Ako je turizam najavljen kao jedna od ključnih grana na koju će se fokusirati to je veliki vjetar u leđa svim turističkim tvrtkama. Pretpostavljam da će se ponovo razdvojiti PDV na usluge noćenja od ostalih ugostiteljskih usluga jer ne mislim da bi i PDV na pivo u kafiću trebalo smanjivati. Što više u tom slučaju bi kafići imali stalni povrat PDVa što bi praktično bilo subvencioniranje te djelatnosti.
Smanjenje stope PDVa sa 13% na 5,5% podiglo bi odmah prihode turističkih tvrtki za 7,1%
Nadalje to bi neku prosječnu maržu sa 40% na 44% a kumulativni učinak ta 2 parametra donijela bi rast EBITDA u tvrtkama za skoro 18% !!!
To uvelike mijenja efekte ulaganja u turizam, pogotovo kod tvrtki koje investiraju.
Ako postoje projekti koji su do sada imali povrat od 7 godina na ovaj način oni se spuštaju na 5,9 godina, tj na jednu investiranu kunu povrat raste sa 14% na 17% !!!
Ovo značajno podiže vrijednost samih tvrtki. Jednokratno izračun kaže da sada na istim parametrima tvrtke vrijede 18% više, no ako to gledamo dinamički to je još više.
Jer ako investitori tvrtke vrednuju na EBITDA 11, što je stopa povrata od 9,09% tvrtke koje investiraju svoju zaradu uz povrate koje smo do sada viđali imaju godišnju stopu rasta od 17%, što bi značilo očekivano jednokratno povećanje vrijednosti tvrtke od 38% !!
Naravno da će turističke tvrtke itekako krenuti u zaduživanje i investicije pa će dioničari dodatno zaraditi na razlici od troška kapitala (možda bude i padao) i veće stope povrata.
Ukoliko se ovo ostvari očekujem snažan zamah investicija u turizmu i žalim što se LRH prodaje.
Treba onda brzo tražiti nove investicijske prilike kod nas u tom sektoru jer tvrtke koje imaju prostora za zaduživanje i investiranje će imati natprosječan rast. LRHC bi mogla biti takva tvrtka no vidjet ćemo prvo što će se tamo odigrati i koje su namjere većinskog koji je sada na 87%
Ako zadrži male u suvlasništvu to bi mogla biti jako zanimljiva priča. Vidim da Epidaurus ide u obnovu, a radi se i u Portorožu. Mislim da će oni dosta brzo na 200 mil kn prihoda, a sjetite se na kojoj je cijeni LRH bila sa 200 mil kuna prihoda prije 5 godina. Ako Portorož dovedu samo na razinu profitabilnosti Cavtata (a Portorož bi treba raditi i bolje jer Metropol radi cijelu godinu) vće bi mogli nagodinu ići preko 160 mil kuna prihoda, a uz obnovljeni Epidaurus i smanjenje PDVa već u 2017 bi to moglo biti možda i 180 mil. Uz 42% marže eto ih na 10 mil eur EBITDA. To je onda na 11 EBITDA uz 4 EBITDA duga vrijednost po dionici od 1750 kn što je dvostruko više nego je to Ostoja platio !!
Da nakon toga ne investiraju ni jednu jedinu kunu nego da samo vraćaju dug i zadrže prihod na tih 180 mil za 4 godine eto ih na 2750 kn po dionici. No još bolji rast se nudi ako zadrža zaduženost na tih 4 EBITDA jer bi prihode mogli podići do 2020 na razinu prihoda višu od one koju danas ima LRH.
Naravno ja sad nemam pojma dali će ista ekipa uz nadam se istu upravu tu odraditi sličan posao, ali pokazali su da znaju i mogu. Mislim da ću za početak ostati s onim što imam kod njih već uloženo u "partnerstvu", a ako prve godine pokažu iste obrasce ponašanja kao u LRH onda možda i dodam nešto. Znam da će sad mnogi pisati da će me Ostoja prevariti, istisnuti, da je netransparentan itd.
Pisali su tako i prije 2-3 godine kad je dionica LRH bila ispod 2000 kn.
Ako bi se ostvario ovaj scenrio da LRHC do 2020 vrijedi 3000kn ti bi značilo daje na 2000kn početnog ulaganja u 2013 dioničar zaradio 300% u 8 godina što je oko 22% godišnje.
ne sumnjam da izračuni stoje, ali ne sumnjam isto tako, dalibor, da vjerovati hrvatskim političarima koji pri nastupu dužnosti obećaju snižavanje poreza “nakon analize” i “sagledavanja” i “široke javne rasprave” i sl. ne dolikuje nijednom od nas starijem od 14 god. kad je novac u pitanju, ne vjerujem da vi spadate u “blaženi što povjerovaše a ne vidješe”.
Nisam bas 100% siguran da bi se rastao od dionice LRH po 5290. Ko more platit ova druzenja,lijepa poznanstva i prevrate na ovoj dionici. Jedino mi pada napamet ako ode po toj cijeni ukrcat se za te pare u LRHC i ic spavat iduce 2-3 godine
vjerovati hrvatskim političarima koji pri nastupu dužnosti obećaju snižavanje poreza "nakon analize" i "sagledavanja" i "široke javne rasprave" i sl. ne dolikuje nijednom od nas starijem od 14 god.
Srećom pa nam premijer nije političar… 🙂
>Funky, imas problem ko je u stanju ponuditi najvise?
Osobno nemam, ali na ovim prostorima tako stvari ne funkcioniraju i cudi me da ti kao intelektualac mozes to ne vidjeti.
sorry, ali ovdje zadnjih 60 godina, USA, GB, SSSR/Rusija, Njemacke/Austrija vedre i olace kako oni hoce.
A zadnjih 25 USA i Rusija najvise. Pa sada ti reci sto god oces a sto ja zelim nazalost nema veze sa stvarnoscu.
P.S.
Nisi mi osporio povezanost Medvedeva i objavljivanje telefonskih razgovora…nadam se da barem to ne sporis kao vjerojatnu povezan dogadjaj. jer hr nema snage za takva prisluskivanja, a druga sila koja bi to mogla nikako nije za juzni tok, zar ne a slovenci su bili pokazna vjezba da se drugi ne bi samo tako osilili i isli protiv ujka sam-a.
A zaboravih jos i ovo
Jos jedan pokazatelj je koliko je ruskog i kineskog kapitala doslo u Hr je da se vidi kako prolaze po obali i koliko ih ima…na prste jedne ruke se mogu nabrojiti….a da ne spominjem onaj gaf sanderove vlade kada je glavni Kine dosao u Hr i maltene susreo se samo s portirom na Markovom Trgom. To kinezi ne zaboravljaju a Ameri vole nagraditi … tipican odnos sluge kocijasa i gazde … a svi mi na ovim prostorima smo … ma znas to ne moram dalje…
🙂
Bitna stavka je to da Adris u širenju na Jadranu baš i nema neki ludi izbor i prilika kao što je LRH i Opatija a oni pucaju na takav segment i destinacije gdje može proći 4 i 5 zvijezdica, i žele biti broj 1, jednostavno u tom segmentu izbor je mali, a još uvjek je takvo stanje na našem tržištu da je jeftinije kupiti nego graditi…
Nisi mi osporio povezanost Medvedeva i objavljivanje telefonskih razgovora…
Ma ne ulazim ja u ovu podrucje jer nema smisla gubiti ni jedan atom energije sa time.
Za LRH po meni je dobro to sto je sada napisao plavac1 – nema baš puno sličnih prilika kao LRH. Pitanje je samo, jeli će potencialni kupci početi iskazivati zanimanje ili ne. Timing je super. Najave so super.
Ako će zaista biti gužva na ulazu, onda ….če na ZSE doći malo više optimizma…
>Ma ne ulazim ja u ovu podrucje jer nema smisla gubiti ni jedan atom energije sa time.
OMG. Ako stavrno mislis o tome na taj nacin onda moram priznati da si mi pao u ocima jer je takava nacin zivota postao postulat covjecanstva. Ali dobro svatko ima pravo na svoje misljenje.
>Za LRH po meni je dobro to sto je sada napisao plavac1 – nema baš puno sličnih prilika kao LRH.
To je tocno-slazem se s njime sto se tice adrisa. Ali moj je komentar nastao temeljen toga sto si ti govorio o ruskom kapitalu.
🙂
Ruski kapital je prisutan u Opatiji i regiji tako da ce ponudjaca sigurno biti. Osim toga KBJ ima svog kupca, a znamo da ima veze sa Rusijom. Ne znam tko bi Ostoji i KBJ mogao zabraniti da prodaju svoj udjel kome hoce? Ovo nije drzavno vlasnistvo pa da se gleda hortikultura, srodstvo, partijsko clanstvo. Presudno ce biti tko da vise.
Jsno da prodaja hotela nije strateško pitanje kao jedan naftovod Družba Adria, plinovod Južni tok ili recimo LNG, tu su Ameri jako uključeni i imaju puno “savjeta”, ali prodaja hotela ili nećeg drugog što nije strateško nije presudno, pa su Rusi bez problema došli na Lošinj ili će možda doći i u Opatiju, ili Kinezi i sl.
Prvi signal će biti neobavezujuće ponude kojih bi trebalo biti barem 10, sjetimo se da je za projekt Muzil u Puli bilo 20 zainteresiranih i da je Pejnović produžio rok za 60 dana zbog velikog interesa, to nam je stvarno dobar pokazatelj da je sada kako kaže Matej pravo vrijeme za prodaju LRH…
Kod nas samo Adris ima hrpu keša i trenutno osim ACI-a i nema nekih pogodnih prilika, a za oboje ima i viška novaca, ali vani je puno fondova i kapitala koji traži male povrate i sigurnost što državne obveznice više nisu…
samo jedan primjer; Norveški naftni fond je rekao da državne obveznice ništa ne donose i da će povečati ulaganja u nekretnine a oni ne traže 10% ili više godišnje, njima je dosta i 3-5% a to znači da im je i ova cijena super povoljna…a ovo je samo jedan primjer i znak u kojem smjeru ulagači razmišljaju…
OMG. Ako stavrno mislis o tome na taj nacin onda moram priznati da si mi pao u ocima jer je takava nacin zivota postao postulat covjecanstva.
Pa posto smo na LRH forumu ajmo pricati o LRH a za ove spijunske price mislim da ima prostora na drugim mjestima pa mozemo tamo nastavit izmjenu razmisljanja.