Dalibore što misliš o kratkom roku za ponude? Možda se kupci već znaju? Kako bi se te pare mogle koristiti za npr novu akviziciju preko Cavtata a s obzirom na podjelu?
Rok je stvarno kratak. Ni 20 dana??
Možda su već ranije preko agencija tražili kupce pa je ovo sada formalni dio?
Nova plaža Lido Bevanda u Opatiji, diže se kvaliteta destinacije
Ostvaruju se najave iz neformalnih razgovora na skupštini…
Opatija je krenula u prilagođavanje prostornih planova koje je tražila LRH, a u svrhu pokretanja velikog investicijskog ciklusa. Po onome što nam je rečeno postoji puno pripremljenih projekata koji su bili na čekanju. Novac nije problem, ali uprava želi aktivirati imovinu izvan funkcije ili imovinu s ograničenom funkcionalnošću.
Sve će se staviti u svrhu povećanja vrijednosti tvrtke.
Rečeno mi je da interes za nekretnine postoji i da već imaju nekih ponuda. Glavno pitanje je što će sa novcima. Spremni su dosta toga prodati ako im se pruži prilika da realiziraju projekte za koje su uvjereni da imaju veliku profitabilnost.
Ne znam dali je novinar ovo pisao nakon što je osvanuo oglas o prodaji nekretnina ili je stvarno dobro izanalizirao što će se dogoditi.
Nije mi jasno da tržište nije odreagiralo na ovo danas.
Ako su pretpostavke da kupci već postoje točne onda će matica ove godine imati sama prihod od 400 mil kuna, a neće moći izbjeći da prikaže i ogromnu dobit.
A sve ovo što se prodaje uopće do sada nije sudjelovalo u prihodu pa će nagodinu prihod od osnovne djelatnosti dodatno rasti. S obzirom da postoji još najmanje toliko nefunkcionalne imovine moglo bi se lako dogoditi da i nagodinu vidimo ovakav nekakav oglas. Nije mi jasno da ulagači ne primjećuju ovakvu priliku. Sav taj izvenredni prihod će i do 80% završiti u dobiti, a to znači da će book narasti za cca 700-800 kuna po dionici. Najvjerojatnije će se raditi i dokapitalizaija da se izbjegne porez na dobit, pa će nominala “stare” LRH ubrzo nazad na 3000 kn.
Kad se investicije završe onda će doći do organskog rasta i po svemu sudeći i moje najoptimističnije prognoze su bile skromne.
Znam da pretjerujem ali radio sam si neke izračune ako ova prodaja nekretnina se realizira.
Matična LRH bi nakon razdvajanja trebala imati book od cca 2400 kn
AKo se ove nekretnine prodaju dobit će biti minimalno 400-500 kn po dionici pa kada book skaće na 2900 kn. Kako se cijene turističkih tvrtki kreću na 1,3-1,5 booka to znači da bi cijena stare LRH trebala doći na preko 4.000 kn
EV/EBITDA moramo prepraviti, jer ipak je ovo izvanredni događaj no ako ga i prepravljamo zbog velikog priliva novca neće biti duga pa bi se na prepravljeni EBITDA od 110 mil kuna bez duga i parametru 10-11 EV/EBITDA cijena također trebala kretati na preko 4.000 kn
S obzirom da vrijednost nove LRHC procjenjujem na oko 1.000 kn po dionici (1,4 book, 10 EV/EBITDA) to bi znčilo da sa krajem 2015 dionice zajedno trebaju vrijediti preko 5.000 kn
Na sadašnju cijenu to je +15% za 3-4 mjeseca što je sasvim lijep prinos.
Ovo naravno je “špekulacija” da će se ove nekretnine i prodati.
No nakon ovoga će valjda i ulagači postati svjesni da nefunkcionalna imovina o kojoj često pišem nije izmišljena i da postoji još najmanje toliko imovine koja se može pretvoriti u dobit.
To je onih 1000 kn po dionici o kojima sam često pisao i koje tržište nikad nije vrednovalo.
No sačekajmo mjesec dana pa ćemo vidjeti što će se realizirati.
Do tada bi se mogle tvrtke i razdvojiti, objavit će se rezultati za 3Q, a saznat ćemo i što je prodano od nekretnina.
Znači već iduće jeseni možemo računati na ukupnu cijenu LRH na 5.500 kn i ako vjerojatna nova HDZ vlada spusti PDV na 10% da cijena do kraja iduće godine ode na 6.000 kn za obe LRH, što si ti Dalibore već predviđao kao nešto što nije nemoguće…
prebačeno sa turista ali nitko nije komentirao
plavi01
31.8.2015 19:24
miramarska 24,nikad kraja
Glavna skupština Liburnia Riviera Hotela (LRH) u četvrtak je prihvatila plan podjele te tvrtke i izdvajanje nove tvrtke LRH Hoteli Cavtat, nakon čega će LRH nastaviti upravljati liburnijskim hotelima, a LRH Hoteli Cavtat hotelima u Cavtatu i Portorožu. Prema planu, podjela će se provesti smanjenjem temeljnog kapitala LRH za 202,7 milijuna kuna, a toliko će iznositi temeljni kapital novog društva LRH Hoteli Cavtat. Tako će temeljni kapital LRH, koji sada iznosi 898,8 milijuna kuna i podijeljen je na 302.684 dionice nominale 2.970 kuna po dionici, biti smanjen na 696,1 milijun kuna, pri čemu će nominalna vrijednost dionice biti smanjena za 670 kuna, na 2.300 kuna.
Ne razumije, kako nitko nije komentirao?
Pa to je već stvar stara mjesec skoro 2 mjeseca. Najava podjele objavljena na ZSE 15.7.
Podjela izglasana uz potporu malih dioničara, a veliki usvojili 2 protuprijedloga mailh.
Nova dionica bit će u istoj kotaciji kao i stara.
Čekamo da se provede na TS pa da nam SKDD dodijeli novu dionicu.
@ daliborop
Što se tiče tvojih analiza i projekcija, u više manje svemu se slažem. Jedino što si po meni krivo napisao je da će se najvjerojatnije raditi i dokapitalizaija da se izbjegne porez na dobit, pa će nominala “stare” LRH ubrzo nazad na 3000 kn. Naime, to od sljedeće godine više neće biti moguće. Odnosno moći će se dobit prebacit u temeljni kapital ali će se svejedno morati platiti porez na dobit. Sa ovom godinom je nažalost to završilo. Neka me ispravi netko ako griješim.
Pa koliko ja pratim nije 100% tako.
Zakon je izmjenjen i zadnja godina po starom je bila 2014. U 2015 su nešto pooštrili uvjete tj nije dovoljno da povećate kapital tj reinvestirate dobit papirnato nego to morate napraviti stvarno.
Budući da se u LRH samo ove godine investiralo do sada 40 mil kuna, a znamo da na jesen kreće obnova Pallace-Belvedere nakupit će se tu nešto stvarno reinvestirane dobiti.
No čak i da ne provedu dokapitalizaciju reinvestiranom dobiti book tvrtke svejedno skače za iznos dobiti. S tim da nominala ostaje gdje je bila ali to i nije nešto važno.
@ daliborop
Što se tiče tvojih analiza i projekcija, u više manje svemu se slažem. Jedino što si po meni krivo napisao je da će se najvjerojatnije raditi i dokapitalizaija da se izbjegne porez na dobit, pa će nominala “stare” LRH ubrzo nazad na 3000 kn. Naime, to od sljedeće godine više neće biti moguće. Odnosno moći će se dobit prebacit u temeljni kapital ali će se svejedno morati platiti porez na dobit. Sa ovom godinom je nažalost to završilo. Neka me ispravi netko ako griješim.
Možda upravo zato požuruju prodaju ovih nekretnina da mogu investirati još u ovoj godini…
Mi nismo očito još ozbiljno shvatili Dalibora, pa svaki prihod od prodaje ovih nekretnina diže vrijednost LRH jer se te nekretnine vode po nikakavim cijenama i nisu služile biznisu LRH…
prodaja ovih nekretnina i taj novac uložen u biznis koji će već iduče godine donositi zaradu je strašan potez za podizanje vrijednosti LRH…