LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Jeli moze ko usporediti trazenu cijenu HIMR sa LRH?

I ako se HIMR zaista realizira, kakva su onda ocekivanja u segmentu turistickih poduzeca?

Mislim da cemo ici pozitivno stagod se desi…

Ma ništa tu nema od prodaje HIMR, oni još digli cijenu a nitko ni zadnji put nije ništa ponudio, LRH se još stigne prodati premda prema svim ovim zadnjim aktivnostima očito da za sada ništa ni od toga…

Vaš link …[/url]

Vaš link …

Procjenitelji na himr su izgleda extra strucni ali za svoj dzep. Radit ce analize jos 10 god. No izgleda da je kupcima jeftinije kupiti firmu sa dugovima. Da se lrh zaduzi za 100 milijuna eura, prodala bi se bez problema. Zato ostoja radi gresku sto pazi na zaduzivanje.

Tražena cijena za Imperial je 13,5 EBITDA i 1,6 booka

S obzirom da je dug na 3,3 EBITDA i da je u zadnjih par godina dosta investirano (100 mil u 4 godine) i imovina nije tako jako izamortizirana. 30% imovine otpada na zemljište. Treba uzeti u obzir da je udio duga u EV značajan što se kod valuacija itekako gleda.
Ukupno (sa dugom) se za HIMR traži 90 mil eur.
Tvrtka radi prihod od 128 mil kuna i EBITDA od 51 mil.

Iskreno mene bi jako iznenadilo da bi netko platio taj novac, ali naravno to ovisi i o samim poslovnim planovima kupca.

Ako napravimo samo grubu usporedbu sa LRH ista bi na EV/EBITDA 13,4 vrijedila 5450 kn po dionici. U odnosu na book tada bi to bilo 2,3 booka što izgleda jako puno. No kod LRH imamo vrlo jasne pokazatelje da je imovina strašno podcijenjena. U zadnjih par godina LRH je prodala nekoliko nekretnina gdje se pokazalo da je knjigovodstvena vrijednost najmanje 5 – 6 puta niža od stvarne tržišne vrijednosti pa nas tako visoki p/b uopće nebi trebao čuditi.
S druge strane u HIMR je nedavno kupovano zemljište za kamp pa je ta vrijednost puno bliže tržišnoj, a i ostali veliki udio zemljišta u imovini je ipak nešto bliže tržišnim cijenama nego što je to kod LRH.

Već i najgrublji način da kažemo da LRH prihoduje 2x više i zarada im je 2x veća trebalo bi značiti da vrijede onda najmanje 2x više tj 180 mil eur što je nekih 4,500 kn po dionici.

Naravno i u ovoj EV/EBITDA, kao i u ovoj jednostavnoj računici nismo uzeli u obzir da LRH posjeduje i aktivno je stavila u prodaju veliki dio imovine koja sada ne sudjeluje u prihodovanju. Dokazano je da ta imovina ima visoku tržišnu vrijednost. Na spisku za prodaju je trenutno 9 vila, 5 poslovnih prostora i jedno zemljište ( i to nije sva nefunkcionalna imovina)

Nemoj misliti na m2!

Ova je prodaja bungalova BINGO kako god okrenes 🙂
Tko zeli LRH kao top destinaciju i 4+ kategoriju ovo mu je samo teret i sigurno se ne buni
Ako nema prodaje opet super izvanredni prihod 🙂 umjesto brige i nekih rashoda
Ne sumnjam da je postignuta cijena od realne prema gore 😀

Možda jedan komentar zašto nema nekih ekstra informacija oko procesa prodaje – iz članaka koje stavio matrix90 gore: “…vodstvo ove hotelske tvrtke i dalje ustraje na krutom stavu šutnje prema medijima, te kako navode, »ne komentiraju poslovnu politiku«…”

Znači kod LRH je šutnja u biti name of the game.

I kad se desi. Onda ide objava.

Naravno, se sada možemo pitati, kada će doći kakva objava vezana na prodaju…

Za slične parcele se traži dosta više od 500-600 eur koliko sam napisao. No ovdje će biti zanimljivo vidjeti koliko postiže vrijednost m2 kada je prostor namijenjen za izgradnju hotela, a ne kao obično građevinsko zemljište. Sjetite se nedavno po koliko je prodan “vinograd” u Mošćeničkoj. S tim da je pozicija lošija i nema pristupne ceste, a prostoj je namijenjen za obiteljsku kuću..
Ja nisam baš neki stručnjak za nekretnine ali po meni je ovo vrhunska parcela. S gornje strane ima pristup na cestu, a sa morske strane ima nešto preko 70 metara na samom lungo mare. Zemljište je na vrlo blagoj kosini, i u nivou šetnice, a obala je ovdje dosta niska, pa time i pristupačnija.
Google SV
Između ove parcele i Ville Magnolia je i staza koja vodi do gornje ceste (sve možete “prohodati” na googlu) Vidim da su dozvolili čak 5 nadzemnih etaža što je dosta, ukupno se može izgraditi oko 9000 m2 korisnog prostora.
Ako je cijena 600 eur po m2 to bi u konačnici u cijeni sobe bilo 18.000 eur za zemljište što bi rekao da trpi kalkulacija izgradnje hotela 4* na takvim lokacijama. Vidimo da je vrijednost građevinskih radova za novi hotel Ičići od 180 soba oko 10 mil eur, što je oko 55.000 po sobi. Tu treba još dodati onda vrijednost zemljišta i opremanje.
Struka tvrdi da se hotel 4* kod nas gradi za cca 120-150.000 eur po sobi tako da mene nebi iznenadilo da je cijena i veća od 600 eur za m2.
No to je sada briga kupca, a za nas to znači da se prodajom ove nekretnine uz prethodni restoran Jadran i poslovne prostore pokrila investicija obnove Palasa a isti uskoro počinje prihodovati.
Znači prvo smo za ovu godinu već pojačali prihod za 25 mil kuna od prodaje imovine što je čisti pozitivan cashflow, a onda još dolazi i povećanje prihoda od obnovljenog hotela. Kad na to dodamo rast cijena i broja noćenja vjerujem da će LRH već ovu godinu
Za nagodinu znamo da će prihod ponovo rasti jer dolazi novih 180 soba što je opet bar 10% rasta ukupnih prihoda. Nakon toga se investira u bazenski kompleks, i u 2017 prihod bi trebao biti 310-320 mil kuna, a tvrtka praktično bez duga. To daje vrijednost dionice na 11 EBITDA od blizu 5000 kn.
Tu opet nema ovih ostalih nekretnina koje se mogu prodati i koje bi trebalo vrednovati nekih 100 eur po dionici.

Na sadašnju cijenu to je rast od 50% na 2 godine što je i više nego zadovoljavajuće po meni.
Ok, naravno ako je LRH prodana i dobijemo odmah sada 5000 kn to je jako lijepo ali ja osobno više navijam za ovakav predvidivi rast koji se temelji na poslovanju nego na špekulaciji jeli ili nije tvrtka prodana. To je puno manje stresa.

Pisao sam HIMR i uspoređivao i evo sada i tekst na Poslovnom gdje predviđaju da ništa od privatizacije. To je ono što sam ja često podvlačio, a radi se o sasvim drugačijem ulaganju iako su obje tvrtke u istom sektoru i kotaciji. U ovom trenutku HIMR je pretekao LRH ak za neku početnu bazu uzmemo 200kn po dionici HIMR i 2000 za LRH. No kod LRH to ide postepeno i po meni predvidivo, a kod HIMR cijena sutra može biti 400kn ali i 800kn. Što će se tu dogoditi zna možda jedan mali broj povlaštenih osoba, a kod LRH svi mogu pročitati plan poslovanja za 2016-2020 staviti to u tablice i izračunati što to na njihovo ulaganje znači.

Nemoj misliti na m2!

Osobno mi je draze ovo drzat nego da su prodali po 5000 kuna ili 5290 nebitno.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

Osobno mi je draze ovo drzat nego da su prodali po 5000 kuna ili 5290 nebitno.

Frankie, sada znam gdje traziti 290 x 140 komada u lovi…tebi svejedno a meni pase..
🙂

Šveđani?

evo i link
http://hr.seebiz.eu/svedski-investitori-zainteresirani-za-liburnia-riviera-hotele/ar-134886/

Vaš link …

New Report

Close