LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

još malo podataka

http://www.index.hr/vijesti/clanak/turizam-raste-i-izvan-sezone-broj-turistickih-dolazaka-u-veljaci-porastao-za-184-posto/888353.aspx

ps: thx Frenki, sad će Dalibor malo računati :))))))

www.lociraj-popust.com

možda ce danas netko skinuti i ovih 60 kom na asku, baš ih je ružno viditi…:)

čini mi se da se počela slagati kupnja i s aovim skrivenim nalozima……zar ne…

Ulazimo u veliko finale oklade izmedju Dalibora,Plavca i mene. Oklada je od prije 2 god. Dalibor je tvrdio da ce se lrh prodati prije hmst, a mi obrnuto. U medjuvremenu smo i mi postali lrhovci.

Danas sam bio u hotelu Bellevue, završavaju renoviranje, gosti stižu drugi petak.
Za tjedan dana počine rušenje motela Ičići, znači investicije idu dalje. Kažu, pregovori o prodaji u tijeku, ne znaju se detalji………

Kamelija, simbol Opatije!

A eto stvari se mijenjaju, u međuvremenu je HMST po dobiti pretekao LRH 😉

Bitno je što sam ja cijelo vrijeme upozoravao na jednu stvar. U LRH se moglo ulagati na temelju rast profitabilnosti poslovanja, rast prihoda kako zbog ulaganja, tako i zbog dobrih akvizicija.
Maestrali plešu na rubu iako se svi prave da nije tako. Hoteli propadaju, ne ulažu ni kune, ne vraćaju dug državi i jedina nada je privatizacija.

Vrijednost LRH se ne temelji na špekulaciji o prodaji tvrtke, nego na rastu vrijednosti tvrtke.
Njoj je podignuta vrijednost na način da su povećani prihodi, da je povećana marža, da su novci koji su uloženi donijeli novu vrijednost koja je veća od onog što je uloženo. To se odrazilo na cijenu dionice.
Sad istina i mi imamo u LRH najavu prodaje ali dosadašnji rast je ipak temeljen na poslovanju, a ne na špekulaciji o prodaji tvrtke.

Kod HMST bojim se da je baš obrnuto. Prihod stagnira, profitabilnost naoko raste ali je još ispod svakih standarda, a dobit je rezultat smiješno male amortizacije i nižih troškova financiranja. Tvrtka uopće ne vraća kredit državi. Objektima ako se u njih ne ulaže vrijednost opada, a ne raste pa bi rekao da Maestrali svakim danom vrijede manje, a ne više. No evo vidimo u te zadnje 2 godine cijena dionice je narasla, a sa novom najavom drugog kruga privtizacije očekujem da raste i dalje. No to je sasvim druga vrsta ulaganja, jer isto tako sutra mogu objaviti da se natječaj odgađa ili npr Most izađe iz koalicije i slično i sve ponovo staje na neodređeno, a cijena dionice onda naravno opet pada jer se ne temelji na vrijednosti tvrtke i poslovanju nego na špekulaciji o prodaji.

Naravno na špekulaciji je moguće jako dobro zaraditi, naravno uz puno veći rizik.

Dali danas kupiti HMST po 300 kuna i zaraditi na to 60% u slučaju privatizacije po 478 kn?
Ili kupiti LRH po 3750 kn i možda i na LRH zaraditi 40% u slučaju prodaje po 5280?

No ako ne bude ni jedne ni druge prodaje u 2 godine gdje će biti HMST, a gdje LRH?
Nemam pojma ali okrenem se unazad pa pogledam zadnje 2 godine.
Prije 2 godine cijena HMST je bila 220-230 kuna i isto tako se čekalo da svaki dan se objavi prvi ili drugi krug natječaja, dok LRH je bila na 2200-2300 kn i mi smo podvlačili crtu nakon prve godine poslovanja u Cavtatu i projekcijama poslovanja u 2014. Otišao sam baš vidjeti na forum i vidio da sam iz šale 15.5. Mateju postavio pitanje da možda LRH nešto kupi i u Portorožu, da bi se tek u rujnu provalilo da LRH stvarno nešto kupuje u Portorožu, a eto sad to već više i nije u LRH ali mi imamo 2 dionice koje zajedno vrijede bar 4500 kn i to na temelju poslovanja a ne špekulacije o prodaji.

Nemoj misliti na m2!

@dailborop
“Vrijednost LRH se ne temelji na špekulaciji o prodaji tvrtke, nego na rastu vrijednosti tvrtke.”
E sve dobro kažeš i s guštom čitam tvoje postove, al za ovo i sam znaš da nije tako…..

@ivanreskovic
Ako prodaje ne uspe, barem imamo dobro poslovanje koje bi moglo na duže vrijeme dizat i cijenu na burzi. Naravno, da danas imaš u samoj cijeni očekivanja za prodaju…ali barem LRH radi dobro..pa tako postoji i jedan onaj plan B. Koji me sada posjetio na onu definiciju dugoročnih ulagača: to su kratkoročni ulagači (aka špekulanti) koji su promašili 😉

Taj dio nikada nije ni došao u pitanje….samo kažem da su ove valuacije previsoke ukoliko ne dođe do prodaje….

Da. Ali ako čemo još dugo čekat na realizaciju uz nikakavo trgovanje onda če i poslovanje uhvatiti trenutno vrijednost dionice.

http://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/309914/adris-grupa-preuzima-hotel-marjan

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

Ja to gledam ovako. Ev/ebitda je tenutno na 10,2 a kod RIVP na 9,7 sto i nije neka razlika?
S tim da LRH kao manja tvrtka ima po meni veći potencijal rasta, a uz to ima puno manji dug sto je ako krenu investirati važno.

A kod RIVP se ne kalkulira o prodaji zar ne?

Nemoj misliti na m2!

A evo vidimo i kako to izgleda iz pozicije jednog Adrisa koji ima problem viška novca. Za tvrtku je danas sa stanovišta dioničara bolje da je tvrtka dužna nego da ima previše novca jer na novac ne može trenutno dobiti nikakav prinos a kad je novac uložen on nosi neku zaradu. Vidjeli smo da LRH uspjeva dobiti povrat i od 14%. Tržište je spremno kupiti dionice na 9-10 ebitda što znači da se zadovoljava sa 10-11%, a kapital je trenutno jako jeftin.
E sad razmislite kolika je razlika jednom Adrisu ako mu je na računu 200 mil eur ili da je tih 200 mil u poslu koji odmah godišnje donese bar 15 mil eur zarade

Nemoj misliti na m2!

New Report

Close