LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

ma sve stima ali brate na 4000.00 cijela vrijedi 1.2 milijarde plus jos sto imaju i nesto duga hvala ljepa imam Hupz koji niko nece na 1800.00 a samo ove godine prihodi idu na 400 mil kuna.Pametnom dosta

zagovarali mi ili kudili poteze uprave, bilo gdje vani na ovakav izvještaj dionica bi tresnula barem 20%.

Nemeres ti ništa od sekte…….kontroliraju gro raspolozivih dionica…..i to je to…..

Osim toga, ovo je ZSE……sve se dešava sa vremenskom odgodom od xx sati / dana…….

Na placama i otpremninama ustedili skoro 10 milijuna. Cijena na burzi ako ukalkuliramo imovinu za prodaju je oko 9,5 ev/ebitda.

Dogodine od obnove hotela ocekujemo prihod od preko 120 ebitda. Uz sve pretumbacije odlicno izvjesce i ne moraju ni prodat lrh, meni je unutra dobro.

Upravo otišlo 100 komada. Znači nekome je FI super, a nekome loše. Pesimista prodao optimistu.

Zaboravljate na prebacivanje s računa na račun.

To je stalna praksa na ZSE i nitko ne ništa ne pita.

Taj koji je kupio tih 100 komada je onaj od jučer ili prekjučer, znaći taj kupuje bez obzira na izvješće, a ovaj koji je prodao taj je prodao zbog izvješća i naravno napravio grešku…ili zbog ovih drukera prema dolje 2 dana prije završetka roka za neobavezujuće ponude…

iziđe izvješće i odmah se pojavi par drukera i trese drvo, uvjekse nešto strese…

Da baš te nitko ništa ne pita ako prodaješ sa jednog svog računa na drugi. Probajte 😉

Meni je izvješće ok, što više u nekim pozicijama je i bolje nego sam očekivao. Promašio sam nešto u ostalim prihodima. EBITDA je manja 2,5% od moje projekcije tako da je to u okvirima koje sam ja očekivao.
Ne znam zašto je nekome bitno kolika je amortizacija?
Ako nije u planu, a nije, isplata dobit onda je svako prikazivanje dobiti kontraproduktivno u slučaju prodaje tvrtke. Da je LRH prikazala dobit od 50 mil kuna (a mogla je), platili bi 10 mil poreza na dobit, te bi si nametnuli obvezu plaćanja akontacije poreza na dobit za slijedeću godinu u istom iznosu. Znači za 20 mil kuna smo jeftiniji, jer naravno da će kupac to odbiti od vrijednosti tvrtke.
Možda vama i nije tako btno 60-70 kuna po dionici više ili manje ali ovima koji drže većinske to je par mil eur razlike.

Poslovni prihod za 6,4% viši uz iste kapacitete. Meni se to čini ok. Znamo da je rast napravljen izvan sezone jer u sezoni i nema više prostora za pomake bez novih investicija i novih kapaciteta. LRH i dalje pokazuje da ova destinacija značajno odskače od svega na našoj obali.
LRH ostvaruje blizu 50% prihoda izvan 3q, dok ostale tvrtke su sretne ako je to i 30%

Nemoj misliti na m2!

LRH ostvaruje blizu 50% prihoda izvan 3q, dok ostale tvrtke su sretne ako je to i 30%

A to je prva stvar koju će svaki potencijalni kupac gledati. Zato im je i dalje zanimljiviji Zagreb nego obala.

Da baš te nitko ništa ne pita ako prodaješ sa jednog svog računa na drugi. Probajte 😉

Postoji i druga solucija.

Recimo, nešto poput ovo dvoje gospode (necemo ih imenovati) koji uvijek nastupaju u tandemu, jos od davnih dana VLHO i nakon toga xx dionica…..a evo i najnovijeg primjera:

http://zse.hr/default.aspx?id=64858

Dakle, lijepo se lagano dogovori – ti meni dionice, ja tebi xxxxx i sve fino po propisima bez greske.
I nema nikakvog prebacivanja s skrbničkih računa jedne te iste osobe……

Idealno za ovo plitko trziste.

A to je prva stvar koju će svaki potencijalni kupac gledati. Zato im je i dalje zanimljiviji Zagreb nego obala.

U hotelijerstvu su parametri jasni. Bitan je prihod po sobi jer sama popunjenost ne znači previše. Ako ste u destinaciji koja je jeftina onda možete imati visoku popunjenost a opet je prihod premali.
E sad o ovoj sezonalnosti se isto svašta piše. Jako je lijepo ako imate popunjenost kapaciteta 90% i da je to tako tijekom cijele godine, ali to se jako rijetko postiže. Isto tako ako radite samo 6-7 mjeseci i popunjeni ste 95-100% to daje na godišnjoj razini popunjenost od 50% (npr tako rade hoteli Cavtat). To je sigurno bolje nego da radite cijelu godinu sa 50% popunjenošću?

Da se vratim na Opatiju. To je destinacija koja naravno u sezoni ima punu popunjenost, ali ima jako dobru popunjenost prvenstveno u pred i po sezoni. Pogotovo kad gledamo neke hotele pojedinačno. Hoteli koji rade cijele godine drže popunjenost i preko 75%. Evo nekih podataka o popunjenosti npr iz 2013: Ambasador 74,8%, Kristal 76%, Admiral 56,7%. Sada im se pridružuje i Kvarner nakon renoviranja sa 74,8% u prvoj godini (vjerujem da je u 2015 to možda dohvatilo i 80%)
Po prvim planovima za Palace-Belevue nakon renoviranja predviđala se popunjenost od 80% i na tim osnovama su rađene studije isplativosti investicije.
Treba reći da neki hoteli nižih kategorija imaju popunjenost i manju od 40%.

No nije sve u popunjenosti. Hotel u Opatiji koji im najviši prihod po sobi je Miramar koji je u 2013 imao popunjenost od 72,7%, a radio je prihod po sobi od cca 50.000 eur.

E sad da vas vidim. Pitanje je dali bi vi kao investitori rađe kupili Miramar sa 100 soba za 20 mil eur koji radi prihod od 5 mil eur godišnje ili bi za isti novac kupili Ambasador sa 200 soba ako radi isti prihod?

Kao prvo pitanje je dali taj novi investitor uopće može popunjavati mali hotel na toj razini i po tim cijenama. Miramar ima svoj vlastiti kanal prodaje i svoje ciljano tržište koje nećete dobiti zajedno sa hotelom pa teško da ćete imati iste rezultate.
Ambasador nasuprot toga je hotel 5* sa solidnom poslovanjem. Isto se može i unaprijediti ali već sada postiže jako dobre rezultate. Na kraju krajeva radi se o 2x većem broju soba i to kao nekretnina sigurno vrijedi više.

Želim reći da se ni jedan parametar pa tako ni popunjenost ne može gledati sam za sebe. Isto tako ni sezonalnost. Naravno da je loše ako hotel radi 4-5 mjeseci godišnje, ali isto tako ne znači nužno da je dobro ako radi cijele godine.

Nemoj misliti na m2!

Kako su fino izbili nekoga za 100 komada jucer.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

New Report

Close