I sad si uzmite digitron i izračunajte koliko sad vrijede dionice LRH u alfabetu a koliko će biti kada te dionice postanu cash…
Delta je skroz nebitna, Bajakićeva je i može s njom što god želi.
@ivanorešković: samo bi još na GAMA i LRHC dodao i PCTS koji bi isto trebao biti spojen sa dosta imovine.
Meni je u cijeloj priči samo još ostala nepoznanica kako će novci van iz Alfe i Bete. Iako nije ni bitno jer kada dionice LRH postanu cash samo konvergencija prema toj vrijednosti biti će i i više nego dovoljna.
A dugoročno… LRHC je one to play, tamo će Ostoja ostalo ubaciti
“U prilog tezi da se ne prodaju alfabeti nego dionice LRH ide da ovaj najavljeni postupak spajanja dionica traje dosta dugo, a s druge strane po medijima se piše da je prodaja LRH u završnoj fazi.”
JOŠ jednom ću ovo citirati…..daliborop je ovo napisao…..
Pa zato jer smatra da ove nove činjenice idu “U prilog tezi da se ne prodaju alfabeti”. Nove činjenice. Imaš ti koju novu činjenicu za prilog “našoj” tezi?
Znači zeznuli su gadno Bajakića? On je ispao iz igre jer izašao je iz svih ostalih alfabeta i ostao u Delti, koja nije važna, i neće se prodavati iako ima dionica LRH u vrijednosti 15-16 mil eur. Stvarno su p…., a on je baš jadan naivan. 😉
Inače interesantno je da je i Ostoja svoje osobne dionice u Alfi prebacio na svoju novu tvrtku Holder, Marić na Habitum, Dolički na Ancoras. Isto tako na Gami, ali ne i u Beti gdje su ostale na njihovim imenima.
@ValueWalk
Sve si rekao…..točno tako….
Al očito stalno treba crtati i ponavljati….
@Dalibor: Nisam mislio da su ga zeznuli, niti istjerali, niti da je naivan. Podsjećam da su nakon diobe sve 4 imale istu vlasničku strukturu, dakle sam je to odabrao a većinski je postao na račun smanjenja udjela drugdje. Poanta podjela je i bila da se raziđu, to je barem svima jasno.
Jednostavno je čovjek odlučio ići svojim putem. A i ne bi ga baš žalio s obzirom da u Delti ima dionice LRH vrijedne 12-15 milijuna eura.
Ja bi rekao da ja vučem na stranu svih jer se trudim uglavnom pisati o LRH i njihovom poslovanju, a stvarno rijetko ulazim u ove špekulacije kako će se stvari odigrati jer to teško netko od nas može znati i predvidjeti. Toliko su to iskomplicirali da me čudi da se i sami više snalaze.
Moje viđenje kako će se LRH prodati nije toliko važno jer puno je važnija vrijednost tvrtke, tj cijena za koju će se prodati. Alfabeti svoju vrijednost temelje na tome, i jedino tome. Dakle, ako vrijedi LRH vrijede i alfabeti.
E sad uspoređivati LRH i alfabete je malo nepravedno jer radi se o sasvim drugoj investicijskoj kategoriji. Znam da mnogima to ovdje nije važno i da se gleda samo postotak zarade ali alfabeti su u puno nižoj kotaciji što nosi razne posljedice. To naravno ne znači da se na njima ne može jako dobro zaraditi, tj možda će se zaraditi i više nego da se posjeduje LRH. No dioničari LRH ne moraju ni prodati dionice u eventualnoj ponudi koja će morati biti objavljena bilo kako se proda LRH, direktno ili indirektno. I dalje imaju novac uložen u jednu vrlo kvalitetnu tvrtku, kakve god se vlasničke pretumbacije radile, a sumnjam da će novi gazda kupiti tvrtku da ju uništi, baš obrnuto.
Ja ponavljam jednu stvar, a to sam pisao i na nekim drugim dionicama. Ja sam izabrao LRH ne zato što ću tako najviše zaraditi, nego zato što se radi o odličnoj tvrtki, sa odličnim poslovanjem, koja ima nekretnine na jednoj od najvrednijih lokacija u zemlji.
Ok, to mogu reći i dioničari alfabete jer indirektno imaju LRH ali razina sigurnosti ulaganja u alfabetu je posve drugačija. Nivo transparetnosti i sigurnosti puno je niži.
Naime mi na LRH dosta precizno znamo što će se sa tvrtkom događati u narednih godinu, dvije. Uprava je dala projekcije, objavljuje sve bitnije informacije, znamo što tvrtka ima, što prodaje, što će se investirati itd itd. Ja volim znati u što ulažem novac.
Istina ne znamo kako će LRH biti prodana ali to zapravo sa poslovanjem i dioničarima LRH ni nema nekakve veze. Izlazi jedan (ili više) većinskih vlasnika i dolazi netko novi, a naša pozicija se bitno ne mijenja. Ako taj novi većinski poželi dati neku premiju na fer cijenu možemo mu prodati ili ne moramo.
Kad bude kupovao firmu, morat će najaviti kakvi su mu planovi, o tome će se očitovati i uprava, pa ćemo eto na temelju nekakvih informacija i dosadašnjeg poslovanja moći donijeti odluku ostajemo li dioničari ili ne. No bilo prodaje ili ne za 5 godina LRH će i dalje raditi i zarađivati i vrijednost će joj rasti.
U vrijeme kada su kamate u banci 1%, 10-15% godišnje je lijep prinos.
U kakvoj su situaciji dioničari alfabeta, dojučerašnjeg SNHO?
Iskreno nemate pojma. Nagađate što će biti ako se LRH proda.
Dali će se alfabeti gasiti, spajati, dijeliti,pripajati ?
To stvarno nitko od nas ne zna.
Možemo samo špekulirati, a onda naravno ne možemo ni znati kako će se to odraziti na vaše ulaganje. Sjetite se podijele SNHO. Prve, pa druge. I nakon jedne i nakon druge dioničari su na gubitku.
To je bilo prije godinu i pol dana.
Dioničari LRH u tom periodu su također imali podjelu ali u zadnjih godinu dana su u plusu nekih 10% + dionica LRHC koju za sad ne možemo znati koliko vrijedi, ali znamo da ju je Ostoja platio Opatiji 885 kuna, pa kad to zbrojimo opet su dioničari LRH u godinu i pol zaradili nekih 30% što i nije tako loše.
No meni to uopće nije važno jer ja pred sobom imam bilancu i RDG za 2017 i 2018 i pokušavamšto bolje procijeniti što će se onda događati. Tko me čita zna da mi je do sada to jako dobro išlo, i da su se moje prognoze ostvarile, tj čak su i prebačene.
Jedva čekam da prođe ovo oko prodaje pa da se koncentriramo na ono bitno, što dugoročno donosi pristojnu i sigurnu zaradu.
To je jako velika prednost ulaganja izravnobu LRH – moguce ostanak i dalje u LRH! I da, zasto to ne bi bila prihvatljiva opcija. Sve ovisi o cijeni, naravno.
P.S. nemam LRH izravno imam alfabete
Kako to mislite da je moguce da ce se prodati LRH dionice a ne alfa i beta?
Kako mislite? Sto ce se prodati ako ne alfa i beta? Pa svaki da se prodaju lrh dionice. Ali se vecinski vlasnik ne mijenja. Bez alfabeta nema vecine. Dok se ne proda alfabet, ne moze se govoriti da je lrh prodan.
…ja sam u snho jer vjerujem da ce se to prodat…oni u LRH…vidjet cemo tko ce se zadnji smijat.
Ovo je na tragu one bolje da susjedu crkne krava nego da moja oteli.
Kako mislite? Sto ce se prodati ako ne alfa i beta? Pa svaki da se prodaju lrh dionice. Ali se vecinski vlasnik ne mijenja. Bez alfabeta nema vecine. Dok se ne proda alfabet, ne moze se govoriti da je lrh prodan.
Alfabeti su “obične” kompanije, koje imaju u svojim bilansima i financijsku imovinu – u ovom slučaju dionice LRH. E sada, trebaš zaista prodati cijelu kompaniju, da prodaš i financijsku imovinu? Ili možeš prodati financijsku imovinu i podjeliti novce, koje si dobio kod prodaje iste (dividenda, likvidacija kompanije, smanjenje temeljnog kapitala)? Zamislite, da treba netko tko nije od početka u SNHO sada zbrajati sve udjele i relacije – mislim, da tako nikada ne dođemo do transkacije…
Ako su sada došli Šveđani, proces može potrajati još barem 2 mjeseca – nakon intervjuja priprema se obvezujuća ponuda i onda još pregovori o SPA i sva usklađivanja…. Možda i da grešim ali mislim, da zbog toga nisu htjeli da čekaju sa skupštinom (i ne zbog razloga, da je proces propao).
I još jednom: AKO je investitor ozbiljan, onda će svakako pokušat izbjegnuti svaku moguću muljažu – vlasniki alfabeta mogu biti sutra na Sejšelima, a on ostaje u Opatiji (sa svim renomeom kojeg si je ustvario). Tako (moja procjena) ako dođe do transakcije, onda će biti igra dovoljno čista u smislu ponude za preuzimanje (ne zaboravimo da ima ovdje u vlasništvu i Opatiju sa ostalim općinama),
Jel ti zafrkavas ili? Jel mogu alfa i beta prodati svoje dionice LRH?
@ Dalibor:
Ne znam zašto shvaćate ovo osobno, niti mislim vas prozivati niti poslovanje LRH niti vaš doprinos ovoj temi jer se malo tko može istaknuti time na bilo kojoj dionici. A mislim da je na istom tragu i pisanje od strane ivanoreskovic, bez ikakve želje za svađom.
Riječ je samo o konstruktivnoj raspravi i činjenicama i oko tih kombinacija pokušavam se držati što je više zakona i poslovne logike, a maksimalno izbaciti što bi htio da se dogodi i što bi mi pasalo da se dogodi. Dakle, tu je nemoguće izbaciti pravnu komponentu i način na koji oni žele maksimalno zakone iskoristiti u svoju korist. To sam uzeo u obzir i kod pisanja o Delti i Bajakiću, svi koji su tu uključeni su preiskusni i potkovani pravno da bi ih netko drugi nasmaario i izigrao. Tko god misli suprotno bolje mu je da se ne bavi dionicama.
Al isto tako nemaju svi jednako jake karte a time niti polugu s kojom utječu na razvoj cijele priče. To se posebno odnosi na omjere kako se podijelio SNHO i tko je što dobio. Ove kasnije kombinacije su jednim dijelom dogovori napravljeni prije toga (dio koji se da shvatiti i zaključiti) a drugim dijelom planovi za dalje i tko će što i sa kime raditi (dio koji svi skupa možemo nagađati).