kupnja se dobro naslagala – pa zar nitko ne kupuje brod?!
[emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh]
Tako dobra prilika, a svi čekaju… di su ti fondovi da me spase 😉
[/quote]
@zeko_ma: šta fali ovom bid-u sada? fondovi najverovatnije neće krenut jer jednostavno fali dugoročno razmišljanje. A i likvidnost je problematična – ali mislm, da ako stavite vaših 500-600 komada na prodaju, onda možda ko poćne i o tome razmišljati. Normalno, da ovaj forum ne prate svaki zainteresirani investitor.
[/quote]
Ma fali mi neki dobar investitor da digne cijenu na neku razumnu pa da mogu prodati 😉
kupnja se dobro naslagala – pa zar nitko ne kupuje brod?!
[emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh]
Tako dobra prilika, a svi čekaju… di su ti fondovi da me spase 😉
[/quote]
@zeko_ma: šta fali ovom bid-u sada? fondovi najverovatnije neće krenut jer jednostavno fali dugoročno razmišljanje. A i likvidnost je problematična – ali mislm, da ako stavite vaših 500-600 komada na prodaju, onda možda ko poćne i o tome razmišljati. Normalno, da ovaj forum ne prate svaki zainteresirani investitor.
[/quote]
Ma fali mi neki dobar investitor da digne cijenu na neku razumnu pa da mogu prodati 😉
[/quote]
Koja je to razumna cijena?
Za mene 8K, koja je za tebe?
Zanimljiv podatak:
Opatija ima 4,14% kapaciteta Kvarnera
za period 1-5 ostvarila je 25,49% noćenja
za period 1-6 ostvarila je 15,33% noćenja
za period 1-8 ostvarila je 7,55% noćenja
Opatija pogotovo izvan sezone znatno bolje iskorištava svoje kapacitete.
Za mene 8K, koja je za tebe?
Meni bi bila dobra i 5.000 kn
Mislim da je 5.000 – 5.500 nešto što je realno u ovom trenutku.
Govorimo samo o kvarnerskoj LRH, imamo pored toga još i LRH -HC
Mislim da bi nagodinu prihod morao biti 300 mil kuna
To je 120 mil EBITDA što je na 11 EV/EBITDA 4.400
Duga ako ovo prodaju neće biti ali onda je i kupcu jasno da ima još najmanje toliko novca u neproduktivnoj imovini. To je 500-600 kn po dionici.
Dodajmo malu premiju u preuzimanju od 10% i to je 5.500
No kod hotelskih preuzimanja ne računa se to tako jednostavno. Već ova uprava ima postavljene planove na sigurno 5 godina, a s obzirom na potencijal oni sigurno nisu loši. Tako da kupac na osnovu tih planova izračunava vrijednost kompanije na +5 ili +10 godina i onda ju diskontira na današnji dan uz zahtjevanu stopu povrata kapitala. Ako su stranci oni imaju manje zahtjeve na povrat pa su spremni platiti više. Naši naravno plaćaju manje jer je kapital skuplji.
Ako se pojavi više kupaca onda bi cijena mogla preći neke kod nas uobičajene parametre. Ako vjerujem da netko će znati iz ovoga izvući maksimum to je sigurno Ostoja i ekipa.
Dosadašnje prodaje kod nas su ipak bile malo manja igra.
Nedavna prodaja Baške koja nije malo plaćena je ipak prodaja manjeg kalibra. A prodavači i nisu bili u bajnoj situaciji. Na Lošinju na kraju nitko ni ne zna što se točno dogodilo i koji su tu novci bili u igri. Istraturist je prodavala ZABA koju je matica pritiskala da se riješi hotelskog portfelja itd itd.
Ako je ova prodaja kapitalizacija zarade a ne rasprodaja zbog rastave braka onda bi cijena mogla iznenaditi.
Naime kupci namirišu krv i onda ponudama ucjenjuju prodavača.
Ja bih rekao, da vrijedi LRH Opatija puno vise od 5000 kuna:
=> stabilan biznis u okruženju gdje su dobri uvjeti za cijelogodisnje poslovanje
=> stopa rasta EBIDTA će biti u idučih 5 godina pod pozitivnim utjecajem dodatnih investicija grada Opatija (jer će dobit friški novac) + novih investicija LRH (renovacije + novi hotel odnosno nove sobe) + oporavak gospodarske klime (dovoljno, da je lagani plus GDP + da se malo iskorigira PDV)
Sve to navodi, da je vrlo tesko procjeniti sta će biti, jer ne znamo sve planove LRH Opatije – na primer, sta toćno znaći za LRH kad grad dogradi/renovira marinu. Ili kakva će biti prodajna strategija kad se ona multifunkcionalna dvorana izgradi (znaci veci fokus na organizaciju kongresa). Kako se LRH promjenila u zadnjih 4 godina, tako vjerujem, da će se isto promjeniti u idućih 4 godina. Sa drugim riječima: LRH Opatija danas još nije nešto što je u fazi, gjde samo uzimaš godišnju renticu. Nego ima još puno prostora za razvoj.
I naravno, ako bude to kupac shvatio, onda možda će biti cijena takva, da ćemo se smijati. Ali nisam siguran, da smo već tamo.
I jos jednom, mozda nekretninski ili hedge fondovi gledaju takve price na taj nacin: ajmo reci da je projekt vrijedan 1,5 milijarde kuna (5000 kuna na dionicu). Oni uplate 0,5 milijarde, a 1 milijardu uzmeju financiranje na 2%. Uzmemo prognozu od daliborop EBIDTA 120 mio kuna smanjena za 20 mio kuna dodatnih financiranja. Znaci 100 mio kuna na na 500 mio ulozenih. Nije to lose. Samo je problem, sto to nije u drzavi, koji ima nizi rizik (ono, sto smo pricali, zasto soba na zapadu vrijedi puno vise nego u Hrvatskoj).
Kako vi vidite sve to?
vidite sto nesposobni premijer i pripadna mu vlada mogu … sada vec pricaju o slanju izbjeglica na “jug” … koliko je to dobro za turizam – prosudite sami.
Ja sam pisao o sadašnjem trenutku. Da bi dao neke projekcije morao bi imati neke parametre. Naime u prethodne 4 godine LRH je rasla po nekoliko osnova.
1. promijenili su se parametri vrednovanja firmi na ZSE
2. podigla se profitabilnost tvrtke
3. prihod je rastao organski
4. prihod je rastao od akvizicija
Ako znamo da je cijena dionice bila na 1600-1800 prije 3 godine to je do 4700 rast od 160-190%
1. prije 3 godine trgovalo se na 0,5-0,7 booka (ne samo LRH) i 5-6 EV/EBITDA (LRH je trgovan na višim multiplama)
2. LRH je radila sa maržom od 24%
3. prihod je od tada narastao 28%
4. prihod od akvizicija je donio preko 60%, cca 80-90% EBITDA u odnosu na 2012, ali je povećao dug za preko 300 mil tj 6 EBITDA koje je donio
Ako raščlanimo rast cijene to bi izgledalo ovako nekako
4. Akvizicije su donjele 50 mil EBITDA koje su donijele oko 300 mil kuna duga
Da se nisu u međuvremenu podugle valuacije ovo nebi donjelo puno jer je dug 6 EBITDA. Ako gledamo na EV/EBITDA 10 donijele su 660 kn po dionici
3. Organski rast prihod od 28% donio je oko 580 kn po dionici
2. Rast profitabilnosti donio je 1080 kn po dionici
1. Rast valuacija na ZSE donio je na LRH oko 680 kn po dionici
Znači da su u strukturi rasta sudjelovali:
Rast profitabilnosti sa 36% tj donjele su rast od 65%
Rast valuacija i akvizicije sa po 22% tj rast od 40%+40%
Rast prihoda sa 19% tj rast od 35%
Bitno po meni je da je vidljivo da je za najveći rast bitna sama tvrtka tj uprava, a da je efekt tržišta nosio samo cca 1/5 rasta kod LRH
Kako bi se trebale stvari razvijati dalje?
Govorimo samo o kvarnerskoj LRH?
Idemo probati projecirati:
2015
prihod 270 mil
ebidta 108 mil
dug 0 mil
investicije 70
11 EV/EBITDA: 3600 + 500 kn (imovina) + 500 kn (premija)
2016
prihod 300 mil
ebitda 120 mil
investicije 190 mil
dug 70 mil
cijena: 4200 + 500 kn + 500 kn
2017
prihod 380 mil
ebitda 140 mil
investicije 200 mil
dug 130 mil
cijena 5050 + 500 + 550
2018
prihod 450 mil
ebitda 180 mil
investicije 220 mil
dug 170 mil
cijena 6500 + 500 + 700
2019
prihod 530 mil
ebitda 210 mil
investicije 50 mil
dug 0 mil
cijena 7050 + 500 + 750
Po ovome LRH može investirati po 200 mil kuna godišnje u zadržat će dug na ispod 1 EBITDA. Po toj šemi prihod u 4 godine podiže za cca 100%
Kako im projekti imaju povrat od 14-16% to je oko 210 mil ebita u 2019
Na 11 EV/EBITDA to je 7050 kn + 500 kn u imovini i 10% na premiju= 8.300 kn
Idemo to diskontirati sa 9% pa dobijemo:
2015 5180
2016 6250
2017 6870
2018 7550
2019 8300
To je na 11 EV/EBITDA
Ako bi se valuacija digla na 13 EV/EBITDA cijena u 2019 je 9800
A ako diskontiramo onda sa 8% ti je danas oko 7.000 kn
Ima tu naravno puno upitnika. Uprava je rekla da je spremna investirati 500 mil pa i do 1 milijardu kuna?? Bilo bi zgodno da to objave kao neki plan.
Evo u 4 godine neka investiraju 650 i to nam podiže prihod za 100%
Velike su to brojke, ali pisao sam ja i prije neke projekcije pa su to svi uzimali sa rezervom, a na kraju ispadne da sam bio skroman u projekcijama.
Ovo nije nikakvo gledanje u čarobnu kuglu nego samo čista matematika.