Temeljem poziva na Skupstinu LRHC-a krajem kolovoza na kojoj se kao tocka najavljuje uvrstenje dionica u redovito trziste moglo bi se zakljuciti da od prodaje LRH za sada nista, ali dosadasnje iskustvo govori da to nista ne mora znaciti tako da i dalje cekamo….
nitko ne javlja kakav je bio lipanj u Opatiji…
ValueWalk, kako objasnjavate trgovinu izmedju KJB i DO te neke valuacije LRH oko 5000 kuna, a ne 4000 kuna ? Sto mislite ima li to osnove ?
Temeljem poziva na Skupstinu LRHC-a krajem kolovoza na kojoj se kao tocka najavljuje uvrstenje dionica u redovito trziste moglo bi se zakljuciti da od prodaje LRH za sada nista, ali dosadasnje iskustvo govori da to nista ne mora znaciti tako da i dalje cekamo….
nitko ne javlja kakav je bio lipanj u Opatiji…
Ne mora biti, zašto? Do skupštine je ostalo dva mjeseca pa jedno mejsec dana da se odluke upišu u sudski registar i onda se tek ide na uvrštavanje, pa ima i Burza par dana dok se to sve napravi… Dakle, barem tri mejseca će proći u najboljem slučaju dok se ove dionice ne nađu na burzi.
Jeli se može napraviti neka usporedba sa HIMR? Naime na 800kn+ transakciji u koju sliku stavlja LRH?
Meni je malo nategnuto 5000 kn po dosadasnjim trgovanjima tj EBITA x 10 do 11, Ali ako pribrojimo neaktivnu imovinu pa ako pribrojimo i buduci hotel u icicima od 180 soba dalo bi se uz premiju doci do 4500 i malo vise u 2017 godini. Ali tko ce kupiti tu neaktivnu.imovinu ? Koliko ce to trajati ? Bez toga, ako gledamo samo poslovanje 4000 kuna je ok.
pa projekcija je, da bi mogla LRH bez problema imati ebidta oko 150 mio kuna godisnje. tamo u 2018 . Sada ako uzmemo, da tada ne bude duga (jer nemaju bas nekakvih planova visoke investicije) onda samo na temelju te predikcije i preuzimanja na oko 12*EV/EBIDTA onda dobijes oko 1,8 milijarde kuna. to znaci 6000 kuna na dionicu.
Ili sa druge strane. Da zaradis 150 mio kuna i prinos kojeg trazis je npr 7%, onda bi vrednovao takvu imovinu oko 2,1 milijarde kuna. to znaci 7000 kuna na dionicu.
Naravno da se danas ne zuri to prodati za 4000 kuna. Pa 2018 ce biti skoro ovdje. A vidimo kako ce ici konsolidacija: Valamar je u utrci za HIMR. Maestrale ce ko drugi uhvatiti. Kostic je najavio da ce kupiti nesto. U biti svi imaju novac da se investira. I vjerujem, da danas je to oko 10-12 ev/ebidta, a za tri godina moce biti 12-15 Ev/Ebidta. Ko zna???
i jos jedna mozda slicna fora: juce je bio HIMR na 570. Ako bude transakcija na 816 (sto je minimum propisanega) onda to znaci 30% diskonta. To na 3800 kuna LRH bi znacilo skoro 5500 kuna.
Tako da znamo kako trg procjenuje rizik/mogucnost transakcije.
Meni je malo nategnuto 5000 kn po dosadasnjim trgovanjima tj EBITA x 10 do 11, Ali ako pribrojimo neaktivnu imovinu pa ako pribrojimo i buduci hotel u icicima od 180 soba dalo bi se uz premiju doci do 4500 i malo vise u 2017 godini. Ali tko ce kupiti tu neaktivnu.imovinu ? Koliko ce to trajati ? Bez toga, ako gledamo samo poslovanje 4000 kuna je ok.
Ovo bi mogao biti novi način vrednovanja dionica, možemo ga prozvati hrvatsko diskontiranje. Dakle, pri formiranju vrijednosti gledat ćemo samo poslovanje, bez nekretnina.
Ali, imam ja još bolji način hrvatskog diskotiranja, pajsad ovo!
Koliko bi LRH vrijedila da se računa samo poslovanje izvan sezone? Recimo, od listopada do ožujka? Po tome, mislim da bi i 500 kuna po dionici bilo previše.
Ima i boljih prilika.
Pa ja to gledam kao da ja danas to idem kupovati. Jer to se danas prodaje. Dakle, po cijenama 10 do 11 x EBIDTA danas je cijena 4000 kn. A mozda za 2 godine 5000 do 6000 kuna. Mislim da puno ovisi i o hotelu u icicima i ebidta nakon hotela. Danas se novi hotel gradi za 100000 eura soba, a ovaj ce imati 180 soba. Ali to je ipak buducnost. Ovi koji danas kupuju uzimaju to sve u obzir i diskontiraju jer ce se to dogadjati u buducnosti. Tako da danasnje poslovanje ( sudeci po bivsim izvjescima ) + nekativna imovina i planovi za buducnost vrijede sigurno vise od 4000 kuna. A da li ce se naci kupac za to ?
I možda još osvrt na HIMR – tamo su bile samo dvije obvezujoče ponude i od toga samo od Valamara ispravna.
Toliko o opčenitom interesu. Odnosno da ne budemo imali neznam kakva očekivanja kod LRH…da će biti ne znam koliko kupaca…
Nesto sto je cisto ne mozes nikako usporedjivati sa politickom bljuzgom na himr.
Tamo se prije ponude ode u vladu, utanaci i dogovori sve i onda na natjecaj. Kad se prodaje drzavna imovina, bilo bi dobro da sve bude javno, a ne da se pojedincima dugovi brisu, a drugima racunaju i kamate.
Ja osobno mislim da je to netko htio kupiti da bi kupio. Godinama se to nije moglo prodati, a sada mislim da je ne zbog poslovanja, nego zbog velike cijene i valuacije…..očito su se zaletitli
a i to sta kaže matejt, mislim da je RH turizam dosegao svoju točku i igrači su se trenutno posložili(u ovom ciklusu) i teško da je netko spreman milijardu kn dati za akviziciju.