LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Pa nije baš da se LRH prodaje kao i svaka druga tvrtka kod nas. Istina je da je sve n prodaju ako se naiđe kupac koji je spreman dobro platiti, ali vlasnici LRH su ipak poduzeli neke konkretne korake u tom smjeru.
Unajmili su konzultanta, poslani su pozivi zainteresiranim investitorima, prodajni proces je u tijeku.
Naravno sve to možemo zanemariti i gledati samo poslovanje ali sam prodajni proces ipak utječe i na poslovanje. Naime normalno je da se uprava u ovom trenutku suzdržava od nekih velikih novih tj strateških poteza, a takvi su do sada u LRH donosili natprosječan rast.
LRH je u zadnjih par godina imala natprosječan rast zato što su brzo i agresivno širili posao. Novaca, imaju, imaju kreditnog potencijala, a pokazali su da brzo i kvalitetno ovladavaju novim akvizicijama i uloženo pretvaraju u profit po stopama povrata od blizu 15%.
Specifičnost LRH je bila što je ona u odnosu na svoju veličinu imala dosta velike apetite tj oni su povećali svoje kapacitete i prihode akvizicijama za 60-70% dok jedan Valamar kad akvizira Bašku u odnosu na ukupan portfelj to je jako malo.
Sve u svemu povećanje marže i profitabilnost, širenja organskog i akvizicijama uz postepeni rast vrednovanja cijelog sektora dovoelo je do odličnih rezultata za investitore.

Naravno da ovo nije dionica kao ni naše cijelo tržište za trejdanje jer likvidnost je mala, ali ne razumijem uopće razlog da netko tko ulaže s tom filozofijom trguje na ZSE. Pa danas je barem jednostavno trgovati na stranim burzma, tamo imate likvidnost, instrumente i vrlo zadovoljavajuću voliatilnost.
Kod nas se igra na malo duže staze. Pronađeš tvrtku sa perspektivom i koja nije prepoznata od tržišta, pomalo kupuješ i čekaš svoj trenutak. U 3 godine dionica je sa 2000kn došla na evo 4500-4800kn (ako zbrojimo i vrijednost LRHC), a mnogi su mi i kada je bila na 2000kn govorili da je bila skupa.

Ok ja se čak mogu složiti da je u odnosu na tadašnje poslovanje to nije izgledalo jeftino, ali tko je prepoznao u kojem smjeru poslovanje ide i slušao najave uprave mogao je vidjeti da će se moći pristojno zaraditi.

Ono što se meni sada ne sviđa je “zastoj” u razvoju i poslovanju dok traje prodajni proces. No mogu živjeti sa time jer ako prodaja uspije i realizira se sada to će opet donijeti jedan natprosječan i brzi prinos na uloženo, a ako se sve odgodi, vjerujem da uprava ima u pripremi niz poteza koja su sada stavljena na čekanje koji će se onda brzo provesti i ne sumnjam u to da su sposobni nastaviti dobro i kvalitetno razvijati tvrtku. Ne zaboravite da su članovi uprave i osobno vrlo zainteresirani da podignu vrijednost tvrtki jer su im nagrade vezane za to.

Nemoj misliti na m2!

Ja mislim da ovdje postoji dosta neobjektivnih promatraca i analiticara koji gledaju jednom prilicno pristranom slikom na LRH. Da ste prije par godina kupili i Adris i Valamar i Koncar recimo i stosta drugo prilicno bi zaradili. A da ste kupovali Atlantsku, Jadroplov, Staklenike i Dalekovod, Vupik i Belje onda bi izgubili.

Kupac ocito ne postoji odnosno trenutno ne postoji, a organski rast je malo tezi kruh od dosadasnje avanture. Treba biti objektivan i ne ocekivati cuda. Na njima se jos nitko nije obogatio.

A ja onako, sebi u bradu, mislim da su i ocekivanja glede cijene medju ovdasnjom LRH populacijom takodjer preambiciozna. Al ja nisam strucnjak za turizam, a ni za ulaganja pa moje izjave uzimajte s rezervom.

Naravno da se moglo i bolje i lošije zaraditi, pa i izgubti.
No pitanje je na čemu se temeljila procjena ulaganja i koji su se prinosi očekivali a koji su se ostvarili?
Na LRH smo projecirali rezultate na temelju najavljenih ulaganja, velikog pozitivnog cash flowa koji je uprava uložila u širenje pa smo imali rast. Nije bilo dividende kao npr na KOEI,ADRS i RIVP koje spominjete ali rezultati ulaganja u ove 3 dionice nisu ni blizu ulaganju u LRH unazad 3 godine:

KOEI sa dividendama za sada ima -11% u zadnje 3 godine!! Iako znamo da se radi o velikoj, jakoj i stabilnoj tvrtki investitori nemaju previše od toga. Iako prihod ponešto raste, marža se značajno smanjuje, zarada je na istoj razini pa i nema bitnih razloga da vrijednost tvrtke poraste osim ukoliko se dogodi da država to odluči prodati.
Kod ADRS se dogodio veliki izniman događaj jer tvrtka je prodala svoj core business. Tako nešto se ne događa tako često zar ne? I eto sa izvanrednom dividendom prinos u 3 godine je 83%

E sad u LRH u koju tako pristrano vjerujem je čisto na temelju poslovanja tj širenja poslovanja i povećanja profitabilnosti u zadnje 3 godine, a možda i dijelom zbog najave većinskog da traži kupca narasla 132%. Znači ovdje se još nisu realizirali neki potenicjalno izvanredni događaji na temelju kojih dioničari mogu očekivati extra zaradu.
LRHC još nije ni na burzi, a znamo da se tu tek očekuje da se konslidira poslovanje Portoroža i sve dovede na razinu poslovanja ostatka tvrtke. I u Portorožu i u Cavtatu se značajno investira, a uprava najavljuje povrate na razinama dosadašnjih investicija (14-15%) što bi značilo da će samo LRHC po mojim procjenama u ovoj godini već imati 150 mil kuna prihoda, a nagodinu vjerovatno preko 170 mil.
Ako dosegnu najavljene parametre poslovanja procjenjujem da bi dionica LRHC trebalo vrijediti od 1300-1500 kuna.
Što se tiče očekivane cijene za LRH od 5300 kuna, ja samo kažem da mene ista uopće nebi iznenadila. Oprezan sam i konzervativan, i trenutačni parametri poslovanja, i preuzimanja koja su se događala kažu da bi cijena trebala biti negdje oko 4.000 kuna, no u tom slučaju uopće se ne valorizira imovina koja ne sudjeluje u prihodu a budući da se ista nalazi na lokaciji na kojoj su takve nekretnine nasjkuplje u državi to se nebi smjelo zanemariti. Nema previše smisla sad se udubljivati u te procjene, znamo da su suvlasnici u svojim međusobnim transakcijama postavili vrijednost LRH na razinu preko 5000 kn, pa onda i ja svoje dionice toliko vrednujem za sada.
Ako se pojavi netko tko je spreman to sada platiti možda bi mu prodao, u protivnom ostajem i dalje dioničar jer dosadašnji radi i rast tvrtke me zadovoljava, pa ne vidim potrebe da izlazim za sada.
Što više ako bude razočaranih i nestrpljivih koji će prodavati vrlo vjerovatno ću povećati svoj broj dionica. Jako mi je zanimljiva i LRHC, no tu tek trebamo vidjeti kako će stvari ići dalje. Ono što za sada znamo i možemo procjeniti da se radi o solidnom potencijalu, no ja više volim vidjeti da se taj potencijal realizira.

Nemoj misliti na m2!

Što se tiče očekivane cijene za LRH od 5300 kuna, ja samo kažem da mene ista uopće nebi iznenadila. Oprezan sam i konzervativan, i trenutačni parametri poslovanja, i preuzimanja koja su se događala kažu da bi cijena trebala biti negdje oko 4.000 kuna, no u tom slučaju uopće se ne valorizira imovina koja ne sudjeluje u prihodu a budući da se ista nalazi na lokaciji na kojoj su takve nekretnine nasjkuplje u državi to se nebi smjelo zanemariti.

Vjerujem, da Ostoja zna koliko bi LRH znala vrijediti. Pitanje je samo, koliko ekipa nuzno treba novce…jer, ako jim ne treba za svaku cijenu…onda nema prodaje dok se ne dostigne razina, gdje su svi zadovoljni.

Mozda jos jednom sa druge strane: koliko slicnih alternativa imaju ulagaci u ovom dijelu Evrope (znaci uz elemente: lokacija + velikost grupe + cisti papiri)?

matejt
o kojoj ti veličini grupe pričaš!!?? 30 mil. eura je nekakav prihod u europskim razmjerima!!?? nemoj biti smiješan!

Neaktivnost je zato sto nitko od dionicara (osim glavnih aktera) ne zna tko ce bolje proci, SNHO ili LRH imatelji. Inace bi cijena bila vec na nebu

Ovo sigurno nije razlog jer je sasvim očito da će stvari ići kroz SNHO. Ako već sami niste dokučili ili ne želite/ne možete platiti mišljenje pogledajte XY blog. Osobno nisam veliki fan ali što se ovoga tiče on ima plaćena i ekspertna mišljenja, a ne svoja neka tumačenja/želje što bi i kako moglo biti poput većine na forumu.

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

Neaktivnost je zato sto nitko od dionicara (osim glavnih aktera) ne zna tko ce bolje proci, SNHO ili LRH imatelji. Inace bi cijena bila vec na nebu

Ovo sigurno nije razlog jer je sasvim očito da će stvari ići kroz SNHO. Ako već sami niste dokučili ili ne želite/ne možete platiti mišljenje pogledajte XY blog. Osobno nisam veliki fan ali što se ovoga tiče on ima plaćena i ekspertna mišljenja, a ne svoja neka tumačenja/želje što bi i kako moglo biti poput većine na forumu.
[/quote]

Hehehe ja to znam…ali ne odredjuje on cijenu…nego i “struka” na forumima, neznanje ulagaca itd…

@randopph – molim pročitaj dobro. Rekao sam u tom djelu Europe (Jadran). Sada, šta točno je na lageru? Daj molim nabroji par turističkih projekata veličine 200 mio EUR. I pri tome, da su papiri složeni , da postoji trend razvoja lokacije u premium segment, da postoji mogučnost da se u dobrom dijelu nevtralizira sezonski utjecaj i slično.

Fahrudin, stvar je da dionice ne mogu prodati tako da mi je bitno da ako se ide u prodaju, da nje i bude. Nisam ulagac kojem je nebitno zaradio on 30 posto u 3-4 godine ili mozda uspio to zaraditi u jednoj godini. A po svemu sudeci, cak i prometu na ZSE-u, postaje ocito da ce u vecim kolicinama i bluechip nase dionice biti problem prodati sa zadovoljavajucom cijenom. Dionice LRH su tu u daleko nepovoljnijoj situaciji, ali nisam se bunio jer je firma zdrava, potentna i daje svake godine vrlo dobar prinos. Ali…. Od nesluzbenih objava prodaje firme cijena se drzi i prilagodjava glasinama o prodaji, tako da je u zadnjih 6 mjeseci prakticki zabetonirana. Osim toga nikad se njom nije manje trgovalo i to ne radi poreza koji je uveden vec upravo zbog tog vakuuma koji postoji u vezi prodaje. Do sada bi LRH objavila planove, iznijela brojeve o rezervacijama i ocekivanju u godini, sada toga nema i dionica stoji nigdje. Iskreno, da izadje napokon sluzbena objava o prodaji zajedno sa cijenom, ne bi mi bio problem nekom zainteresiranom prodati svoje dionice 5 % jeftinije od te cijene, samo da napokon imam novce sa kojima mogu nesto raditi, a ne da se ta peripetija produzi do kraja godine, anulirajuci da LRH svake godine bez beda zaradi minimalno 15% vise na cijenu na pocetku godine. Tako da, da, izrevoltiran sam sutnjom LRH u vezi prodaje i opcenitom vakuumu sto se LRH i LRH HC tice, predosjecam po male dionicare los razvoj dogadjaja i ne osjecam se dobro zbog toga. Svi smo mi tu radi zarade na dionicama, drago nam je da LRH dobro posluje ali ne zbog emotivnih ili domoljubnih razloga, vec zbog ciste zarade. Ja imam dosta dobrih prilika koje bih iskusao ali ne mogu jer imam “zarobljene” novce u LRH. Kako god, tu sam, cekam ishod, ne nadam se pretjerano necemu, ulozit cu to negdje drugdje a ne na ZSE jer realno i u praksi sam vidio da imam puno vecu i tehnicki laksu sansu zaraditi. Postotak je postotak. Pozdrav, Petar

Dakle, cisto da "odrzavam" tromjesecni prosjek pisem ovu poruku, posto vidim da tjedan dana nitko nista:) Iskreno, malo mi na zivce ide ova neaktivnost, gdje nam je dionica vec 6 mjeseci u pojasu od 3600 – 4100 kn, firma se ne javlja nikakvom obavijesti… Nisam ni ocekivao da ce se nesto rijesiti za dva, tri mjeseca ali meni jednostavno novci sjede pola godine, a dionica "ne radi" kako inace zna, posto je rijec o vrlo potentnoj firmi. Cak mi je postalo i bitno izaci iz dionice po bilo kojoj normalnoj cijeni, cisto da mogu nesto sa tim novcima raditi, a ne ovako. LRH forum je postao "prazni folder", a prije nije bilo sanse da se svaki dan ne posta barem 5 postova…. Ovo mi je skola, ne ulaziti vise nikad u dionice malog freefloata, koliko god dobre bile. Sta ti vrijedi vrijednost na papiru, kada ju je tesko, da ne kazem nemoguce dobiti "van" u novcu. Eto, budite i vi njonjavi pa napisite ovako nesto, cisto da komentiramo ovo vrijeme sa "mrtvom a zivom" firmom i njenim ocito bmk odnosom prema dionicarima. Pozdrav, Petar

Izgleda da od proljetne skupstine nema nista.
[/quote]

Poziv na Skupštinu kasni već skoro mjesec dana, ako bude dobra prodajna cijena sve ćemo im oprostiti…

zašto kasni pogledajte pozive na skupš. 2012 i 213 i 2014 skupštine su bile čak i u 7 mjesecua one

ovo pišem samo zaali i one koji nisu unutra ja sam do jaj. i nije mi žao a kad bude bude

pogledajte ostale kolege(brod. ,građ) a mi nismo sretni sa 10% godišnje trba nas darko vratit ispod 3000

zašto kasni pogledajte pozive na skupš. 2012 i 213 i 2014 skupštine su bile čak i u 7 mjesecua one

ovo pišem samo zaali i one koji nisu unutra ja sam do jaj. i nije mi žao a kad bude bude

pogledajte ostale kolege(brod. ,građ) a mi nismo sretni sa 10% godišnje trba nas darko vratit ispod 3000

Gledao sam Skupštine unazad, i svake godine su ih pomicali prema ranijem terminu, u 8. mjesecu, pa u 7., pa u 6. i prošle godine u 5. mjesecu, znači trend je zadnjih godina da su Skupštine sve ranije, vjerojatno da se izbjegne glavna sezona, ali ove godine se taj vremenski okvir bitno promjenio…znači poziv na Skupštinu u odnosu na prošlu godinu kasni mjesec dana…naravno zna se zašto i to je to…

ja sam unutra i svjesno sam prihvatio sve što nosi ova dionica, niti nelikvidnost me ne brine,ovo je jedina dionicakoju imam na ZSE, jedino eto taj izostanak info što ne znamo što se događa, ali to je ipak razumljivo, ne može se postupak prodaje firme odvijati preko novina…

New Report

Close