Grcka je zadrzala proslu godinu
A onda vele da je turizam osjetljiva biljka. [emo_namigusa]
Stavio sam nalog banki za prodaju 140 komada po 4500 kn.
Pa valda nisu svi klosarjina na ovom forumu , da neko ne podigne ovu bagatelu.
Ponuda traje do petka 04.09.15
Momci samo hrabro !
Ili smo “klošarji”, ili nije bagatela. A nije ti još ni 4.9., kud si nestao?
Veliš, bolje ovako po sitno to prodati, kad po 4500 nejde.
Dok smo mi skupili lovu on se predomislio 🙂
Ma nemate za kikiriki, al ajde…
kad se čitaju ovi postovi, čovjek se stvarno pita jel ovo nekakva sekta ili što? može li se ovdje pročitati i kakav negativni aspekt ove podjele? ja sam već pitao komu mislite prodavati LRH Cavtat, ali odgovora nisam dobio osim opet nekih brojki, no opet ponavljam : tko bi od vas kupio to bez opatije, a ako bi kupio, što ih nije prije kupovao na LJSE i Hotele Cavtat zasebno kad je to tako divno i bajno. Meni se podjela i dalje ne sviđa.
A sanjariti da je turizam sigurna grana – samo izvolite. Preko noći, doslovno preko noći, to se može promijeniti. Dovoljna je jedna bomba, jedna pljačka, jedan potres i sve ode u pm idućih 3 godine. zato, zadržimo objektivnost i sagledajmo pozitivne i negativne strane jer ovo je sada već toliko daleko otišlo da se čovjek pita što cijena nije 20000 kuna? Kad vidimo fundamente, ipak je ovo otišlo malo predaleko. p/e je iznad 30. dionica je , upravo zbog vaših bajkovitih prikaza, debelo prekupljena i zapravo radi vašeg piskaranja mi ne možemo dalje do mojih targeta , jer ja bih radio prodao, ali vi konstantno prizivate drhtavce koji nemaju strpljenja pa prodaju.
@delboy: pa ima mnogo negativnih stvari: nelikvidnost (ako usporedimo sa RIVP – ali to je nesto, sto znamo i smo svi svestni toga), losa zakonodaja, koja ne stiti malog dionicara (koju smo osjetili kod obveze koja bi morala biti pa nije bila), moguce potencialne malverzacije vecinskog vlasnika (to je samo mogucnost – do danas ipak toga nije bilo. Naravno mozemo na to racunati, da ce nas u jednoj tocki nadmudriti. Ali svejedno dionica bila 1000 kuna 2009, danas je preko 4000 kuna.), manjko institucionalnih igraca (kupnja bi bila jaca, da bi se i neko veci ukljucio. A i na skupštini bi dobro došao kakav veći igrać, da bi nas imalo više), udjel grada Opatije (utjecaj politike na poduzece – ali po drugoj strani oni u jednom segmentu i nas stitijo) i slicno.
I sta sad? Ako ti nije ok, mozes slobodno prodat. Mozda neces dobit 5k, ali vidi danas ide bez problema na 4300 kuna.
Inace ako pricamo o tome, da se sve promeni preko noci zbog potresa…pa to mozemo reci za svako poduzece.
LRH Cavtat – ako nece biti super cijena onda pitanje zasto bi to zeljeli prodati? Ako rade dobro, neka nastave. Ako imaju mogucnost, da kupe jos kakav hotel ili koji drugi pojekt po parametrima, koje smo do sada vidjeli: neka.
sve ja to znam matej, ali mene muči taj cavtat. jednostavno, koja god se dionica podijelila, sve je propalo. ovdje smo svi – pretpostavljam – radi neiskorištenog potencijala turizma opatije. u tome se slažemo. i sada odjednom netko, nakon što je kupio portorož i cavtat, što je i dovelo cijenu sa 3000 na 4000 kuna, dijeli dionicu na 2 dijela i to ne jednaka nego 1: LRH Opatija, 2: LRH Cavtat u kojem je i portorož.
Dakle, sada imamo jednu atraktivnu dionicu, ali manje vrednovanu zbog podjele (LRH Cavtat) – iako osobno smatram da bi cijena bila ovdje i bez kupnje tog cavtata – i imamo jednu nepoznatu dionicu LRH Cavtat – koju smatram da će puno manje ljudi kupovati, a već iovako je LRH nelikvidna dionica, ne skroz ali pretežno nelikvidna.
Komu prodati taj cavtatski dio, nakon podjele kad vidimo da se takvim dionicama jedva trguje. Vas to ne brine, ali mene brine jer ovdje sam uložio pristojan novac. Ovo što kažeš da mogu prodati, dvoumim se jako, ali nisam siguran.
Ja se svima vama čudim kako ste tako opijeni da ne kužite da smo preveslani opet. Pa nitko neće kupovati cavtat, to je jasno svakome i to bez obzira na vaše računice jer ta dionica neće imati “brand”, neće imati jako zaleđe. Opatija je snažan brand, a cavtat je mali gradić, dok 80% hrvata u portorožu nikad nije ni bila pa ne znaju kako je to lijep gradić. Sve u svemu, ja zadovoljan nisam. A hoću li prodati? Pojma nemam. Svrbe me prsti jer imao bi oko 120% prinosa, a opet – što s tim novcima…Vrijeme će pokazati. Ako prodam, neću vam reći jer znam kakve bi reakcije uslijedile. Pljuvačina samo takva bi bila jer vi ste j..e..be..na sekta postali, ali to ne vidite.
Evo da pomognem. Nakon ulaska u lrh odlucio sam otici na skupstinu da mogu procijeniti situaciju. Ostoja i Sehanovic su ostavili na mene odlican dojam. Isto tako i mali dionicari Drazen i Matej. Dosta je truda i volje ulozeno od svih njih. I sve Daliborove pretpostavke su se pokazale tocnima. Ne bih Dalibora prozvao vodjom sekte. Njegovo pisanje je vrlo realno i brojke uvijek budu i bolje nego ih on prikaze.
Ovih dana sam potpuno prodao snho(nisam imao puno) i dokupio lrh. Razlozi su vec napisani na forumu, tako da ne bih opet rasprave oko toga.
Moram priznati da mi se uprava toliko svidjela da sam nakon skupstine pozelio biti s njima i u pcts. A kako onda ne bih bio u lrh hc koja ce biti na uredjenom trzistu i bit ce firma od 150 mil kuna prihoda. Za godinu, dvije s obzirom da ovdje nece biti kocnica mogu doc i na 200 mil kuna. To je po nekim parametrima i vrlo sigurna dionica jer ce 50% prihoda biti izvan hr. Pa ukoliko sdp ostane na vlasti, pukne bomba ili slicno, ona ce svakako prezivit. Delboy ti se bunis sto je hcvt uopce kupljen, a kupljen je po 42 000 eur soba. Do sada je ta soba zaradila 12 000 eur, hocemo li ju prodati za 30 000 eur da se toga rijesimo?
Vjerujem da bi mnogima bilo bolje da Ostoja nije u lrh. Imali bi 100 uhljeba vise. Sunce bi naguralo prihod na 230 milijuna i idila. Ovako je ostoja kupovinom hcvt i portoroza napravio dodatnu polugu za razvoj, jer je 60% prihoda izvan opatije. Cijena dionice bi bila na nekih 2500kn.
Isto tako nemojte biti nerealni. U 12 mj se ova dionica mogla kupiti za 3300kn. Sad se mogla prodati i za 4500kn. Puno malih je tek sada uskocilo u vlakic i nakon 20-30% rasta prvi put imaju pad. Zbog stalnih negativnih vijesti iz svijeta uplaseni su i iskacu. Tko cijenu rusi sa 4500kn na 4000kn u jednom minuti? Mali i neiskusni. I omogucavaju nama vecima da dokupimo jos po par komada.
Posto smo maticu apsorbirali. Uzmimo lrh hc. Ako je on nesiguran, sto je tek onda snho. A opet brojni dionicari bas vole kupiti snho.
Za mene ovdje nema straha. Lrh hc ne mora odmah biti prepoznat, ali ce porast prihoda i ebitda jednostavno odradit svoje. Vidimo da se ni jedan turist ne trzi ispod 10 ev ebitda. Ako cijena bude povoljna na zse, onda cu ga jos i nadokupiti, kao i samu maticu.
Svako ima svoje izracune, no Ostoja je odradio odlican posao kojeg ce kad tad unovcit, a tada cemo i mi biti za stolom s njim.
p.s. za lafa delboja. Sto ima kod tvojih bisera? Vidim da cijena raste, a svi ostali zdravi pokazatelji opadaju. Za potres postoji osiguranje, a za losu upravu?
za moje bisere ne brini, kao niti što trebaš brojati moje novce i uspoređivati se. da si siguran u ovo što govoriš, moje bisere ne bi ni spomenuo, a ovako vidimo iz toga da nisi siguran nego je ovo samo tvoj popis lijepih želja.
jer naravno, ja sam na ZSE puno dulje i znam kako ta ekipa radi i funkcionira. Kad ih vidiš i čuješ, rado bi ih imao za članove obitelji. a onda odjednom dođe vrijeme kad ti kažu: snađi se druže. sad si potvrdio da je ovo sekta. brojke podupiru većinu dionica na ZSE i većina je, u usporedbi sa zapadnim burzama, debelo ispod cijene, a opet – nema kupaca. tako ih neće biti niti za fantastičnu firmu LRH HC, a ti misli što hoćeš. I ne prodaju mali, ono neki dan pad na 4000 prodao je čovjek koji ima jako puno novaca. Kaže da im ne vjeruje, boji se tih podjela i sličnog i neće nesigurnost, a nama predstoji nesigurnost. Sve ovo moralo se drugačije napraviti. Trebalo je platiti dujmiću i ekipi i nek idu u pm, a ne ovako, ići njima na ruku. Netko će ovdje popušiti, a to nije ostoja.
Ne vidim problem da sad prodate zajedničku LRH i kad se podijele za te novce kupite više kvarnerske LRH ?
Zašto nitko nije kupovao HCVT prije nego ga je preuzela LRH?
Bila je potpuno neinteresantna tada.
Vlasnici su bile španjolske štedionice koje su to kupile relativno povoljno. Onda su tvrtki dali kredit koji im je vraćala, a njih je zadovoljavao prinos od kamate a ispravno su procijenili da će za 10 godina tvrtku prodati po dosta više nego su ju kupili. Za njih je to vodio Iberostar koji je svoje naplatio. Iza toga nije previše ostali da bi dionica bila interesantna. Mislim da su radili negdje sa 25% marže, a sve što im je ostalo išlo je u povrat kredita.
Dali će nova tvrtka LRH-HC biti interesantna?
Jedno vrijeme sigurno hoće. Po onom što je najavljeno nova tvrtka će u potpunosti biti pod upravljanjem stare LRH, a kako je uprava najavila daljnju disperziju portfelja to će po svemu sudeći raditi baš preko LRH-HC a ne preko LRH. Recimo da ta nova tvrtka realizira neku novu akviziciju po parametrima koji su bili za Cavtat ili Portorož? Mislite da se to neće vidjeti na njenoj vrijednosti?
Kad bi barem uspjeli pronaći još takvo neko ulagnje koje ima povrat od 6-7 godina, a burza manje više sve turiste vrednuje na bar 10 EBITDA.
Znači tvrtka digne kredit od 10 mil eur, za to kupi tvrtku koja radi prihod od 4,5 mil eur i zarađuje 1,7 mil. Dakle burza ju vrednuje 17 mil, od toga oduzmemo 10 za kredit i matična tvrtka vrijedi odmah kad prikaže prve rezulatate na burzi za tih 7 mil eur više. To se dogodilo kupnjom Cavtata i kupnjom Portoroža.
Ma sekta je ovo delboy, sve se ružićasto tumači.
Prvo Ostoja proba skinuti jednog opatijca iz nadzornog, ovi opale protuprijedlog – ovdje naravno pročitaš kako to nije bitno i kako je dogovoreno unaprijed.
Zatim vele da male drhtave neiskusne ručice prodaju i ruše sa 4500 na 4000 da bi veliki mogli nadokupljivati, a istovremeno ti isti veliki koji kao nadokupljuju imaju izložen fini paket od 140 komada na 4500 kojeg nitko tjedan dana ni da pipne?
Tko će kome biti majka a kome maćeha nakon podjele – to ovdje naravno ne piše, ali možeš zato pročitati jelovnik sa skupštine, na kojoj btw. većinski nije imao svog opunomoćenika, ali sve je super, to je tako dogovoreno.
Jelo se, pilo se, obećavalo, smješkalo, lupkalo male po ramenu, sve je 5.
Ali neka je i ove podjele.. skoro smo zaboravili s kim imamo posla.