Ja ne vjerujem da to ide tako brzo, ali dozvoljavam da nisam u pravu.
Što se sezone tiče nije loše imati malo globalniju sliku. Koliko god mi mislili da smo jako “posebni” ipak bi morali biti svjesni da nismo mi toliko važni i da pogotovo u ovako jako izloženoj branši vanjskim faktorima treba pratiti događanja uokolo da protumačimo ove naše brojke. Možemo biti “izolirani” ali ne zauvijek.
Prema WTO posjećenost je u Europi u 2015 narasla za 5%
Jednim dijelom zahvaljujući slabljenju EUR
BRICS turisti su u padu, a rastu: USA, Azija i intra-europski gosti. Kinezi su rasli 30%
Ukupan volumen investicija u sektor je rastao 66%
Novi i snažan interes za investicije u Španjolsku, tj općenito PIGS tržište
EE tržište konačno se pokreće . Natprosječan rast RevPAR i trenutna cijena nekretnina stvaraju dobre prilike za ulaganje.
Vrijednost po sobi u 2015 je rasla za u prosjeku 5%
E sad možemo zaostajati jednu godinu, pa drugu, pa treću … Ali jednog dana to će se nadoknaditi, a onda treba biti u poziciji.
Što se sezone tiče nije loše imati malo globalniju sliku. Koliko god mi mislili da smo jako "posebni" ipak bi morali biti svjesni da nismo mi toliko važni i da pogotovo u ovako jako izloženoj branši vanjskim faktorima treba pratiti događanja uokolo da protumačimo ove naše brojke. Možemo biti "izolirani" ali ne zauvijek.
I možemo imati i lokalnu sliku: prošle godine imali smo transakciju u Portorožu (Kempinski) te Crni gori (HIT). Realizacija po 137.000 eur/soba.
Da Opatiji na te brojke stavimo oko 30% diskonta?
To znaći, da se oko 2000 soba, koliko jih LRH ima, proda po 100.000 EUR/soba, što je 5100 na dionicu. Ali kako ima puno ekstra imovine onda tih 5100 kuna možemo podjeliti na 85.000 eur/soba plus nekorištena imovina. (tih 85.000 eur je onda oko 40% diskonta na realizaciju Portoroža te Crne gore).
Naravno, puno je kombinatorike ovdje, ali na kraju se pitamo, jeli ima puno smisla LRH staviti na prodaju za 60.000 eura (zajedno sa imovinom to znaći dobrih 3800 kuna na dionicu). I to na način, da je LRH jedina kompanija u Hrvatskoj koja je posložena (rješeni više manje svi problemi) i u kojoj se je zadnjih par godina radilo na tome, da se jednog dana proda.
Evo jos jedne oglasene prodaje. Firma u stecaju, a cijena po sobi iznad 150 000 eur
http://www.seebiz.eu/novi-oglas-za-prodaju-hotela-mediteran/ar-131515/
Moguce da sam u krivu…ali ja ovu tvrtku ne bi dao ispod 6.000 kn po dionici. Ionako ce svake godine vrijedit sve vise. I kakav diskont? Pa valjda trebaju platit neku premiju na cijenu.
U mladosti se covjek zaljubi u neki stvari i to je posve prihvatljivo . Cini mi se , da su se neki forumasi uz starost ponovno zaljubili i to u LRH , a to me podsjeca na pjesmu Zorana Predina ( Bolj star bolj nor ).
Ako ima jos zdrave pameti , ljudi koji su dogovaraju uciniti ovakvu transkaciju trebaju uzeti u obzir samo tri stvari i to su TIMING , TIMING , TIMING !
Pa upravo pišemo o tome da je sada idealno vrijeme za prodati LRH…i to naravno treba iskoristiti i pobrati i nekakvu premiju….
zadnje vrijeme se u svijetu sve više spominju negativne kamate, i produktivne nekretnine su postale zbog toga još atraktivnije…
… i Dogus grupa silno ulaže u hrvatski turizam… imaju nešto > 12% u ACI-ju… a vele da im ni ACI nije velik zalogaj ( cca 600 mio je ACI-jeva TK)… zašto ne bi “prezalogajili” malo više!? (:O$…
Mislim da je ovo “tiho” vrijeme od strane uprave LRH pomalo neozbiljno. Razumijem da se vode osjetljivi razgovori o prodaji firme, ali dionica firme je sa dionicom HC zarobljena već pola godine. Neki razumno priopćenje Uprave o događanjima bi bilo fer i profesionalno.
Mislim da je ovo "tiho" vrijeme od strane uprave LRH pomalo neozbiljno. Razumijem da se vode osjetljivi razgovori o prodaji firme, ali dionica firme je sa dionicom HC zarobljena već pola godine. Neki razumno priopćenje Uprave o događanjima bi bilo fer i profesionalno.
A zasto bi?
po zakonu, LRHC ce biti objavljena na burzi-problem je da nema u zakonu nigdje ama bas nikakvog roka.
🙂
A za LRH, a tko ce ih to, molim lijepo, natjerati ili ne daj boze naplatiti gadnu kaznu za ovakvo ponasanje … nema toga … A ne bi me cudilo i da i toima dobru zakonsku podlogu … A onog mateka se ne smjenjuje jer vjerojatno ce obaviti neki poslic za ove sada i tako sacuvati stolicu … a direktno je podsjecam, odgovoran za propast svih tuzbi malih dionicara protvi Opatije & Co…. i onda kome se zaliti?
Mi mali mozemo biti sretni ako dobijemo ista a kamoli neka svoja prava.
P.S.
Koju poslutu porati?
Funky, ne vidis li barem problem u fer odnosu u tome da nema roka? Ok, nema roka, ali onda barem budite fer prema svojim dionicarima i objavite kada ce dionica biti na trzistu. Mislim vec pola godine ta dionica je u stand by-u, sto definitivno pricinjava dionicarima nervozu jer ne mogu planirati u vezi nje. Sto se tice LRH, vjeruj mi da i pored nekih objava ili sluzbenih vijesti, njima (Uprava+investitori) kretanje cijene dionice na burzi uopce ne igra ulogu. Investitori znaju koliko su voljni dati za firmu, tako da bilo kakav tromjesecni prosjek, jedina institucija koja bi mogla mijenjati cijenu na burzi, uopce niti nema tezinu.
Smatram da bi se Uprava trebala javiti sa barem nekim smjernicama i naznakama. U Americi SEC filingsi omogucavaju da dionicari uvijek budu obavijesteni o smjernicama rada firme u sljedecem kvartalu, a ovi se ne javljaju vec vise od 6 mjeseci.
Koju poslutu porati? Pretpostavljam da je ovo trebalo znaciti Koju poruku poslati? 🙂 Pa cisto da pobude interes zainteresiranih za dionicu, da kazu sto smiju reci, jel kako kazem, burza je ionako posljedica odluka o ovoj dionici, a nikako uzrok 🙂 U Americi je obrnuto:)
Mislim da je ovo "tiho" vrijeme od strane uprave LRH pomalo neozbiljno.
LRH vodi igru sasvim ok. u prosincu objavili su prognoze i plan (koji ostali turisti nisu napravili). na upravi nije da komentira proces prodaje. to može vlasnik raditi. samo smo mi svi nestrpljivi pa ocekujemo svaki dan neku svezu informaciju. ali kako je nema, onda imamo osjecaj da traja i traja. a zaboravljamo, da ce biti 2016 opet dobra turisticka godina. konferenca u Berlinu dala je super nastavke…
LRHC – salji upit na ftb…i dobijes odgovor sta i kako.
jeli ima ko kakvu informaciju sa International Hotel Investment Forum koji isto tako bio u Berlinu?
>LRHC – salji upit na ftb…i dobijes odgovor sta i kako.
Ja i ona “renci” zvali preko 3-4 puta i Ostojine i one brokere (necu reci koji su to) koji “rade katalog”. Ovi prvi vele da ce se javiti kada budu imali dodatne informacije i da sada jos nema dodatnih informacija a ovi drugi vele da njima ne treba vise od 1,5 mjeseca kada dobe zeleno svjetlo i sve potrebno za to.
@matejt, nemoj barem ti savjetovati o upitima jer to jednostavno ne pomaze.
🙂
A sto se tice LRH, ponavljam mogu tako i nista im i nitko ne moze.
>Poslutu porati … ocito niste u tijeku … pa da objasnim …
🙂