Da kažem još koju o LRHC. Matemtika kaže da ta tvrtka vrijedi 40-50% više nego ju je Ostoja platio, a skoro 2x više od nominale po kojoj je “otkinuta” od LRH.
Zašto je to bitno.
Znači dioničari izvornog LRH uložili su iz ostvarene zarade tvrtke manje od 590kn po dionici u kupnju HCVT, a onda još sad u ovoj diobi ostavljaju tamo 28 mil kuna što daje u konačnici tu nominalu od 670 mil kuna.
Možemo to onda smatrati dividendom ali kojoj je narasla vrijednost. Na koliko?
Vidjet čemo, ali večinski vlasnik nije libio platiti 885kn po dionici.
Znači dividenda vam je već narasla za 30% 🙂
Ako opet vućem paralelu sa SNHO. Dionice koje su se tamo dobile za dividendu vrijede cca 30-40% vrijednosti po kojoj su obračunate, što znači da su dioničari na dividendi izgubili 60-70%
Ja ne znam za vas sve ostale sumnjicavce, ali ja se obavezujem da ako se sa LRH sve ok zavrsi (javna ponuda), da cu Daliboru odnijeti 5 kg Lindt cokolade kao proviziju njegovim umirujucim porukama koje, kao i uvijek, imaju smisla i prikazuju situaciju u ne tako dramaticnim izvedbama kojima smo mi skloni vjerovati 🙂
Pa ni ne očekujemo 11 EBITDA nego više 🙂
I tko tu sad nešto mulja:
Prvo tekst u Jutarnjem, pa onda demant u Poslovnom , pa onda Novi list opet?
Da kažem još koju o LRHC. Matemtika kaže da ta tvrtka vrijedi 40-50% više nego ju je Ostoja platio, a skoro 2x više od nominale po kojoj je "otkinuta" od LRH.
Zašto je to bitno.
Znači dioničari izvornog LRH uložili su iz ostvarene zarade tvrtke manje od 590kn po dionici u kupnju HCVT, a onda još sad u ovoj diobi ostavljaju tamo 28 mil kuna što daje u konačnici tu nominalu od 670 mil kuna.
Možemo to onda smatrati dividendom ali kojoj je narasla vrijednost. Na koliko?
Vidjet čemo, ali večinski vlasnik nije libio platiti 885kn po dionici.
Znači dividenda vam je već narasla za 30% 🙂
Ako opet vućem paralelu sa SNHO. Dionice koje su se tamo dobile za dividendu vrijede cca 30-40% vrijednosti po kojoj su obračunate, što znači da su dioničari na dividendi izgubili 60-70%
Povuci paralelu se jos ne moze jer se s LRHC ne trguje na burzi.
A SNHO + PCTS + LULG = 210 + 45 + 20 = 275. Otprilike tako je bilo vecinu vremena nakon podjele nenovcane dividende. A prije same podjele samo jedan kratki dio je SNHO bio iznad te cijene a ostalo ispod. Najveca kolicina prosla je po 230 pred dividendu. Preko 28 milijuna kn prometa. A jos 16 milijuna prije same dividende negdje oko 245 kn.
Prognoza za ostvarivanje 130 mil. kn EBITDA u 2020. je prognoza ogromnog podbačaja u radu uprave.
po čemu to zaključujete, ako smijem upitati?
[/quote]
Nedavno su izbacili prognozu za ovu godinu po kojoj će ostvariti EBITDA od 114 mil. kn. Tako ispada da planiraju godišnji rast od oko 2,6%.
Da,samo ne vidim po kojoj logici bi to tako trebalo biti. Vec nagodinu imat cemo kroz ulaganja preko 10% rasta,a za 2017 god rast od min 20%.
To su oni izbacili da se ne talasa previse, jer je prodaja ocito najvaznija. Ako pogledemo druge turiste ispada da oni nece nista raditi do 2020god, jer nisu objavili nikakav plan.
planovi su nebitni jer sumnjam da će itko ostati ovdje u slučaju da je adris doista zainteresirani kupac LRH.
sad je pitanje koji je prosjek trgovanja u proteklim mjesecima radi davanja ponude (pod uvjetom da je doista istina ono što je pisalo u novom listu). neki neće biti zadovoljni, drugi hoće, ali to je tako na burzi. mislim da će svi odahnuti što je konačno gotovo, ma kako god završilo jer veće količine, osim u ponudi, ne bi se mogle prodati nikada ovim tempom trgovanja.
ono što brine je činjenica da je kupac iz RH, a to znači mogućnost trgovine ispod stola, odnosno ja tebi 10.000.000 eura na ruke, ti meni LRH po 4000 kn po dionici i slični scenariji.
vidjet ćemo kad postane službeno, ako to nije neka lažna vijest naravno.
I tko bi to onda isplatio kome 10 mil na ruke?
Bože kakvih ideja ovdje ima. Pa to je naprosto nevjerovatno. Pazi sada, Maistra koja je u vlasništvu 90% Adrisa, a u kojem opet najveći gazda Ante ima oko 14%. To znači ukupno da posredno je vlasnik 12,5%
I sad bi on valjda treba dati svoji 10 mil eur da kupi jeftinije za ove ostale??
I kome bi trebao dati? Samo Ostoji, samo KJB ili gradonačelniku??
Stvarno Delboy suzdržavao sam se da ne komentiram neke stvari ali ovo …
Usput ja ne mislim da će kupac biti Adris.
Ako ne bude nešto izvanredno mogli bi se nadati da ce interes za kupnju doci sa:
– Rusije: poceli sa Malim Losinjem i zakljuciju sa Opatijom.
– arapski kapital: jedan put je bilo price o nekom sejku i kako se mu svidjela Opatija
– bec??: da si kupe nazad ono sto su nekada imali
– njemacka: financijski fondovi
– uk: mozda?
– usa: to bi bilo bas zanimivo
– kinezi: opatija ima dobre veze pa bi mogli ojacati i na taj nacin
Domaci kapital nema snage da kupi lrh ako bude zestoka utrka. Ali nikad ne znamo kako ce biti…
Po vasom misljenju koji od gore spomenutih ima najvisje mogucnosti?
Ja mislim da ce biti ruski kapital.
Ima vani dosta fondova koji su puni kapitala a državne obveznice sada ništa ne donose tako da su nekretnine jako dobra opcija,(takvo obrazloženje je dao norveški naftni fond i najavio pojačano ulaganje u nekretnine), ja tu vidim izgledne kupce…
siječanj nije daleko do kada se iskazuje interes pa ćemo više znati…
>Ja mislim da ce biti ruski kapital.
a ja mislim da on nema sanse jer ameri nam to ne dozvoljavaju. slicno mislim i za kineze.
a svi koji mislite da to danas nema znacaja neka se samo sjete sto su slovenci dobili kao poklon nakon dolaska medvedova i razgovora oko juznog toka-pojavila se je snimka koja im je unistila dobiven proces arbitraze…izlazak na otvoreno more i pristup svim rudnim bogatstvima jadrana!