LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Vrlo je nezahvalno davati neke globalne prognoze, čak bi rekao da je i neozbiljno. Redovito pratim stanje vani i svakih malo netko predvidi neku totalnu katastrofu. Jedno će i pogoditi 🙂
No bilo bi zanimljivije da vidimo gdje su ta tržišta sada u odnosu na pretkriznu 2007 ili na samu krizu. Da dođe i do velike korekcije od 40% npr na DAXu od maksimalnih 12.000 bodova vratio bi se na razinu pretkrizne 2007. Istovremno mi iz bunara uopće nismo izašli osim na pojedinom sektorima koji su se probudili na osnovu svog poslovanja a ne na temelju neke euforije i balona na tržištu kapitala.
To je kad gledamo index ukupno, a da pogledamo pojedine tvrtke iz indexa situacija je još i zanimljivija.
Koliko su mudro napravili dioničari Apllea koji su prodali po 15-20 USD na ta upozorenja. Dionica je istina vrlo kratko pala i do 13 USD ali je onda u 6 mjeseci brzo krenula gore uz pristojne dividende i danas je invesritor zaradio i po 10 puta u odnosu na uloženo. O nekim drugim uspješnim kompanijama da ne pričam.
Novci se lako izgube na špekulaciji dali će se privatizirati gubitaš tipa petrokemije, dali će Dioki izbjeći stečaj i slično. I ne treba vam nikakva veća kriza od ove u kojoj smo od 2008.

A sad dali će LRH biti prodana u slijedećih par mjeseci je već špekulacija, no ne vidimo da je zbog toga dionica uopće dosegla nešto više valuacije u odnosu na poslovanje nego su ostale tvrtke u branši. Po Opatiji se priča da je prodaja LRH gotova stvar, a sad dali je tako ili ne ja naravno ne znam no slutim da nećemo dugo čekati da se stvari raspetljaju.
Znaju jako dobro oni koji su bili na skupštini koliko je bilo važno ekipi da se odrade sve pripreme i podjela i koliko su se žurili i bili spremni na kompromise.
Meni sve informacije kada zbrojim što znamo govore da se radi sve da ju dobro prodaju. Pa ako je tko sposoban to napraviti onda je to Ostoja & Co.

Nemoj misliti na m2!

Ja mislim, da je kod LRH treba biti svjestan kakva je to dionica. Nema dividende. Nema neke ozbiljne likvidnosti. U biti se radi o neprosjecni prici, koja najverovatnije nije za prosjecnog ulagaca.

Ali sa druge strane LRH ima upravu, ciji fokus je usklađen sa zeljom i malih dioničara: razvijati firmu i dizati: profit odnosno prodaju. I to rade dobro. Samo sto se to ne prenosi potpuno na vrijednost dionice.

Tako da je pitanje samo, kada i na koji nacin ocekivati otkljucavanje ove vrijednosti. Naravno sa svim rizicima koju su ovdje…

Rečeno je da je siječanj rok za iskazivanje interesa za kupnju LRH tako da treba pričekati još ova dva tjedna do kraja mjeseca pa da vidimo kako stojimo sa prodajom, tko je sve zainteresiran i koliko ih ima, a onda do kraja ožujka čemo vidjeti tko će sve i kolike ponude dati, znači kako kaže Dalibor sve će se brzo znati…

Lrhc obnavlja jedan hotel u cavtatu i jedan u portorozu. S obzirom da su solidno zaduzeni nakon razdvajanja, ne znam dali ostoja ocekuje lovu od lrh?

A ti imaš neke obveznice?

Bit će totalan potop tijekom ove godine.

Kome to ne smeta i voli biti dugoročan ulagač s višegodišnjim horizontom (5-7 g.), ne bi se trebao previše zabrinjavati.

. Ako sam i imao nekih dilema nakon što ovakvi stručnjaci predviđaju pad, sad sam siguran u brutalan rast ove godine
[/quote]
Pa ako i padne ali bitno manje od marketa opet je to dobro.
Citat RBS:
Kreditni tim banke ističe da tržišta šalju stresna upozorenja slična onima u mjesecima prije krize banke Lehman Brothers 2008. godine. "Prodajte sve osim visoko kvalitetnih obveznica. Riječ je o povratu kapitala, a ne o povratu na kapital. U prepunoj dvorani, izlazna vrata su mala", navode analitičari RBS-a u bilješci klijentima.
sada je na svakome da vidi sto je kvalitetno.
[/quote]

[i]1 i 1 nisu 2 već 11 ;)[/i] [i]Klasa Hrvatski realist, realni pesimist[/i]

To je sve ok ako gledaš DAX ili NYSE, ali mi smo u hrvatskoj ronili 90% i nikad se nismo vratili na stare vrijednosti. Ne možemo se mi uspoređivati sa svjetskim burzama.

Vrlo je nezahvalno davati neke globalne prognoze, čak bi rekao da je i neozbiljno. Redovito pratim stanje vani i svakih malo netko predvidi neku totalnu katastrofu. Jedno će i pogoditi 🙂
No bilo bi zanimljivije da vidimo gdje su ta tržišta sada u odnosu na pretkriznu 2007 ili na samu krizu. Da dođe i do velike korekcije od 40% npr na DAXu od maksimalnih 12.000 bodova vratio bi se na razinu pretkrizne 2007. Istovremno mi iz bunara uopće nismo izašli osim na pojedinom sektorima koji su se probudili na osnovu svog poslovanja a ne na temelju neke euforije i balona na tržištu kapitala.

[i]1 i 1 nisu 2 već 11 ;)[/i] [i]Klasa Hrvatski realist, realni pesimist[/i]

darko treba požurit sa prodajom ako nastane stampedo vanka onda je keš zakon ako ga imaš a teško se do njega dolazi nek utrpa ovo i po 4000 pa ko voli nek izvoli (ps ja neizlaazim prije 12000 neda žena)

Zaspali hoteli, kavane, barovi i restorani

Super mi je to kad nešto tako logično kao što su kolektivni godišnji u siječnju novinari razvlače kao neku senzaciju. I onda Opatiju istaknu kao izrazito sezonsku destinaciju??

Kažu ovako:
Siječanj 2015: 29.000 noćenja prema 200.000 u kolovozu
Znači 1 : 6,9

I to je kao loše??
Znate li koji je omjer ako gledamo hrvatsku kao cjelinu?
1 : 65,5
A destinacija kao što su Lošinj ili Rovinj su na cca 1:100 i 1:90
Kada bi ostatak Hrvatske imao izraženu sezonalnost kao Opatija godišnje bi Hrvatska imala 120 mil noćenja umjesto sadašnjih 70, pa bi onda i priod od turizma nosio 13,5 milijardi umjesto sadašnjih 8

Da ne pričam dalje onda o zaposlenosti, investicijama itd itd.

Naravno da treba težiti boljem ali ovakva pretjerivanja su smiješna.
Kad bi kolovoz uzeli kao 100% kapaciteta Opatija bi imala godišnju popunjenost po krevetu 40%, dok Hrvatska ukupno onda ima 25%.

Jedan Prag ima godišnju popunjenost od 54%, a Monte Carlo u segmentu visoke kategorije dostiže 60% na godišnjoj razini s tim da u veljači ali i u prosincu imaju najniže stope negdje oko 35%.

Ok oni uspjevaju napraviti oko 50-60.000 eur prihoda po sobi ali to je Monte Carlo! No evo čak neki hoteli u Opatiji se tome približavaju. E sad koliko vrijedi hotel po sobi tamo bolje da ne pišemo. Vidim da teško da se tamo može kupiti nešto ispod 30 EV/EBITDA pa na gore.

Nemoj misliti na m2!

je izgleda da je darko zakasnio 2 mjesec.kao vanka padjuju vrijrd. bićr dobto ako dobijemo i 3000

E pa baš zbog stabilnog novčanog toka LRH nudi opciju koja je u takvim trenucima jako dobrodošla. I da, LRH nema puno duga….

je izgleda da je darko zakasnio 2 mjesec.kao vanka padjuju vrijrd. bićr dobto ako dobijemo i 3000

ti si jedini realan. svi drugi odavno su se pogubili u svojim pričama i izračunima. jedini koji ne hvali ono što ima nego sagledava realno sa odmakom. nakon oluje dolazi sunce. samo je bitno hoće li ljudi preživjeti oluju. neki neće. ti hoćeš jer si zdrav u mozgu. šteta što nisi prodao po 4800, sad bi lakše izdržao ovaj nalet crvenila sa svjetskih burzi.

...povijest se ponavlja...

Ako Ostoja uspije prodati LRH po trazenoj cijeni u ovakvoj trenutnoj globalnoj situaciji, ja mu skidam kapu do poda i molim Boga da njemu daju mandat za sastavljanje vlade…..ali, iskreno rečeno, stvarno mi to iz ove perspektive izgleda kao totalni SF.

New Report

Close