gledaj ove brojke uz vrijeme razvoja – znaci ocekivanja za iduce 3 godine. I naravno cijena tada.
Ma matej bude Darko još nešto ukokosario u slov. Nije bez veze kupio udio u benzu mislim da ovo sa gradnj. Nije dobro prodaj brate i sam u gradanju preko cavt.
Kolega Dalibore jedno mozda banalno pitanje.
Ajmo reci da ove nekretnine koje su prodali poniste dug koji imaju trenutno.
Znaci da bi izgradili ovaj resort o kojem pricate potrebno je dici novi kredit(20M eura) sa vremenom povrata kredita 10 godina i ajmo pretpostaviti da ce morati vratiti 25M eura(neda mi se sad racunati kolike su kamate, ali nije ni bitno). Znaci izgradili su “zgradu” za koju su potrosili 20M eura i koju ce amortizirati iducih 10 godina po stopi od 10%, tocno ili nesto krivo shvacam?
Ako zarada bez amortizacije iznosi 3M eura znaci da ce svake godine 2.5M odvojiti za amortizaciju te ce godisnja zarada iznositi 0.5M. Nakon 10 godina nemaju duga imaju 5M kesa i imaju nekretninu. Znaci za 11-tu godinu je vise ne mogu amortizirati te ce zaradivati na njoj umjesto 0.5M kao do sad 3M eura. Naravno sve ovo do sad je bilo u grubo receno, nije racunat porez i slicne stvari. Pitanje je sljedece shvacam li ja sve to krivo ili?
Jer svi sad pricaju visoka amortizacija ovo,ono ali sta ce se desiti kad vise nece biti amortizacije, ovo ce biti brutalna FI.
Molim vas razuvjeri me!
Sto po vama znaci amortizacija? Dali su to stvarna ulaganja u taj hotel ili je to vise knjigovodstvena igra. Razmislite
Zato je važan pokazatelj EBITDA koji Dalibor stalno spominje. Kod turističkih firmi je to osobito važan podatak jer su veliki iznosi amortizacije. Amortizacija je knjigovodstvena kategorija, bitno je da taj novac ostaje u firmi za daljnja ulaganja. Istina da smanjuje neto dobit, odnosno ne može se isplatiti vlasnicima kroz dividendu, ali LRH je i tako u velikom investicijskom ciklusu pa neto dobit i nije u prvome planu, važniji je EBITDA.
Amortizacija se može odnositi na više stvari. Jedno je to što je knjigovodstveno, a ovo na što Rudar misli je, čini mi se, ono na što se i u žargonu misli, a to je “zarditi vrijednost onoga što se amortizira). Kod dalibora, to je “povrat ulaganja”, u žargonu, to je “amortizirati nešto”, a nije to ono što je “amortizacija” u FI koja se odnosi na umanjenje vrijednosti imovine koja se događa s vremenom i procjenjuje se nekim stopama amortizacije (koje su kod naših tvrtki više ili manje realne).
amortizácija (, čega) ž
1. ekon. a. regulirano otpisivanje vrijednosti investirane imovine, smanjenje vrijednosti koje dolazi upotrebom b. nadoknada sredstava uloženih u proizvodnju ili u neko sl. poduzetništvo
Ono sta ja mislim je sljedece. Svi pricate kao da neko doslovno uzme tu lovu iz firme, a ja mislim da to nije istina. Mislim dakle nisam siguran.
Amortizacija su za mene stvarna ulaganja, uzeo si kredit koji sad vracas od zarade. Znaci ako netko nesto amortizira onda taj novac ne nestaje iz firme.
Neto dobit nije bitna tojest nije presudna jer i ovako i onako se poveca vrijednost firme a ako netko taj novac moze iskoristiti bolje od mene za daljnja ulaganja i stabilan rast prihoda tijekom godina zasto ne.
Po zakonu gradevinski objek se moze amortizirati 5% na 20 godina ili 10% na 10 godina. Sta je po vama sad realno ili manje realno? Ako ste investitor na kratki period da ne velim 3 godine(znam da je i to puno za neke na burzi) ona vam bolje odgovara da amortiziraju po manjoj stopi na duzi period. Kuzite sta mislim?
a sad zamislite da kupite ove turisticke dionice na 15 godina, sta ce se desiti u godinama 12,13,14,15? enormno povecanje neto dobiti (novac na racun—–> povecanje vrijednosti dividende itd…)
Ono sta ja mislim je sljedece. Svi pricate kao da neko doslovno uzme tu lovu iz firme, a ja mislim da to nije istina. Mislim dakle nisam siguran.
Amortizacija su za mene stvarna ulaganja, uzeo si kredit koji sad vracas od zarade. Znaci ako netko nesto amortizira onda taj novac ne nestaje iz firme.
Neto dobit nije bitna tojest nije presudna jer i ovako i onako se poveca vrijednost firme a ako netko taj novac moze iskoristiti bolje od mene za daljnja ulaganja i stabilan rast prihoda tijekom godina zasto ne.
Po zakonu gradevinski objek se moze amortizirati 5% na 20 godina ili 10% na 10 godina. Sta je po vama sad realno ili manje realno? Ako ste investitor na kratki period da ne velim 3 godine(znam da je i to puno za neke na burzi) ona vam bolje odgovara da amortiziraju po manjoj stopi na duzi period. Kuzite sta mislim?
a sad zamislite da kupite ove turisticke dionice na 15 godina, sta ce se desiti u godinama 12,13,14,15? enormno povecanje neto dobiti (novac na racun—–> povecanje vrijednosti dividende itd…)
Rudar, čini mi se da dobro razmišljate. Ne kužite neke stvari ali zato i pitate, da naučite.
Ja sam ekonomski nepismen, ali nekom logikom sam neke stvari skužio. Ako ko zna bolje, nek vam objasni ekonomskim riječnikom.
Niko ne priča da se doslovno uzme iz firme. Nego mnogi vole samo neto dobit i zato im je sve što nije u neto dobiti kao “otuđeno”. Naravno da lova od amortizacije ne ide nikud. Imate npr. novčani tok. Tamo možete vidjet kuda lova ide. Amortizacija spada pod povećanje novčanog toka (dakle u jednu ruku i povečanja love na računu).
Amortizacija je u biti da vam priznaju kao rashod to što je nečemu pala vrijednost (protokom vremena). Dakle, imali ste hotel koji vrijedi 100 milijuna, i tu godinu ste zaradili 20 milijuna od poslovanja, ali vam država prizna da ste na stajanju hotela izgubili 5 milijuna kuna pa ćete platiti porez samo na 15 milijuna jer vam je tolika zarada za tu godinu (20 milijuna-5 milijuna što ste izgubili na vrijednosti imovine). I tako kroz godine se to amortizira stopama koje vi odlučite a između su onih koje su dopuštene. Možete amortizirati sporije i brže. Da, to što zaključujete da će biti enormno povećanje neto dobiti je OK, ali nije točno jer nije firma statična stvar i da su jednom uložili i to je to. Non-stop ulažu nešto, non-stop dolazi nova i nova imovina koju se može amortizirati. Često sve više i više jer stvarate novu vrijednost. Ako ne bi išli na širenje biznisa, e onda kad se “potroši” amortizacije, onda više nemate tu stvar kao rashod. E sad, ako ste nerealno agresivno amorzizirali to se usklađuje revalorizacijom. Npr. nakon 20 godina izamortizirate neki hotel od 100 milijuna, a on još tamo i radi. E, znači vrijedi 0? Nije baš. Onda se to revalorizira i kaže se da vrijedi npr 50 milijuna. E, al onda znači da ste 50 milijuna kroz godine krivo prikazivali kao trošak, kad on to nije bio. Onda se naknadno treba na to platiti porez. Tako da je agresivna amortizacija u biti odgađanje plaćanja poreza na dobit. A budući da vam novac ostaje, on vam vrijedi više nego što će vrijediti za 10 godina kad napravite revalorizaciju i tu npr. dobivate na toj razlici. Najbistrije bi bilo kada biste amortizirali takvom stopom da kad napravite revalorizaciju vidite da imovina vrijedi točno onoliko koliko ste i dobili amortiziranjem. Al kod nas tvrtke agresivno se šire i ulažu i svaka kuna danas im znači mnogo jer vjerujemo da se može višestruko oploditi za tih 10 godina, a onda kad neće biti problem npr. platiti porez za dodatnih 100 milijuna kad su ti milijuni nama ionako stvrili višestruku dobit!
Kužite?
Naravno, oni koji ulažu u dionicu na kraći period, njima odgovara manja amortizacija, čak bi im odgovaralo i niža od realnog smanjivanja vrijednosti jer bi time bila veća trenutna neto dobit. A onima koji razmišljaju na dugi rok itekako paše veća amortizacija jer znaju da će se to sve oploditi višestruko!
Hvala, razumijem i tako sam i ja mislio vise manje samo sam se krivo izrazio. Ne treba meni ekonomski rijecnik dobar je i ovakav.
Recite mi jos kada se zakonski mora raditi ta revalorizicija? Koliko znam solaris ju je jedini radio od nasih turista?
Hvala
Hvala, razumijem i tako sam i ja mislio vise manje samo sam se krivo izrazio. Ne treba meni ekonomski rijecnik dobar je i ovakav.
Recite mi jos kada se zakonski mora raditi ta revalorizicija? Koliko znam solaris ju je jedini radio od nasih turista?
Hvala
A to ne znam kada bi se treabla zakonski raditi. Vjerojatno bi non-stop to trebalo nekako usklađivati, da izvješća realno prikazuju stanje, a revizor je taj koji bi trebao upozoravati ako bi nešto odudaralo od toga. A nisam nigdje naišao da revizor na to upozorava.
Revalorizacija s jedne strane radi “štetu” jer morate platiti porez, al opet s druge strane ima od nje koristi jern se opet povećaju iznosi amortizacije koji opet daju da se izbjegne porez (postotak ostaje isti, ali budući da se vrijednost povećala, onda je vaća i amortizacija).
Nije to baš sve tako kako ste napisali.
Najlakše je to gledati kroz neki stroj.
Kupite stroj.
To za tvrtku nije trošak, nego je samo promijena oblika imovine, novac u materijalnu, ili obveza (kredit) u materijalnu.
Sa stanovišta troška se još nije ništa dogodilo.
Na tom stroju proizvodite neku proizvode.
Proizvodi preuzimaju dio troška kroz amortizaciju. Procijenili ste da će stroj trajati 10 godina i svake godine amortizirate 10% vrijednosti stroja. Nakon 10 godina stroj nešto vrijedi ali knjigovodstveno je otpisan. Ako ga tada prodate ono što za njega dobijete je čista zarada.
Ako stroj prodate ranije, onaj neotpisani dio ide odmah u troškove, a cijena za koju ste ga prodali u prihode. Razlika je zarada.
Imovina se ne mora revalorizirati po zakonu ali postoje računovodstveni standardi koji reguliraju to pitanje. Uobičajeno je da revalorizira imovina namijenjena prodaji ili u nekim drugim specifičnim slučajevima.
Kada se imovina revalorizira na to se ne plaća porez ali to onda ide malo drugačije. Amortizacija takve revalorizirane imovine naravno da ne može ponovo umanjivati poreznu osnovicu jer bi to značilo da vam se u trošak priznje 2 puta. To ide u trošak amortizacije ali se istovremeno taj iznos prikazuje kao prihod od amortizacije revalorizirane imovine. To onda s jedne strane “ispravlja” bilancu ali “kvari” račun dobiti. Pogledajte situaciju na Solarisu. Tamo imate “lažni” prihod koji stvara ta amortizacija na revalorizirani dio imovine.