LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Put kako se je SNHO transformirao nam kaže, da možemo i kod LRH očekivati nešto što nije obično…

Savrseno gluup potez je napravio valamar kad je propustio istraturist. Takva ponuda se nudi sada-lrh, a nakon toga vjerojatno za 10-15god. Tko ima vremena volje i plodonosnije ulaganje neka ide dalje.

Ja se samo sjetim situacije na HCVT a nije to tako davno bilo. Bilo je sasvim dovoljno vrlo jasnih naznaka kolika će biti cijena u preuzimanju. Čak sam našao moj post koji sam napisao nakon što je uprava obznanila kojim se parametrima vodila u kupnji. Kolega Matej je objavio računicu i ja sam je malo korigirao ali u svakom slučaju bilo je jasno da je cijena puno viša nego je bila na burzi:

matejt
Uzimajoci stav, da je IRR investicije veci od WACC LRH onda mozemo doci do cijene:

ako je WACC Liburnie oko 14%, onda profit HCVT (dobit+trosak upravljanja+amortizacija) prestavlja najmanje 15% vrijednosti poduzeca sto znaci da su platili najvise 275 kuna/dionicu.

dobit + trošak upravljanja + amortizacija = 28,5 mil kuna / 15% = 190 mil kuna / 614190 = 309 kn

Uz to sve računice su davale da ti hoteli vrijede znatno više i od te vrijednosti i da bi kupnja po 300 kn bila jako povoljna. Ubrzo je izašalo na vidjelo i ZK sa upisanom hipotekom za kredit koja je opet govorila da se radi o cijeni od preko 300 kn po dionici, a na burzi se stalno moglo kupovati na razinama od 240-250 kn.

Naravno ja nemam pojma kolika je cijena postavljena kupcima kao početna i kave se ponude očekuju ali opet matematika govori jedno a tržište drugo. Ako je KJB prihvatila obračunsku cijenu od 5290 za LRH u zamjeni sa Ostojom onda ne vidim zašto bi se prodavala LRH po manjoj jer je mogla onda zadržati udio u LRHC za koji je Ostoja pokazao da je spreman platiti 885 kuna.

Ili mislite da mu je zbog dugogodišnjih “prijateljskih” odnosa poklonila 2 milijuna eur koliko bi iznoslia razlika na njenu štetu ako dobije za LRH 4000 kn ??

Nemoj misliti na m2!

bravo dali ja sam bio ušao i cavtat po 220 kn iako je bila rečena cijena 309 od darkovih igrača jedna je kupio sve od 160 mislim da je bio marić ovo je zicka ulog 550000 gubitak kod ne prodaje recimo 10% dobit kod prodaje 23%+ ako cijena bude išla više eh tako su nas i na Cavtatu navlačili samo ne nasjedajte

@Dalibor: ne dovodim cijenu u pitanje, smatram da ispod 5000 ne ide baš nikako ako dođe do prodaje. Muči me taj dio vezano za vlasnički udio ako Opatija ostaje unutra. Ali kako je krenula rasprava nitko se toga ne dotiče nego svi samo o cijeni govore.
Tko god razumije malo više od najosnovnije analize i kombinatorike jasno mu je da to vrijedi više nego na burzi.

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

Ti koji izlaze na 4.200 kn računaju sa dionicom HCVT od 885 kn da su po staroj LRH dobili 5.000 kn, neki su rekli da im je to OK cijena i to je to…

Vaš link …

Vaš link …

Jeli ima ko kakve informacije sa tog foruma? Šta se priča na hodnicima?

Ja uopće ne vidim problem da Opatija ostaje unutra kao partner. Kao prvo to baš ništa ne znači u smislu nekog upravljanja tvrtkom jer većinski potpuno samostalno sa 65% bira upravu i rukovodi tvrtkom. Ono što ZTD limitira i gdje su ograničenja u odlukama koje traže 75% su neke uglavnom vlasničke pretumbacije, ekstremne prodaje imovine, mijenjanje djelatnosti ili sjedišta itd. To definitivno nije neko ograničavanje u razvoju tvrtke ili upravljanje njome.
Što više ja to vidim kao prednost pogotovo ako se radi o nekom većem investitoru.
Stavite se u poziciju da imate 200 mil eur za investirati.
Dali bi radije kupili 100% LRH ili bi vam bilo bolje da za isti novac kupite 65% LRH za 130 mil pa još onda recimo 20 mil za 70% Maestrala, i 30 mil za 50% Imperiala. Još vam ostane 20 mil eur kojima možete u Maestralima nešto i dokapitalizirati i investirati.
Na kraju upravljate sa kapacitetima od 13.000 ležajeva s prihodom od 500 mil kuna disperziranog lokacijski i po vrsti smještaja od hotela 5* do autokampova i apartmanskih naselja umjesto sa 1/3 tog kapaciteta kojeg ste vlasnik 90% ili 100%?

Pa pisao sam vam baš prije koji dana da najveće hotelske tvrtke čak nisu ni vlasnici svih svojih kapaciteta, a isto tako samo vlasništvo je vrlo disperzirano. Što više tamo je sasvim obrnuto, većinski vlasnici pokušavaju “spustiti” svoj većinski udio na minimalni koji im osigurava kontrolu nad društvom. Npr u Marriotu istoimena obitelj drži cca 25% vlasništva, i to je još i puno. Ostali veliki hotelski lanci nemaju dioničara ni koji drži preko 10%, a npr Vanguard Group se nalazi među vodećim dioničarima u skoro svima pa i Marriotu. Koliko pratim jedino u španjolskoj Melia sad već 80 godišnji Escarrer ima nešto više od 50% tvrtke.

Uopće mi nije jasna opsesija dosezanja 100%-totnog vlasništva. Pravac bi trebao biti upravo suprotan.

Nemoj misliti na m2!

…Uopće mi nije jasna opsesija dosezanja 100%-totnog vlasništva. Pravac bi trebao biti upravo suprotan.

Po meni je najveci stupanj vlasnistva kad uopce nemas vlasnistva. Predmjevam da ce se ovi sto su dali neobvezujuce ponude u biti licitirati tko ce kupit manji udio LRH. Ovo me podsjeca na tresetu ko ce manje.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

Frenki najbolje je biti ministar

Ok, nisam se možda dovoljno dobro izrazio. Bolje je biti većinski vlasnik i upravljati velikom tvrtkom nego biti 100% vlasnik manje tvrtke.
Svatko tko da ponudu za LRH mora računati da mu Opatija u ponudi možda i ponudi svoj udio, kao što ja mogu ili ne moram prodati svoj, ne nebi rekao da mu to nešto mijenja u priči. Jednom Adrisu Opatija nikako nebi smetala. Iako kapitala imaju da kupe sve, ovako bi dio koji ne plate za kupnju mogli posuditi tvrtki (kako radi i u Maistri) i time obnoviti hotele a na taj način sebi mimo suvlasnika Opatije isplačivati jedan oblik dividende na taj ulog. Opatija bi to prihvatila jer u nekoj dokapitalizaciji nebi mogla sudjelovati, žele investicije, a ne žele smanjivati udio za sada.
Adrisu svejedno, upravlja tvrtkom, ulaže novac, izvlači dobit kroz kamatu i možda i neku naknadu za upravljanje.
(adris sam samo naveo kao primjer zbog modela koji primjenjuju u Maistri, ne kažem da su oni kupac)

Nemoj misliti na m2!

New Report

Close