Nije bitno jeli tvrtka na burzi ili ne, likvidacijski postupak je isti.
Ni u tom slučaju nebi se izbjegao porez na dohodak za dio dobiti koji potpada pod oporezivanje porezom na dohodak od kapitala. U slučaju da je društvo radilo povećanje kapitala i time umanjilo poreznu osnovicu (kao što je napravila LRH) plaća se i pripadajući porez na dobit na taj dio.
Ukoliko bi se “isplata” vršila u imovini platio bi se i PDV.
Dali će dioničari donijeti odluku o likvidaciji društva samo je na njima. Prije podijele SNHO je imao znatna sredstva na računu a zapravo se sam holding nije bavio nikakvom djelatnošću jer je sva poslovan djelatnost bila na tvrtkama u vlasništvu.
Dioničari su (naravno većinski) donijeli odluku o isplati dividende ali ne u novcu (bilo ga je oko 50-60kn po dionici) nego u dionicama.
Porez na dohodak od 12% nije plaćen zato što se radilo o dobiti iz 2010 koja se nije oporezivala porezom na dohodak od kapitala.
Da se radilo o novoj dobiti, porez bi se plaćao iako bi dioničari dobili dividendu u dionicama.
Nitko većinske ne može natjerati da “ugase” tvrtke i podijele novce, ali kao dioničar SNHO imate na najavljenoj skupštini pravo saznati razloge predložene podjele društva i pitati Upravu kakav je “plan”. Ako niste zadovoljni odgovorom možete glasati protiv, izjaviti protivljenje i sudski (privremeno ako nemate dobre razloge) zaustaviti podjelu. Uz odluku o podijeli društvo mora na sud dostaviti izjavu Uprave da nije podignuta tužba na pobijanje ili ništetnost tj da ako je podignuta da je ista pravomoćno odbijena, odbačena ili povučena.
U ovakvim situacijama ako veliki žele provesti ovo, teško da će te ih spriječiti, ali dužni su vam reći zašto to rade i kakvi su im planovi sa novim tvrtkama da bi vi mogli donijeti ispravnu odluku. Njima ne treba komplikacije sa tužbom jer se sve značajno produžava. Zato su kod ovakvih stvari većinski i uprave posebno “nježne” prema ostalim manjinskim dioničarima. Vidjeli ste da su na skupštini LRH usvojeni baš svi protuprijedlozi koje su stavili Opatija i mali dioničari, a mislim da je to i razlog zašto i SNHO nije sudjelovao na skupštini LRH. Na taj način se ni KJB ni Ostoja ne mogu pokušati zaustaviti ili na duže vrijeme odgoditi podjelu.
Rekao bi da sada polako postaje jasno zašto je “jeftinije” kupovati LRH kroz SNHO, no to ije ništa nužno loše za dioničare SNHO. Ne znamo dali će dobiti novce i koliko, ali vrijednost tvrtke sigurno raste ako do prodaje dođe. Dali će na kraju dioničari SNHO zaraditi i više od dioničara LRH nemoguće je sada izračunati pa su rizici veći.
Opet sam se zaletio pa pišem o SNHO na temi LRH 🙂
Za nas bitno, iz ovog teksta:
– javni poziv za konzultanta raspisan
– prodaju se dionice LRH što pojednostavljuje priču sa preuzimanjem
– početna cijena oko 5.000 kn
Cijena:
EV/EBITDA 14: 14,9
EV/EBITDA 15: 6,5 (sa prodajom imovine)
EV/EBITDA 15: 13,4 (isključena prodaja iz EBITDA)
EV/EBITDA 16: 12,9
Svakako bi trebalo uzeti u obzir da LRH ima imovine izvan funkcije u vrijednosti od 1,5 – 2 EBITDA tako da sve ove brojke se umanjiti za toliko
Ja ostajem pri svojoj procijeni da bi cijena mogla i do 5.500 kn u preuzimanju
Kakav nam to prinos nudi?
Cijena 4.300 trenutna
Cijena LRH-HC u najavljenoj prodaje opatijskog paketa oko 860-920 kn
To znači da se trenutno LRH može kupiti po cca 3.400 kn a da bi cijena u ponudi bila minimalno 5.000 kn ?
Prinos od 50%, nije loše?
S tim da LRH-HC vrijedi dosta više od tih 900 kn
Ako zadrže se na 10 EV/EBITDA znači da tvrtka vrijedi 500 mil
Ako je dug 150 mil znači da 350 mil / 302641 = 1.150 kn po dionici
To je na osnovu rezultata ove godine, nagodinu očekujem znatno bolje.
Mislim da je prihod realno da bude oko 160 mil i EBITDA preko 60 mil.
Na 10 EV/EBITDA to je uz nešto investicija već na 1400-1500 kn
Pitanje je samo želi li nas Ostoja kao partnere ili ne?
Znači da bi držanje LRH-HC moglo donijeti i višu zaradu od 50%
Sa EBITDA od 60 mil dug se brzo smanjuje pa dionica raste za cca 200 kn godišnje na istim parametrima što je oko 20%
Uz rast poslovanja od minimalno 10-15% u prve tri godine nove tvrtke, moja projekcija je da će tvrtka raditi 200 mil kuna uz 80 mil kuna EBITDA i dug do 1-1,5 EBITDA (a ako ostoja upregne novac od LRH ni toliko)
Kad ovo za 3-4 godine bude išlo u prodaju neće to biti ispod 2.500 kn što je prinos od cca 30% godišnje
Rizici su da Ostoja osvoji 95% i ide na istiskivanje jer nakon što kupi paket Opatije bit će na 91,5%. Možda je povuku i sa tržišta ali dioničari su relativno dobro zaštičeni jer moraju dobiti neku fer cijenu ili prosjek.
Ja bi rado ostao sa njima ako nam kažu da nas žele. Za početak stavili su dionicu u redovno tržište što je ipak neki poziv.
Sve to možda je i pojašnjene zašto je bid na 4200 malo jaći…
Nadam se samo, da SNHO angažira vrlo dobre konzultante (sa dobrim kontaktima) koji mogu privući u priću zaista različite igrače.
Opet sam se zaletio pa pišem o SNHO na temi LRH 🙂
Za nas bitno, iz ovog teksta:
– javni poziv za konzultanta raspisan
– prodaju se dionice LRH što pojednostavljuje priču sa preuzimanjem
– početna cijena oko 5.000 kn
Cijena:
EV/EBITDA 14: 14,9
EV/EBITDA 15: 6,5 (sa prodajom imovine)
EV/EBITDA 15: 13,4 (isključena prodaja iz EBITDA)
EV/EBITDA 16: 12,9
Svakako bi trebalo uzeti u obzir da LRH ima imovine izvan funkcije u vrijednosti od 1,5 – 2 EBITDA tako da sve ove brojke se umanjiti za toliko
Ja ostajem pri svojoj procijeni da bi cijena mogla i do 5.500 kn u preuzimanju
Kakav nam to prinos nudi?
Cijena 4.300 trenutna
Cijena LRH-HC u najavljenoj prodaje opatijskog paketa oko 860-920 kn
To znači da se trenutno LRH može kupiti po cca 3.400 kn a da bi cijena u ponudi bila minimalno 5.000 kn ?
Prinos od 50%, nije loše?
S tim da LRH-HC vrijedi dosta više od tih 900 kn
Ako zadrže se na 10 EV/EBITDA znači da tvrtka vrijedi 500 mil
Ako je dug 150 mil znači da 350 mil / 302641 = 1.150 kn po dionici
To je na osnovu rezultata ove godine, nagodinu očekujem znatno bolje.
Mislim da je prihod realno da bude oko 160 mil i EBITDA preko 60 mil.
Na 10 EV/EBITDA to je uz nešto investicija već na 1400-1500 kn
Pitanje je samo želi li nas Ostoja kao partnere ili ne?
Znači da bi držanje LRH-HC moglo donijeti i višu zaradu od 50%
Sa EBITDA od 60 mil dug se brzo smanjuje pa dionica raste za cca 200 kn godišnje na istim parametrima što je oko 20%
Uz rast poslovanja od minimalno 10-15% u prve tri godine nove tvrtke, moja projekcija je da će tvrtka raditi 200 mil kuna uz 80 mil kuna EBITDA i dug do 1-1,5 EBITDA (a ako ostoja upregne novac od LRH ni toliko)
Kad ovo za 3-4 godine bude išlo u prodaju neće to biti ispod 2.500 kn što je prinos od cca 30% godišnje
Rizici su da Ostoja osvoji 95% i ide na istiskivanje jer nakon što kupi paket Opatije bit će na 91,5%. Možda je povuku i sa tržišta ali dioničari su relativno dobro zaštičeni jer moraju dobiti neku fer cijenu ili prosjek.
Ja bi rado ostao sa njima ako nam kažu da nas žele. Za početak stavili su dionicu u redovno tržište što je ipak neki poziv.
Ne zaboravite jedan važan detalj. SNHO je u redovnoj kotaciji i za njega vrjedi zakon o preuzimanju dioničkih društana. Razbijanjem SNHO društvo ga u stvari izbacuje iz redovne kotacije bez obveze da otkupi dionice onih koji se protive delistanje. Nova 4 društva su u MTP kotaciji koja ih na ništa ne obvezuje. Vrađžiji je taj Ostoja i zato namam dionice SNHO. Sretno
? SNHO je trenutno također na MTP, tako da je logično da će nova 4 društva ostati.
p.s. Dalibor, hvala na pojašnjenju o likvidaciji, iako nemam puno dionica, mogao bi se zaletiti na skupštinu ako ne budem na terenu čisto da vidim kako izgleda.
Istina na MTP je, previd. Znači Zakon o PDD ne vrijedi za SNHO. Onda je bolje imati LRH iako je pitanje cijene pri prodaji.
Dalibore, naravno da bi rado ostali u LRH Cavtat, ali Ostoja će u jednoj ruci imati LRH Cavtat a u drugoj hrpu novaca od prodaje LRH Opatija i u glavi plan da to nekako spoji u novu uspješnu priću, bojim se da čemo mi mali tu biti višak…
SNHO nije na uredjenom tržištu nego je na MTP od prije cca 2 godine i to ga je uvrstio brokeraj nakon što su ga većinski delistirali. Kad se dionica povlači sa burze to sigurno nije pozivnica malima na partnerstvoi
Ne vidim zasto bi se LRH i Valamar spajali niti ista slicno kad i jedna i druga kompanija ciljaju end game da se prodaju dalje s tim da je LRH ranije zapoceo tu raspodjelu zbog svoje vlasnicke strukture, dok ce RIVP ici u to kroz par godina kada usminkaju izvjesca koliko ide, a ni portfelj im nije takav da bi mogli ocekivati nesto puno vecu cijenu da su zajedno itd.
Pitanje:Ne vidim zasto bi se LRH i Valamar spajali niti ista slicno
Sami sebi ste odgovorili: i jedna i druga kompanija ciljaju end game da se prodaju
“ni portfelj im nije takav da bi mogli ocekivati nesto puno vecu cijenu da su zajedno itd.” => Zašto ne? Pa baš bi to još više doprinijelo rastu vrijednosti. Pogledajte npr. kritike razdvajanju LRH i LRH-Cavtat…
LRH i LRH HC za sada se razdvajaju samo vlasnički ali ne i poslovno. Ostaje i dalje brand Remisens, sjedište obje tvrtke je u Opatiji na istoj adresi.
Objedinjena je i prodaja i nabava, administracija, praktično ista uprava itd.
Ne vidim da će razdvajanje utjecati na posao.
Sad dali je lakše prodati sve skupa ili jedno po jedno ne znam. Ima argumenata i za jedno i za drugo. No rekao bi da će gazde izabrati najbolji model, tj da prodaju po što većoj cijeni.
Ovo ne prodaje država da postavljaju besmislene uvijete. Tko da više, njegovo je.
Vodeće turističke tvrtke u portfelju imaju turističke gradove Rovinj i
Dubrovnik a po meni u taj portfelj treba svrstati i Opatiju.