LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Mozda jednom, kada se proda LRH, doznamo tko je Dalibor u stvarnom zivotu …

dalibore
cijenim i poštujem sav trud da prosvijetliš lijene i “neuke”! nije nikakav sarkazam niti provokacija niti ništa drugo što omalovažava ili obezvređuje LRH kao dionicu ili kao firmu.

činjenica je ( da li slučajno ili namjerno ) da uprava prikazuje bitno malu/manju dobit za q2 i q3 od očekivanja, što u očima prosječnog investitora ne izgleda nimalo primamljujuće, jer je to osnovni parametar. pri tome na mislim na sebe, i ako tome dodamo popularnost koju uživa ostoja….

imam malu količinu i pričekat ću godišnje!

Mozda jednom, kada se proda LRH, doznamo tko je Dalibor u stvarnom zivotu …

A pa valjda ce se sekta okupiti (ko jednom davno forumasi) u didovom snu i proslaviti dugogodisnje druzenje…[emo_smijesak]

www.lociraj-popust.com

LRH: Dobit iz poslovanja veća 37 posto

Dobit iz poslovanja veća 37 posto

Znači, ako je nešto bilo 100, sad je 137.

Ili možda još više prilagođeno:

Ako ste prošle godine imali 100 jabuka, ove godine imate 137 jabuka.

Dodaj 150 milijuna kuna od prodaje vila pa ćeš dobit povrat negdje do ožujka iduće godine, ali tebi je i to predugo, moj lopino. Tebi treba povrat da kupiš u devwt i prodaš u jedan. VJSN ti se sad prodaje po šest kuna, a država traži 56 kuna za njega, a ima jedan zainteresiran. To je za tebe, a ne ovo gdje treba čekat preko tjedan-dva…

rezultat:
lopina-sekta 0:5!
[emo_smijesak]
P.S.
Ne diraj u ekipu (vele u splitu!)

Lopina je donekle u pravu po pitanju prikazivanja rezultata, jer sve naše turističke tvrtke agresivno amortiziraju i ne prikazuju dobit. No kod nas se amortizacija koristi i kao porezni štit, a nekretnine na kraju nikad ne izgube toliko vrijednost, što više često se događa da im vrijednost i raste. Dobar primjer je prodaja vila u LRH. Knjigovodstvena vrijednost neamortiziranog zemljišta i amortizirane vile Magedalene je bila oko 4 mil kuna, a vila je prodana za 35. Zadnja prodaja je bila još i brutalnija. Zemljište je vrijedilo 975.000 kn, a vila se vodila po 321.000 kn, a prodano je sve skupa za 23 mil kuna. Dakle kod turističkih tvrtki imovina je stvarno jako podcijenjena i book je strašno nerealan. Kolike su realne stope amortizacije? Mislim da je to tema za sebe i obraditi ćemo ju jedanput, no ulaganja u hotele vani nisu za dioničare koji žele natprosječne prinose i to je vani sasvim drugačije organizirano. Obično se razdvaja ulaganje u nekretnine, od samog businessa, no nismo vani i koristimo ove anomalije koje kod nas imamo. U tvrtki ruševni kvadrat vile i zemljišta koji ne prihoduje prilikom prodaje vrednuje se nekoliko puta više od kvadrata koji prihoduje. Nitko ne uzima u obzir da sve ove nekretnine imaju i neku tržišnu vrijednost koja bi trebala biti baza vrijednosti tvrtke i koja se nebi trebala amortizirati do 0, a onda se na to nadograđuje vrijednost tvrtke koja proizlazi iz poslovanja. Ali doći će do toga. Zato je teško vani kupiti hotel i po 20 EBITDA, a ponekad se cifre kreću i po 30-40 EBITDA.
Isto tako vani se (na tim cijenama) ulaganje u hotele smatra kao konzervativno i vrlo dugoročno (čitaj niskoprofitabilno) ulaganje. Kad jednom kod nas tvrtke budu tako vrednovane to će biti i kod nas.

To vam je kao kad kupite nekretninu koju iznajmljujete. Najam ne nudi dovoljan povrat i po tome je to vrlo neisplativo, ali isto tako nekretnine drže neku vrijednost kroz vrijeme i čuvaju kapitl, a u nekim ciklusima cijena im i naraste pa se tu može ostvariti i zarada.

No pustimo sad lopinu, ovo što piše je vrlo površno i bezveze pa ne gušimo forum.
Isto tako hvala na pohvalama, ne brinite, neću prestati pisati, ali molim vas da i sami radite svoje računice. Ovo što su neki napisali da su zbog mene ulagali mi i nije previše drago. Ne želim toliku odgovornost jer ja radim procjene poslovanja a ne kretanja cijena dionica. To ne mogu predvidjeti. Nitko ne može tvrditi koliko će sutra tržište vrednovati neku tvrtku po recimo parametru EV/EBITDA. Može to biti 11 kao što je sada, ali može biti i 5 ili 15. To je nepredvidivo i zato kad ja kažem da će npr za 2 godine tvrtka vriediti toliko AKO se vrednuje na 11 EV/EBITDA uzmite u obzir da postoji taj AKO.

Nemoj misliti na m2!

Ovo što su neki napisali da su zbog mene ulagali mi i nije previše drago. Ne želim toliku odgovornost jer ja radim procjene poslovanja a ne kretanja cijena dionica.

Nek kolega sam potvrdi, ali čini mi se da je napisao da je u LRH zbog dalibora zato jer mu je tvoje pisanje skrenulo pažnju na dionicu, a ne da je slijepo vjerovao tvojim analizama. Pa bar za tog kolegu znamo kakvu je priliku prepoznao u HMST. Tvoje, kao i bilo čije pisanje treba samo biti podloga da se podatci provjere. U biti to je samo pogled iz jedne perspektive, a treba uvijek pokušati sve gledati iz različitih kuteva i onda donositi vlastite zaključke!

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

Dalibore bez brige, naravno da sam ulagao u LRH jer se najavila prodaja firme,i što je iz turističke branše i ostvaruje dobre povrate, a i prije toga sam ju već duže pratio, ali kao što i sam znaš bio sam u Maestralima pa sam čekao da se to odradi…

a i nema se nekog izbora za ulagati, po meni to su u turističkoj brnši RIVP i LRH,naravno to je moje mišljenje…

Evo pitao me je i jedan forumaš na pp dali je realno to što sam napisao o povratu investicije u periodu 5-7 godina.
Istina i mene je to iznenadilo da su sposobni investirati sa tako brzim povratima. Pogotovo kad gledam neke naše turističke tvrtke koje imaju povrat na nove investicije preko 15 godina.
U takvim tvrtkama dioničari čak gube na investicijama jer kapital se vraća sporije od tržišnih valuacija pa se može dogoditi da se ta razlika odrazi na cijeni dionice u minus.

No evo napravio sam kolegi na pp, pa ću sada i ovdje jednostavnu računicu za investiciju Palace-Bellevue.
Hotel je po mojim podacima imao 377 ležajeva i 209 soba i ostvarivao je oko 75.000 noćenja što daje popunjenost po ležaju od 54,5%
Kategoriziran je sa 3* ali nije nešto pa sumnjam da je postizao više od 60 eur po sobi u prosjeku (vjerovatno i manje) tj nekih 230 kn po noćenju.
To je prihod od 12.000 eur po sobi godišnje, a sumnjam da tu rade sa više od 30% EBITDA marže, što zaradu po sobi svodi na cca 3.600 eur.
Po nekim najavama LRH bi sada trebala uložiti oko 40.000 eur po sobi. Nešto bi se podigli kapaciteti, u funkciju pridodala vila Slatina, SPA, kategorija 4+*.

Ja ću to svesti na jednu sobu.
Da bi se investicija od 40.000 eur vratila u 7 godina EBITDA sa 3.600 eur treba narasti za 5.700 eur. To je onda 9.300 eur po sobi. To je rast zarade od skoro 200% i izgleda nedostižno.
No nije baš tako.
Uprava je negdje napisala da očekuje popunjenost i do 80% nakon ovog ulaganja.
Mene je ta brojka iznenadila (iako dobro poznajem opatijski turizam) Puniti hotel 300 dana godišnje je uspjeh i u gradskim hotelima.
No kad malo pogledame rezultate nekoh hotela u Opatiji nije to tako čudno.
Evo vam par hotela sa stopama popunjenosti:
Kristal 76%
Ambasador 74,8%
Miramar 72,7% (a rade 50.000 eur po sobi!!)
Kvarner (po obnovi) 74,8%

Može se znači puniti hotel na opatijskoj rivijeri po 270-280 dana godišnje.
Ok, nek je uprava pretjerala sa 80% i nek bude 75%
No ni cijena neće biti ista jer sada su to 4+*.
Neka cijena naraste ma 90 eur po sobi pa će prihod po sobi biti 24.600 eur
Kad uzmemo da rade sa maržom od najmanje 40% (a lako i sa većom jer 40% je prosjek za cijelu tvrtku) to je onda 9.840 eur EBITDA po sobi.
To je čak 500 eur više tj 5% više nego što smo ciljali.

Ovdje nisam ni dodao prihode koje će ostvariti od novih kapaciteta.
Ako uprava nije fulala nakon investicije bi samo u tom hotelu podigli broj noćenja za 40.000 . Toliko neki hoteli na Jadranu sa 200 soba naprave za cijelu godinu, a novi PB i mogao dakle raditi čak 115.000 noćenja.
Na razini hotela se prihod sa 2.2 mil eur diže na 5,2 mil, tj prihod LRH raste za cca 22 mil kuna, a EBITDA samo od ove investicije raste za 10-11 mil.

Eto vidljivo je da se može investicija isplatiti za manje od 7 godina, a sad i znate zašto sam u 2016 već sada predvidio rast prihoda od 25 mil kuna, tj zašto će nagodinu LRH napasti granicu od 300 mil kuna.

Ne moram biti KJB da znam zbrajati :))

Nemoj misliti na m2!

Evo pitao me je i jedan forumaš na pp dali je realno to što sam napisao o povratu investicije u periodu 5-7 godina.
Istina i mene je to iznenadilo da su sposobni investirati sa tako brzim povratima. Pogotovo kad gledam neke naše turističke tvrtke koje imaju povrat na nove investicije preko 15 godina.
U takvim tvrtkama dioničari čak gube na investicijama jer kapital se vraća sporije od tržišnih valuacija pa se može dogoditi da se ta razlika odrazi na cijeni dionice u minus.

No evo napravio sam kolegi na pp, pa ću sada i ovdje jednostavnu računicu za investiciju Palace-Bellevue.
Hotel je po mojim podacima imao 377 ležajeva i 209 soba i ostvarivao je oko 75.000 noćenja što daje popunjenost po ležaju od 54,5%
Kategoriziran je sa 3* ali nije nešto pa sumnjam da je postizao više od 60 eur po sobi u prosjeku (vjerovatno i manje) tj nekih 230 kn po noćenju.
To je prihod od 12.000 eur po sobi godišnje, a sumnjam da tu rade sa više od 30% EBITDA marže, što zaradu po sobi svodi na cca 3.600 eur.
Po nekim najavama LRH bi sada trebala uložiti oko 40.000 eur po sobi. Nešto bi se podigli kapaciteti, u funkciju pridodala vila Slatina, SPA, kategorija 4+*.

Ja ću to svesti na jednu sobu.
Da bi se investicija od 40.000 eur vratila u 7 godina EBITDA sa 3.600 eur treba narasti za 5.700 eur. To je onda 9.300 eur po sobi. To je rast zarade od skoro 200% i izgleda nedostižno.
No nije baš tako.
Uprava je negdje napisala da očekuje popunjenost i do 80% nakon ovog ulaganja.
Mene je ta brojka iznenadila (iako dobro poznajem opatijski turizam) Puniti hotel 300 dana godišnje je uspjeh i u gradskim hotelima.
No kad malo pogledame rezultate nekoh hotela u Opatiji nije to tako čudno.
Evo vam par hotela sa stopama popunjenosti:
Kristal 76%
Ambasador 74,8%
Miramar 72,7% (a rade 50.000 eur po sobi!!)
Kvarner (po obnovi) 74,8%

Može se znači puniti hotel na opatijskoj rivijeri po 270-280 dana godišnje.
Ok, nek je uprava pretjerala sa 80% i nek bude 75%
No ni cijena neće biti ista jer sada su to 4+*.
Neka cijena naraste ma 90 eur po sobi pa će prihod po sobi biti 24.600 eur
Kad uzmemo da rade sa maržom od najmanje 40% (a lako i sa većom jer 40% je prosjek za cijelu tvrtku) to je onda 9.840 eur EBITDA po sobi.
To je čak 500 eur više tj 5% više nego što smo ciljali.

Ovdje nisam ni dodao prihode koje će ostvariti od novih kapaciteta.
Ako uprava nije fulala nakon investicije bi samo u tom hotelu podigli broj noćenja za 40.000 . Toliko neki hoteli na Jadranu sa 200 soba naprave za cijelu godinu, a novi PB i mogao dakle raditi čak 115.000 noćenja.
Na razini hotela se prihod sa 2.2 mil eur diže na 5,2 mil, tj prihod LRH raste za cca 22 mil kuna, a EBITDA samo od ove investicije raste za 10-11 mil.

Eto vidljivo je da se može investicija isplatiti za manje od 7 godina, a sad i znate zašto sam u 2016 već sada predvidio rast prihoda od 25 mil kuna, tj zašto će nagodinu LRH napasti granicu od 300 mil kuna.

Ne moram biti KJB da znam zbrajati :))

I onda 2017 sa novim hotelom granica od 350 mil kuna.

Ebidta 2017 (ili da budemo konzeravtivni stavimo 2018) 150 mio kuna

Da, ova je dionica, koja traži strpljenje od investitora…

New Report

Close