LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Njusim probleme u “raju”… Svi sve znaju, a nitko nista ne zna. Milioni, avioni, kamioni, osnovna i imovina van upotrebe, ves masina, praonica, meni se sve to vidi jedna velika kladionica.

Nego, kak te Bernardine nitko nece?

A to je maltene ko i ovo sto Ostoja ima po Opatiji. Mislim nitko se ne otima za to. Ima tko neko racionalno objasnjenje?

Očito ti Bernardini baš i ne zarađuju za razliku od LRH, LRH gradi hotele a oni ih rasprodaju…
ja bi pretpostavio da više vrijedi firma koja zarađuje u odnosu na onu koja stvara gubitke…

Bernardini su očito još u silaznoj putanji koju je LRH prošla davnih godina i trebati će novaca i vremena da se to popravi, a u LRH se je to sve odradilo zadnjih godina i sada je u uzlaznoj putanji te se očekuje da to netko honorira dobrom cijenom za dionicu u prodaji(nažalost)…

u biti Bernardin hoteli su još u nekom socijalizmu i očito ih peruši tko stigne a LRH je posložena kao švicarski sat, i u šta bi ti sada uložio svoje novce, ja znam kud bi…

Stvar je vrlo jednostavna. Tvrtka mora imati pravog “gazdu”. Polovična privatizacija kakva je provedena u Sloveniji nije dala dobre rezultate i sada se nose sa posljedicama.

Nemoj misliti na m2!

Ma dobro to. Al nije Portoroz bas toliko losa destinacija. Ima dosta slicnosti s Opatijom.

Treba stvari malo sire gledati. Opatija je stabilna, al koliki je tamo realno ocekivati rast broja gostiju odnosno nocenja u sljedecih recimo 5 ili 10 godina? I s kojim cijenama.

Po meni ne bi bilo uopce lose takvu firmu rasclaniti na nekretninski biznis i to prodati nekom fondu, a pozabaviti se brendom i turistickim menadzmentom na drugoj “nozi”. Ostaviti si upravljanje i mgmt. fee za trenutne vlasnike. To bi za nase podneblje bio odredjeni iskorak s jasno definiranom rentom i obvezama vlasnika za ulaganja u postojece kapacitete i razvoj novih.

Nemam pojma, nisam toliko duboko u cijeloj prici da bih shvatio gdje je vrijednost i kako je efektuirati.

No, cijela situacija a podjelama i vlasnickim raskusuravanjem je prilicno neizvjesna i ne pomaze manjinskim dionicarima da shvate sto se tu tocno dogadja. Ne znam zasto se ne izadje u javnost sa trenutnom situacijom i planovima odnosno ciljevima cijelog ovog slucaja. Vjerujem da bi svi dionicari trebali biti detaljnije upoznati sa cijelom pricom. Mozda ce biti vise rijeci o tome na predstojecoj skupstini.

Ako dobro gledam e izvadak, kupac onih bungalova od nekidan je Auto zubak.

[b][/b]You never count your money when you're sittin' at the table

Je, eto i njih u turizam 😉

Nemoj misliti na m2!

One pretumbacije na SNHO su cudne. Kakav ce to utjecaj imati na LRH ? Za sada je nregativan.

Status Quo: Roll Over Lay Down

One pretumbacije na SNHO su cudne. Kakav ce to utjecaj imati na LRH ? Za sada je nregativan.

Status Quo: Roll Over Lay Down

Ako dobro gledam e izvadak, kupac onih bungalova od nekidan je Auto zubak.

Objesi zimmerfrei, lezi pod palmu i uživaj 🙂

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

Ova godina bi mogla biti najbolja turisticka godina… komentar Kostica (koji je kupio Kenpinski portoroz).

Tako da Lrh svakako ce biti u tom fokusu

Sumnjam da će a slijedećoj skupštini netko razjašnjavati previše vlasnička preslagivanja koja se događaju u sklopu većinskog vlasnika. To uprava LRH ionako ne može komentirati. Možda se nešto sazna neformalno.
No ja ne vidim previše nejasnoća. Svi znamo da su dojučerašnji partneri u SNHO u razlazu. Svu ostalu imovinu su razdijelili ostao je samo LRH. To je bio preveliki zalogaj da jedna strana isplati drugu. Ostoja je uspio izdvojiti LRHC iako nije ni to tako mala tvrtka više. Preko 1100 kreveta i prihod od cca 150 mil kuna.
To u ovoj prodaji samog LRH nebi još bilo dovoljno dobro valorizirano jer još ne posluje kako bi moglo, a sa sobom je ponio i ne mali dug. Ako gledamo koliko je platio Opatiji, i ako je to bila i obračunska cijena za KJB ispada da je za 47% LRHC platio 16,5 mil eur tj oko 35,5 mil eur za cijeli LRHC.
On je opet napravio dobar posao jer znamo da je LRHC plaćen 25 mil eur, a hoteli Metropol još toliko.
Znači te 2 tvrtke zajedno vrijede 50 mil eur po “nabavnoj cijeni”
Računam da će ove godine raditi oko 20 mil eur prihoda, sa 8 mil eur EBITDA. Istina te 2 tvrtke prenijele su i dug banci od oko 20 mil eur no sa druge strane bilo je oko 3 mil eur neto kratkotrajne imovine + u razdvajanju na LRHC su dobili još toliko. Ako gledamo EV onda je on tu 35,5+20-6 tj tih 50 mil eur tj ispada da je Ostoja platio to po koliko je to kupila LRH. U odnosu na prošlogodišnji EBITDA to je oko 7,5-8 EV/EBITDA, no prema najavama i planovima to bi moglo biti oko 6,2 EV/EBITDA (2016)

Naravno svi se sada pitamo jeli obračun između Ostoje i KJB koji je pokazao računicu da su vrednovali LRH 5290 kuna mjerodavan u ovoj prodaji LRH. Ostoja je paket od blizu 22% LRHC platio sa cca 11.000 dionica LRH. Ta cijena se dobije ako se uzme da LRHC vrijedi 885 kuna po dionici.
Mogla mu je KJB svoje dionice LRHC dati i jeftinije nego što je prodala Opatija?
Koliko je to realno ne znam, ali ako su obračunali po nominali to onda daje da su vrednovali LRH 4000 kuna po dionici, a da je Ostoja od KJB kupio dionice LRHC po 670 kuna tj da je kupio njen dio LRHC na 5 EV/EBITDA. Nekako mi je nerealno da bi mu ona to dala tako povoljno, tim više što smatram da i LRHC vrijdi i više od onih 885 kuna koliko je platio Opatiji. Da ne misli da to vrijedi više nebi to ni kupio, zar ne.

Kako god nije za očekivati da bi sada KJB pristala da se LRH proda po manje od 4000 kuna nikako, a vrlo vjerovatno je ipak neka početna cijena bliže tih 5290 kuna jer tek na toj razini ona ne gubi u ovom preslagivanju. Naravno pitanje je što o svemu misle i potencijalni kupci?

Dali su spremni dati 10-11 EV/EBITDA za business i platiti nefunkcionalnu imovinu po nekim tržišnim vrijednostima.

Nemoj misliti na m2!

Što se poslovanja tiče i perspektive Opatije, ja u to ne sumnjam ni najmanje. Rast će i broj gostiju ali i cijene. U proteklih 5 godina broj gostiju u samoj Opatiji je narastao za 10-11%, a prihod LRH npr je narastao za cca 25%. S tim da sam LRH je imao rast broja noćenja od samo 4%!! Znači da su najveći dio prihoda ostvarili iz povećanja postignutih cijena. Uloženo je nešto i u hotele i dignute su neke kategorije ali nije bilo značajnijeg povećanja kapaciteta. Ove godine očekujem rast noćenja do maksimalno 2%, ali rast prihoda bi trebao biti vjerovatno veći od 7% pa bi sa izvanrednim prihodima ostvarili ukupni prihod od preko 300 mil kuna. Za 2017 trebali bi povećati i kapacitet za 180 soba što će donijeti rast noćenja za minimalno 10% i očekujem da bi tada prihod od poslovanja već bio na 300-310 mil kuna. REVPAR negdje već blizu 20.000 eur.
Ovo su naravno očekivanja ako bi nekim slučajem ostali isti vlasnici i ista uprava. Od novih vlasnika očekujem povećana ulaganja i brži rast. Tvrtka bez problema može u narednih 4-5 godina investirati 130 mil eur a da zaduženje zadrži ispod 4 EBITDA. Tu nisam uzeo u obzir nefunkcionalnu imovinu čijom prodajom se može smanjiti potreba za zaduživanjem. To je dovoljno novca da se sve digne na +4 * i prošire kapaciteti na nekih 2300-2400 soba.
Takve investicije tražile bi da prihodi narastu na preko 500 mil kuna uz EBITDA od 200 mil kuna. REVPAR od 26-27.000 eur? Nerealno?
Dosta hotela u Opatiji to već postiže, a neki su i bolji.

Reći ću samo da u jednom Falkensteineru u Petrčanima u istoj kategoriji cijene su minimalno 60-70% veće. Naravno da se mene pita trebalo bi biti obrnuto ;))

Nemoj misliti na m2!

New Report

Close