LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Osim ideje da Maistra kupi LRH nema nista posebnog u clanku.
E, sad, probni baloncici, necije zelje, nagadanja… tko ce znat.

"...a nije isključeno ni da država počne oporezivati držanje kućnih ljubimaca..."

http://www.seebiz.eu/maistra-zainteresirana-za-preuzimanje-lrh/ar-125864/

evo nam nade, barem je Adris/Maistra normalna firma a ne neki muljatori…valjda

Ako kupe lrh kroz snho – pectinatus moraju li ikada dati javnu ponudu za lrh na burzi ?

Status Quo: Roll Over Lay Down

Da.

Zapravo samo kroz snho . Ispravak.

Zapravo samo kroz snho . Ispravak.

Moraju.

Ja sam pisala tajnici predsjednika uprave LRH gospodina Sehanovica, a koji je i u upravi LRHC na mail : natasa.pintar@remisens.com. Istovjetan mail sam poslala na igor.sehanovic@remisens.com s upitom da li je zapocet postupak uvrstenja LRHC na burzu i nikakav odgovor nisam dobila. Bas nikakav.
Ako je zapocet postupak u cemu je problem.
Pisati cu sluzbeno i Upravi Vas ostale zainteresirane i onu zamrlu udrugu bi isto molila da pisete i raspitate se za svoju.imovinu na mjestima gdje bi trebalo. Ako nema odgovora onda znamo na cemu smo.
Dakle, tajnica gospodina sehanovica je Gdja Nataša Pintar. To je info koju sam dobila od pravne slużbe LRH.
@ funky i u cemu je problem ? Zasto treba 1 godina.za uvstenje dionica LRHC na burzu ?
@ daliborop Sto Vi mislite ?

Vezano za Vaš upit o uvrštenju dionica LRH-HC na burzu, obavještavamo Vas da su u tijeku pripremne radnje za izradu potrebnih dokumenata (prošli tjedan je NO usvojio izvješće o poslovanju i budžet za 2016) koji su nam potrebni za izradu prospekta koji treba odobriti HANFA.

> Vjerujemo da bi cjelokupni posao trebao biti dovršen za 3-4 mjeseca.
Ipak je pristigao odgovor.iz uprave.

http://www.seebiz.eu/maistra-zainteresirana-za-preuzimanje-lrh/ar-125864/

Renci u skracenom obliku bit ce nakon prodaje lrh kako bi se napravio dokap lrhc. Ocito nas se opet nateze, no ukupno bi to sve zajedno trebalo biti 6000kn i dobro. Ako ne dodje do promjene vlasti u rh, trebalo bi razmislit dali taj novac ponovo uloziti.

Zašto svi misle da će nas nužno naguziti? Lrhc ide u višu kotaciju od Snho izvedenica ako se ne varam. To valjda iziskuje neko vrijeme. Ja mislim da nas nitko neće delistirati i izbaciti

[b][/b]You never count your money when you're sittin' at the table

Mnogi ovdje nisu svjesni koliko je velika razlika u pravima dioničara tvrtke koja kotira na uređenom tržištu i dionice koja je na MTPu. Neki ovdje misle da ja analiziram LRH a ne SNHO jer sam zaljubljen u LRH. Zar mislite da sam poremećen i da se mogu zaljubiti u virtualni vrijednosni papir, i da nebi ulagao u istu stvar na jeftiniji način?
E samo to nije isto.
Znači za dionicu koja je na redovnom tržišti treba napraviti puno toga da bi ona “zaslužila” tu kotaciju. Vjerovatno je greška bila što se to sve nije pripremala kada se tvrtka razdvajala, ali možda to i nije moglo tako kako ja zamišljam? I logično je da to nije tako jednostavno. Ne može se sutra osnovati dioničko društvo i odmah izlistati dionice na tržište. Ima tu očito puno posla koji se mora napraviti. Burza i Hanfa traže da tvrtka dokaže i garantira sutrašnjim dioničarima jednu razinu transparetnosti poslovanja i dostupnosti informacija.
Nedavno je na “negdje” napisano da je podjela SNHO dobra jer evo zbog toga je objavljena bilanca tvrtke nakon zadnje podijele pa da se uopće vidi što i kako tvrtka posjeduje. I stvarno kad odete na ZSE na stranice SNHO zadnje izvješće je od 2014 a to je s obzirom na sve promjene koje su se tamo dogodile jako davno. Zapravo od jučer više ni nema SNHO. Iznenađenje je bilo pozitivno ali moglo je biti i negativno, zar ne?
Bitna razlika je i da za SNHO, pa onda i ovaj alfabet ne vrijedi zakon o preuzimanju. Kako je Linić masakrirao taj Zakon najveća šteta je nastala baš dioničarima društava koja nisu uvrštena na redovno tržište jer se zakon na njih uopće ne odnosi. Istina, ekipa koja vodi SNHO davno se pobrinula da za njih zakoni ne vrijede 😉 Kapital društava nije bez razloga 27 mil kuna iako evo sad se jedno društvo “vrijedno” 27 mil podijelilo na 4 koja svako vrijede 27 mil? To je smanjenje kapitala bilo provedeno davno baš zbog toga da ih ne obuhvaća zakon o preuzimanju jer je limit bio 30 mil kuna. Znači kod društava koja nisu na redovnom tržištu nema ni obveze istiskivanja, niti su dioničari zaštićeni u slučaju dokapitalizacije ili izlistanja.

Neki koji su s pravo razočarani u naše institucije će reći da su ti zakoni mrtvo slovo na papiru ali ja se tu ipak nebi složio. Bilo je tih vrlo dvojbenih situacija gdje su se neki izvukli od obveze ali ipak u većini slučaja taj mehanizam je funkionirao. Naravno da mali žele što više, ali u svakom slučaju imaju barem bilo kakvu zaštitu. E sad tko je kriv što je tržište tako jadno pa su prosječne cijene n burzi tako male.
Nije to uvijek bilo tako. Npr kod preuzimanja Arenaturista prosječna cijena na burzi po kojoj je morala ići ponuda je bila skoro 2x viša od one po kojoj je preuzimatelj kupio paket. Pa čak i tada dioničari uglavnom nisu prihvatili ponudu.
Znam da su mnogi ovdje ljuti zbog onog sa Opatijom ali morate priznati da to nije bilo klasično preuzimanje. Realno Opatija nije mogla ići na to niti je imala novac kojim bi to financirala, i to je od početka bio cirkus i nikad neću razumjeti po kojoj je osnovi Opatija dobila te dionice. I ostale stvari na kojima je bilo problema sa preuzimanjima sve su bile na nekom rubu. No kada je netko kupovao dioničari su ako je postojala obveza ipak dobili ponudu i taj zaštitni mehanizam funkcionira.

Ako sutra na Pectinatusu ili Luxu, pa onda i na SNHO alfabetu većinski odluči kao prvo preći 75% to može vrlo lako jer je blizu, a nema nikakvih ograničenja. Nadalje, ako na skupštini izglasa dokapitalizaciju sa isključenjem, opet nema ograničenja. A ako odluči delistirati dionicu nema društvo obvezu kao kod dionica koje su u redovnom tržišti da isplati dioničare koji se usptorive, itd.

Velika je to razlika u riziku ulaganja u takve papire. Ne kažem da će se to dogoditi, ali zakoni su takvi kakvi jesu i u slučaju kada je dionica na MTPu većinskom je prilično lako napraviti nešto od toga.

Nemoj misliti na m2!

New Report

Close