Oreskovic covjek od biznisa.Rijesio Končar? Ne kužim. Sto je on to riješio u Končaru ili si krivo napisao,a trebalo je stajati riješio se Končara?? Mene su doma učili da se esto sto si naslijedio prodaje samo za bolest. Sve drugo ne dolazi u obzir.
Vi bi znači radije naslijedili nešto što vam donosi gubitke ili mizeran prinos nego to prodali i sredstva iskoristili za nešto drugo? Naravno isključujem ako nešto ima posebnu sentimentalnu vriejdnsot! Jel končar za vas ima sentimentalnu vriejdnost? kakvu korist imate vi ili ja?? volite hraniti uhljebe i davati da se vaš novac izvlači za potrebe raznih lobija?? socijalizam je za vas budućnost? zar mislite da se novac prije ulaze u modernizaciju, napredak i razvoj nego da se izvlači na sve moguće načine? Mislite da je Končar ostvario svoj max potencijal pod šapom države? Zar je po tome i RH dobro upravljana država s ostvarenim max potencijlom? ili smo prije sjeverna koreja Europe? Što kažete za podravku, rizo, himr, htms, aci………….. jel su vam i juhe i njezini sastojci iz mađarske, kanade itd. naslijeđe? Pa pogledajte samo jedan Atlantic i Podravku, u 5 godina samo kakvu su razliku napravili, i vi bi dalje da politika upravlja podravkom, končarom,rizom, acijem, pa što je s vama?????????????
Kad je politicka negotovost onda sve firme koje su u vlasti drzave vise manje rade samo ono sto je nuzno. Citav razvoj, inovacije i slicno se ustavlja. Jer njihova racunica je da treba pogodovat novi vlasti. Ali kako te nema onda su svi na cekanju. I to je velik trosak koji nosi drustvo, u kojem je puno poduzeca u vlastnistvu drzave. Hvala bogu da LRH nije vise u tom krugu jer ipak Ostoja ima svoje ciljeve pa tako ima menedžment ciljeve koje treba dostici.
Njima je to jasno. I zato je LRH danas na putu rasti i optimizacije. Kad sam pricao sa predsednikom nadzornog svijeta LRHa dobro je rekao: ispred LRH sada su samo pozitivne brige – gdje i sta se investira, gradi… u tom kontekstu svi problemi vise manje su sklonjeni i ispred LRH je razdoblje rasti. Mozemo cak i reci da mali crni labud se pretvara u veliki bijeli div…a jos nismo na kraju tog procesa.
Jasno za nas male dionicare najbitnije pitanje je da li budemo sudjelovali kad bude trenutna ekipa odlucit na exitu. Sa drugim rijecima da li ce ta razlika između prave vrijednosti i vrijednosti na burzi doci i do nas novcanika…
…Vi bi znači radije naslijedili nešto što vam donosi gubitke ili mizeran prinos nego to prodali i sredstva iskoristili za nešto drugo?…
Znaci Koncar je po tebi bio gubitas,a Oreskovic ce iskoristit sredstva za sintezu zlata iz gov.ana. Aj pa mi javi koliko dobiti ce Oreskovic ostvarit od ovih 360 miljona. Za 15 dana od tih 360 miljona nece ostat nista osim pepela.
http://www.koncar.hr/Investitori/Izvjesca/Objave_tromjesecnih_rezultata
Oreskovic covjek od biznisa.Rijesio Končar? Ne kužim. Sto je on to riješio u Končaru ili si krivo napisao,a trebalo je stajati riješio se Končara?? Mene su doma učili da se esto sto si naslijedio prodaje samo za bolest. Sve drugo ne dolazi u obzir.
Nije valjda da i u tebi čuči mali samoupravljač?
…Nije valjda da i u tebi čuči mali samoupravljač?
Ma nije nego sam ja jedan od uhljeba pa me pomalo vata panika.
Frankie
…Vi bi znači radije naslijedili nešto što vam donosi gubitke ili mizeran prinos nego to prodali i sredstva iskoristili za nešto drugo?…
Znaci Koncar je po tebi bio gubitas,a Oreskovic ce iskoristit sredstva za sintezu zlata iz gov.ana. Aj pa mi javi koliko dobiti ce Oreskovic ostvarit od ovih 360 miljona. Za 15 dana od tih 360 miljona nece ostat nista osim pepela.
http://www.koncar.hr/Investitori/Izvjesca/Objave_tromjesecnih_rezultata [koncar.hr]
Haha. Vidi se da se ne razumijete baš u ekonomiju, poslovanje itd. Neće Orešković napraviti čudo s 360 mil kn. Pogledajte i drugu stranu i pitajte se što to donosi končaru pa onda tek za državu! Sigurno će pomoći efikasnijem poslovanju u Končaru, a to onda donosi mnoge pozitivne stvari. Jer privatno vlasništvo teži max dobiti!!!! Ulaže se u modernizaciju, razvoj, istraživanja, otvaraju se nova tržišta, rješavaju se uhljeba……posljedice mogu biti rast prihoda, smanjenje rashoda, povećanje dobiti, pa država može ubrati više poreza, zapošljavanje novih inžinjera zbog većeg obujma posla(opet ide državi više poreza od dohodka), zatim dioničarima donosi novu vriejdnost i još puno puno toga!! Moj savjet vam je da proširite malo svoje vidike, i da više negledate tako usko!
Pa pogledajte zadnjih 6 godina, lagani rast prihoda, ali pad EBITDA i pad NETO dobiti, pad ROE, pad ROA, pad EBITDA marže, pad NETO PROFITNE MARŽE itd……
I za kraj pročitajte ovdje malo o poslovanju končara, mogli biste dosta toga naučiti 😉
U HR je problem što loše upravljamo državom i korumpirani smo, a uz to skoro 50% BDP ostvaruje država i to kada se zbroji je velika kočnica gospodarskom rastu. I sada smo došli u fazu kada sve više ti problemi dolaze u prvi plan jer nam je dug došao do nekih limita i teško da če nam dati da se više zadužujemo, što je osobno neki dan osjetio i ministar financija kada su ga kreditori ucjenili za kamatu, vjerojatno jer mogu….
mislim nije to kraj svijeta, i druge države su prolazile slične faze, recimo Finskoj je isto tako zbog rasipništva prije neznam, 30-tak godina, narastao dug i ušli su u probleme ali su ga detektirali i počeli rješavati, kod nas je problem što političari drže narod zarobljen u 1941. god….
izvorište problema u HR društvu su nedostatak demokratskih procesa u političkim strankama gdje ne prolaze najsposobniji več samo podobnici, i onda takvi preuzimaju funkcije i nastavljaju sa istom praksom…
vidjeti čemo da li će zbog aktualnih političkih nestabilnosti trpiti prodaja LRH ili ne, na Skupštini možda bude nešto rečeno i na tu temu…
….Haha. Vidi se da se ne razumijete baš u ekonomiju, poslovanje itd. Neće Orešković napraviti čudo s 360 mil kn. Pogledajte i drugu stranu i pitajte se što to donosi končaru pa onda tek za državu! Sigurno će pomoći efikasnijem poslovanju u Končaru, a to onda donosi mnoge pozitivne stvari. Jer privatno vlasništvo teži max dobiti!!!! Ulaže se u modernizaciju, razvoj, istraživanja, otvaraju se nova tržišta, rješavaju se uhljeba……posljedice mogu biti rast prihoda, smanjenje rashoda, povećanje dobiti, pa država može ubrati više poreza, zapošljavanje novih inžinjera zbog većeg obujma posla(opet ide državi više poreza od dohodka), zatim dioničarima donosi novu vriejdnost i još puno puno toga!! Moj savjet vam je da proširite malo svoje vidike, i da više negledate tako usko!
Pa pogledajte zadnjih 6 godina, lagani rast prihoda, ali pad EBITDA i pad NETO dobiti, pad ROE, pad ROA, pad EBITDA marže, pad NETO PROFITNE MARŽE itd……
I za kraj pročitajte ovdje malo o poslovanju končara, mogli biste dosta toga naučiti 😉
Evo ti izvadi stavi svoju placu,a ja cu svoju pa ces vidit ko se bolje razumi u ekonomiju. Znaci drzava ne moze biti vlasnik jer se firmom lose upravlja. A sto drzava ne moze naci sposobnu upravu i ostat vlasnik. Ne nego su prodali kao i HT, INAu i jos x firmi ….. Sve se oplodilo od kad se prodalo. Sve redom postali google,facebook…
A Bakicevi komentari su mi uvik bili dragi. Narocito na petrokemiji,hidrolektri i Djuri.
Dakle, o razlici između poslovanja firme u državnom i privatnom vlasništvu mi govorimo na temi LRH.
Kad je LRH bila državna, svake druge godine prodali bi hotel-dva da imaju za plaće. Otkako je privatna, obnavljaju i grade nove hotele.
Ajmo dalje.
A Bakicevi komentari su mi uvik bili dragi. Narocito na petrokemiji,hidrolektri i Djuri.
Hahaha, visina plaće određuje tko ima više znanja u ekonomiji? Ovo još nisam čuo. Baš ste smiješni. Bravo, pa naravno da bi mogla, ali NE ŽELI jer politika u RH živi od mita, korupcije, uhljebljivanja itd. Državna poduzeća su plijen vladajućih, oduvijek!!!! Pa dajte mi navedite onda ta uspješna državna poduzeća??? zašto u drugim državama onda država nije vlasnik juha, konzervi graha, hotela, bojlera i sl. ajde mi objasniti pošto imate “valjda” veću plaču od mene????
A Bakić ima veću plaču od vas, siguran sam! pa po vašem kriteriju onda i više zna 🙂 hahaha
Dakle, o razlici između poslovanja firme u državnom i privatnom vlasništvu mi govorimo na temi LRH.
Kad je LRH bila državna, svake druge godine prodali bi hotel-dva da imaju za plaće. Otkako je privatna, obnavljaju i grade nove hotele.
Ajmo dalje.
Koliko je Koncar hotela proda?