Valamar najavio velika ulaganja, evo ja očekujem uskoro da se isto dogodi i u LRH
Mislim da su se stvari posložile i da će LRH osim ovoga što već znamo uskoro krenuti u nove ozbiljne investicije. Projekti već postoje, čeka se samo pravi trenutak, a meni izgleda da je on došao.
Kad najave investicije (a znamo sa kojim stopa povrata se kalkulira) lako ćemo moći projecirati rast prihoda, pa posljedično zarade, pa posljedično rasta vrijednosti tvrtke, a onda će svi lako to podijeliti na broj dionica 😉
LRH je izgubila nešto vremena u daljnjem razvoju zbog prodaje koja eto još uvjek traje. To jednostavno pre dugo traje, konkurencija se širi i tržište je jako dinamično, LRH ne može čekati.
Ova ekipa koja vodi LRH do sada je posao odradila vrhunski i volio bi da ostanu i nastave tako, a ako je došlo do promjene vlasništva da saznamo kakvi su planovi nove ekipe i onda da procjenimo da li tu ima kruha i za nas male.
Sredstva koja imam u LRH svakako bi ostavio u turizmu i ako bi mogao ostavio bi ih tu gdje jesu a ako ne onda moram tražiti drugu turističku uzdanicu koja će biti bar približno dobra a izbor je sve manji.
Za mene bi bio idealan scenarij da u LRH recimo uđu mirovinski fondovi na način da recimo Ostoja i Ksenija prodaju dio dionica njima i tako se razvodni vlasnička struktura da nitko nema natpolovičnu večinu ali da ostane ova ekipa koja sada vodi firmu i da se za godinu ili dvije krene sa redovnom dividendom koja bi onda rasla sukladno poslovanju firme, evo Valamar daje dividendu i širi se, i to bi meni bila penzija.
Jer evo na primjeru Imperijala vidimo da su mirovinci spremni platiti i 13 EV/EBITDA ako nema drugih kupaca koji su to spremni a samo je na Ostoji i Kseniji da odluče koliko su im spremni prodati jer mirovinci ne preuzimaju upravljanje već samo sudjeluju u vlasništvu.
LRH je izgubila nešto vremena u daljnjem razvoju zbog prodaje koja eto još uvjek traje. To jednostavno pre dugo traje, konkurencija se širi i tržište je jako dinamično, LRH ne može čekati.
Ova ekipa koja vodi LRH do sada je posao odradila vrhunski i volio bi da ostanu i nastave tako, a ako je došlo do promjene vlasništva da saznamo kakvi su planovi nove ekipe i onda da procjenimo da li tu ima kruha i za nas male.
Sredstva koja imam u LRH svakako bi ostavio u turizmu i ako bi mogao ostavio bi ih tu gdje jesu a ako ne onda moram tražiti drugu turističku uzdanicu koja će biti bar približno dobra a izbor je sve manji.
Za mene bi bio idealan scenarij da u LRH recimo uđu mirovinski fondovi na način da recimo Ostoja i Ksenija prodaju dio dionica njima i tako se razvodni vlasnička struktura da nitko nema natpolovičnu večinu ali da ostane ova ekipa koja sada vodi firmu i da se za godinu ili dvije krene sa redovnom dividendom koja bi onda rasla sukladno poslovanju firme, evo Valamar daje dividendu i širi se, i to bi meni bila penzija.
Jer evo na primjeru Imperijala vidimo da su mirovinci spremni platiti i 13 EV/EBITDA ako nema drugih kupaca koji su to spremni a samo je na Ostoji i Kseniji da odluče koliko su im spremni prodati jer mirovinci ne preuzimaju upravljanje već samo sudjeluju u vlasništvu.
ostoja nije dosao tu gdje je jer je bio u kompama 8osim kseniej ali toje druga prica) i niej stekao ovo na nacin da su mu trebali svjedoci. ne znam zasto bi sada promijenio misljenje.
To onda znaći da smo mi sretni što u uz Ostoju imamo Kseniju i grad i opčine, zato ja zazivam još i mirovince i s obzirom da lokalci ne žele širenje na druge destinacije onda bi LRH mogla postati lijepa dividendna dionica, vladati će Opatijskom rivijerom i sve kapacitete dignuti na 4 i 5 zvijezdica.
Ja bi ostao doživotni dioničar…
Nece biti dividende pod Ostojom. To je bilo iskomunicirano na skupstini da se nece ni lipu pustiti drzavi (zato takva amortizacija a sa novim investicijama ta ce biti jos veca) jer zele na drugi nacin povecat vrijednost poduzecu.
Sada naravno to nije logika koju razumiju mirovincu jer jim takve stvari ne idu u njihove tablice valuacije. A sa druge strane svaki ko zna oko novcanog toka…onda zna u cemu je trik.
Samo sto je problem to da ako si mali dionicar onda ces samo u slucaju prodaje/preuzimanja dobiti fer vrijednost. A prije ne.
Matej,
Ostoja i Ksenija su podjelili dionice LRH i dogovorili se o prodaji firme. Ali recimo prodaja ne prođe jer nisu dobili zadovoljavajuću cijenu. Kakva veza njih veže dalje, da li njih dvoj imaju nekakvi đentlemenski ugovor da neće prodavati dionice jedni bez drugih, jer recimo Ksenija i netko drugi može prodati svoje dionice recimo mirovincima koji su spremni platiti tih 13 EV i uči u vlasništvo,moramo priznati da je LRH dosta velika da se zainteresira i više mirovinaca koji mogu skupiti i preko 25%, nešto kao u Podravci…
Oko prodaje – iskreno ne znam. Neki pricate da je sve dogovoreno. Onda su informacije o novim projektima. Mozda ce biti prodaja mozda ne.
Ja se sada sa tim ne bavim jer se dobro sjecam razgovora sa Ostojom – naime prosle godine mi lijepo razlozio: ako ne dobijemo cijenu koju trazimo necemo prodat. Naravno da je mislio na svoj tim a ne isto na Kseniju. Onda je kazao da u tom slucaju ce pricekat 2 ili 3 godine i onda vidjeti sta i kako. Sada je od tog razgovora prosla godina . LRH jos nije prodana. Mozda je ugovorena prodaja ali vec danas se vidi: potraznja po hrvatski destinaciji znatno je veca. Trend je jako pozitivan i tu nece stati. Svaka godina ce realizirati i dici osnovu. Sada posto je novac jeftini i posto banke ce pocet naplatit depozite…vjerujte da ce jako puno novca trazit projekte sa prinosom cak i ispod 5%. LRH u tim valuacijama je vrijedna barem 2 milijardi kuna. Kako god okrenes. Pogotovo ako uzmes biznis i nekretnine. Mirovinci danas bi trebali uci u svaku takvu pricu i nakrcati se svih turistickih dionica. Jer sa 30 ili 50% vise oni dobivaju kolicinu dionica. Imaju vrijeme pricekat (zato jim pocetna cijena bas nije nesto najbitnije). Vazno se je pitat sta ce biti za 5 ili 10 godina. Na kojim razinama poslovanja ce biti Valamar. LRH. Maistra i ostali.
Znam da ce ko misliti da sa tim rijecima pisem samo pozitivno. Ali sami mozete procjeniti kamo ide turizam u Hrvatskoj. I kakve su cijene u Francujskoj ili Spanjolski. Ima tu jos puno prostora. Naravno za odradit…ali znamo da ce ta razlika na neko vrijeme biti sve niza. Zamislite da sa novim avio destinacijama na puno otvorite azijsko trziste…zamislite da rusi vide sta se napravilo sa Losinjem i da ce masovno trazit novu priliku….zamislite da drugi biznismeni vide sta Kostic zeli napravit sa Portorozom….
Ah, lijepi je ta zivot. Sunce vani…a ja na terasi uzivam 😉
Inace, krajem mjeseca ce biti prilika razgovora sa Ostojom pa cemo vidjeti sta ce biti iskomunicirano na skupstini LRHC.
A kakvi su vasi dojmovi?
Moj pogled na HR turistički sektor je iznimno pozitivan, na turističkim dionicama sam već puno kapitalizirao i shvatio sam da bi se u turističkom sektoru bilo dobro pozicionirati i onda ostati jako dugo sa tendencijom da mi sve to donosi lijepu dividendu.
Jer sve te turističke firme imaju potencijala u idučih 5-10 god. rasti duplo u prihodima i svemu ostalom i kada se dostigne neki nivo razvijenosti to će onda biti jako lijepe poslovne priče sa izdašnim dividendama, ali će tada biti i iznimno skupe tako da je moja ideja sada se pozicionirati i što bi se reklo u par takvih firmi se skrasiti. Zato mi je bitna vlasnička struktura kod odabira firmi gdje bi ostao jako dugo.
Teško je recimo očekivati da recimo turistički sektor u Italiji koji je jako razvijen ima puno prostora za rast, ali u HR se očekuje da se izgradi još namjanje toliko hotela koliko ih ima u ne pre dugom periodu, a taj razvoj će i nositi firme kao što su LRH, Valamar, Maistra idt., znači te firme će još puno rasti, radi se o nekretninama i postoji prostor za stabilnu dividendu…
uvjek postoji mogučnost nekog Grčkog scenarija koji može stvar pomutiti na godinu ili dvije ali opet poslije toga biznis ide dalje…
Moj pogled na HR turistički sektor je iznimno pozitivan, na turističkim dionicama sam već puno kapitalizirao i shvatio sam da bi se u turističkom sektoru bilo dobro pozicionirati i onda ostati jako dugo sa tendencijom da mi sve to donosi lijepu dividendu.
Jer sve te turističke firme imaju potencijala u idučih 5-10 god. rasti duplo u prihodima i svemu ostalom i kada se dostigne neki nivo razvijenosti to će onda biti jako lijepe poslovne priče sa izdašnim dividendama, ali će tada biti i iznimno skupe tako da je moja ideja sada se pozicionirati i što bi se reklo u par takvih firmi se skrasiti. Zato mi je bitna vlasnička struktura kod odabira firmi gdje bi ostao jako dugo.
Teško je recimo očekivati da recimo turistički sektor u Italiji koji je jako razvijen ima puno prostora za rast, ali u HR se očekuje da se izgradi još namjanje toliko hotela koliko ih ima u ne pre dugom periodu, a taj razvoj će i nositi firme kao što su LRH, Valamar, Maistra idt., znači te firme će još puno rasti, radi se o nekretninama i postoji prostor za stabilnu dividendu…
uvjek postoji mogučnost nekog Grčkog scenarija koji može stvar pomutiti na godinu ili dvije ali opet poslije toga biznis ide dalje…
Grcki scenario bi stvar pomutio mnog, mnog fgore od godine dvije….jesi bio u grckoj nedavno?
Ja jesam i mogu ti reci da tamo u mnoga mjesta ne bi ni mrtav isao ponovno.
a na onom santoriniju, vlada legalizirano nacelo otimacine…policija gleda kako se otimaju torbice turistima (osbno dozivio srecom neuspjesno) … i sto onda jos reci o toj grckoj!?? Ne dao bog to nama!
Bio na Santoriniju prije par godina, sve OK. Činjenica je da bi grčki scenarij u HR bio puno blaži nego je bio u Grčkoj jer dokle su oni išli sa tim 13. i 14. plačama i svim drugim je strašno. Mi smo loši po tom pitanju isto ali ni približno kao Grci. Nadalje kod njih je ljevica strašno jaka, kod nas je ljevica najpopularnija kod birača preko 60 god., to su velike razlike, oni imaju jaku ekstremnu ljevicu što kod nas niti ne postoji. Kod nas ne postoji ni takva tradicija prosvjeda i nereda kako to kod njih funkcionira.
Tamo je dodatni problem bio i sa izbjeglicama.
Sve u svemu naš problem je da nam je turizam narastao na 20% BDP i ta ovisnost je određeni rizik jer nam je to i glavni izvor deviza jer izvoz baš i nemamo neki.
Unatoč svemu perspektiva HR turizma pa i države je OK, i u tom kontekstu svakako i LRH koji će sudjelovati u rastu turizma kako se i očekuje, izgradnjom novih kapaciteta koji su več i najavljeni te poboljšanjem postoječih tako kako bi se biznis u idučih 5-10 god. poduplao…