LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

” Naime, da bi se porezna osnovica
mogla smanjiti za reinvestirani dobitak, trgovačko
društvo (samo d.d., d.o.o. i j.d.o.o.) moraju tijekom poreznog
razdoblja uložiti u dugotrajnu imovinu s ciljem
očuvanja postojećih radnih mjesta, a za koja se rashodi
pri uporabi u cijelosti priznaju kao porezno priznati rashodi
prema odredbama Zakona o porezu na dobit”

Izvor;Časopis Računovodstvo revizija i financije

Ok, hvala na pojašnjenjima. Ja znam da sam ove godine dizao temeljni kapital svoje firme (sa dobiti iz 2014.) jer mi je knjigovođa rekla da je ovo zadnja godina da to mogu napraviti bez plaćanja poreza na dobit.

I ponovo 25 crveno! Izgleda da 25 crveno uvijek dobiva!

Ostoja prodaje nekretnine LRH za 20 mil. eura

Nismo jedini zaključili da je moguće da su ove nekretnine već prodane i da se sada samo provodi tehnički natječaj.

Nemoj misliti na m2!

Ostoja prodaje nekretnine LRH za 20 mil. eura

Jeste vi svjesni sta znaci 20 mil€ na rezultate koji se ocekuju ove godine?!

Redovni prihodi LRH (konsolidirani) su ove godine trebali biti viši 30%
Prošle godine su bili 354 ukupno od čega je 10 mil kuna bilo od presude i 22 od prodaje vile
Ove godine bez ovih prodaja nekretnina bili bi oko 420 mil kuna
U startu sam računao da će biti između 390 i 400 mil kuna, ali godina je stvarno rekordna.
Ako dođe ovih 150 mil kuna to će značiti da će imati 60% viši prihod, i skoro 100% višu EBITDA
Dobit je prošle godine bila 50 mil kuna, a onda bi ove godine mogla biti i do 200% veća!!

Jedino treba voditi računa da će to biti razdvojeno u 2 tvrtke

Nemoj misliti na m2!

ja imam samo snho:)

U razgovoru koji sam vodio sa predsjednikom uprave na skupštini rekao mi je da su oni spremni prodavati nekretnine kada im se pojave dobre prilike za investicije. Rekao mi je da drže cijene visoko i da su ih spremni nešto diskontirati ovisno o prilici koja se pojavi. Posebno je istaknuo da su koncentrirani na širenje i diverzifikaciju portfelja što smatraju ključnim za sigurnost poslovanja.
Povrati koje planiraju ostvariti na investicijama su vrlo visoki, no rečeno je da neka ulaganja koja će raditi će možda imati nešto manji povrat, ali će na razini grupe davati neke prednosti koje drugi nemaju, a to je širenje izvan regije, izlazak iz pretežno ljetno-odmorišnog segmenta i slično…

Ako se sada prodaje ovoliko nekretnina znači da se pojavila takva neka iznimna prilika jer ovo nije u okvirima prodaja o kojim se govorilo…

Ponoviti ću da je meni uprava ostavila vrlo snažan dojam da jako dobro zna što radi. Siguran sam da će naći najbolji način da nastave podizati vrijednost tvrtke, a time i dioničarskog kapitala.

Pripremam hitnu skupštinu Udruge. Nitko me nije upozorio da smo do kraja mjeseca dužni izmijeniti statut. Evo koliki je problem što nema neke krovne dioničarske Udruge!

Zanimljivo je da do ova prodaje dolazi u trenutku kada se završava sezona pa prema tome tvrtka već ima vrlo snažnu cash poziciju. Po 1H su imali nekih 60 mil kuna na računu a sada bi se taj iznos moga podići na 140 mil. To je svakako više nego dovoljno za one do sada najavljene investicije.
Ako se u Pallace-Belevue uloži 40.000 eur po sobi to mogu financirati bez problema od tekućeg priljeva.
Naravno da se isplati nešto spustiti cijenu ako se pojavi kakva dobra prilika za akviziciju. Jer ako plaćaju kamatu kredit 4-5% godišnje to znači da u 3 godine je to i do 15% troška na investirani kapital, a kako te nekretnine ne pridonose, a moguće je da ipak traže i neki trošak kakvog takvog održavanja + najavljeni trošak komunalnog doprinosa to znači da se sada isplati to nešto diskontirati pogotovo ako s druge strane imamo projekt koji nudi povrat na 5-7 godina kao što je npr bio Cavtat.

Pogledajte samo tu investiciju.
LRH je uložila tamo prvo 20 mil za stjecanje 80% i onda još 3,5 da dosegne sadašnjih 95,64%. Ta tvrtka je sama digla kredit i kupila Metropol.
Sada se procjenjuje da Opatijin udio vrijedi 80 mil što znači da cijela tvrtka vrijedi preko 42 mil eur !!!

Još koji takav potez i 101-dinicina žena će biti zadovoljna

Nemoj misliti na m2!

Da ne budemo uvijek pisali samo pozitive na LRH.

Juće sam isprobao usluge hotela Kvarnera – vodio sam klince i brata na ručak tamo. Iako je hrana bila ok, ćekalo se od prilike jedan sat. S time, da je bilo samo oko 5 stolova popunjenih. I naravno puno gosti se naćekalo pa su otišli..

Komentar mog brata bio je: “ne znam kako ne kuže, zašto nije “front” end ekipa mlađa, a “back” end ekipa neka bude stara. I zašto za svaku narudžbu trebaju šetati šank-terasa-šank, što znaći nekih 50 do 60m. Pa živimo u dobi gadgeta i wifi-a…”.

Očito još je puno prostora da se digne usluga…

Naravno da ima još puno posla. Po usluzi se moraju ugledati na Milenij hotele. Oni su tu otišli dalje, ali to je dobro kad imaš konkurenciju pa lakše uočiš gdje si slab.
No kad LRH bude radila kao oni imati će i prihod po sobi kao oni, a to znači na ove kapacitete 575 mil umjesto 420 mil kuna. Kad vidimo da predsjednik uprave po svojoj specijalnosti zapravo je financijaš i pokriva investicije mislim da bi trebali nekog “jačeg” da se brine o ovom dijelu.
Pogledao sam “spcijalnosti” ostalih članova Uprave.
Giorgio Cadum pokriva marketing i prodaju, a Dino Hrelja hotelske operacije.

Naletio sam na ovaj tekst iz 2011 kada su nakon prve sezone koju su odradili sa novom upravom dali neke prognoze kretanja i ulaganja.
Naravno nitko nije obaračao pažnju na to što su rekli ali najavili su od 2012 do 2015 rast financijske efikasnosti od 35% godišnje.
E sad vi uzmite izvješća u nazad i provjerite. Ako promatramo kroz novčane tokove napravili su ono što su zacrtali pa i više, iako neke stvari nisu išle kako su željeli budući ih je grad limitirao u investicijama.
Sve su nam lijepo napisali i najavili ali nitko to nije čitao i nije im vjerovao.

Nemoj misliti na m2!

Funky, 14.09.2015. u 11:51
…ali nitko to nije čitao i nije im vjerovao.

Citali mozda i jesu ali vjerovali, vjerojatnije da nisu!
[emo_smijeh]

New Report

Close