Imam informacije da je prije jedno 8 mjeseci, kada su LRH i LRHC jos bili zajedno, Ostoja ima ponudu od Kineza za 5500 Kn i nije htio prodati.
Ako se prizna da nije lajbek/neznalica i da se je ovo nekako moglo ocekivati (pad globalnog trzista), onda cijena koju ce traziti samo za LRH mora biti daleko vise. A i oni Kinezi, koji su navodno trebali kupiti, zasto su nudili 5500 ako su znali da ide pad trzista i da ce sve kasnije biti jeftinije?
Ocito da znaju da nece!
Stanje na tržištu nema previše veze sa prodajom tvrtke.
Onaj tko kupuje LRH ne kupuje dionice nego tvrtku i zanima ga kako tvrtka posluje, što posjeduje, kakvi su joj potencijali, koji su rizci posla itd.
Zato nije proučio par zadnjih bilanci i donio odluku o kupnji na osnovu toga, nego je iskazao interes i sada sudjeluje u postupku koji traje i do pola godine. U tih pola godine detaljno će proučiti podatke o tvrtki koje će mu osim same LRH i Ostoje prirediti i Deloitte koje svojim renomeom garantira da su ti podaci točni i da prodavatelj ne mulja. Prema dostupnim podacima 10ak je zainteresiranihm a priča se da su neki zainteresirani malo više.
Koliko je stanje na tržištu bitno za cijenu po kojoj će Ostoja prodati mislim da dobro ocrtava cijena po kojoj je Ostoja tj LRH kupio HCVT, Znate li koja je cijena bila na tržištu prije nego je procurilo da ih LRH kupuje? 80-90 kn po dionici, a LRH ih je vrlo povoljno kupila za 300 !!
Prosječna cijena na ZSE u trenutku nastanka ponude je bila oko 190 kn !!
Kada sam ja tada izračunao da cijena teško može biti ispod 300 kn , a da tvrtka vrijedi bliže 400 mnogi su me razipinjali da sam običan druker, ali onaj tko je ipak malo proučio brojke i uložio i po 200 kuna lijepo je zaradio.
E sad znate li vi po koliko je sada nakon 2 godine Ostoja platio Opatiji HCVT ?
Ako bi preračunali to na broj dionica koliko ih je bilo u LRHC, i ako oduzmemo 28 mil koje je LRHC dobila na računu ispada da je Ostoja otkupio dionice HCVT po 408 kn !!!
Mislite li da bi on potrošio 65 mil kuna n nešto ako ne smatra da to vrijedi više?
Pa zašto bi se gnjavio sa izdvajanjem i otkupom dionica ako to prema njegovim izračunima ne vrijedi bar 20-30% više, a u perspektivi vjerovatno 2-3 puta više.
Vidi se iz bilance SNHO da je tamo svaka kuna bila upregnuta da nešto donosi (obveznice, forwardi, trezorci) i sad je on uludo potrošio tolike novce i riskirao ulaganjem u posao??
Znači on je poludio jer plaća 400 kuna nešto što ovdje nitko nije želio ni po 100 ?? To je to mjerodavno tržište.
I sada opet slične crne priče.
Neću ovdje sada uopće komentirati stanje na burzama vani, no svima vam je dostapan i lako je izračunati podatak koliko je vrednovana dionica LRH u razmjeni Ostoje i Ksnije.
Imate plan podjele SNHO i omjere kako su podijelili dionice.
Dali netko ovdje misli da bi KJB prodala Ostoji dionice LRHC za manje nego što one vrijede?
Naravno da nebi jer ako je napravljena procjena (ZABA) i Ostoja je platio Opatiji 885 kn, onda je to minimum što bi i ona tražila, zar ne?
A Ostoja je KJB platio u dionicama LRH i dao je 11.914 dionica LRH za 71.132 dionicu LRHC.
Tih 71.132 dionice po 885,5 kn vrijedi 63 mil kuna.
To znači da je KJB prihvatila da dionice LRH u toj zamjeni vrednuje oko 5290 kn po dionici.
Mislim da svi ovdje jako dobro znate da su oni itekako financijski pismeni i jako dobro informirani. Obadvoje su među najbogatijim ljudima u ovoj zemlji i to su zaradili u financijskom sektoru jeftino kupujući i skupo prodajući. Mislim da je mudrije pratiti što oni rade nego gledati u Šangajske indekse.
Ako je Ostoja platio HCVT 309 kn to vrijedi više.
I to se već pokazalo jer sada ih je on otkupio po 400 kn
Ako je Ostoja platio LRHC 885 kuna to vrijedi više.
Ako je KJB prihvatila obračun dionice LRH po 5.290 kn, a itekako je dobro informirana u kojoj je fazi prodaja LRH onda naravno da je za očekivati da je to neka najniža cijena koja će se tražiti.
Dali je npr Adrisu mudro da mu novci stoje na računu uz skoro nikakve kamate, da kupuju obveznice RH ili trezorce? Ili je možda bolje ulože i prošire svoje poslovanje.
Bez obzira na krizu ja očekujem (a glasine po Opatiji su sve glasnije) da će biti više ozbiljno zainteresiranih koji idu u 2 krug i da će se postići i viša cijena od tražene.
I Ostoja sigurno nije lajbek jer sad će dobiti blizu tih 5500, a ostala mu skoro cijela LRHC ;))
Dalibore s tobom je lakše biti prisutan na našoj maloj barci (burzi) u ovo olujno nevrijeme.
svaka čast daliboru, ali ostoja i ksenija su LRH dobili praktički besplatno u kuponskoj privatizaciji, iz ničega, dekretom. a mali dioničari svoje su dionice skupo platili. zato se mali imaju razloga brinuti, dok ostoja i ksenija mogu čekati 50 godina bezbrižno. prirodno je da se situacija mijenja nagore zbog vanjskih utjecaja jer onaj kinez što je htio kupiti možda odustane jer mu se imovina uslijed padova umanjuje za par milijardi eura preko noći…u tome i jest bit burze. tu je manje više puno stresa, a tko preživi pričat će.
svaka čast daliboru, ali ostoja i ksenija su LRH dobili praktički besplatno u kuponskoj privatizaciji, iz ničega, dekretom. a mali dioničari svoje su dionice skupo platili. zato se mali imaju razloga brinuti, dok ostoja i ksenija mogu čekati 50 godina bezbrižno. prirodno je da se situacija mijenja nagore zbog vanjskih utjecaja jer onaj kinez što je htio kupiti možda odustane jer mu se imovina uslijed padova umanjuje za par milijardi eura preko noći…u tome i jest bit burze. tu je manje više puno stresa, a tko preživi pričat će.
Taj Kinez pogotovo sad bude to kupio jer je njemu ovih 100-200 mil. eura kao da ti i ja kupujemo recimo stan u Zagrebu, a kako se vani kuha ja sve više razmišljam da i kupim koji stančić i da na taj način sklonim dio love…
danas nije više cilj zaraditi nego samo sačuvati kapital a pošto je LRH jedna velika nekretnina onda veliki kupuju LRH da sačuvaju kapital a mi mali stančiće po mori ili ZG-u…a to ću i napraviti kada se proda LRH..bar sa večim dijelom…
lrh nije nekretnina nego obični papir. savjetujem ti da kupiš pravu nekretninu i da si ne stvaraš iluzije da je nekakvi imaginarni papirić nekretnina kupljena ispod cijene. radije kupi stančić u opatiji, ne može ti škoditi jer ima dobrih prilika. sve što vi govorite o lrh ja samo mogu potpisati, uz razliku što ja ne vjerujem niti našim ulagačima, niti ostoji, niti kseniji, niti upravi, niti zse-u, niti inv.fondovima, a bogami niti većini vas. jednostavno, sumnjičav sam i smatram da svatko gleda svoje dupe i da ovo nije altruistički forum. u svakom slučaju, ja sam uvijek bio iskren i otvoren, što se za druge ne može reći. činjenica da govorim sada ono što nije muzika za vaše uši ne može biti umanjena i okarakterizirana kao glupost jer ja sam ovdje glas razuma koji vama ponekad nedostaje. trebali ste prodati po 4800, a sad čekati i dokupljivati ako dođe do znatnog pada cijene uslijed vanjskih podražaja. ovako ćete siktati na mene i nećete biti u stanju realno sagledati činjenice.
pogledajte moje druge dionice, objektivno pljujem po upravama i govorim ono što nitko ne govori – ovdje se sisa iz svih firmi i to su činjenice. to je valjda ono prokletstvo kralja zvonimira. svi oko nas kradu a mi se pravimo veliki investitori. zapravo smo mi pušioničari.
LRH je papir za nas male dioničare, ali za onoga tko to kupi i tko će biti gaza toga to je ipak nekretnina i to če za njega biti čuvanje vrijednosti svog kapitala, zato ja očekujem više kupaca i dobre cijene…sa svim ostalim se slažem…
vanjske burze padaju radi straha od sezone kvartalnih izvješća svjetskih kompanija koje će pokazati daljnji smjer burze, znači ako izvješća budu solidna u veljači će se burze oporaviti, a ako izvješća budu loša ide još 15-20 posto pada i to je to …ja očekujem solidna izvješća i oporavak burze….
Delboy
Nemam sto dodati na zadnji post
Vecinski i uprave se namiruju na razne nacine
Nikad cuo da su zabrinuti zbog pada vrijednosti , naprotiv uglavnom nemaju nista protiv.
Ni Ostoja, a ni Ksenija ne mogu, niti žele čekati 50 godina, kao prvo zbog godina u kojima. Eto neću pisti i dami ali D.O. baš danas puni 63. Sretan rođendan ako čita forum ;)
E sad ako vi mislite da su oni ove sve pretumbacije radili ubog nečeg drugoga ok ali ja ovo geldam kao podjelu plijena. No da bi ga podijelili moraju prodati LRH.
Tu nitko nikom ne vjeruje i jedino se podjelom novca kojeg dobiju od prodaje LRH mogu raskusurati.
Vidim da nitko ne komentira da su se preslagivanja nastvila.
U LULG KJB je preuzela udio od Bajakića, a tvrtke koje su tu suvlansici ponovo se dijele na ALFA,BETA i GAMA nova društva.
SN Deltu preuzima Bajakić i tu su izašli i Ostoja ,Ksenija, Marić i Dolički.
U Gami su izašli Ksenija i Bajakić, a Bajakić je izašao i u Alfi i Beti.
Podjela ovih društava je već zavedena u TS ali još nije provedena podjela dionica.
To nas čeka ovih dana i onda ćemo konačno ako se netko potrudi to sve proučiti imati cijelu sliku tko je točno što dobio i tko je vlasnik čega, no kako ja sada to vidim Gama završava kod Ostoje i partnera. Kod njih za sada ne vidim namjere da se razilaze, ali Gama je u ovoj priči i najmanji vlasnik LRH sa samo 10.318 dionica. Očekujem da će to Ostoja prodati i time financirati otkup dionica LRHC.
Za sada samo znamo da je “obračunska” vrijednost za LRH u tim prebacivanjaima ispala 5290 kn.
Dali uopće možete zamisliti koliko koštaju sve ove promjene firmi,razdvajanja, spajanja, osnivanja itd itd. Zar mislite da bi ta ekipa potrošila velike novce da nemaju neki cilj i da već sada ne znaju točno zašto to rade i da će se ubrzo naplatiti?
Ne, po vama su oni ovo sve napravili da bi prodali LRH za 50 godina??
Kad već pišem o promjenama dioničara vidim i da najveći mali dioničar je povećao svoj broj dionica.
I to ne za malo, ukupno 116 komada od kojih je 60 stekao 30.12. Ako ih je kupio na burzi prosječna cijena uz protrgovanih 75 komada tog dana je bila 3.867 kn.
Znači čovjek je uložio nekih 450.000 kuna na popriličan broj dionica koje je do sada imao.
Nisam od onih koji previše gledaju TOP10 ali ovo nisu bezvezne promjene i ukazuju da se strateški i informirani ulagači preslaguju i pojačavaju pozicije u LRH.
Ja ispadam dežurni pozitivac, ali do sada su se manje više sve moje prognoze ostvarivale i to čak bolje nego sam očekivao. Vidjet ćemo dali sam i ovaj puta u pravu.
Ni Ostoja, a ni Ksenija ne mogu, niti žele čekati 50 godina, kao prvo zbog godina u kojima. Eto neću pisti i dami ali D.O. baš danas puni 63. Sretan rođendan ako čita forum ;)
E sad ako vi mislite da su oni ove sve pretumbacije radili ubog nečeg drugoga ok ali ja ovo geldam kao podjelu plijena. No da bi ga podijelili moraju prodati LRH.
Tu nitko nikom ne vjeruje i jedino se podjelom novca kojeg dobiju od prodaje LRH mogu raskusurati.
U LULG KJB je preuzela udio od Bajakića, a tvrtke koje su tu suvlansici ponovo se dijele na ALFA,BETA i GAMA nova društva.
Podjela ovih društava je već zavedena u TS ali još nije provedena podjela dionica.
To nas čeka ovih dana i onda ćemo konačno ako se netko potrudi to sve proučiti imati cijelu sliku tko je točno što dobio i tko je vlasnik čega, no kako ja sada to vidim Gama završava kod Ostoje i partnera. Kod njih za sada ne vidim namjere da se razilaze, ali Gama je u ovoj priči i najmanji vlasnik LRH sa samo 10.318 dionica. Očekujem da će to Ostoja prodati i time financirati otkup dionica LRHC.
Za sada samo znamo da je "obračunska" vrijednost za LRH u tim prebacivanjaima ispala 5290 kn.
Dali uopće možete zamisliti koliko koštaju sve ove promjene firmi,razdvajanja, spajanja, osnivanja itd itd. Zar mislite da bi ta ekipa potrošila velike novce da nemaju neki cilj i da već sada ne znaju točno zašto to rade i da će se ubrzo naplatiti?
Ne, po vama su oni ovo sve napravili da bi prodali LRH za 50 godina??
Kad već pišem o promjenama dioničara vidim i da najveći mali dioničar je povećao svoj broj dionica.
I to ne za malo, ukupno 116 komada od kojih je 60 stekao 30.12. Ako ih je kupio na burzi prosječna cijena uz protrgovanih 75 komada tog dana je bila 3.867 kn.
Znači čovjek je uložio nekih 450.000 kuna na popriličan broj dionica koje je do sada imao.
Nisam od onih koji previše gledaju TOP10 ali ovo nisu bezvezne promjene i ukazuju da se strateški i informirani ulagači preslaguju i pojačavaju pozicije u LRH.
Ja ispadam dežurni pozitivac, ali do sada su se manje više sve moje prognoze ostvarivale i to čak bolje nego sam očekivao. Vidjet ćemo dali sam i ovaj puta u pravu.
to je istina, daliborove prognoze su se pokazale vrlo pouzdanima. zato i moje pitanje – tko bi htio sudjelovati u prodaji lrh preko alfabeta, što bi po vasem misljenju sda po trenutnim cijenama bila najpovoljnija kupnja. gama i delta imaju naravno srazmjerno malo, a i cijeli alfabet je na mtp, ali ne zanima me toliko zakonske obveze, nego činjenica kada napokon bude objavljena prodaja lrh i po koliko, to će se sigurno odraziti i na tržišni sentiment spram alfabeta. npr. vrednovanje alfa-inog udjela u lrh po 5290 kn po dionici lrh dali bi skoro 190 kn po dionici alfe, a sad smo na 80ak.
Eto odgovora zašto se nije išlo u početku na dvije firme nego na četiri, odnosno 6…
Imam informacije da je prije jedno 8 mjeseci, kada su LRH i LRHC jos bili zajedno, Ostoja ima ponudu od Kineza za 5500 Kn i nije htio prodati.
U Berlinu (ozujak) ce biti na Hotel investment forumu bas jedan session gdje ce se pricati zasto i kako dolazi kapital sa Azije u Europu (u hotele):
THE RISE OF ASIAN INVESTORS
Understanding investors from China and the Far East. What is the appetite for hotel investments in Europe? Investors and operators discuss their rationale for investment into assets and brands in the EU market. How do they make their investment decisions?
Jileen Loo Director, Head of Asia desk, International Capital Markets, CBRE EMEA Hotels
In discussion with
Roc Huang Board Director, Executive Deputy General Manager, HK CTS Hotels Co. Ltd.
Pierre-Frédéric Roulot Chairman & CEO, Louvre Hotels Group
Sanjay Singh Managing Director, Fico Corporation Co.,Ltd
Forrest Wang Vice President – General Manager of Outbound Investment, Foriseland Hotels