LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Yako, uvijek ima drugih topica gdje se skida sve u 16 [emo_smijeh][emo_namigusa]

www.lociraj-popust.com

Albin je svoje iz top 10 prodao na 3300kn. Tada su govorili da je covjek ugostitelj iz opatije i da zna sto radi. A u godini dana je dionica narasla 50%. Svaka mu cast ako je vise zaradio. Ovdje je sve vise ribica koje razmisljaju pozitivno o lrh. Kalkulatorcic neumoljivo pokazuje kakva ce to tvrtka biti za 2 god.

lapsus: kapital ne voli nesigurnost

Retrovizor..[/url]

Dobro upućeni novinar piše:

Najavljena je prodaja neaktivne imovine koja, ako je vjerovati onome što se može neslužbeno čuti, već u velikoj mjeri ima svoje kupce

navodno je već i ”riješeno” pitanje prodaje ”javnog” udjela u Hotelima Cavtat koje bi od četiri jedinice lokalne samouprave SN Holding mogao otkupiti za iznos otprilike na pola puta između vrijednosti koju su spominjali mediji i one koju su izračunali upućeni.

Izgleda da i novinar očekuje da je ovaj oglas samo tehnička provedba sa već poznatim kupcima.
Po ovome što piše za cijenu opatijskog paketa rekao bi da predviđa cijenu od oko 65-70 mil kuna tj između 860 i 925 kn po dionici

Nemoj misliti na m2!

U sutrašnjem Jutarnjem je poziv za izvođača radova na Palace Bellevue

Svaki dan nešto novo :))
No ta investicija je nekih 87 mil kuna prema najavi i to mislim sa PDV-om tako da je to neto ulaganje od oko 70 mil kuna tj cca 42.000 eur po sobi.
To je planirani iznos po starom projektu koji je predviđao nadogradnju a možda će sada biti i nešto jeftinije.

Kako će nakon ove prodaje nekretnina LRH imati na raspolaganju puno više novaca jasno je da se pripremaju još neke velike investicije.
Smiješi nam se dobit od minimalno 100 mil kuna ove godine.

Nemoj misliti na m2!

LRH priprema teren za novu akviziciju?

Nemoj misliti na m2!

LRH priprema teren za novu akviziciju?

Pa onda opet lokalci nece htjet biti u necem sto nije Opatija i okolica? Meni se cini da bi mogla uskoro dividenda.

"...a nije isključeno ni da država počne oporezivati držanje kućnih ljubimaca..."

Yako, uvijek ima drugih topica gdje se skida sve u 16 [emo_smijeh][emo_namigusa]

Ah, kolega. 🙁
Ajde molim Vas da izbjegnemo ove mentalitetske klišee tipa “Ako ne misliš kao mi otiđi odavde”, ovaj topic ipak zaslužuje jednu višu i argumentiranu razinu.

Vama likvidnost nije važna – meni je, itekako.
Vi nedostatak potražnje tumačite kao igru velikih da “stresu drvo” i sve pokupe od “drhtavih ručica” nebi li se na kraju omastili, a ja taj isti nedostatak potražnje tumačim kao nepovjerenje ulagača koji se boje da ne ostanu izigrani na ovaj ili onaj način. (Nadam se da smijem pisati o tome?)
Čitam sve ove komentare i cifre. Fascinantni su. Ali ako je sve tako krasno, zar vama ne smrdi to što nema bar dvojce koja bi se nadmetala na kupnji?
Ako se pojave, vjerujte, biti ću sretniji od vas. No nekako mi se čini da je ovo postala bara taman za jednog krokodila.

Pa ima toliko stvari koje se trebaju obnoviti tim novcem. Ide investicija u Palace-Belevue-Slatina, može krenut projekt Ičići. Vidim da vila Miramar nije stavljena na prodaju, nalazi se kraj vile Else, Atlante, Belvedere i hotela Bristol. Stalno su popunjene, tako da to ima smisla obnoviti. Hoteli Belvedere, Residenz i Imperial isto vape za obnovom. Sad im je prilika, a to opet brzo generira velike prihode i dobit.

Cekajte da se istrese onaj sa 140 kom kojem je banka uzela dionice.

Zapravo ta ideja o dividendi uopće nije bez veze.
Znamo da će se prodajom ovih nekretnina ostvariti velika zarada ali i velika dobit jer jednostano nije moguće izvanredni prihod od 150 mil kuna od kojeg je najmanje 110-120 zarada sakriti, a nešto zarađuju i u poslovanju.
Znači dobit kako god teško da će biti manja od 100-120 mil kn

Koji bi mogao biti motiv za isplatu dividende?
Sjećate li se kada sam postavio pitanje čime će SNHO financirati kupnju opatijskog udjela?
Ovo bi im bilo zgodno zar ne.
Proda se nefunkcionalna imovina i isplati dividenda u visini 100 mil kuna.
SNHO dobije svojih 62% i time od Opatije otkupio udio u LRHC koji otprilike toliko i košta. (napisao sam košta a ne vrijedi !!)
Opatija i općine su sretni.
1. dobili su 62 mil kuna za dionice tvrtke u kojioj ne žele biti suvlasnici
2. onda su dobili 25 mil kuna kroz dividendu
3. ostalo im je 25%+1 dionica u LRH
4. nefunkcionalne nekretnine će novi kupci staviti brzo u funkciju
5. s dobijenim novcem možda i sami nešto od tih nekretnina otkupe od LRH (Lovran navodno priželjkuje neke objekte od ovih koji su oglašeni)

Isplati li se to Ostoji?
Rekao bi da se isplati. Nisu umanjili vrijednost matične LRH jer ove nekretnine teško da bi bile adekvatno vrednovane u nekoj prodaji cijele tvrtke. Kupac će prvenstveno analizirati poslovanje, a nefunkcionalne nekretnine tu bi onda mogle izgledati kao teret a ne plus.
To će reći da ova prodaje ne umanjuje vrijednost matice.
Istovremeno postaje vlasnik LRH-HC i to cca 90%, a možda i više ako bude kupovao i od malih. Cijena koju se pretpostavlja da bi platio je 60-70 mil za 25%. Za par godina kada profunkionira Portorož kako treba, a odrade se i neke investicije u Cavtatu prihod LRH-HC bi trebao dosegnuti 200 mil kuna što je onda oko 80 mil kuna EBITDA. Ostoja neće naravno prodavati po 7-8 EBITDA. Po toliko on kupuje, a kad prodaje to će biti recimo 10-11 EBITDA.
To znači da će LRH-HC za 3-4 godine prodati dalje za 100 mil eur.
Po tome na ovih 25% od Opatije zarađuje između 150% i 200%
Nije loš potez zar ne?

Kako mali tu prolaze?
Dividenda između 300 i 400 kn
Pa prodaja LRH-HC po 800-900 kn
I ostaje im LRH koja radi nagodinu minimalno 300 mil kuna prihoda sa 120 mil kuna EBITDA. Rezerva od još 500 kn po dionici nefunkcionalne imovine.
Mislim da bi cijena čak mogla ostati iznad 4000 kuna i nakon podjele ili se tu vratiti nakon kraćeg vremena kada potpomognuta dobri rezultatima i ulaganjima.

Ukoliko SNHO u roku od 2 godine i realizira prodaju svog paketa teško da će to prodati ispod 5.500 kn.

Pitanje je samo dali prodati LRH-HC Ostoji?
Možda nebi bilo loše ostati i prodati kad bude on prodavao?
Ako je njemu dobro po 800-900 kuna zašto nebi bilo i nama? Kad to dovede na nivo profitabilnosti i poslovanja i ušminka za prodaju sumnjam da će to prodati ispod 2000 kn po dionici.

Nemoj misliti na m2!

New Report

Close