je teško gledati kako druge dionice rastu a tvoja stoji, ali dok se ne vidi koji su to sada omjeri EV/EBITDA za samu LRH gdje se opet neće vidjeti imovina koja nije u funkciji a vrijedi 1-2 EV/EBITDA, pa je firma u procesu prodaje i ne postoji komunikacija prema javnosti koje su smjernice za dalje jer kako se stalno ponavlja da je prodajni proces u tijeku i nema daljnjih komentara, da firma ima praktički samo hotele a ne i kampove i ostalo što joj diže vrijednost kao nekretninskoj dionici što se niti ne vidi u EV/EBITDA…

Sve to na neki način diskontira cijenu dionice i moramo se strpiti da dionica iziđe iz tog nekakvog bunara i da znamo na čemu smo, isti je slučaj i sa LRHC.

Naravno veseli da smo u turističkoj dionici koja zajedno sa cijelim sektorom ostvaruje vrhunske rezultate i koja je rijetko nisko zadužena turistička dionica sa ogromni potencijalom za daljnje ulaganje zbog svoje niske zaduženosti, naravno da LRH propušta prilike na tržištu da nešto i akvizira ali je upitno da li bi na to pristali lokalci koji su eto tražili izlaz iz Cavtata tako da LRH ostaje onda prostor za širenje na Opatijskoj rivijeri izgradnjom novih hotela i obnovom postoječih u čemu postoji puno potencijala i planova i što če dignuti sve parametre firme jer evo sa najavljenim takvim projektom hotela u Ičićima LRH si za iduču godinu diže prihode za 10%.

LRHC na 10 EV/EBITDA vrijedi bar 1.200-1.300 kn i tu smo također blokirani, nadam se da će se čekanje isplatiti…

Svi tu pišete koliko će dobiti Ostoja i Ksenija i za koliko će se prodati.
Drugi turisti rastu sami od sebe bez da idu na bubanj…
Ovde kao da je sve stalo…drugim rječima cijena će stajati dok se ne proda… smješno!

OŠ NEŠ BANGLADEŠ!

još sam bio sretan jer vrijedi 12000

eh da imam municij. skinio bih ovih 300kom pa da vidis bezanije preko drine

New Report

Close