baš me zanima tko nebu izašao na ponudi ako je bude (bojim se da je ne bude kupaca puno nema možda 1 a i taj prste ne pokazuje)
Zato štoje sa strane Uprave LRH sve pripremljeno za kvalitetnu prodaju firme, LRH je po večinu parametara ispred ostatka sektora u RH, pitanje sezonalnosti itd., radi se o hotelima a ne nekakvi miks sa kampovima itd.,u svijetu i EU je povečana potražnja za poslovnim nekretninama jer državne obveznice ništa ne donose, kupcima koji imaju dolare ovo je sada jeftino, kao ovaj fond iz Jutarnjeg i slični, vanije novac jako jeftin i potiče ovakva ulaganja a HR je sada ipak u EU, sigurna smo zemlja itd.
a jedan Adris je možda financijski i pre jak za ovako malo tržište i on trenutno osim LRH i nema nekakve pozicije ovakvog tipa za kupiti, oni sigurno neće kupovati recimo Imperijal Rab, Maestrale već da, ali takvih prilika je malo na ovakvom tržištu…mislim daje njima LRH idealan…
Ja mislim da ce se ovo prodati ko iz puske…potencijala za rast ima, gotovina ime, duga skoro da i nema…tu se nema sta ni cekat ni razmisljat. Ne bi me zacudilo da doddje do vise prodajne cijene zbog vise zainteresiranih kupaca
Hvala na razmišljanju. Ja isto vjerujem da ima puno razloga da to ide u prodaju bez problema…ali kako je to ipak ZSE sve je moguće.
Čak i to, da mirovinci kupe jedan udio…pa onda nakon 5 godina svi skupa prodaju…
Možda će nam ožujak donjeti malo više informacija – ako poćinje due dilligence onda će se to vidjeti i u samoj Opatiji…
Al morate biti realni i da su im sve valuacije na prodajnim razinama….daleko više od cijelog sektora. Tako da bi se taj dio mogao ispuhati ukoliko ne dođe do prodaje
E moj Ivane ovo ni djelomicno nije tocno. Odbite imovinu koja je za prodaju, pa onda usporedite valuacije. A onda izracunajte parametre razvoja za 3-4 god. Lrh nema duga i ona u 4 god moze lagano doci do 500 mil kuna prihoda uz visoku marzu. Mogu li ostali uduplati prihode? To vam je sad ona usporedba lede i zvijezde. Lrh je naravno ledo za ostale turiste.
@kanabis
Ja kažem ono što je realno….
@kanabis…hehehe ma nema smisla ici u rasprave…sve strucnjak do strucnjaka koji znaju sto jest u cijeni a sto nije…realno/nerealno itd…
Jedino sto ovu udavacu dijeli od savrsene, jesu ti vlasnicki odnosi…nadam se da ce to stranci zanemarit i vidjeti dalje od toga
Ostoja je drugi najveci dionicar u istrabenzu, a istrabenz je prodao hotel adriatic u opatiji po 40 000 eur soba. Zasto je takva prilika propustena? Lrh ima cijelu infrastrukturu u opatiji. Visak radnika, nabavu i ostale probleme bi lako mogli premostiti, ali se nisu u to uplitali, iako su bas zbog toga i kupili udio u istrabenzu. Moguce da je kupac vec poznat i da sada on odlucuje o svemu.
Drugo neki ovdje nisu svjesni sto znaci sređeni papiri. Evo primjerice ostoja je sada u odlicnim odnosima sa dujmicem, pa ce cekati godinu dana izglasavanje da se na zemljistu hotela zagreb dozvoli gradnja drugog hotela.
Moje iskustvo sa papirima: nakon sto sam dobio pravomocnu lokacijsku dozvolu, 7 god mi nisu htjeli izdati građevinsku dozvolu. Trazili su novce, uvjetovali mi da moram ispred kuce napraviti okretiste i stanicu za autobus itd. Dakle jedna vrlo zanimljiva prica.
Trenutno cekam 3mj pecat na uporabnoj dozvoli i posao mi stoji. Sada cu morati intervenirati preko poznanika da se taj pecat lupi.
Svjestan sam toga da smo nacija kockara jer ne postoji drzava koja ima toliko nelegalnih objekata, cijeli gradovi nam nisu zavedeni u zemljisne knjige, ali i dalje se stanovi prodaju. No dali ce to kupovati i ostali civilizirani ljudi? Tesko da ce oni nesto vrednovat sto nije crno na bijelo. To se moze prodati jedino muji iz bosne ili peri iz klokocevaca. I zato drzavni natjecaji padaju kao kruske, a doskolovanim ministrima nije jasno sto se dogadja.
Ja sam za izlazak a neko bude cekao i sretno mu bilo ovo sa adrisom zamrlo skroz da lrh nevrijedi ili vrijedi nebi bio cijeli dan pred ekranom i gledao ajmo brate kreni sjecam se preuzimanja od strane snh (prije toga hanfa i opatija)bio na plazi euforoja brate blokada i inda corak a sad 2016 daj mi da zivim vise ni nediz
Netko je optimista, a netko pesimista i onda baš svaku vijest promatra u tom svijetlu.
Prodali ili ne prodali LRH sada to neće imati bitnog utjecaja na poslovanje tvrtke, tj neće imati negativnog utjecaja na poslovanje tvrtke. Ja sam osobno dosadašnjim poslovanjem i upravom vrlo zadovoljan. Naravno da ne mogu znati kakvi će biti novi gazde (ako ih bude) i kako će voditi tvrtku. ako nešto ne znam onda je to određena nesigurnost i rizik ali realno ako gledamo teško da će netko kupiti LRH ako je ne misli voditi još bolje nego je to bilo do sada. Dali će to uspjeti to ćemo već vidjeti ali netko tko će potrošiti 200 mil eur vjerujem da ima i nešto u glavi, zar ne?
Isto tako do prije 15ak dana pisalo se da je vani neviđena kriza i da sada nema šanse da se LRH proda. Istovremeno izgleda da nitko ne prati velike akvizicije i spajanja baš u ovom sektoru. Čini mi se da nitko ne razumije da se ovakve investicije smatraju “safe haven” ulaganjima. Dokumentirao sam to već ovdje sa kretanjima ulaganja u hotelske tvrtke i nekretnine u krizama.
No eto sad nitko ne spominje tu veliku krizu. S&P500 je ni 9% niži od ATH. Pao je bio u jednom trenutku “čak” 14%. Ali nitko ne spominje da je isti taj index od 2008 narastao blizu 200% pa neka korekcija od 15-20% nije nešto neobično.
No kako vrijeme ide dolazak neke ozbiljnije krize ili barem malo veće korekcije je sve izvjesniji ali baš je to razlog zašto bi valuacije nekih naših turističkih tvrtki mogle rasti. Investitori će kako vrijeme ide biti sve skloniji ulaganju baš u ovaj sektor jer imamo konstantan rast i velike zarade vani u zadnjih 7 godina pa se dio zarađenog novca može polako skrenuti u ovaj sektor.
Da malo ilustriram prethodni post, Starwood objavio prodaju jednog svog Bečkog hotela Al Habtoor Groupi (UAE investitori) po 571.000 USD soba. Hotel spada u Luxury collection i sobu prodaju za 320-350 eur noć. Naravno hotel i dalje nastavlja poslovati kao da se vlasnik nije ni promijenio i potpisan je dugogodišnji ugovor o u upravljanju.
Znači tu investitor teško da ima više od 15-20% marže jer to upravljenje itekako košta, pa da hotel radi i 100.000 eur prihoda po sobi godišnje to je povrat na investiciju od 30 godina i više.