Šteta što nisu dopunili podatak sa brojem soba u tim hotelima ali kad podijelimo cijenu sa brojem hotela ispada da prosječna cijena po hotelu je 25 mil USD. Ono što sam ja vidio tamo su hoteli sa više od 300 soba, i to je bilo sve all inclusive resort 5*. To znači da se tamo hoteli “rasprodaju” po recimo 100.000 USD po sobi ako tih 410 hotela ima u prosjeku 200 soba (to je tamo bio prosjek prije par godina). No ne znamo koji je sektor tu najviše nastradao pa ne znamo jeli to jeftino ili ne, a nisam siguran da su to ovi najveći 5* hoteli koji imaju i po 500 soba. Zašto?
Pa prema podacima za 2015 koja bilježi pad zauzetosti sa 64,4% (1-10 2014) na 61,9% (1-10 2015) istovremeno se bilježi i rast prosječne cijene pa je ADR rastao sa 98 EUR na 119 EUR, a REVPAR sa 63,5 na 73,8 EUR. Po ovome ispada da je pad veći u niže kategoriziranom sektoru pa je za pretpostaviti da se ne prodaju baš veliki hoteli sa 5* nego ovi manji i niže kategorizirani pa cijena vrlo vjerovatno onda ide i preko 100.000 USD po sobi za neki prosjek 4*.
Znam da su ruski turisti sudjelovali sa nekih 10% dolazaka u Tursku, i to sa nekih 4,5 mil dolazaka no od toga je 75-80% išlo u Antalyu. Tko je bio tamo odmah mu je jasno kad vidi na aerodromu da su sve reklame na ruskom. Izloženost samo jednom tržištu nosi velike rizike.
Nažalost sumnjam da ćemo mi sad povući neku veliku korist jer nemamo mi te kapacitete da to prihvatimo za sada. Ruski turisti su dobri gosti, troše natprosječno, duže ostaju ali uglavnom dolaze u top sezoni kad je sve ionako puno. Opatija ih je 2012 imala 5,5% u noćenjima sa ispod 3% u dolascima. No to polako opada i u 2014 sudjeluju sa 3% u noćenjima, i trend i dalje u padu, ali tko zna svjetska turistička bara se smanjuje i očekujem sve veću potražnju kod nas. Veći broj gostiju, viša cijena, a kako je ovo bussines sa velikim fiksnim troškovima rasti će i marže bržim tempom od prihoda. Bit će mi jako žao izaći iz LRH.
LRH je prodan. Tu info sam dobio iz okruzenha gdje Juhn, gdina Ostoje, uprave LRH i grada Opatije. Znamo i da cijena nije manha od 5000kn.
To je toliki zicer da i vrapci na grani sve znaju 🙂
E sad kad je to toliko sigurno nek mi netko objasni logiku prodavatelja ovih naloga na 4200-300. Il jos bolje logiku investitora u hr koji odmah ne kupe sve na toj cijeni i uzmu 20% u pola godine?????
Ovo je presigurno da bi bilo sigurno 🙂 a ja cu odobno biti jako sretan ako de ipak dogodi jer sam u ovoj prici od 2005 i naslusao sam se svacega kad je LRH u pitanju 🙂
LRH je prodan. Tu info sam dobio iz okruzenha gdje Juhn, gdina Ostoje, uprave LRH i grada Opatije.
Za dobar tjedan bi trebao biti prvi krug zakljucan. Na forumu vec su bile najave da ce biti kraj prvog mjeseca sve jasno ali to se nije dogodilo. Da ne bude prije dosao prosinac…
A dobro pričekati ćemo još tih tjedan dana, spominjlo se kraj siječnja ali sada je ipak 15. veljače, dva tjedna je zanemarivo, bitna je stavka da li će to biti prodano i za koju cijenu, ja naravno očekujem da će biti prodano svakako i naravno za tih 5.000 kn, ili 5290 kn što je u biti 700 eura, ja bi prije rekao da se tražila cijena od 700 eura nego li 5.000 kn, mislim da nitko to ne računa u kunama jer svi koji ovo kupuju računaju u eurima…
osobno smatram da je ovo trenutno najbolja prilika na Jadranu i ovakvo nešto se ne prodaje često, kako je jednom rekao matejt, ovako nešto se prodajem jednom u 10-20 godina…
a cijena po kojoj se prodaje, znači tih 700 eura je opet na EV/EBITDA 11-12 isto jako povoljno jer ovakvi hoteli se vani prodaju po 15-25 EV/EBITDA…
tako da ja vjerujem da je ovo već prodano, možda samo treba nadopisati onu cifru iza 5.- – – ,00 kn….
Dosta se u zadnje vrijeme pise o prodajama,cak se sve prelilo i izvan turistickog sektora. Najspremnija za to je definitivno lrh, iako novinari favoriziraju hmst i himr. Po meni te dvije firme imaju velike probleme i ne znam bas koliko su investitori spremni za to platiti. Na blogu se cak na zacelju spomenula i lrh. Za mjesec dana ce se sve ovo vrednovati prema lrh. I to ce kao i uvijek biti velika neracionalnost jer nije isto imati ciste papire i vlasnistvo ili imati parnice na sudu, suvlasnike itd. U lrh je ulozen visegodisnji trud i ocekujem da se to plati.
Vani sve pada kao ludo, DAX je na 9.000 bodova, ali ovdje je još tjedan dana do kraja roka za neobavezujuće ponude a strani fondovi nas napokon vide kao priliku za ulaganje u tržište nekretnina…
“Znatan dio hotela zahtijeva značajna kapitalna ulaganja i modernizaciju. U skladu s tim, neki postojeći vlasnici mogli bi se odlučiti na prodaju u kratkom roku, što će otvoriti put novim investitorima, među kojima će neki osigurati novi kapital za nadogradnju lokalne hotelske ponude i kvalitete koja će osigurati rast profita, ali i profila destinacije.”
http://www.jutarnji.hr/neki-vlasnici-hrvatskih-hotela-mogli-bi-ih-prodavati–a-mi-zelimo-ulagati-/1515117/
“Preferiramo preuzimanje postojećih hotela na kojima se može ostvariti rast renoviranjem i modernizacijom. Visoka sezonalnost i kratak period vrhunca potražnje ograničavaju godišnji EBITDA potencijal, što ograničava i ulazak u greenfield i brownfield investicije jer one već u startu imaju visok trošak.”
Po meni vrlo jednostavno – treba se samo pitati, šta ti znaći turistički biznis, koji ima 40%+ maržu, koji ima puno prostora za rast, koji nema duga (ako kompenziramo nekretnine sa postojećim dugom), koji stoji na lokaciji za koju vlasnici kazu da je “Monte Carlo na Adriatiku” i to u vrijeme, kad imas na drugim lokacijama: Zika Virus = J. Amerika / Egipat, Turska = Isis / glavne metropole = pretnju isisa.
Tecaj normalno, da stoji na 4000 jer vise manje prodavacima nije u interesu, da tecaj raste jer to znaci, da informacije klize vani. A to za postupak nije ok.
samo da velim i cijena hcvt je bila od 200 do 250kn na burzi(iko je puno ljudi znalo za izračun 309)a preuzimanje po 309 kn i sam ssam sumnjao
prebacio zato što nas je kolega lopina pohvalio a koga kolega pohvali ode u nebo
Sunce koncern je vlasnik Jakinog carstva.Lucidus 16,xx% Andabake 33,vv ,a fond 50% Sunca..Ako se sjećamo za tih 50% je plaćeno 90 mil EURNaknadno je izvršena dokapitalizacija od cca 15 mil eur radi kapitalnog jačanja HBRL,HTCP i HZLA bivšeg HBRL.Kupac bluea sun lanca bi morao isprsiti barem 200 mil EUR,naravno ako je cijena u prvoj transakciji bila korektna.
A moglo bi biti i više jer je od tada prošlo sedama godina pa je vrijednost i povećana.
Ipak mislim da je LRH Amerikancima atraktivnija.