@plavac1: zašto baratati sa ipak nekakvi trošak za LRHC od recimo 15 mil. kuna, kada se za pola minute dođe do točne brojke od 6.795.528 kuna?
Znači 100% pretjerano 😉
A druga stvar je da taj novac imaju na tekućem tako da nije problem…
FTB broj dionica prije istiskivanja 592.188
Ukupno izdano 614.180
Za otkup 21.992
Cijena 309,00 kn
Ukupno 6.795.528,00 kn
To je isto kao ono što sam već danas pisao, pinky wishful thinking uz zanemarivanje činjenica koje su jedan kroz jedan
Gledao sam poslije točne brojke,nebitno, poanta je u tome da LRHC-u tih 7 mil. kn neće otiči sa računa ako vlasnici ne znaju da će prodati LRH i da će LRHC dobiti drugo financijsko pokriće, LRHC je stabilnija dok ima novce na računu. Tako je i sa onom 1 dionicom od grada Opatije i ostalih općina, Ostoja tada nije znao da li će prodati LRH i previše bi se istrošio, a koliko znam ti novci lokalcima nisu još sijeli zbog pravnih zavrzlma u Novoj Liburniji…
A kakvi novci ce doci u LRHC eventualnom prodajom LRH?
…., jer koliko sam vidio u izvješćima LRH godišnje vrača 40 mil. kn kredita i na kraju ove godine će biti kreditnih obaveza 80 mil. kn, na kraju 2015. god. je to bilo 120 mil. kn, a na kraju 2014. god. je bilo 160 mil. kn, a od onda su prihodi i sve ostalo samo rasli tako da kreditni potencijal za nove projekte je veliki…
Koliko ja vidim po 1H tvrtka je u pol godine imala odljev za otpltu glavnice od 7 mil kuna, kamate još 3,7 mil što je na godišnjoj razini 20 mil kuna. Trenutno su bankama dužni dugoročno 124 mil i kratkoročno 36,6 mil. Godišnji anuitet od 20 mil odgovara kreditu na 10 godina za te iznose.
LRH ove godine bi trebala imati EBITDA oko 120 mil kuna što znači da imaju 100 mil kuna slobodnih.
Buget za novi hotel je 76 mil kuna ali vjerovatno će biti još nekih troškova dodatnih oko opremanja, no to nisu neki veliki iznosi.
LRH bez nekih problema može po principu financiranja 25% iz vlastitih sredstava + 25% iz prodaje nefunkionalne imovine i 50% kredita u slijedeće 4 godine investirati 100 mil eur.
Po završetku takvog investicijskog ciklusa tvrtka ako se vodi svojim principima o povratu od 14% bi morala od investicije 100 mil eur dobiti dodatni EBITDA od 14 mil eur što je skoro udvostručenje u odnosu na sad.
To bi dodatno značilo da tvrtka svake godine podigne jedan kredit od 10 mil eur no kako joj raste EBITDA i bez prblema se plaćaju anuiteti na kraju tog investicijskog ciklusa matematika kaže da bi bili dužni 320 mil kuna što je tek 1,5 tadašenjg EBITDA + na računu bi opet imali novca u visini blizu jednog EBITDA.
Što se tiče investicija vjerujem da bi se u LRH to imalo gdje potrošiti no pitanje je ipak dali organizacijski mogu u 4 godine to pokriti i dali mogu sve te nove i kvalitetnije kapacitete uspješno prodati. Jednom su nam pokazali da se za 4 godine može udvostručiti prihod. Mogu li to napraviti još jednom?
Uprava se pokazala vrlo sposobnom i ako krenu sa investicijama ja im vjerujem da će to izgurati. Meni je to signal da su njihovi izračuni pokazali da se to može i ja ne trebam ništa više izračunavati jer jasno su više puta ponovili kojim se parametrima vode prilikom investicija. No za sada znamo da se gradi samo hotel Giorgio za sigurno, a ostalo je još u zraku.
2 x veći prihod i zarada uz minimalno zaduženje značilo bi da bi i tvrtka tada vrijedila dvostruko više. Dali će to ići linearno ili ne meni i nije važno no prosjek preko 20% godišnje rasta itekako me zadovoljava. Morao bi u eventualnom preuzimanju dobiti jako dobru premiju da bi se toga odrekao.
Svaka čast za noćni mail.. Mislite da može budget od spomenutih 74 milijuna završiti ispod 100 na kraju?
2 x veći prihod i zarada uz minimalno zaduženje značilo bi da bi i tvrtka tada vrijedila dvostruko više.
Kod dionica uvijek je problem, da kad si u zurbi oko prodaje nije nuzno, da ces dobiti taj novac koji bi pravio fer “valuaciju”. Kako vidim, Ksenija i ostali imaju svoje projekte, koji svi cekaju taj novac. I ta potreba po novcu na neki nacin niza premiju. I mozda ce se to reflektirati i na dogovoreni cijeni (iako znamo, da je Ostoja dobar oko sklapanja posla)
Sada, jasno je kakav je scenarij Opatije. Ako se nista ne desi (pustis da raste sa prosjekom turizma) onda imamo LRH u iduce 3 godine rast barem 10% godisnje (nesto cijene, nesto novi gosti, nesto nove kapacitete, koje su u planu), ali ako odluce pojacati stoji to, sto daliborop prica – dvostruka zarada.
Steta samo, da nemamo puno takvih prilika (poduzece sa ekipom koja radi rezultate) u regiji…
Naš LRH se još prodaje, ja bi rekao od angažiranja agencije koja to prodaje je več evo godinu dana, i onda danas pročitam ovo;
“Njemačka farmaceutska i kemijska grupa Bayer kupila je američkog proizvođača sjemenja i pesticida Monsanto za 66 milijarde dolara nakon nekoliko mjeseci pregovaranja, javlja BBC.”
Stvaranje diva: Bayer kupuje Monsanto za 66 milijarde dolara
Naravno nije sve tako crno bijelo, i znamo da će Ostoja pokušati iscijediti svaku kunu koju može dobiti jer LRH je njemu posao života, i zbog toga i dalje čekamo, ali bi bilo bezobrazno ako se več ranije znalo da ništa od prodaje da se to nije reklo, ovako za sada ipak vjerujemo da je prodaja još u tijeku jer tako se uvjek neformalno odgovaralo kada se pitalo….
Naš LRH se još prodaje, ja bi rekao od angažiranja agencije koja to prodaje je več evo godinu dana, i onda danas pročitam ovo;
"Njemačka farmaceutska i kemijska grupa Bayer kupila je američkog proizvođača sjemenja i pesticida Monsanto za 66 milijarde dolara nakon nekoliko mjeseci pregovaranja, javlja BBC."
Stvaranje diva: Bayer kupuje Monsanto za 66 milijarde dolara
Naravno nije sve tako crno bijelo, i znamo da će Ostoja pokušati iscijediti svaku kunu koju može dobiti jer LRH je njemu posao života, i zbog toga i dalje čekamo, ali bi bilo bezobrazno ako se več ranije znalo da ništa od prodaje da se to nije reklo, ovako za sada ipak vjerujemo da je prodaja još u tijeku jer tako se uvjek neformalno odgovaralo kada se pitalo….
To “nekoliko” moze svasta znacit. Pogotovo kad to novinari prenesu…
Baš se deal od 66 milijardi postiže u par mjeseci.
Ova preslagivanja traju već skoro 2 godine pokušajem Monsanta da kupi Syngentu. Onda su probali neko spajanje, pa i akviziciju dijela Bayera. Kad nisu uspjeli sami su postali meta.
Tako se možda i kod nas priča okrene pa LRH kupi npr švedski Scandic hotels 😉
Pa EBITDA je zarada, zar ne? To je novac koji će ostati poslije sezone na računu. Hotel će biti po mom mišljenju jeftiniji od 100 mil kuna.
Po toj računici trebao bi donijeti 12-14 mil kuna operativne dobiti tj 30-35 mil kuna novog prihoda. To je oko 22-25.000 eur po sobi sto je sasvim realno
da, poslije sezone će ostati. ali treba još uračunati amortizaciju, troškove kamata i porez pa su onda brojke malo drugačije. znamo da su u tome vrlo vješti, pa nema zime.