Postano je zato što sam ja zamolio jer tog dokumenta nema na ZSE, a nisam ga našao ni na stranicama SNHO. Neki dioničari SNHO koji su bili na skupštini SNHO kad se odlučivalo o podijeli tih dionica su pisali da im je rečeno da je sva imovina osim LRH razdijeljena. Rečeno je da SNHO neće imati ni uposlenih ni prihoda i da mu je jedina svrha držati i prodati dionice LRH. Nije na skupštini eksplicitno rečeno kako će to napraviti ali je rečeno da će voditi računa da se nađe model koji je najpovoljniji. Ja nisam bio na toj skupštini ali sam razgovarao sa dioničarom koji je bio, i prije skupštine i poslije.
Usput bila je skupština SNHO, Pectinatus i LUX ulaganja u četvrtak i petak.
Samo usvajanja izvješća i ništa bitno, ali kad se raspravljaju izvješća može se pitati bilo što iz poslovanja.
Iskren da Vam budem ja prvi put vidim ovaj ugovor i da govorilo se da će u Snho ostati samo Lrh.
Sad vidimo da nije tako!!!
I moram priznati da me to potpuno zbunilo vezano za PCTS i LUX!
A evo dao sam vam model kako mogu do novce vrlo jeftino i selektivno. Kad rastranširaju SNHO onda sa novcem koji imaju od prodaje LRH kupe svoje udjele u LULG i PCTS. Mogu to napraviti i po cijeni manjoj od tržišne da ih netko ne gnjavi da su oštetili tvrtku. Pa čak da npr ta nova tvrtka nazovimo je LULG2 koja bi na računu mogla imati nekih 400 mil kuna, može dati i dobrovoljnu ponudu za LULG po 20 kn i osvojiti 80% (svojih 70% proda KJB) Ona dobije van 30 mil kuna, a vlasnik je opet svega čega je bila i u startu. Onda još dokapitalizira LULG od strane LULG2 (čujem da se i tamo kreće u neke obnove hotela) i dođe do koliko god % poželi. Kakav je krajnji efekt?
I dalje je vlasnik svega u postotku od 70%, ali ne da ima vlasništvo u obje tvrtke nego je vlasnik 70% LULG2 koji ima blizu 100% LULG1.
Da i ne zaboravimo dio novca joj je otišao u džep i to bez ikakvog poreza.
E sad može tu kupnju pravdati i po višim ili nižim cijenama ovisno kakao joj odgovara, a i dokapitalizaciju opet određuje ona koliko i po kojoj cijeni.
Problem je što su dionice u MTP i nažalost zaštita malih je tu minorna. Svodi se na to da se nadate da će većinski koji ima sve poluge u rukama biti fer.
A to da ćete njih uhvatiti u “grešci u koracima”, tipa nema datuma na ugovoru, nemojte se zanositi.
Ima netko ideju/info kada je “ex-split day” za LRH/LRH-HC? Nigdje nema ove informacije (koja je ipak bitna potencijalnim kupcima / prodavaćima dionice na ZSE)…
Očigledno stvorena je neka konfuzija u vezi podjele i vlasništva (netko – tako izgleda – vjeruje, da mu sa prodajom LRH danas ostaje u vlasnittvu LRH-HC).
Ovo nije podijela dividende kao kod SNHO. Kod izglasavanja podijele dividende pa makar ona i bila u dionicama pravo se stiče odlukom skupštine i od tog trenutka dividenda bila ona u novcu ili dionicama nije više pravo kojim može raspolagati društvo niti skupština već se ona “odvaja” i postaje samostalno pravo dioničara kojem je dodijeljeno. Skupština može odrediti i datum s kojim odvaja to pravo.
Ovdje se ne radi o takvom slučaju !!!
Ja sam ipak da provjerim poslao mail u LRH glavnom pravnom savjetniku i dobio slijedeći odgovor:
” investicijska javnost je sukladno Pravilima Burze obaviještena u petak 28.08.15 do 09,00 sati o donesenim odlukama na glavnoj skupštini na stranicama ZSE te je zbog donošenja dijela odluka temeljem protuprijedloga dostavljenog na Glavnu skupštinu isti protuprijedlog morao biti i objavljen isto tako na stranicama ZSE. Stoga je naša obveza prema Pravilima burze i izvršena prema investicijskoj javnosti. Što se tiče daljnjeg tijeka obavještavanja o samom postupku on će biti također proveden nakon što se steknu uvjeti za to, a to je upis u sudski registar Trgovačkog suda u Rijeci.”
Pojednostavljeno čeka se da se ovo provede u TS, pa se onda to provodi na SKDD i ZSE.
Obavjest će biti dostavljena na vrijeme i objavljena pravovremeno.
Ovdje se netko malo zaletio.
Zapravo moramo sad otvoriti i temu koliko koja dionica vrijedi.
Ili da ostavimo da se kad do podijele dođe malo lovi u mutnom?
Ja mislim da je danas pametniji ovaj sto je kupio ovih 40# nego ovaj sto je prodao