Ostoja se misli “baviti” turizmom ali na svoj način, a to je kupi, restrukturiraj, ušminkaj i prodaj. Sporo je za njega da se stvarno bavi turizmom. Pokazao nam je u ovih 5 godina da je majstor u svom poslu.
Dok je ovo bila velika LRH sve mi je ovo spajanje u veliku tvrtku i jedan brand imalo smisla, sad mislim da če to korisiti samo kod prodaje kapaciteta jer nastupa ipak sa malo većim kapacitetima. Tu onda može još dodati jedan hotel u Cavtatu od 200 soba za koji ima prostora. Epidaurus ide na 4* i u konačnici će Cavtat imati 820 soba 4* koje će raditi od 16 do 18 mil eur prihoda i vrijediti oko 70-80 mil eur.
Kako su plaćeni 25 mil eur, onda vam je jasno kolika je zarada. Za to treba cca 3-4 godine. Nakon toga su pomaci mali i mislim da će to onda prepustiti nekom drugom.
LRHC mu je dobar alat, jer kako će tvrtka biti uvrštena na službeno tržište to mu danas sutra može biti zgodno. Što više tu bi mo čak odgovaralo da razrijedi malo svoje vlasništvo i poveća ff. Mi jesmo ovce za šišanje ali prave ovce su fondovi, mirovinci i slično. Ti su puni naših novaca koje trebaju negdje uložiti. Krenuli su ulagati u turizam., LEDO i ILRA su dobri primjeri kako se to može odigrati.
Zašto korisiti svoj novac. Bolje je tuđi iskoristiti za širenje i rast i onda svoj udio skupo prodati.
Na zaboravite da sam ovdje gore pisao samo o Cavtatu, Portoroža se uopće nisam dohvatio. Zajedno te 2 tvrtke raditi će za 3-4 godine preko 200 mil kuna prihoda i uz pretpostavku da dug bude na razini 2-3 EBITDA vrijediti će na 11 EV/EBITDA cca 2.100-2.400 kn po dionici.
Ostoja ih je platio 885 kuna Opatiji za 76.000 dionica. Kseniji je platio u dionicama LRH. Cca 66.000 dionica je platio sa 11.000 dionica LRH. Ako su LRHC računali po 885 kuna onda je LRH procjenjena na 5290. Jako sumnjam da bi KJB prihvatila da proda Ostoji LRHC po manje od 885 kuna što je cijena po kojoj su oni zapravo kupili Cavtat i Portorož. Mislim da je ona jako svjesna da LRHC već sada u ovom trenutku na bazi 135 mil kuna prihoda uz 4 EBITDA duga i maržu od 35% vrijedi najmanje 1.100 kuna po dionici, a tu je temelj još nekonslidirano poslovanje iz 2015. Već 2016 donosi prihod od 150 mil kuna i EBITDA od 55-60 mil. Uz dug od 240 mil kuna dionica na 11 EBITDA vrijedi oko 1.400 kn ???
Zašto bi KJB pristala zamijeniti 66.000 dionica LRHC koje vrijede po toj računici između 72 i 92 mil kn (ovisno dali gledamo poslovanje 2015 ili 2016) za dionice LRH koje će ako se prodaju po 5290 kuna vrijede 58 mil kuna. Ne djeluje mi žena da je financijski neuka?
Ako netko kalkulira da će se LRH prodati ne za 5290 nego za 4000 kuna onda je ona spušila i više jer bi dobila tek 44 mil kuna tj 50% vrijednosti na temelju poslovanja za 2016 i EV/EBITDA 11. Ok ovo je možda matematika da u LRHC imaš papire a ne novac i trebaš čekati recimo 3-4 godine da se to posloži i proda za ozbiljan novac, ali taj bi joj paket za 4 godine vrijedio blizu 20 mil eur. Za Opatiju mi je jasno da ne gleda tako daleko ali da će KJB prodati nešto za 6-7 mil eur a zna da to vrijedi 20 za par godina to mi nekako ne štima.
LRH bi morala biti prodana po barem 6500 kn da bi KJB bila na svome na cijeni LRHC od 1100 kn.
Evo, u biti ne vidim ništa zaista novo:
15 potencialnih kupaca = da li je to 15 potpisanih NDA ili 15 ulagaca koji su trazili teaser?
Znaći, sada imamo novi datum: kraj ovog mjeseca će biti više znano 🙂
Osim te brojke od 15 zainteresiranih ništa drugo novo, ako su se neobavezujuće ponude skupljale do ponedjeljka,dok to agencija za prodaju sve sumira i prezentira prodavateljima biti će kraj ovog tjedna ili početak idućeg tjedna, pa će se onda znati više, pogotovo ako njih par odabranih bude pozvano da provedu dubinsko snimnje….
Koliko kuzim ovo ispada da ni Ostoja, ni Ksenija nista ne znaju, vec cekaju da ih Delloite izvjesti. Zbog velikog nepovjerenja medju vecinskim to mi je gotovo nemoguce za povjerovati. Pogotovo sto Ksenija i Ostoja zasigurno imaju svoje kupce za koje je ovo sve i rađeno. No kako vidimo velika je razlika kod prodaje privatne imovine i drzavne. Hmst i himr su vec davno prodani i opjevani u prvom natjecaju, a sada se sve to ponavlja i u cetvrtom. Ovdje ce biti veo tajne do kraja. Znamo vec kako Ostoja to voli objaviti nakon potpisa.
@ Dalibor: vezano za još jedan hotel u Cavtatu koji spominjete, nisam baš siguran da se može novo graditi.
Navodno oni imaju ideju za nešto veće od svega što postoji trenutno tamo, financiranje ne bi bio problem, imaju i prostor fizički ali postoji ograničenje vezano za broj kreveta/smještajnih jedinica i to ih koči. Zato mislim da će kod Cavtata cilj biti u što kraćem roku ušminkavanje i podizanje standarda postojećih kapaciteta. A s ostalim sredstvima ono što ste naveli u prvom odlomku.
Svima je očito da je turizam glavni na našoj burzi još neko vrijeme, a LRHC definitivno ima potencijal biti među kvalitetnijim izvedbama.
Premijer Orešković je naveo 5 točaka svog programa u kojem su u točki 4 navedene Investicije, a koje prije svega vidi u energetici i turizmu…
a investicije u turizmu su prije svega hoteli koji se inaće isplate na duže staze tako da bi tu svakako pomogao manji PDV na smještaj…očekujem da se ide u tom smjeru…
s obzirom da je ova godina izgubljena, ako recimo za iduću godinu najave manji PDV na smještaj pa ga spuste sa 13% na 10% bilo bi interesantno izračunati koliko bi to podiglo valuacije naših turističkih tvrtki a pogotovo LRH koju sada najviše računamo jer ide u prodaju…
Danas sam malo racunao turiste i mogu reci da je ovo prava pravcata steta prodavat. Potencijal rasta u naredne 3-4 god je ogroman. Samo jedan turista bolje izgleda od lrh, ali ni jedan nema sve uređeno i poslozeno za prodaju, niti izdvojen hotelski biznis (bez kampova) na jednom mjestu. Ovo je definitivno best buy
A kako ste to mogli racunati kad jos nisu izasli sva izvjesca za sve turiste?