@plavac1
Lupaš gluposti, jer nikako ne možeš uspoređivati HMST na 100kn i LRH na 4000kn… Ekvivalent bi bio LRH na 2000kn, jer budimo iskreni, svi smo znali da će tada rasti, kao što smo znali da ide natječaj za HMST…
Znam to najbolje jer sam HMST kupovao od 100-120kn, kao i LRH na 1900-2500kn…
Istina da te dvije kupnje nisu iste, jer onda da si kupio skoro bilo kojeg turista bio bi nakon 3 god. u zaradi bar duplo, ali ja sam uzeo Maestrale i kvarat99 mi je pisao da ju jedino ja i kupujem i kome ću to prodati, ima sve na forumu, 2-3 godine nije tako daleko samo treba malo potražiti unazad..
Mislim da smo se svi mi koji smo nekad davno, dok je ova burza što sličila na nešto, bili emocionalno vezani uz neku dionicu itekako opekli – ali to bi trebalo biti prošlo svršeno vrijeme, jer mislim da nitko razuman se za ništa ovog tipa ne vezuje u ovim vremenima……
Sve ove druge rasprave su više-manje besmislene, i mogu posluziti čisto kao traćenje vremena u nedostatku zbivanja na ZSE.
Koliko je plavac zaradio na HMST svima manje-više znamo, jer je to itekako javno obznanjivao više puta.
Koliko sam ja zaradio na SNHO trejdanjem tijekom one prve godine kad je objavljeno da će vjerojatno postati pravomoćni vlasnici LRH – ili koliko sam izgubio na ADPL kad sam tek došao na burzu prije kraha – uopce nije bitno.
Takve stvari bolje neka svak zadrzi sam za sebe i neka razmislja ima li smisla u išta više ozbiljno ulagati u ovoj baruštini.
Stanje burze je loše i posljedično tome pogotovo ovako nelikvidne dionice kao što je LRH jer je jako mali broj slobodnih dionica, moje mišljenje je da će tko ostati dokle god se ne formira nova Vlada, i ako krene sa reformama u prvih 3-6 mjeseci da će to i burza pozdrviti, a ako ne bude ništa od toga onda će se na proljeće prve oglasiti rejting agencije koje će nas dodatno srušiti u smeće itd. ,ali ja se nadm da je došlo svima u glavu da su ovom društvu i ekonomiji nužne strukturne reforme a onda u takvom ozračju će se i firma kao LRH lako prodati…
Ovaj LRH je baš dionica za tradere, u zadnjih mjesec dana sa LRH se trgovalo samo 6 dana sa ukupno 28 transakcija…
Objavljen natječaj za rušenje hotela Ičići, radovi kreću već ove zime iako naravno neće biti gotovo do proljeća. Znači najave se ostvaruju. Za 2017 trebalo bi biti oko 380 soba više!
Meni je ovo jako bitno jer jedno su najave (bilo je nekih i ranije) a drugo je kad se zabiju lopate. Sad ja već kalkuliram sa “sigurnih” 350 mil kuna prihoda i 140 mil kuna EBITDA u 2017.
Ako do 2020 LRH bude ulagala samo što zaradi bez novih zaduživanja uz to da proda u tih 5 godina imovine za 15 mil eur prihod će dohvatiti minimalno 500 mil kuna, a EBITDA preći 200 mil.
Znači da će se vrijednost tvrtke udvostručiti.
Ovo je vrlo jednostavna računica, bazirana na tome da na uloženo ostvaruju povrat od 14% (do sada su radili i bolje) Ukalkulirao sam da prodaju i oko 23 mil kuna nekretnina svake godine do tada.
Ovo na 11 EV/EBITDA daje vrijednost tvrtke od 300 mil eur (1000 po dionici)
Znam da vam ovo zvuči sada nevjerovatno ali evo sada su udvostručili prihod u 4 godine 2012-2015, pa je ovo 2015-2020 što je 6 godina i dosta je konzervativno.
Znam da vam ovo zvuči sada nevjerovatno ali evo sada su udvostručili prihod u 4 godine 2012-2015, pa je ovo 2015-2020 što je 6 godina i dosta je konzervativno.
Diskontirano na danas uz 8% prinosa to znaći 5200 kuna. Što je blizu one cifre koju si izračunao uz menjavu između LRHC te LRH.
>Meni je ovo jako bitno jer jedno su najave (bilo je nekih i ranije) a drugo je kad se zabiju lopate.
Ja “zabijene lopate” gledam vec 6 mjeseci na gradilistu prosirenja autoceste od macelja prema mariboru…nazalost doslovno 3 lopate i nema bas nekog pomaka.
NAdam se da su ovo “drugacije lopate”!
Politicke i privatnicke lopate su uvijek drugacije. Jedni zabijaju radi slikanja i muljaza gdje god stignu, a drugi misle na novce i ne zele da im stoji
Diskontirano na danas uz 8% prinosa to znaći 5200 kuna. Što je blizu one cifre koju si izračunao uz menjavu između LRHC te LRH.
[/quote]
nisam siguran da je u današnje vrijeme ispravan diskont od 8%, mislim da je to malo previše
imho bliže je 5%, da ne kažem i ispod toga
vrlo je neozbiljno planirati prihode i dobit ne za 2017godinu ili jos gore za 6godina jer vremena su nestabilna i svjedoci smo ozbiljnih političkih trzavica i ratova svakodnevno dovoljno je jedan veci incident i odu svi nasi i ostojini planovi o povecanju prihoda EBITD-e i svih parametara koji idu u korist turistickom sektoru.Nemam LRh ali imam HUPZ iz ove branse
Vrlo je pametno racunati prihode unaprijed i usporedjivati ih sa proslim racunicama, jer nam to govori gdje tvrtka ide. Ako se dogodi teroristicki napad, zemljotres ili plimni val to je izvanredno stanje i u tom slucaju ce ici nova procjena.