Mislim, da je to najbolja prognoza daliborop-a
🙂
[/quote]
ja sam vam i rekao da potrošite lovu. bit ćete sretni i zadovoljni. čemu se mučiti i analizirati kad je sve to iluzija. trošite.
[/quote]
Naravno! A zamisli da drugi uloze i dobiju, a ti jadan pozalis. Bilo bi ti krivo… Najbolje da svi rade kao ti, tako ako si i pogrijesio mizes reci da nije do tebe, nisi ti kriv. Svijet je takav…
[/quote]
sudiš po sebi. meni je svejedno gubite li ili dobijate, meni je bitno da sam ja sretan. a vi ste sretni kad drugi gube, to ste pokazali niz puta. to je realnost ovog foruma
[/quote]
Zakljucujem prema pisanju. Sve je jasno, i ko druka i koga briga. Pa nek svako zakljuci za sebe….
krešo, zar doista misliš da bi kupovao na ovoj burzi??? razuman sam čovjek, ponešto sam naučio u krizi. vi niste. opet ste zaljubljeni u dionicu. niste realni. ja govorim realno. LRH je super firma, loša dionica jer je nelikvidna. a vi ste ju uništili svojim pisanjima i teorijama. to je pogubno. došli su novi , mali, sad nema kupaca. trenutno se čeka. zasad je ok. ali kad mali popizde..što onda? to ja govorim. overbought. klasični.
loša dionica jer je nelikvidna. a vi ste ju uništili svojim pisanjima i teorijama. to je pogubno. došli su novi , mali, sad nema kupaca. trenutno se čeka. zasad je ok. ali kad mali popizde..što onda? to ja govorim. overbought. klasični.
Mislim da se ne trebamo bojati rasprodaje malih. Prošli put je domino efekt krenuo jer je velik broj ulagača (na samo na LRH) uzeo kredite za dionice, i onda su margini počeli pucati po šavovoima i usljedile su rasporodaje. Sumnjam da danas ima neki veći broj nadobudnih koji bi za bilo koju dionicu na ZSE uzeli kredit, tako da nema straha od takve rasporodaje. Pacat ćemo se mi jer nema kupaca, a mi ne želimo prodati ispod cijene, pa ćemo vidjeti dali će prije Ostoja pronaći kupca ili će neki od nas iznervirani dugogodišnjim čekanjem prodati ispod cijene (i kome uopće).
krešo, zar doista misliš da bi kupovao na ovoj burzi??? razuman sam čovjek, ponešto sam naučio u krizi. vi niste. opet ste zaljubljeni u dionicu. niste realni. ja govorim realno. LRH je super firma, loša dionica jer je nelikvidna. a vi ste ju uništili svojim pisanjima i teorijama. to je pogubno. došli su novi , mali, sad nema kupaca. trenutno se čeka. zasad je ok. ali kad mali popizde..što onda? to ja govorim. overbought. klasični.
Ma daj molim te.. Pun je forum mudrolija poput tvojih. Nemam ovu dionicu. Imam SNHO. Cini mi nekih 10% portfelja. Nek propadne ako treba. Znam u sto ulazem. Da razmisljam tako ko ti, ne bi ulagao, al ne bi ni prodavao mudrolije… Zgadi mi se forum zbog tebe, migre u drugoj krajnosti i slicnih. Pogotovo onih sitnih spekulanata koji zele 20% dnevno….
Odite u kockarnicu. I svaku noc strepite da sutra propada svijet. Nas ostale pustite da zivimo i INVESTIRAMO.
Ne znam čemu pljuvanje po svakome tko pokušava biti glas razuma – specijalno sada dok je još vrijeme za to.
Mislim da to stvarno nije primjereno.
S druge strane, rekao bih da je rijetko tko dovoljno bogat da moze ozbiljno krenuti INVESTIRATI na ZSE, a ne istovremeno biti svjestan da je vrlo lako moguće da baca svu lovu u vjetar.
Svakako da i kod nas ima onih koji imaju puste milijune na računima i ne znaju što bi s njima, ali rijetko koji od takvih bi se racionalnim razmišljanjem SADA odlučio upustiti u ovakvu avanturu zvanu ZSE.
Bilo nekad 2007-2008. (mozda i ranije – nisam bio prisutan) i ne ponovilo se…..
Nitko ovdje nikoga ne poziva na nikakvu akciju tipa kupnje ili prodaje. Ja osobno samo radim izračune i procjene kretanja poslovanja i time vrijednosti tvrtke. Koliko će biti cijena dionice ja naravno ne znam jer tržište može biti potpuno iracionalno (rijetko na duge staze) i promijeniti vrednovanje i tražene povrate ali i na niže i na više.
Moja se procjena svodi na to da sa velikom sigurnošću možemo procijeniti da će poslovanje kroz određeno vrijeme imati slijedeći rast prihoda, i zarade pa AKO tržište to bude valoriziralo a način kako valorizira sada to će značiti da će tvrtka tada na burzi vrijediti toliko i toliko, a onda i dionica toliko i toliko.
Moguće je da tržište promijeni logiku i da za 5 godina valorizira tvrtke na 3 EV/EBITDA ali i na 15 EV/EBITDA. Ja to naravno ne mogu znati. I opet ako se gleda malo dugoročnije to se uvijek iskorigira.
Kako nisu realne valuacije koje su bile 2007 od 50 EV/EBITDA tako je smiješno da budu i 3 EV/EBITDA
iako bi ja priželjkivao i jedan i drugi scenario 🙂
Pažljivo sam pročitao forum i postove u tim godinama pa se dobro vidi tko je što tada pisao. Niko nije vadio parametre i pisalo se samo o nerevaloriziranoj imovini (kao do nedavno na HIMR) Nekima od vas Ostoja je prodao skoro 10% tvrtke po cijenama preko 6000kn što je bilo od 35-50 EV/EBITDA i 2,2 booka.
I sada Ostoja ima plan prodati i znamo i po koliko računaju. Nije to neka tajna.
S druge strane LRHC kupuje i to isto nije tajna.
Poslovanje je transparentno, rezultati vidljivi, ulaganja velika. Ja nažalost u svom poslu ne mogu osigurati takve povrate (5-7 godina) pa mi posao stagnira, a od LRH sam zadovoljan što je napravljeno u zadnjih 3-4 godine, a zadovoljan sam i smjerom kojim idu i dalje. Žao mi je zbog podijele ali sada je zapravo LRH ono u što sam i krenio investirati. Odlično vođena hotelska tvrtka na jednoj od najboljih destinacija kod nas. Ima velikih potencijala za rast, investira, diže kvalitetu i širi kapacitete. Pogledajte malo što je tamo napravljeno u zadnje 2-3 godine, i kakvi su planovi. Ja želim na neki način u tome sudjelovati, i rizici su mi privatljivi za prinos koji se nudi.
Tu planiram ostati dugoročno i bit će mi žao ako se na proljeće rastanem sa njima ako Ostoja dobije traženu cijenu.
valorizira tvrtke na 3 EV/EBITDA ali i na 15 EV/EBITDA.
Najgore od svega je sto masu ljudi ovo ne razumje. Mozes ti to 100 puta im objasniti, oni to i dalje nece razumjeti. Neki su valjda malo ograniceni prirodno, sto nije sramota, a neki ne zele mucnuti svojom glavom, ne zele pogledati stvar iz druge perspektive… Njima je najvaznije “nestabilno stanje u svijetu” ili “dionica stagnira” jer eto nije u dva dana narasla barem 50%. Takvi nisu bolji od kockara koji tucu crveno/crno i prodaju mudrost da znaju koja ce boja iduce izaci. Toliko njihov “glas razuma” i vrijedi.
Ne znaju da sve ima svoju cijenu. A kad se kaze 3 EV/EBITDA to nesto znaci. Al da im neko nudi najnoviji BMW za 10.000 kn, bi li shvatili? Ili bi rekli da nece uzet za toliko jer eto postoji mogucnost da se BMW pokvari pa ce izgubiti svoj ulog. Pa kako bi smjesno zvucali… Naravno da se BMW moze pokvariti, naravno da moze 3.svjetski rat. Mozda moze i Ucka eruptirati pa unistiti Opatiju
Negdje lovu koju imas MORAS uloziti. Ili u madrac, ili u soping, ili stednju, al ako imas novac, moras ga negdje potrositi. Sada se novi BMW-ovi prodaju za preko 200.000-300.000 kn. Ako nades u nekom salonu novi novcati BMW za 10.000 kn naravno da ces ga kupiti. Neces razmisljati hoce li se sutra pokvariti jer ti je taj rizik prihvatljiv za tu cijenu. Cak neces ni razmisljati jel ti treba taj BMW ili ne. Neces ni razmisljati hoce li mozda za mjesec dana sve otici “na kvasinu” pa ce se BMW-ovi prodavati za 10 kn u Konzuma. Jel da? Al ne, tu ste “glas razuma”. Hahahahaha. Tragicno.
Ne znam samo kako se postavit prema takvima. Ignorirati? Ili raspravljati? U svakom slucaju vas zalim. Iako ste iritantni.
Kao sto je dalibor reko, ne znamo di ce cijena. Ne znamo ni hoce li se ” BMW” pokvariti. Ali, za ovu CIJENU, u USPOREDBI sa drugim stvarima SADA na trzistu, mi odabiremo sto cemo kupiti.
Ja cijelo vrijem važem gdje uložiti novce, na banci nisu sigurni a prihod je nikakav, u nekretninu mi je veliki trošak održavanje i velika obaveza sa rentanjem a prihod isto mali na kraju, dugoročno su mi turističke dionice najbolje ulaganje, evo LRH sa tako vrijednim nekretninama, kao da sam uložio u nekretninu ali koja mi donosi 15-20% godišnje, i može doći do nekakvod pada burze, to se uvjek može dogoditi ili nekakvi nenadani događaj, Grčka je zbog krize imala dvije lošije sezone i onda opet bum poslije toga, čak sam i sam bio prošle godine tamo na moru….a trenutne valuacije turističkih firmi u RH su na nekakvoj dugogodišnjoj normali tako da ne možemo reći da je to sada balon…a planovi razvoja LRH su mi fenomenalni tako da kako kaže Dalibor i ja želim u tome sudjelovati…
Nije puno vremena prošlo do prve kuknjave – Dajte nam iz proračuna još 30 mil. kuna, turizam trpi zbog terorizma… http://www.poslovni.hr/hrvatska/dajte-nam-iz-proracuna-jos-30-mil-kuna-turizam-trpi-zbog-terorizma-305362
@zeko_ma, na koliko bi usao u LRH…mislim koliko jos da padne pa da prestanes kukati i udjes te tako odjednom progledas da LRH nije lose ulaganje?
@zeko_ma, na koliko bi usao u LRH…mislim koliko jos da padne pa da prestanes kukati i udjes te tako odjednom progledas da LRH nije lose ulaganje?
Ušao bi kad je cijena bila najniža da nisam ušao ranije pa potom ponovno ulazio kako bi smanjio gubitak. A kukat ću sve dok cijena ne dođe na moj target 😉 kad se to dogodi slavim i selim lovu u financijski toplije krajeve…
Sorry što davim svojim pesimizmom ali kad se tako potrefilo s mojim eto sada duuugogdišnjim ulaganje. A i pošteno je ako i ima koji novi ulagač reći i dobru i lošu stranu ove dionice.
kolege, moja je dužnost da vas provociram, ne bih li utvrdio vašu ozbiljnost i vjeru u ono što ulažete. šteta što se neki tako lako ulove na mamac pa krenu u uvrede na osobnoj razini, ali to govori samo o vašem intelektu koji nije na zavidnoj razini i ukazuje na činjenicu da se na burzi zaista svatko može obogatiti, ali i popušiti. iskazivanjem problema ove dionice neću joj dići ili spustiti cijenu jer trgovine uopće nema tako da ne vidim razloga za zapjenu oko usana. problem je što i vi znate u sebi da govorim istinu i zato ste ovako svadljivi, no to ne mijenja na stvari ništa – to vam ne koristi niti vam škodi. dakle, ja ću vas i dalje brutalno provocirati na ovoj, kao i drugim temama, a vi slobodno vrijeđajte i dalje. moj je posao da ovo ne bude bajka jer ulaganje nije bajka. no, ako mi je netko voljan dati bankovnu garanciju da će ovo vrijediti 6000 za xx mjeseci, neka se javi privatnim mailom. naravno, nitko to neće učiniti jer burza nije ekonomija nego je burza čista psihologija.
i najvažnije, očekujem da mi 9.2.16. godine svi odreda čestitate na 10 godišnjici boravka na ovom forumu, a to znači da sam na VSE i ZSE već dulje od 17 godina.