LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Zašto dioničari LRHC ne tuže upravu?

Evo malo duži report:

=> na skupštini bilo oko 75% kapitala.
=> sve odluke su bile donešeno sa 100% potpore, osim kod zadnje točke o novem revizoru gdje su svi glasali za osim Kapitalni fond nije glasao. I njihov predstavnik želio je, da se to unese u zapisnik i to se nije desilo jer Dolički je insistirao, da po zakonu to ne ide tako…a za komentiranje toj točki oni se nisu niti javili niti glasali…pa je zaključio u stilu, da je taj vlak prošao…
=> na skupštini 3 dioničara su postavila pitanja:
– Šta je sa Remisens d.o.o.: to poduzeće je zbog pravnoformalnih relacija – korištenje brand-a sa strane Liburnie, Cavtata i Metropola. Neće biti puno troškova – oko 0,2 mio kuna ukupno godišnje.
– Kakva je situacija sa nekretninama: imaju ponude ali nisu sve dovoljno visoke. Jedino za pranionicu nisu ništa dobili. Kad bude pravi nivo, onda se proda. Sva imovina koja je na prodaji ne klapa u njihovu strategiju odnosno nema onu projekciju povrata koji oni traže na uloženi kapital.
– Kakav je Capex za ovu godinu: familiy hotel ičiči je u planu. trebaju još jednu dozvolu. bit če hotel spreman u 2017 pred sezonu. ove godine če biti još više investicije u bazene (zbog standarda + novih zakonskih zahtjeva) + energetsko obnovo (znači optimiranje troška energije)
– Šta je priča oko amortizacijske stope: povečali zbog konkurentnosti (trebaju brže investirati) te zbog poreznog optimiziranja (neće pustit lipu državi ako ne treba) i želje da se sve investira nazad u projekte. za njih je jedini pravi indikator ebidta a ne neto dobit…
– Zašto se ne koristi HBOR kredite i tako niža trošak kapitala i tako odrade više projekata sa nižim povratom: pokušavali su dobiti kredit HBORa ali zbog tužbe koju su dobili u slučaju izbeglica, oni su bili na black listi HBORa (u smislu, neće ti država dati ako tužiš državu). Ali ove godine opet će pokušat…i možda dobiju nešto.
LRHC: čeka se revizorsko izvješče. Listing će biti. Do kraja godine (da, ovo sam i ja bio začuden da sam čuo). Ako bude LRH prodan onda možda će iči i odkup dionica… Sada ako se mene pita: sa listingom se odugovlači…i zato se sve stavlja na pitanje prodaje LRH. Ali kako ste napisali, vidjet čemo brzo…

prodaja LRH: u procesu je još prodaja. Nema komentara kada če biti kraj. Niti nema komentara koliko je kandidata. Deloitt ocenjen je kao ok partner.

udio u Istrabenzu: ta priča se sada razvila u smjer, da je LRH poslau ponudu za upravljanje hotela…znači, ne da bi kupili, nego da bi upravljali…/ meni je to super ideja, samo pitanje je naravno sa kim danas pričat o tim stvarima, jer kod nas u Sloveniji promjene oko Save / DUTB i ostalih su česte pa onda se nikada ne donese odluka…

zaključak: još jedno od nizu dobrih druženja. ako si imao pitanje…dobio si odgovor. Formalno ili neformalno. Ako ne, onda si barem dobio ručak 🙂 Samo ne znam, da li je to bio zadnji ručak…

Nego, jel itko pitao i jesu li rekli tko ce bolje proci..SNHO ili LRH? Hahaha

Hvala Matej na izvješću i trudu, znači prodaja još traje, s obzirom da se to odužilo očito se zato i išlo sa Skupštinom jer tko zna kada če ovo završiti. S obzirom da za uglavnom sve nekretnine postoji interes onda je dosta jednostavno i izračunati koliko vrijedi neaktivna imovina. Ostaje nam onaj najteži dio na burzi a bez kojega nema zarade, strpljenje i čekanje…

ja bi rekao da je zadnje vrijeme likvidnost dobra i na 3.700 kn sve prolazi, današnjih 100 tisuča kuna za ovako nelikvidnu dionicu je OK…

Traži na http://www.icf.hr pod obavijesti

….Haha. Vidi se da se ne razumijete baš u ekonomiju, poslovanje itd. Neće Orešković napraviti čudo s 360 mil kn. Pogledajte i drugu stranu i pitajte se što to donosi končaru pa onda tek za državu! Sigurno će pomoći efikasnijem poslovanju u Končaru, a to onda donosi mnoge pozitivne stvari. Jer privatno vlasništvo teži max dobiti!!!! Ulaže se u modernizaciju, razvoj, istraživanja, otvaraju se nova tržišta, rješavaju se uhljeba……posljedice mogu biti rast prihoda, smanjenje rashoda, povećanje dobiti, pa država može ubrati više poreza, zapošljavanje novih inžinjera zbog većeg obujma posla(opet ide državi više poreza od dohodka), zatim dioničarima donosi novu vriejdnost i još puno puno toga!! Moj savjet vam je da proširite malo svoje vidike, i da više negledate tako usko!

Pa pogledajte zadnjih 6 godina, lagani rast prihoda, ali pad EBITDA i pad NETO dobiti, pad ROE, pad ROA, pad EBITDA marže, pad NETO PROFITNE MARŽE itd……

I za kraj pročitajte ovdje malo o poslovanju končara, mogli biste dosta toga naučiti 😉

Vaš link …

Evo ti izvadi stavi svoju placu,a ja cu svoju pa ces vidit ko se bolje razumi u ekonomiju. Znaci drzava ne moze biti vlasnik jer se firmom lose upravlja. A sto drzava ne moze naci sposobnu upravu i ostat vlasnik. Ne nego su prodali kao i HT, INAu i jos x firmi ….. Sve se oplodilo od kad se prodalo. Sve redom postali google,facebook…
A Bakicevi komentari su mi uvik bili dragi. Narocito na petrokemiji,hidrolektri i Djuri.
[/quote].

Frankie , razočara si me kako razmišljaš .

S obzirom da za uglavnom sve nekretnine postoji interes onda je dosta jednostavno i izračunati koliko vrijedi neaktivna imovina.

Pa uprava zna koliko joj nude za vile, ali očito imaju i neka svoja očekivanja tj cijene ih više. Kako su donijeli odluku da ju prodaju mogli su to onda (a čak mislim da bi to i morali) to prenijeti u imovinu namijenjenu prodaji pa ju revalorizirati prema procijeni tržišne vrijednosti. Mislim da to tako ide po nekom MRSu.

@MatejT

Čujemo da se rješavaju imovine gdje procjenjuju da ne mogu dobiti očekivani povrat. Dali je možda bilo riječi koliki je taj očekivani povrat?

Bilo bi nam zanimljvo jer možemo pratiti kolika su ulaganja, pa je onda lakše projecirati buduću zaradu ako znamo koja su minimalna očekivanja uprave na povrat?

Pazite što vam kažem; ako prodamo uskoro LRH onda ćemo imati veliki problem naći ponovo ovako kvalitetnu tvrtku za ulaganje, i brzo ćemo požaliti što se prodala.

Nemoj misliti na m2!

S obzirom da za uglavnom sve nekretnine postoji interes onda je dosta jednostavno i izračunati koliko vrijedi neaktivna imovina.

Pa uprava zna koliko joj nude za vile, ali očito imaju i neka svoja očekivanja tj cijene ih više. Kako su donijeli odluku da ju prodaju mogli su to onda (a čak mislim da bi to i morali) to prenijeti u imovinu namijenjenu prodaji pa ju revalorizirati prema procijeni tržišne vrijednosti. Mislim da to tako ide po nekom MRSu.

@MatejT

Čujemo da se rješavaju imovine gdje procjenjuju da ne mogu dobiti očekivani povrat. Dali je možda bilo riječi koliki je taj očekivani povrat?

Bilo bi nam zanimljvo jer možemo pratiti kolika su ulaganja, pa je onda lakše projecirati buduću zaradu ako znamo koja su minimalna očekivanja uprave na povrat?

Pazite što vam kažem; ako prodamo uskoro LRH onda ćemo imati veliki problem naći ponovo ovako kvalitetnu tvrtku za ulaganje, i brzo ćemo požaliti što se prodala.
[/quote]

Bome o tome sam razmišljao, rado bi i ostao,ali kako si ranije rekao ako bude lijepa premija onda se to mora i pokupiti…
bio bi dobar i LRHC ali kako Matej prenosi tu če očito ići otkup dionica, kad bi tu mogli ostati to bi bilo jako lijepo, možda i dokupiti…

Pa prošle godine pričali su da jim je traženi IRR 15-17%. Baš smo na ručku pričali, da bi mogao novi ulagač platiti biznis…a onda taj dio oko tih nekretnina platit punu premiju, kad bude prodano…

Sada sam još pogledao zakon o trgovačkih društava i tamo u 286.članaku piše, da treba kot društva koje su dionice uvrštene na uređeno tržište kod odluke u zapisnik staviti: “broj glasova danih za pojedinu odloku, glasova danih protiv i prema okolnostima broj glasova koji bi otpao na one koji su se suzdržali od glasovanja”.

po tome je Dolički prebrzo istračao….ali neka još ko da mišljenje oko toga…jer možda je trik u “prema okolnostima”

Baš me zanima kakva će biti reakcija kod Kapitalnog fonda…

Sa tim izazovom, gjde naći novu LRH…više manje su se svi složili (od Šehanovića pa do predsjednika nadzornog), da je to zaista problem…jer nema puno takvih poduzeća…

Da, tako sam si i ja računao jer nešto su o tome pisali svojevremeno kod planiranih investicija.
Meni je to stvarno nevjerovatno da su si postavili tako ambiciozne ciljeve.

Da pojasnimo onima koji to možda ne razumiju. To znači da ako je ciljani IRR 16% to znači da uprava planira povrat investicije u 6,25 godina !!

E sad da vidite što to znači kod LRH
Recimo da je redovni prihod 250 mil kuna i EBITDA od 100 mil kuna
Neka se investira prve godine 100 mil kuna
To znači da se očekuje da to poveća EBITDA za 16 mil kuna
Kako se radi sa maržom od cca 40% očekivano povećanje prihoda je 40 mil kuna

Ako tvrtka u narednih 5 godine bude investirala samo ono što zaradi (bez zaduženja) udvostručiti će prihode i zaradu, pa onda naravno i vrijednost same tvrtke. S obzirom da su trenutne kamatne stope prilično povoljne ja bi bio zadovoljan da čak i spuste IRR pa i na recimo 13% ali da iskorite polugu i zadužene se za jedno 3 EBITDA po 3-5% i za 5 godina to će onda pasti opet na dug u visini 1 EBITDA, a rast bi bio na kraju veći za 20%

No nije bez akvizicija baš tako lako investirati tolike novce. Radi se o preko milijardu kuna investicija!

Nemoj misliti na m2!

‘Želimo kupiti više hotela u Hrvatskoj, ali i graditi stambene i uredske objekte’
http://www.jutarnji.hr/biznis/zelimo-kupiti-vise-hotela-u-hrvatskoj-ali-i-graditi-stambene-i-uredske-objekte/4413471/

-ponestati če hotela, svi bi kupovali….LRH za dobru cijenu može, ili čekamo dalje…

New Report

Close