LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Neki naivac sa sto milja eura viška?

Nemoj misliti na m2!

najava smanjenja stope PDV-a u turizmu na 5,5, %

najava smanjenja stope PDV-a u turizmu na 5,5, %

Lijepa najava nove vlade u pravo vrijeme za nas.

Ako je turizam najavljen kao jedna od ključnih grana na koju će se fokusirati to je veliki vjetar u leđa svim turističkim tvrtkama. Pretpostavljam da će se ponovo razdvojiti PDV na usluge noćenja od ostalih ugostiteljskih usluga jer ne mislim da bi i PDV na pivo u kafiću trebalo smanjivati. Što više u tom slučaju bi kafići imali stalni povrat PDVa što bi praktično bilo subvencioniranje te djelatnosti.

Smanjenje stope PDVa sa 13% na 5,5% podiglo bi odmah prihode turističkih tvrtki za 7,1%
Nadalje to bi neku prosječnu maržu sa 40% na 44% a kumulativni učinak ta 2 parametra donijela bi rast EBITDA u tvrtkama za skoro 18% !!!

To uvelike mijenja efekte ulaganja u turizam, pogotovo kod tvrtki koje investiraju.
Ako postoje projekti koji su do sada imali povrat od 7 godina na ovaj način oni se spuštaju na 5,9 godina, tj na jednu investiranu kunu povrat raste sa 14% na 17% !!!

Ovo značajno podiže vrijednost samih tvrtki. Jednokratno izračun kaže da sada na istim parametrima tvrtke vrijede 18% više, no ako to gledamo dinamički to je još više.
Jer ako investitori tvrtke vrednuju na EBITDA 11, što je stopa povrata od 9,09% tvrtke koje investiraju svoju zaradu uz povrate koje smo do sada viđali imaju godišnju stopu rasta od 17%, što bi značilo očekivano jednokratno povećanje vrijednosti tvrtke od 38% !!

Naravno da će turističke tvrtke itekako krenuti u zaduživanje i investicije pa će dioničari dodatno zaraditi na razlici od troška kapitala (možda bude i padao) i veće stope povrata.

Ukoliko se ovo ostvari očekujem snažan zamah investicija u turizmu i žalim što se LRH prodaje.
Treba onda brzo tražiti nove investicijske prilike kod nas u tom sektoru jer tvrtke koje imaju prostora za zaduživanje i investiranje će imati natprosječan rast. LRHC bi mogla biti takva tvrtka no vidjet ćemo prvo što će se tamo odigrati i koje su namjere većinskog koji je sada na 87%

Ako zadrži male u suvlasništvu to bi mogla biti jako zanimljiva priča. Vidim da Epidaurus ide u obnovu, a radi se i u Portorožu. Mislim da će oni dosta brzo na 200 mil kn prihoda, a sjetite se na kojoj je cijeni LRH bila sa 200 mil kuna prihoda prije 5 godina. Ako Portorož dovedu samo na razinu profitabilnosti Cavtata (a Portorož bi treba raditi i bolje jer Metropol radi cijelu godinu) vće bi mogli nagodinu ići preko 160 mil kuna prihoda, a uz obnovljeni Epidaurus i smanjenje PDVa već u 2017 bi to moglo biti možda i 180 mil. Uz 42% marže eto ih na 10 mil eur EBITDA. To je onda na 11 EBITDA uz 4 EBITDA duga vrijednost po dionici od 1750 kn što je dvostruko više nego je to Ostoja platio !!
Da nakon toga ne investiraju ni jednu jedinu kunu nego da samo vraćaju dug i zadrže prihod na tih 180 mil za 4 godine eto ih na 2750 kn po dionici. No još bolji rast se nudi ako zadrža zaduženost na tih 4 EBITDA jer bi prihode mogli podići do 2020 na razinu prihoda višu od one koju danas ima LRH.

Naravno ja sad nemam pojma dali će ista ekipa uz nadam se istu upravu tu odraditi sličan posao, ali pokazali su da znaju i mogu. Mislim da ću za početak ostati s onim što imam kod njih već uloženo u “partnerstvu”, a ako prve godine pokažu iste obrasce ponašanja kao u LRH onda možda i dodam nešto. Znam da će sad mnogi pisati da će me Ostoja prevariti, istisnuti, da je netransparentan itd.
Pisali su tako i prije 2-3 godine kad je dionica LRH bila ispod 2000 kn.
Ako bi se ostvario ovaj scenrio da LRHC do 2020 vrijedi 3000kn ti bi značilo daje na 2000kn početnog ulaganja u 2013 dioničar zaradio 300% u 8 godina što je oko 22% godišnje.

Nemoj misliti na m2!

>Ako bi se ostvario ovaj scenrio da LRHC do 2020 vrijedi 3000kn ti bi značilo daje na 2000kn početnog ulaganja u 2013 dioničar zaradio 300% u 8 godina što je oko 22% godišnje.
Da, ako je usao i izasao u pravo vrijeme, a mnogi to nisu… ali to nije problem dionice nego odluke dionicara.

Ne znam dali je majstor Ostoja sve ovo mogao predvidjeti. Ali pocetak prodaje hotela u trenutku dolaska nove vlade je jackpot. Jucer sam sa malom skepsom pratio dogadjanja u saboru, jer bi neizglasavanje nove vlade bio problem za nas. Slijedi nam razdoblje povoljne klime za ulagace. Premijer je najavio da su strani investitori vec pokazali interes za nas.

Dalibore, LRH ću prodati, ali sa LRHC mi se ne žuri, Ostoja može u javnoj ponudi doći do 92-93%, ali on će biti pun para, LRHC solidno zadužena i on onda može provesti dokapitalizaciju i mi smo vani…

Ponavljam u LRHC bi ostao, pogotovo sa najavom smanjenja PDV, pretpostavljam samo na smještaj…

Naravno čak bi i kupovao, ako se može i sada, to vjerojatno sada nije moguće ili….

Manji PDV => nova kalkulacija ocekivanog novcanog toka => visa vrijednosti projekta

Super najava. Jos jedan faktor zasto sada ici u investicije/zauzimanje pozicije u Hrvatskoj. I LRH se tome poklaplja perfektno.

Opet mozemo malo spekulirati: koji kapital ce dobiti LRH: domaci ili strani( i koji strani: ruski/kineski/zapadna europa/arapi/turski/ameri/?)

Po meni bi mogao ruski. Ali kako se sve mjenja mogao bi ocekivati i kojog igraca sa druge strane atlantika…

Dioničare je jako puno koštala ova dosadašnja vlada i ja očekujem promjenu svjetonazora u odnosu na poštivanje kapitala i poduzetništva. Navest ću kronološki neke od poteza koji se tiču baš LRH
1. Stavljanje dijela troškova poslovanja u nepriznate rashode
2. Izmjena Zakona o preuzimanju (baš zbog LRH, ali i općenito)
3. Povećanje stope PDV-a sa 10% na 13%
4. Povećanje doprinosa za zdravstvo za 2% (istina prvo su ga smanjili)
5. Povećanje PDVa na autobusere
6. Porez na kapital

Kad na to dodamo da su uspjeli državu dovesti i cijeli mandatu državu zadržati u statusu smeća što nam je zasigurno podiglo cijenu kapitala za najmanje 1-2%. To su samo naoko mali postoci, ali u profitabilnosti tvrtke to su ogromne brojke.

Nemoj misliti na m2!

Kada se govori o tih 5.290 kn onda mi je jako zanimljivo što to točno iznosi 700 eura, što znači da se je ta cijena tražilai da se je u biti sve računalo u eurima….

A što se tiće toga da će nas Ostoja istisnuti, što ja vidim kao vrlo vjerojatno, tu ovisi ipak o raspletu situacije u SNHO GAMA gdje ima dosta vlasnika kao i u Pectinatusu…

Manji PDV => nova kalkulacija ocekivanog novcanog toka => visa vrijednosti projekta

Super najava. Jos jedan faktor zasto sada ici u investicije/zauzimanje pozicije u Hrvatskoj. I LRH se tome poklaplja perfektno.

Opet mozemo malo spekulirati: koji kapital ce dobiti LRH: domaci ili strani( i koji strani: ruski/kineski/zapadna europa/arapi/turski/ameri/?)

Po meni bi mogao ruski. Ali kako se sve mjenja mogao bi ocekivati i kojog igraca sa druge strane atlantika…

Slovenci sa arbitraznim najbolje znaju kako to izgleda kada se zove u goste ruski medvjed i time naljuti ujak sem.
Pls matej, nemoj … Tek smo se izvukli iz arbitrazne omce i sada bi nam samo trebalo da se pojave neki novi snimci telefonskih razgovora gdje nasi rade iste stvari kao i vasi.

Funky, imas problem ko je u stanju ponuditi najvise?

Pa Jadranka je u rukama Rusa pa onda je ocekivati da bi nekome palo na pamet da napravi mali monopol na kvarneru. Ali isto stoji za adrs…

A koje je tvoje razmisljanje?

New Report

Close