Ostalo je oko 200 mil, a cijela tvrtka vrijedi, koliko ono???:):):):
😀😀😀😀
Pa ovo ima samo kod nas!
Samo da kažem da sam angažirao financijskog analitičara revizora nešto kao finance csi(jer ovo je previše za moju glavicu) da prati situaciju da me slučajno ne nag.uze jer će im to biti pis.ljednja podjela!
😂😂😂😂😂
Dioničarima je rečeno, a imate i po medijima, da se na jesen pokreće postupak prodaje LRH preko stranih konzultanata.
Ponavljam: POSTUPAK PRODAJE LRH (legitmno je naravno špekulirati da su rekli jedno, a da će napraviti nešto drugo)
Uz to rečene su tamo i neke dodatne informacije koje su meni potvrdile da uprava ima vrlo motivirajuće razloge da se to realizira po što većoj cijeni. No nikom se tu previše ne žuri. Ovo je bačena udica na velike ribe, a svaki ribič zna da je tu onda presudno strpljenje. Tko nije spreman sačekati koju godinu u krivoj je dionici. (i SNHO i LRH)
Čekanje će se iskoristi za rast i razvoj. Već nagodinu prihodi će biti veći u obje tvrtke za 15-20%. LRH će probiti 300 mil, a LRHC bi trebala na 160. Očekujem 2 veće investicije u LRH + prodaju dijela imovine tako da će u slijedeće 2 godine tu biti i izvanrednog prihoda. Dio nekretnina će se osposobiti i također će raditi prihode. Do 2018 prihod bi mogao na 400 mil kuna, a tvrtka će vrijediti oko 6.500 kn po dionici (na cca 11 EV/EBITDA, dug do 2 EBITDA )
LRHC nema tu nekretninsku bazu ali ima također potencijala za rast. U Cavtatu bi trebali dizati Epidaurus na višu kategoriju, a najvjerovatnije će se graditi i 3 hotel. Prihod bi u Cavtatu u konačnici mogao doći na 130-150 mil što je maksimum koji se tamo može izvući ali za to također treba par godina. Portorož također treba nekih investicija. Nagodinu će biti obnovljen prvi hotel i prihod bi trebao ići prema 10 mil eur. Kao nekakav maksimum u ovim gabaritima ja procjenjujem nekih 10-12 mil eur. Iz uprave su najavili da će ih dovesti na razinu profitabilnosti grupe. Dakle ako gledamo tu 2018 prihod LRHC bi mogao biti 200 mil kuna i na 11 EBITDA vrijediti oko 2.000 kn po dionici (dug do 4 EBITDA)
Najave su da se i dalje traže prilike za nove akvizicije. Spominje se i ulaganje izvan regije. Po najavama to će preuzeti LRHC no nitko ne kaže da se neće ponovo odigrati i još koja ovakva igra. Matica proda koju svoju nefunkionalnu nekretninu i kupi hotel i izvan kvarnera, pa onda opet ponudi lokalnoj upravi izlaz iz tog dijela. Lokalna uprava dođe do nekog novca, a čuva svojih 25%+1. To bi im odgovaralo, a sad već imaju i model kako to odigrati.
Vidimo da se LRHC sad neće prodavati. Po mom mišljenju u pravu su ovi koji tvrde da će to u podijeli između KJB i Ostoje ići Ostoji ali nebi se složio o modelu koji ste opisali. (johnny_w, darkwanderer)
SNHO će se podijeliti i glavni igrači će opet razmijeniti dionice kao i sa PCTS i LULG. Nema preuzimanja, nema isplata dividende tj ista će biti isplaćena ali opet u dionicama novih tvrtki. To će odraditi kad prodaju LRH, i vjerovatno će tada stvarno napraviti i konačnu podjelu. U toj podjeli očekujem da u PCTS 2 ide LRHC i dio novca, a u LULG 2 ostatak novca po do sad ustanovljenim omjerima (62:38 ako se ne varam?) Nakon razdvajanja svatko odlazi na svoju stranu sa cca 70% vlasništva u tim tvrtkama. Dali će isplatiti i nešto novca u dividendu? Možda, a možda i neće. No sumnjam u potpunu likvidaciju SNHO uz isplatu novca, tim više što je sada jasno da se LRHC ne prodaje.
I što onda?
Neki se pitaju dali oni žele jednom svoj novac van?
Pa ako žele i tu postoji jednostavan model, koji se malima neće svidjeti. Npr LULG2 može kupiti LULG. I evo im novca na njihovim računima bez poreza. Dali će otkupiti dionice i od malih? Obvezu nemaju, mogu ako žele, ali je pitanje po kojoj cijeni.
Velika je razlika između dionica koje su u MTP i dionica koje su u redovnom tržištu i zato je na LRH-HC napravljena jako, jako važna stvar što je ostao u istoj kotaciji. Mislim da toga mnogi ovdje uopće nisu svjesni.
Kako su LRH i LRH-HC u službenom tržišti njihovi dioničari imaju neku zaštitu. Kod preuzimanja, istiskivanja, delistiranja itd. Pri bitnim promjenama im se pruža prilika za izlaz. To ne mora biti prilika za neku veliku zaradu, ali u tom trenutku oni procjenjuju dali će prodati ili idu dalje. Na dionicama koje su u MTP može vam se dogoditi da ostanete “nigdje”. Plus u tvrtkak SNHO i kčerkama većinski već sada imaju preko 2/3 i statute koji im daju sva prava sa tih 2/3. Mogu cijepati, spajati, izdvajati i delistirati, a mali nemaju skoro nikakvu zaštitu.
Kome to nije bitno i ulaže manje špekulativne iznose to možda i nije tako važno.
I na kraju moj zaključak na pitanje: SNHO ili LRH
Da mogu biti ozbiljan partner “ekipi” onda SNHO, ali samo kad bi imao dovoljno da sam im bitan i da sjedim s njima za stolom. Pitanje je dali bi se i onda “usudio” jer oni imaju puno više utakmica u nogama.
U protivnom LRH jer tu su ipak druga pravila. Radi se o ozbiljnoj tvrtki koja je u fazi rasta i razvoja. Nije ni blizu dosegla svoj maksimum, a natprosječnim rastom dioničarima osigurava natprosječni prinos temeljen na čistim poslovnim rezultatima, a ne na špekulacijama.
Stalni napisi o prodaji ne mogu štetiti, nego samo ovo ulaganje čine i potencijalno atraktivnjim. Kada se LRH proda, dobit ćete koliko i većinski, a sami ćete procijeniti novog vlasnika i dali želite ostati dioničar i dalje, dali isti nudi vama dovoljan povrat i sigurnost, itd.. Ne zaboravite da su ovakav rast i prinosi vani pa i kod nas iznimka, a ne pravilo. Vidjeli ste valuacije koje se vani plaćaju i povrate koji se nude.
Možda se stvar odigra sutra, a možda za 5 godina, no u tom periodu poslovanje će rasti, a time i vrijednost tvrtke po cca 20% godišnje.
Za mene dileme uopće nema. LRH i sada LRHC nudi natprosječan rast uz primjerenu sigurnost. U svim bitnijim promjenama, kako vlasničkim, tako i statutarnim imam određenu zaštitu i priliku za izlazak. Ja ni ne govorim sada tu o potencijalnoj zaradi nego o sprečavanju gubitka. Naravno da očekujem da će u preuzimanjima koja su ovdje obavezna biti ponuđena i neka dodatna premija. Vrlo je moguće da će prilikom prodaje LRH dionica SNHO više narasti i da će se na njoj možda zaraditi više nego na LRH. No u mojim postovima sam pokazao koliko tu upitnika ima, i koji sve modeli postoje da to ne završi baš najpovoljnije za male dioničare.
Najjednostavnije SNHO vs LRH: VEĆI RIZIK (sigurno) – VEĆA ZARADA (možda)
Evo da i ja kažem koju…
Nezgodno je pisati stvari sa skupštine koje su se čule u neobveznim razgovorima Jer možd smo nešto krivo shvatili ili čuli pa onda ispadne da širite laži.
Proveli smo tamo puno vremena, pa se pričalo o svemu. Ja sam osobno nasamo sa Šehanovićem u srijedu pričao skoro sat vremena. Svašta sam doznao i mogao pitati. Manje više o bitnijim stvarima se već piše po medijima ali drugačije je kad vam to u lice kaže predsjednik uprave ili kasnije i sam Ostoja.
Ponovit ću ono najvažnije uz ogradu da sam možda nešto krivo shvatio i da su to neobvezni i neslužbeni razgovori…
1. Angažirani su konzultanti i LRH se prodaje. Nigdje se ne žuri, to je proces i treba vremana. Neće se prodavati ispod cijene…
2. Očekuju se i pripremaju nove investicije. Pordavat će se dio imovine kojim će se financirati novi i isplativiji projekti…
3. Opatija prodaje svoj udio u novoj tvrtki, SNHO je najvjerovatniji kupac..
4. Mogiće su i nove akvizicije, u i izvan zemlje..
Ono što je meni puno važnije od ovoga što sam tu napisao je to što sam ja kao dioničar “dobio” povjerenje da uprava tj Šehanović s kojim sam razgovarao radi sve u najboljem interesu dioničara, i to kako je i sam rekao, “svih pa i onih sa jednom jedinom dionicom.” U razgovoru mi je i sam komentirao neke negativne primjere u drugim tvrtkama, i istaknuo svoju principijelnost da to on nikada nebi dozvolio. Rekao je da je Ostoja zaslužan što je on došao u LRH, ali da ne može zamisliti da bi mu se ni on ili itko drugi uopće usudio doći sa nekim idejama da mu se petlja u vođenje tvrtke ili da se rade neke stvari na štetu društva i dioničara.
Projekti koji su realizirani (Portorož, Cavtat) u potpunosti su projekti uprave, a ne nekoga izvana, kao i projekti koji će doći. Oni su željeli napraviti i više no postoji niz ograničenja izvan tvrtke koji ih sputavaju, a nakon ovoga neka od njih su otklonjena.
Zaštita koju smo dobili time što je dionica ostala u istoj kotaciji kao i LRH je za mene bila presudna. Dodatno smo željeli pojednostaviti pristup na skupštine i tu su nam također izašli u susret. Volio bi da se sada to onda i iskoristi.
Siguran sam da onima koji su na skupštini bili nije ni malo žao što su tamo došli, a neka sami napišu što misle i kako doživljavaju upravu.
Ne ljutim se na komentare, i jako sam svjestan da mi nismo nikome previše važni, ali ja cijenim vrijeme i pažnju koja nam je ta 2 dana bila pružena.
Na kraju krajeva mislim da su i dioničari sami malo krivi što se prema ponašaju kao da ih i nema. Možda je to i zato što ih stvarno ni nema tamo gdje bi trebali biti. Bilo sami ili preko opunomočenika morali bi bar jednom godišnje dati znanja da postoje i da ih zanima što se događa u “njihovoj” tvrtki.
Nažalost na LRH potpuno je nezmislivo da mali skupe 5% pa da se ja tamo pojavim sa dopunom dnevnog reda ili da čak zatražim onda i jedno mjesto u NO ba temleju toga. No to nije kriv nitko drugi osim malih dioničara samih.
Ovo je za sve bila važna skupština i donešene su važne odluke.
Evo možda još jedna prilika za LRH: prodaje se Terme Čatež (najava vlasnika u intervjuju).
Ja bi dodao da mi nije jasno da se institucionalci nisu pojavili? Barem da poberu dnevnice. 1/4 kapitala uloženih ovdje im je mogla biti povučena s burze, a oni ni makac. Ok to im možda u portfelju ne zauzima puno, ali ipak bio bi red da poduzmu sve da kapital svojih ulagača zaštite.
Ugovor o podjeli snho:
Moglo bi i ovdje biti tužbica pa koliko vidim ugovor je potpisan a mali dioničari pojma nemaju, drugo gdje je datum na ugovoru piše samo godina i to 2014.
Nadam se da su ih dobro savjetovali ili računaju da su svi ovčice!
Kolega Mario mislim da vam nešto ozbiljno nije jasno.
Ta podjela je davno napravljena. O čemu vi pričate.
Isprika, i meni nekad “pukne film”
Niste napisali 1 post nego par kojim sugerirate da se društvo ponovo dijeli. Nije ovo mjesto za takve šale nekog možete dovesti u zabludu. Što da ja sad napišem da LRH nakon podijele vrijedi 2000 kn, a LRHC 3000.
Pa možda se netko i upeca i ja skupo prodam jednu, a jeftino kupim drugu pa poslije kažem šala-mala.
Ispričavam se, nisam bio pristojan, ali vidite da sam se odmah sam korigirao.
Isprika, i meni nekad "pukne film"
Niste napisali 1 post nego par kojim sugerirate da se društvo ponovo dijeli. Nije ovo mjesto za takve šale nekog možete dovesti u zabludu. Što da ja sad napišem da LRH nakon podijele vrijedi 2000 kn, a LRHC 3000.
Pa možda se netko i upeca i ja skupo prodam jednu, a jeftino kupim drugu pa poslije kažem šala-mala.
Ispričavam se, nisam bio pristojan, ali vidite da sam se odmah sam korigirao.
Prihvaćam ispriku!
Kolega “darkwanderer” je postao nešto na temi Lrh iako se tiče Snho bez obzira što je Snho većinski LRH!.
Meni nije smisao pisanja “pecanja” nikoga na ništa već razmjena mišljenja!!!(i malo šale ili zabave)
Osobno cijenim Vaš doprinos ovdje na forumu!
Ono što znam da većinski vlasnik u Lrh sudjeluje kroz društvo Snho i da će tu tražiti svoju kapitalizaciju!
Želim Vam da zaradite na razlici u cijeni prodaje LRH(bili ste na supštini? ja jesam)i čuli ste u neformalnim razgovorima što su kolege iznosile tu!
Ono što ja znam je da se Ostoja i Ksenija natežu već skoro pa jedno desetljeće i da nisu tinejđeri i da bi ipak htjeli uživati u nekoj lovici u svojim godinama, sad na koji će način doći do te lovice preostaje nam samo da vidimo!!!
Postano je zato što sam ja zamolio jer tog dokumenta nema na ZSE, a nisam ga našao ni na stranicama SNHO. Neki dioničari SNHO koji su bili na skupštini SNHO kad se odlučivalo o podijeli tih dionica su pisali da im je rečeno da je sva imovina osim LRH razdijeljena. Rečeno je da SNHO neće imati ni uposlenih ni prihoda i da mu je jedina svrha držati i prodati dionice LRH. Nije na skupštini eksplicitno rečeno kako će to napraviti ali je rečeno da će voditi računa da se nađe model koji je najpovoljniji. Ja nisam bio na toj skupštini ali sam razgovarao sa dioničarom koji je bio, i prije skupštine i poslije.
Usput bila je skupština SNHO, Pectinatus i LUX ulaganja u četvrtak i petak.
Samo usvajanja izvješća i ništa bitno, ali kad se raspravljaju izvješća može se pitati bilo što iz poslovanja.