LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Još jedna misao oko današnjog članka u VL i timinga članka: danes i juče su dani hrvatskog turizma. Svi su tamo u Poreču na kupu…i o čemu se neformalno puno priča? Pa naravno vijest koja je u novinima. Znači LRH…

Mislim da bi ovdje cijena mogla ići nebu pod oblake, ovisi samo o tome koliko STVARNIH potencijalnih kupaca ima koji žele ovaj paket hotela. Naravno da svaki ulagač gleda da što prije vrati uloženo, no ima ogromnih hotelskih lanaca koji se žele proširiti i zaokružiti svoju ponudu pa su spremni izdvojiti i extra da dobiju određene pozicije. Tko zna, očekujem najgore, nadam se najboljem 😉

[i]1 i 1 nisu 2 već 11 ;)[/i] [i]Klasa Hrvatski realist, realni pesimist[/i]

Bez obzira što piše “navodno” u tekstu ima previše činjenica i konkretnih podataka. Ovo nije napisao neki slabo informirani novinar koji je nešto načuo. Prije bi rekao da je razgovarao sa nekim vrlo upućenim ali taj je dao informacije “off the record”

Ono što je meni bitno je da je već 10 zainteresiranih. S obzirom o kojem se iznosu radi i da je tu onda obvezna i ponuda za preuzimanje radi se o zalogaju od minimalno 160, a vjerojatnije bliže 200 mil eur, a to je već jako ozbiljan novac.

Nemoj misliti na m2!

@daliborop

Molio vi te samo da izanaliziras na primjerima koji su se dogodili kada ide akvizicija poduzeca, sto su napravili novi vlasnici?, dali su kupili vecinskog vlasnika tvrtke?, dali su ostali vlasnici te vecinske tvrtke dobili ponudu?, kuzis u kojem smjeru idem, da sada ne nabrajam sve varijacije. Kako izrazito cjenim tvoje misljenje, molio bi te da to pokrijepis primjerima u RH.

Nemojte se ljutiti, a i nemate se kaj ljutiti. Clanak je u velikoj mjeri hrpa nabacanih gluposti bez suvislih poveznica. Ono komplot proslosti, sadasnjosti i kao nekakve buducnosti. I iz njega necete saznati nista novo sto vec i sami ne znate. Ja mislim da to nece tako brzo u prodaju, al je moguce da se ispituje teren i rade neke procjene. Ocito Juhnica to forsira, a ne Ostoja. Da se njega pita, moje je skromno misljenje, mozda se LRH uopce ne bi prodavao. No, kako je unutra i lokalna samouprava, zajednicki modus operandi oko upravljanja i razvoja je vjerojatno nemoguce postici. Opatijski ce dio u nekom roku otici i ja ne mislim da ce se za njega postici neka super iznenadjujca cijena, naprosto jer je to jedna zanimljiva destinacija koja je profitabilna, ali i dosta ogranicena za daljnji turistcki razvoj. Onaj presotali dio LRH bi mogao biti dobar play, ali na dugi rok. Tom ce se djelu vjerojatno pridodati neke nove destinacije, tipa gradskih botela, izvan RH. Ako budu povoljne i budu “garantirale” dostatan ocekivani povrat, po uzoru na slucaj portoroskih hotela unutar grupe.

Uglavnom, ja ne ocekujem nikakav spekatkl jer ne postoje preduvjeti za isti. Opatija naprosto nije destinacija polozajne rente, a ni tipa turizma kakvu je moguce postici primjerice u Dubrovniku i njegovoj okolici. A i matematika je vise-manje jasna. Na 400 mil. kn prihoda i cca 150-160 mil. kn EBITDA-e, bez akvizicija, moguce je drajvati jednu solidnu pricu koja je dobra i stabilna, ali bez vecih ocekivanja u pogledu nekog intenzivnijeg rasta, bilo popunjenosti, bilo cijena smjestaja i usluga. Nije nemoguce, ali to je spor i dugotrajan proces.

Ako se limitiraju samo na liburniju kao destinaciju tu postoje neka ograničenja. Sumnjam da mogu tu ići dalje od nekih 2500 možda 3000 soba i to je to. Naravno može se dalje taj proizvod tamo dotjerati, dići sve na 4+ *, razviti taj SPA itd itd. No jednog dana će lupiti u plafon. Ja ga držim da je ipak malo viši od tih 400 mil kuna, ali recimo daje to 500-550 mil (25-30.000 eur po sobi) u EBITDA od nekih 200 mil kuna. I onda će se LRH pretvoriti u nešto drugo jer kad to dosegnu mogu to lako održavati sa nekih 50ak mil kuna godišnje, a što sa ostatkom novca?
U dividendu naravno, i to će onda od brzo rastuće tvrtke ( i dionice) postati jedna stabilna i dugoročna priča slična oročenoj štednji. Postoje investitori koji vole takve stvari i platiti će je onda i 15-20 EBITDA jer ih prinos od 5% na godišnjoj razini zadovoljava. Znači 400 kuna dividende godišnje držat će dionicu na nekih 8-10.000 kuna.
No imamo još vremena do toga. U kojem peroidu možemo to očekivati?
Ja bi rekao jedno možda i 10ak godina, no neće se prema tome ići linearno. Nastaviti će se još 2-3 godine agresivnije (15-20% godišje) i onda lagano usporavanje.

No evo sada kada pišem postao sam svjestan da bi me zapravo za 10ak godina mogle početi zanimati baš takve dionice. Nešto stabilno, što će mi donositi 4-5% godišnje dividende. Možda ovo bude moja doživotna dionica :))

LRHC je nešto sasvim drugo, ali je pitanje želi li nas Ostoja tamo? Ako je odgovor da, onda ok, ostajem i puštam da mi on i uprava vrte zarađeni novac i rastu 10-15% godišnje. Tu je sada pitanje da vidimo koliko će tržište odrediti cijenu za tu dionicu u startu. Ako to bude menje od 1.000 kn meni se čini da je to jako povoljno i da nudi veći potencijal rasta nego LRH tj da može u par godina bez problema udvostručiti svoju vrijednost.

Mene sve ovo zadovoljava i za sada ne vidim neke puno bolje prilike od ovoga kod nas. Jasno da onima koji su tu već sad 7-8 godina i ušli su po 6.000 kuna, te projekcije o kojima ja pišem nisu baš nešto. Jer ako za recimo 5 godina LRH dosegne 7.500 kn, a LRHC 2.500 to je 10.000 kuna što je nažalost na 15 godina koliko će onda biti da su oni unutra, manje od 4% prinosa godišnje.

No ovima koji su ulazili prije cca 3 godine po manje od 2.000 kuna to će na 10 godina ulaganja dati prinos od blizu 20% godišnje. Tj upetorostručiti će vrijednost svog ulaganja.

Nemoj misliti na m2!

Možemo mi sve to razmišljati ali na kraju dana ovisi sve o tome, ko će staviti novac na stol i koliko.

Kako se o LRH zadnje vrijeme malo više priča, mislim, da su generalno gledano oćekivanja malih ulagaća velika. A to je sigurno dobra šansa za jedno ogromno razočaranje. Jbt ga – treba naučit burzovne lekcije svake par godine [emo_vrtimise]

Oko 10 zainteresiranih samo taj detajl, koji se ćesto zaboravi – nekomu je dovoljno, da ulazi u data room i pokupi sve podace o poslovanju (ako posluje u istom segmentu, on odmah vidi šta i kako). Nije nužno, da želi kupit poduzeće, nego možda samo da sazna one specifike koje mu trebaju.

Ali sa druge strane: za 10 dana ćemo znati 3q (i nadam se i koju info oko nekretnina) te isto tako vidjeti ćemo kako će proći skupština SNHO. Možda će se saznati neki timeline postupka prodaje.

Jer sve ostalo više manje znamo: LRH se stavlja na prodaju ali šansa prodaje je mala, jer pitanje ako će se iko iskeširati toliko koliko Ostoja očekuje. Ali kako je život lijep, možda se jedan dan probudimo sa informacijom, da ipak deal je sklopljen.

Prodano …

Opat sam napravio dobru procjenu, šteta što su platili konzultante :))

885 kn po dionici

Nemoj misliti na m2!

Ok, SNHO sada vrijedi 220 mil Cavtata i 250 mil LRH:)

Možda će sada ići javna ponuda za preuzimanje LRHC?

Ne, sada ide spajanje…..ko bi uopce od drustava(pcts,snho izbedenice) trebali dati javnu ponudu?!

Logika, ide spajanje….

Možda će sada ići javna ponuda za preuzimanje LRHC?

Možda. A moguće da je išla transakcija prije uvrštenja na burzu baš da se izbjegne obaveza objave javne ponude. Ništa nije slučajno…

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

New Report

Close